pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Τρεις νεκροί εργάτες και πέντε τραυματίες μέσα σε ένα μόλις διήμερο!

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σε πλήρη εξέλιξη είναι το μακελειό στους χώρους δουλειάς, με τον κατάλογο των θυμάτων του ακήρυχτου πολέμου κυβερνήσεων και εργοδοσίας να μην έχει τελειωμό

, προκαλώντας διαρκώς νέα θύματα στις γραμμές της εργατικής τάξης, βυθίζοντας στο πένθος ολόκληρες οικογένειες.

Θύματα αυτής της αθλιότητας στους χώρους δουλειάς, που έχει γίνει πια καθεστώς, είναι οι δύο εργαζόμενοι που έχασαν τη ζωή τους καταμεσήμερο Κυριακής, από ισχυρή έκρηξη στην εταιρεία υδατοκαλλιέργειας «Χόχλας ΑΕΒΕ» στην περιοχή Καναλακίου του δήμου Πάργας. Νεκροί είναι ένας 40χρονος Ελληνας εργάτης, πατέρας τριών ανήλικων παιδιών, και ένας 49χρονος αλλοδαπός εργάτης, επίσης πατέρας δύο παιδιών. Η έκρηξη φέρεται να προκλήθηκε από φιάλη πιθανότατα προπανίου, την ώρα που οι εργάτες εκτελούσαν εργασίες οξυγονοκόλλησης στο πλαίσιο συντήρησης σε δεξαμενή του ιχθυοτροφείου. Από την έκρηξη τραυματίστηκε ακόμη ένας εργάτης, ο οποίος μεταφέρθηκε αρχικά στο Κέντρο Υγείας Καναλακίου, από εκεί στο Νοσοκομείο Πρέβεζας και στη συνέχεια σε Νοσοκομείο στα Γιάννενα.

Πάνε να φορτώσουν στα θύματα το φταίξιμο

Αμεση ήταν η κινητοποίηση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πρέβεζας και άλλων συνδικαλιστών που μετέβησαν στον χώρο, που ανέδειξε τις αιτίες των εργατικών «ατυχημάτων, στον αντίποδα μάλιστα σειράς δημοσιευμάτων στον ηλεκτρονικό Τύπο που έκαναν την εμφάνισή τους αμέσως μετά το τραγικό γεγονός, χωρίς ακόμα να είναι γνωστά τα αίτια του θανατηφόρου δυστυχήματος. Ανέφεραν δηλαδή ψευδώς ότι οι εργαζόμενοι απασχολούνταν σε εξωτερικό συνεργείο, ενώ άλλα προκλητικά τόνιζαν ότι οι άτυχοι εργάτες εργάζονταν «χωρίς να τους δοθεί κάποια εντολή από τους υπεύθυνους της μονάδας και παραβαίνοντας τους κανόνες ασφαλείας».

Παράλληλα, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων πραγματοποίησε χτες παράσταση διαμαρτυρίας στο τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας Πρέβεζας απαιτώντας την εντατικοποίηση των ελέγχων ώστε να μην θρηνήσουμε νέα θύματα, για να εισπράξει για ακόμη μία φορά την απάντηση ότι το εν λόγω τμήμα είναι «αναρμόδιο», αφού το τμήμα Ελέγχου Υγείας και Ασφάλειας εδρεύει στην Αρτα… λόγω υποστελέχωσης!

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων σε συντονισμό με εργατικά σωματεία της περιοχής έχουν εξαγγείλει κινητοποίηση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ. έξω από το δημαρχείο Πρέβεζας, με στόχο να αποτραπεί η συγκάλυψη των ευθυνών της εργοδοσίας, αλλά και για να γίνει υπόθεση των εργαζομένων της περιοχής η επιβολή των μέτρων Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

«Θα με βρείτε κάρβουνο» προειδοποιούσε ο ένας αδικοχαμένος εργάτης

Στο μεταξύ, συγκλονίζουν τα λόγια της συζύγου ενός από τους αδικοχαμένους εργάτες, που μιλώντας χτες σε τηλεοπτική εκπομπή αποκάλυψε ότι πρόκειται για ουσιαστικά προσχεδιασμένο έγκλημα. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ο άτυχος εργαζόμενος είχε προσληφθεί ως «ταϊστής ψαριών» (!) στην εν λόγω μονάδα, όμως λόγω προβλήματος υγείας ενός εκ των παιδιών του είχε αναγκαστεί να δανειστεί χρήματα από την εταιρεία, για αυτό και αποδεχόταν να εκτελεί εργασίες ξένες προς το αντικείμενό του.

Κατήγγειλε μάλιστα ότι αντίστοιχη έκρηξη είχε συμβεί και το 2016, οπότε ο σύζυγός της είχε σωθεί από θαύμα, ενώ είχε προλάβει να σώσει τότε τον φίλο του, πετώντας τον σε μια δεξαμενή με νερό αφού καιγόταν στο πρόσωπο. «Τότε είχαν σωθεί και οι δύο. Χτες όμως έφυγαν για πάντα από τη ζωή» λέει η χήρα του εργάτη. Αποκαλύπτοντας άλλη μια σκοτεινή πλευρά των εργοδοτικών πιέσεων, λέει ότι τότε η εργοδοσία εκβίαζε τον εργαζόμενο για να «τα κουκουλώσουν» και του έταζαν τις θεραπείες για να γίνει καλά από τα εγκαύματα.

Σοκάρουν επίσης οι αναφορές της ότι ο σύζυγός της είχε εκφράσει φόβους για τη ζωή του από διαρροές στη δεξαμενή που γίνονταν οι εργασίες συντήρησης και ότι ήταν γνωστές στην εργοδοσία. «Θα με βρεις κάρβουνο» έλεγε στην σύζυγό του βλέποντας την κατάσταση που επικρατούσε.

ΤΕ Πρέβεζας του ΚΚΕ: Να αποδοθούν ευθύνες και να στηριχθούν οι οικογένειες των αδικοχαμένων εργατών

Τα θερμά της συλλυπητήρια στις οικογένειες των δύο αδικοχαμένων εργατών στην πόλη εκφράζει η Τομεακή Επιτροπή Πρέβεζας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της. Υπογραμμίζει δε ότι η εκτόξευση των εργατικών «ατυχημάτων» «είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, που ξηλώνει εργατικά δικαιώματα, προσαρμόζει τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Αφήνει μια σειρά αναγκαίους ελεγκτικούς μηχανισμούς να φυτοζωούν, δίνοντας έτσι αέρα στα πανιά της εργοδοσίας να θυσιάζει τη ζωή των εργατών στον βωμό της κερδοφορίας των επιχειρήσεων». Καταλήγοντας απαιτεί «να αποδοθούν τώρα ευθύνες! Να μη μείνει ατιμώρητο το έγκλημα σε βάρος της ζωής των εργατών. Τώρα να στηριχτούν οι οικογένειες των αδικοχαμένων εργατών», καθώς επίσης «κυβέρνηση και εργοδοσία να πάρουν τώρα μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Δεν γίνεται να παίζουν οι εργάτες τη ζωή τους κορόνα – γράμματα για το μεροκάματο».

Νεκρός και ανήλικος εργαζόμενος διανομέας, μαθητής ΕΠΑΛ

Στο δεύτερο τραγικό εργατικό «δυστύχημα» των ημερών, θύμα είναι ένας ακόμα διανομέας, αυτήν τη φορά ηλικίας 17 μόλις ετών, που έχασε τη ζωή του το Σάββατο στον Ωρωπό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανήλικος εργάτης τραυματίστηκε θανάσιμα όταν ο οδηγός διερχόμενου αυτοκίνητου έχασε τον έλεγχο του οχήματος και συγκρούστηκε με το δίκυκλο. Ο 17χρονος ήταν κάτοικος Ωρωπού και μαθητής στο ΕΠΑΛ Μαρκοπούλου.

Το νέο θανατηφόρο «ατύχημα» καταγγέλλει το παράρτημα Βόρειου Τομέα του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής. Το Συνδικάτο στηλιτεύει το γεγονός ότι «τα μέτρα προστασίας, της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων αντιμετωπίζονται σαν κόστος» και υπενθυμίζει ότι ενώ αυξάνονται τα «ατυχήματα», «η κυβέρνηση αρνείται να εντάξει τους διανομείς στα ΒΑΕ». Ενώ με την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση για τα ατομικά μέτρα προστασίας, η εργοδοσία και οι πλατφόρμες διανομής συνεχίζουν να απαλλάσσονται «από την υποχρέωση να παρέχουν δωρεάν και κατάλληλα μέτρα ατομικής προστασίας, με την υποχρέωση να δίνουν 10 ευρώ το μήνα (!) στους διανομείς για το κράνος».

Δύο τραυματίες από έκρηξη σε ψητοπωλείο στον Βόλο

Το μακελειό στους χώρους δουλειάς περιλαμβάνει και άλλους δύο τραυματίες από έκρηξη που σημειώθηκε χτες το πρωί σε ψητοπωλείο στον Βόλο, αυτήν τη φορά τον ιδιοκτήτη του καταστήματος και έναν εργαζόμενο. Σύμφωνα με πληροφορίες η έκρηξη σημειώθηκε στο χώρο της κουζίνας, κατά την αλλαγή φιάλης υγραερίου. Ο 54χρονος ιδιοκτήτης τραυματίστηκε σοβαρά και διακομίστηκε στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο Ελευσίνας, ενώ ο υπάλληλος που μετέφερε τη φιάλη πιο ελαφρά.

ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Επίσημο: Την Κυριακή 14 Απριλίου ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό στο ΔΑΚ Κοζάνης - Όλες οι λεπτομέρειες
ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο

ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο


Η Τομεακή Επιτροπή Καστοριάς - Βοϊου εκφράζει τα συλλυ…

Νήματα της Άνοιξης του  Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με την Εύη Γεροκώστα
Ο καιρός για τις επόμενες 6 ημέρες

Ο καιρός για τις επόμενες 6 ημέρες


www.kozani.tv  Δείτε το καιρό αναλυτικά για έξι ημέρες  …

Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες

Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες


Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες.