kalomen834

stimolo BANNER 1

H Π. Πέρκα στο Κόκκινο: «Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, μόνη λύση η πολιτική αλλαγή» (Ηχητικό)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα H Π. Πέρκα στο Κόκκινο: «Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, μόνη λύση η πολιτική αλλαγή».

Για την έκβαση του προγράμματος Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή:

Μας έχει συνηθίσει αυτή η κυβέρνηση σε συνεχείς δυσάρεστες εκπλήξεις και επικοινωνιακά τρικ. Χθες δώσαμε με τον Σ. Φάμελλο τα συγχαρητήριά μας σε αυτή «επιτελική» την κυβέρνηση, που κατάφερε να ανακοινώσει τους δικαιούχους εφτά μήνες (!) αργότερα από την εξαγγελία του προγράμματος.

Επιλέξιμες είναι 1 από τις 6 αιτήσεις ενδιαφερομένων πανελλαδικά και στην Αττική 1 στις 10! Όταν η επιδότηση δεν υπερβαίνει το 50% και αφού ο κόσμος ζει με την ακρίβεια, καταλαβαίνετε ότι δεν είναι καθόλου δελεαστικό το πρόγραμμα. Τέτοιες αστοχίες είχαν σε όλες τις εξαγγελίες προγραμμάτων: το Εξοικονομώ, η Ηλεκτροκίνηση…δεν έχει προχωρήσει τίποτα. Θέλει ισχυρά μέτρα, χρηματοδότηση και κίνητρα προς τους πολίτες για να μπορέσουμε να πετύχουμε τον στόχο της εξοικονόμησης ενέργειας. Όλα αυτά εν μέσω ενεργειακής κρίσης που ξέρουμε ότι οι ΑΠΕ και η εξοικονόμηση ενέργειας έπρεπε να είναι στη πρώτη γραμμή, καθότι θα μπορούσε να είναι η λύση απέναντι στην κρίση.

Για την ακρίβεια στην ενέργεια:

Δυστυχώς η κυβέρνηση έχει μείνει στην επικοινωνία και δεν τολμάει να βάλει χέρι στα υπερκέρδη των εταιριών. Συνεχίζει να επιδοτεί την ακρίβεια. Είναι εξαιρετικά σοβαρό ότι για τόσους μήνες επιμένανε ότι δεν υπάρχουν υπερκέρδη και το παραδέχτηκαν πολύ αργά. Εμείς κάναμε ένα πόρισμα που αποδεικνύει ότι τα υπερκέρδη των καθετοποιημένων προμηθευτών ανέρχονται σε 2,2 δις ευρώ. Η κυβέρνηση, που τελικά παραδέχθηκε ότι υπάρχουν υπερκέρδη, ακόμα ψάχνει το ποσό επί του οποίου θα επιβληθεί φορολόγηση 90%. Διαρροές αναφέρουν ένα ποσό 270 εκ. ευρώ!

Την ίδια στιγμή ο κ. Σκρέκας είπε ότι με τον νέο μηχανισμό παρακολούθησης που πρόσφατα έβαλαν σε εφαρμογή, μόνο τον μήνα Ιούλιο εξοικονομήθηκαν 500 εκ. Αυτά που δεν έβρισκαν τόσο καιρό. Δεν μπορεί άλλο να επιδοτούν την ακρίβεια. Πρέπει να παρέμβουν στα υπερκέρδη. Πρόκειται για μια κυβέρνηση όμως που έχει τέτοιες εξαρτήσεις και δεν τολμά να περιορίσει την αισχροκέρδεια η οποία κάνει πάρτι ενώ συγχρόνως την πληρώνουν τα νοικοκυριά και η αγορά.

Τον Ιούλιο του 2021 παρατηρήθηκε μια μεγάλη αύξηση των τιμών στο φυσικό αέριο και αποδόθηκε στη διεθνή κρίση των τιμών του φ/α. Από πολλές πηγές βρήκαμε ότι η αγορά φ/α ήταν 31-32€ κατά το 3ο τρίμηνο του 2021. Στην Ελλάδα η χονδρεμπορική τιμή ανέβηκε από 84€ και έφτασε τα 135€ τον Σεπτέμβρη. Δηλαδή, οι τιμές ανέβαιναν ανεξάρτητα από την τιμή του φυσικού αερίου.

Τα στοιχεία είναι πάμπολλα και δεν αμφισβητούνται. Είναι από την ΡΑΕ, από τον ΑΔΜΗΕ, από την ΔΑΠΕΕΠ και δεν τα έχουμε βγάλει από το μυαλό μας. Περάσανε τόσοι μήνες και δεν έχουμε δει μια σοβαρή φορολόγηση, παρά επιδοτήσεις από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Από τα λεφτά των καταναλωτών που πληρώσανε αυτούς τους υπέρογκους λογαριασμούς και παίρνουν πίσω ένα μικρό μέρος ως επιδότηση από τα ουρανοκατέβατα κέρδη των ΑΠΕ.

Για την ρήτρα αναπροσαρμογής:

Όντως κρύφτηκε μέσα στα τιμολόγια των παρόχων ρεύματος. Ήδη είδαμε τις αυξημένες τιμές κατά 15%. Η τιμή με την ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής θα ήταν 420€, τώρα έχει εκτιναχθεί στα 486€ και υπάρχουν δημοσιεύματα ότι θα φτάσουν και παραπάνω.

Αργούν και την εφαρμογή της απόφασης να ενημερώνουν ένα μήνα πριν οι πάροχοι για τις τιμές τους. Μοιάζει με το να ψάχνεις το πιο φθηνό βενζινάδικο. Θα αλλάζουν οι καταναλωτές τον πάροχο, ανάλογα με την τιμή. Δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι η αγορά. Δυστυχώς, θα έχουμε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα.

Για το Fuel Pass II:

Καθυστερούν πολύ οι πιστώσεις στους δικαιούχους. Ούτως ή άλλως είναι πολύ λίγα σε αυτή τη ζημιά που έχει γίνει και πάλι είναι λεφτά των καταναλωτών. Το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης πληρώνει ό,τι δεν μπορεί να πληρωθεί αλλιώς. Δηλαδή, επιστρέφει λίγο-λίγο λεφτά που στέρησε σε ρευστότητα με τους υπέρογκους λογαριασμούς.

Για την ενεργειακή επάρκεια και την απολιγνιτοποίηση:

Φαίνεται πως θα έχουμε δύσκολο χειμώνα και αφορά στην επάρκεια της ενέργειας. Προκαλέσαμε την σύγκληση της Επιτροπής στη Βουλή για το θέμα, καθώς διαπιστώνουμε σοβαρό πρόβλημα. Αυτό κυρίως γιατί η χώρα μας, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης που μειώνουν την εξάρτηση στο φυσικό αέριο, την έχει αυξήσει κατά 24% στην ηλεκτροπαραγωγή και 10% στην κατανάλωση.

Είναι απίστευτο αυτό που έγινε με την απολιγνιτοποίηση. Γνωρίζετε ότι είμαι Βουλευτής Φλώρινας και τη ζω κάθε μέρα. Πρώτα εξαγγέλθηκε χωρίς κανένα σχέδιο, έκλεισαν τα ορυχεία και δεν υπάρχει πλέον τίποτα. Επιπλέον κηρύχτηκε έκπτωτος ο ιδιώτης των λιγνιτωρυχείων Αχλάδας, δίχως κανένα σχέδιο για την επόμενη μέρα λειτουργίας της πιο σύγχρονης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, του ΑΗΣ Μελίτης.

Υπάρχει τρομερή ανεργία και έχει αρχίσει και φεύγει ο πληθυσμός από τις λιγνιτικές περιοχές και εμφανίζεται τώρα ο πρωθυπουργός και λέει 50% αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής. Προσπαθούν τώρα να ξανανοίξουν ορυχεία, που δεν είναι ό,τι πιο εύκολο.

Σε κάθε περίπτωση το σοβαρότερο ζήτημα που έχουμε μπροστά μας θα είναι η τεράστια ακρίβεια γιατί όπως και να το κάνουμε το LNG είναι ένα πολύ ακριβό καύσιμο. Όσο λοιπόν η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα, φαίνεται ότι πάλι θα την πληρώσει η κοινωνία.

Για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ενέργεια:

Φυσικά και έχουμε πρόταση και πρόγραμμα. Είμαστε υπέρ της απολιγνιτοποίησης και μάλιστα ορθότερα, της απανθρακοποίησης. Δηλαδή απεξάρτηση από τον λιγνίτη και το ορυκτό φυσικό αέριο, όμως σταδιακά και με σχέδιο.

Στόχος μας είναι η συμμετοχή της κοινωνίας σε όλα τα στάδια σχεδιασμού και υλοποίησης. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε το πρώτο Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης στην Ευρώπη. Θεσμοθετήσαμε τις ενεργειακές κοινότητες, τις οποίες δεν προώθησε καθόλου η κυβέρνηση. Επιμένουμε στη δημιουργία ηλεκτρικού χώρου, ώστε να μην υπάρχει το φαινόμενο, όπως τώρα, να ζητούν πολίτες να συνδεθούν τα φωτοβολταϊκά στέγης, οι ενεργειακές κοινότητες και να μην βρίσκουν ηλεκτρικό χώρο. Το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας να παράγεται από ενεργειακές κοινότητες, από μικρά έργα ΑΠΕ και φωτοβολταϊκά στέγης.

Δεν θα αφήναμε σε καμία περίπτωση την αισχροκέρδεια να κλέβει ανενόχλητη επί της ουσίας τα χρήματα των καταναλωτών. Έχουμε ένα σοβαρότερο και μεγαλύτερο σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας και την εγκατάσταση των ΑΠΕ. Σήμερα δεν υπάρχει ακόμα το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ, με αποτέλεσμα να βρίσκουν απέναντι τις τοπικές κοινωνίες, αφού γίνονται χωρίς κριτήρια. Δεν υπάρχει ακόμα το θεσμικό πλαίσιο της αποθήκευσης ενέργειας, ενώ είναι γνωστό ότι η αποθήκευση είναι προϋπόθεση για να στηριχτεί η ηλεκτροπαραγωγή σε μεγάλο ποσοστό στις ΑΠΕ.

Είμαστε μία χώρα που δήλωσε πρώτη ότι προχωρά σε απολιγνιτοποίηση και έχει μείνει πίσω σε όλα αυτά τα προαπαιτούμενα. Το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν να εξυπηρετήσει το λόμπι του φυσικού αερίου και εμείς ακριβώς στον αντίποδα, σχεδιάζουμε μία πραγματικά δίκαιη μετάβαση χωρίς ξαφνικό θάνατο για τις λιγνιτικές περιοχές. Κάθε μονάδα που κλείνει θα έπρεπε να αντικαθίσταται με ΑΠΕ και όχι με φυσικό αέριο. Και βεβαίως, πολλά ακόμα που έχουν να κάνουν με το παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο που εν πολλοίς ευθύνεται για την κλιματική κρίση που περνάμε.

Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, μόνη λύση η πολιτική αλλαγή.

Ακούστε εδώ το ηχητικό:

Δημοφιλή Νέα

Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες στο Μεσόβουνο Εορδαίας για τις εκδηλώσεις μνήμης των 81 χρόνων από το ολοκαύτωμα του χωριού. O Παύλος Παραστατίδης μιλά στο kozani.tv για την θεατρική παράσταση που θα παρουσιαστεί και το συνολικό πρόγραμμα του τριημέρου - VIDEO
Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου | Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων
Ήταν Απρίλιος του 2021 όταν ρωτήσαμε
Αυτός ο κόσμος ή θα αλλάξει ή θα σαπίσει (του Θάνου Καμήλαλη)

Αυτός ο κόσμος ή θα αλλάξει ή θα σαπίσει (του Θάνου Καμήλαλη)


Τα αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών μας φέρνουν θεατ…

ΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ ΔΕ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΠΟΤΕ. ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ 24 ΩΡΕΣ ΓΙΑ 365 ΜΕΡΕΣ. ! (γράφει ο Στέργιος Μποζίνης)

ΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ ΔΕ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΠΟΤΕ. ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ 24 ΩΡΕΣ ΓΙΑ 365 ΜΕΡΕΣ. ! (γράφει ο Στέργιος Μποζίνης)


Χθες σε ανακοίνωση του Δντα Συμβούλου της ΔΕΗ, διατυπώ…

Τρίτη 27 - Τετάρτη 28 και Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη: Ο Καιρός και οι θερμοκρασίες σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Γρεβενά, Καστοριά, Σέρβια, Βελβεντό, Ποντοκώμη, Μεσόβουνο, Αιανή, Αμύνταιο, Ακρινή, Βλάστη, Κρόκο
Σύλλογος Μικρασιατών Πτολεμαΐδας «Η ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ»: Η θεατρική ομάδα «ΕΠΕΚΕΙΝΑ» ανεβάζει το έργο «Ισλί»
Αθωότητα...

Αθωότητα...


Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου.

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα