kalomen834

stimolo BANNER 1

«Παρακολουθείστε; Ας προσέχατε» (του Ανδρέα Κοσιάρη)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Με προκλητικό τρόπο προσπαθούν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από τα σκάνδαλα παρακολουθήσεων, αλλά και να αποσείσουν

οποιαδήποτε ευθύνη από την κυβέρνηση μετακυλώντας τη στα θύματα, δημοσιογράφους και πολιτικούς.

Οι συναπτές αποκαλύψεις για προσβολή ή προσπάθεια προσβολής κινητών τηλεφώνων με το λογισμικό Predator, πρώτα του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη κι έπειτα του τότε ευρωβουλευτή Ν. Ανδρουλάκη, δεν φαίνεται να προκαλούν καμία ντροπή και συστολή στα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Τον χορό του «έλα μωρέ, πώς κάνετε έτσι;» έσπευσε να σύρει πρώτος ο συνήθης προκλητικός ύποπτος, Μπάμπης Παπαδημητρίου, με την ιδιότητα του βουλευτή της ΝΔ.

«Τα τηλέφωνα τα παρακολουθούν πολλοί για διάφορους λόγους, να προσέχετε», είπε στις 26 Ιουλίου στην τηλεοπτική εκπομπή της Ν. Γιάμαλη στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra ο πρώην δημοσιογράφος, ενώ λίγο νωρίτερα είχε επιχειρήσει να πείσει πως «ένας σοβαρός πολιτικός ηγέτης δεν συζητάει ποτέ στο κινητό κάτι τέτοιο», αναφερόμενος σε τυχόν συνομιλίες που ο Ν. Ανδρουλάκης θα επιθυμούσε να μην υποκλαπούν.

Δύο μέρες αργότερα επανήλθε στο θέμα μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Πρέπει να είμαστε όμως ρεαλιστές, πράγματα που δεν θέλει να μάθει κάποιος τα λες από κοντά, δεν τα λες από τα τηλέφωνα», είπε ο Παπαδημητρίου, ενισχύοντας την προσπάθεια να παρουσιαστούν οι παρακολουθήσεις ως μία σχεδόν φυσική συνέπεια της ίδιας της ζωής.

Σήμερα, τη σκυτάλη πήρε ο Data Protection Officer (DPO) της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Παπακωνσταντίνου, που με άρθρο του στην άκρως φιλοκυβερνητική εφημερίδα Manifesto αναρωτιέται «μήπως φταίει και το “θύμα”;». Στο προκλητικό του κείμενο, παρουσιάζει ως «λογική» και «ρεαλισμό» το να παρακολουθείται κανείς, και σπεύδει να ρίξει τις ευθύνες στον Ανδρουλάκη και τον Κουκάκη, λέγοντας για τον τελευταίο «είναι δυνατόν έμπειρος δημοσιογράφος που ερευνούσε ακριβώς την κυβερνοασφάλεια να ξεγελάστηκε “κλικάροντας” ένα, εμφανώς, παραπλανητικό μήνυμα;». Για να συνεχίσει επιχειρώντας να βγάλει λάδι τα αφεντικά του, δηλαδή την κυβέρνηση, λέγοντας ψευδώς πως είναι «αδύνατο να το μάθει κανείς» ποιος βρίσκεται πίσω από αυτές τις παρακολουθήσεις και πως «οι κατασκευαστές τέτοιων προγραμμάτων διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι πωλούν μόνο σε κυβερνήσεις και μόνο για νόμιμους σκοπούς, αλλά με τόσα χρήματα που διακυβεύονται πώς να είναι κανείς σίγουρος;».

Πέρα από τη χυδαιότητα της επίρριψης ευθύνης στο θύμα (σε άλλο ένα θέμα μετά τις γυναικοκτονίες, τις επαναπροωθήσεις κ.α.), υπάρχουν πτυχές της υπόθεσης που αποσιωπούνται για να «βγει» αυτή η επιχειρηματολογία από τα κυβερνητικά στελέχη. Από τη μία πως παρακολουθήσεις δεν κάνουν μόνο «οι Αμερικάνοι» και «οι Τούρκοι» όπως επέμενε ο Μπ. Παπαδημητρίου — κάνει και η ΕΥΠ, που από τον Ιούλιο του 2019 βρίσκεται υπό τον άμεσο έλεγχο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Θ. Κουκάκης παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ πριν μολυνθεί το κινητό του με το Predator. Εντελώς «συμπτωματικά», μόλις η καταγγελία του Κουκάκη με την οποία ζητούσε να του γνωστοποιηθεί αν παρακολουθούνταν μεταβιβάστηκε με καθυστέρηση 10 μηνών στην αρμόδια για την ΕΥΠ Εισαγγελέα, η κυβέρνηση πέρασε νόμο με τον οποίο επιτρέπεται να μην γνωστοποιούνται στον θιγόμενο οι παρακολουθήσεις. Και ακόμα πιο «συμπτωματικά», λίγους μήνες μετά το Predator «διάβαζε» το κινητό του δημοσιογράφου.

Επίσης, παρά την προσπάθεια του «Υπεύθυνου Ασφάλειας Δεδομένων» της ΝΔ να πείσει για το αντίθετο, είναι όντως κρατικοί φορείς αυτοί που στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων προμηθεύονται λογισμικό όπως το Predator. Και στην περίπτωση του ελληνικού κράτους, υπάρχει εμπλοκή του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος στην υπόθεση, για την οποία ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν βρήκε τίποτα να πει.

Έρευνα της δημοσιογραφικής ομάδας του Reporters United τεκμηριώνει άμεσες και στενές συνδέσεις του ανιψιού του πρωθυπουργού και γενικού γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρη Δημητριάδη, με πρόσωπα και εταιρείες που εμπλέκονται στην υπόθεση. Συγκεκριμένα το ρεπορτάζ συνδέει τον κ. Δημητριάδη με τον Φέλιξ Μπίτζιο, επιχειρηματία που υπήρξε «αναπληρωτής διαχειριστής της Intellexa (της εταιρείας που εμπορεύεται το Predator)», αλλά και «σύμβουλος της Krikel (…) εταιρείας που σύμφωνα με το πόρισμα της Εθνικής Αρχικής Διαφάνειας (ΕΑΔ) συνήψε έξι απόρρητες συμβάσεις με το Δημόσιο την περίοδο 2018-2020».

Ακόμα όμως κι αν δεν εμπλέκεται άμεσα η κυβέρνηση στις υποθέσεις του Predator — διότι χωρίς αμφιβολία εμπλέκεται στις δεκάδες χιλιάδες άρσεις απορρήτου από την ελεγχόμενη από τον Πρωθυπουργό ΕΥΠ — έχει άμεση ευθύνη ακόμα κι αν οι παρακολουθήσεις πραγματοποιούνται από «ιδιώτες», όπως έσπευσε χωρίς στοιχεία να διαβεβαιώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μόλις κατήγγειλε το γεγονός ο Θ. Κουκάκης.

Έχει άμεση ευθύνη αν δρουν κυκλώματα «ιδιωτών», «Αμερικανών», «Τούρκων» ή οποιουδήποτε άλλου θέλουν να δείξουν οι κυβερνητικοί με το δάχτυλο. Είτε όλα αυτά γίνονται εν αγνοία της κυβέρνησης και των αρχών υπό την εποπτεία της, οπότε είναι ανίκανη να διασφαλίσει το απόρρητο των επικοινωνιών των πολιτών και πρέπει να παραιτηθεί. Είτε γίνονται εν γνώσει της, δηλαδή τα κυκλώματα και οι «κύκλοι παρακολουθήσεων» δρουν με την άδεια ή έστω την ανοχή της, οπότε είναι απρόθυμη να εφαρμόσει την ως άνω υποχρέωση διασφάλισης και πρέπει να παραιτηθεί.

«Δεν θα έπρεπε οι άνθρωποι αυτοί προτού αρχίσουν τις καταγγελίες να έχουν βεβαιωθεί ότι πρώτα-πρώτα εκπλήρωσαν τις δικές τους υποχρεώσεις στο ακέραιο;», γράφει ο DPO της ΝΔ στην κατακλείδα του άρθρου του. Η απάντηση είναι, φυσικά, «ΟΧΙ». Δεν έχει καμία «υποχρέωση» ο οποιοσδήποτε πολίτης να αποφύγει την παρακολούθηση. Υποχρέωση, χωρίς εισαγωγικά, έχει η κυβέρνηση να διασφαλίζει ότι οι πολίτες δεν παρακολουθούνται.

Στη Νέα Δημοκρατία, βέβαια, το βλέπουν αλλιώς το θέμα. «Παρακολουθείστε; Ας προσέχατε», μας λένε χωρίς ίχνος ντροπής, γιατί θεωρούν δική μας «υποχρέωση» να προστατευτούμε. Δική τους υποχρέωση είναι να μας παρακολουθούν ή να επιτρέπουν ή να ανέχονται να μας παρακολουθούν άλλοι. Άντε, γιατί πολύ γλώσσα βγάλαμε.

ΠΗΓΗ: info-war.gr

Δημοφιλή Νέα

Μεγάλη ένταση και διαπληκτισμοί στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Ακρινής (video)

Μεγάλη ένταση και διαπληκτισμοί στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Ακρινής (video)


Μεγάλη ένταση και διαπληκτισμοί στην συνεδρίαση του Τ…

Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας: Σύσκεψη στο Αμύνταιο την Τρίτη 4 Οκτωβρίου με θέμα «Αγωνιστικές κινητοποιήσεις παραγωγών ροδάκινων και άλλων φρούτων»
Φθινόπωρο 2022 / Αγρότες Μεσοβούνου Εορδαίας, πρόσωπα σκυθρωπά, βλέμμα γεμάτο προβληματισμό...
Με Μιχαηλίδου και Χατζηπαυλίδη συμμετείχε στο τουρνουά Καστοριάς ο Όμιλος Αντισφαίρισης Πτολεμαΐδας
Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Κοζάνης:

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Κοζάνης: "Κανένα σπίτι χωρίς θέρμανση"


Συμμετέχουμε στη σύσκεψη εργατικών σωματείων και άλλω…

Αλλάζουν από το Σάββατο 1 Οκτωβρίου οι ώρες κοινής ησυχίας

Αλλάζουν από το Σάββατο 1 Οκτωβρίου οι ώρες κοινής ησυχίας


Αλλάζουν από αύριο Σάββατο 1 Οκτωβρίου οι ώρες κοινής η…

Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος ξαναχτυπά |

Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος ξαναχτυπά | "Είμαστε όλοι αθώες!" (video)


Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος ξαναχτυπά στο κανάλι του zaraleaks…

Δήμος Εορδαίας - ΔΕΤΗΠ: Έκπτωση στο κόστος τηλεθέρμανσης για πολίτες κοινωνικά ευάλωτων κατηγοριών

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα