pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Και οι κυβερνήσεις πεθαίνουν όταν δεν προσαρμόζονται…

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Γράφει ο Γιάννης Μυλόπουλος

Ο Δαρβίνος, αναπτύσσοντας τη θεωρία της εξέλιξης των ειδών, είναι η αλήθεια

ότι δεν είχε στο μυαλό του ούτε πολίτες, ούτε κυβερνήσεις. Ως βιολόγος ο ίδιος, αναζητούσε εξηγήσεις στο ερώτημα γιατί άλλοι οργανισμοί καταφέρνουν να επιβιώνουν και να εξελίσσονται, ενώ άλλοι, μη μπορώντας να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, χάνονται δια παντός.

Η προσαρμογή στις νέες συνθήκες, ως στοιχειώδης προϋπόθεση επιβίωσης, έδωσε μια επιστημονική, μια τεκμηριωμένη δηλαδή απάντηση στα μεγάλα ερωτήματα της ζωής και έκλεισε οριστικά την πόρτα στις δογματικές θεωρίες και στις θρησκευτικές δοξασίες.

Είναι αλήθεια ότι η ισχύς της θεωρίας του Δαρβίνου, ως μια θεωρία που εξηγεί την επιβίωση των ζωντανών οργανισμών, δεν περιορίζεται μόνο στα βιολογικά είδη, αλλά επιβεβαιώνεται, υπό προϋποθέσεις, και στους ανθρώπους, όπως και στις οργανωμένες κοινωνίες τους.

Η αναφορά λοιπόν του Υπουργού Στέλιου Πέτσα στην προσαρμογή ως αναγκαία προϋπόθεση επιβίωσης, δεν ήταν άστοχη. Εκείνο που ήταν απολύτως άστοχο ήταν το γεγονός ότι ο υπουργός έπρεπε να κοιτά στον καθρέφτη αναφερόμενος στην ανάγκη προσαρμογής.

Αντί δηλαδή τη σωστή παρατήρηση περί επιβίωσης να την απευθύνει στον εαυτό του και στην κυβέρνηση, σε εκείνους δηλαδή που τους έχει ανατεθεί επίσημα ο ρόλος να προστατεύουν την κοινωνία, εκείνος, στην προσπάθειά του να αποποιηθεί τις ευθύνες, την απηύθυνε στους πολίτες.

Η υπουργική ρήση αποτελεί μνημείο πολιτικής ανευθυνότητας, αλλά και κορυφαία επίδειξη κυνισμού.

Καθώς το να ζητά από τη χειμαζόμενη από την κρίση κοινωνία να προσαρμοστεί από μόνη της στην ενεργειακή κρίση, επωμιζόμενη η ίδια το κόστος της επιστροφής από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο, τη στιγμή που δεν έχει να πληρώσει ούτε το λογαριασμό του αυξημένου κόστους του ρεύματος, είναι τουλάχιστον ειρωνικό. Αφού θυμίζει την περίφημη ρήση της Μαρίας Αντουανέτας που πρότεινε σε όσους δεν είχαν ούτε ψωμί, να φάνε παντεσπάνι.

Η ανάγκη προσαρμογής στις συνθήκες της ενεργειακής κρίσης βαραίνει κατά προτεραιότητα την κυβέρνηση, η οποία όφειλε να έχει πάρει σειρά από πρωτοβουλίες για να διευκολύνει τους πολίτες να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της κρίσης.

Και είναι κυνισμός, εκείνοι που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση επειδή δεν φρόντισαν να προσαρμόσουν την κυβερνητική πολιτική στις ανάγκες της κρίσης, να ειρωνεύονται τους πολίτες, ζητώντας τους να προσαρμοστούν μόνοι τους και απειλώντας τους με εξόντωση αν δεν το κάνουν.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι η μόνη κυβέρνηση στην Ευρώπη που δεν έκανε απολύτως τίποτε για να προσαρμόσει την ελληνική αγορά και να βοηθήσει την ελληνική κοινωνία να προσαρμοστεί κι εκείνη με τη σειρά της, στις νέες δυσμενέστερες συνθήκες της ενεργειακής κρίσης. Γι’ αυτό και η Ελλάδα είναι από τις χώρες που έχουν το ακριβότερο ρεύμα, την ακριβότερη βενζίνη και τον μεγαλύτερο πληθωρισμό στην Ευρώπη. Δύο μονάδες υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Κατ’ αρχήν εκεί που οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, προσαρμοζόμενες στην ενεργειακή κρίση, επενέβησαν στις αγορές ρυθμίζοντάς τες, ώστε να περιοριστούν οι ανατιμήσεις και να ελεγχθεί η κερδοσκοπία και η αισχροκέρδεια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη άφησε την ελληνική αγορά εντελώς ανεξέλεγκτη.
Υποστηρίζοντας δηλαδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη το δόγμα της αυτορρύθμισης της αγοράς εν μέσω ανατιμήσεων και πρωτοφανούς κρίσης, ουσιαστικά αυτό που έκανε ήταν να καλλιεργήσει, να προστατέψει και να ενισχύσει την κερδοσκοπία και την αισχροκέρδεια σε βάρος των καταναλωτών.

Κι ακόμη χειρότερα, με την πολιτική των επιδοτήσεων που εφαρμόζει, αντί να προσαρμόσει την αγορά στις συνθήκες της κρίσης, περιορίζοντας τις ανατιμήσεις, εκείνη τις επιβραβεύει, επιδοτώντας γενναία τις επιχειρήσεις που αυξάνουν τις τιμές και συμβάλλουν στην επιδείνωση της κρίσης.

Αντί δηλαδή η κυβέρνηση να προσαρμόζει την αγορά στις ανάγκες των καταναλωτών, εκείνη προσαρμόζει την κοινωνία στις συνθήκες της ακρίβειας που επιβάλλει η αγορά, «εκπαιδεύοντας», μέσω των επιδοτήσεων, τους πολίτες να ζουν με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό.

Και μας μαλώνει κι από πάνω, που δεν έχουμε τους οικονομικούς πόρους να προσαρμοστούμε από μόνοι μας στις ανάγκες της κρίσης.

Και δεν είναι μόνον αυτά που δεν έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Εκεί που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επανακρατικοποίησαν τις κάποτε δημόσιες επιχειρήσεις ηλεκτρισμού τους που εντωμεταξύ είχαν ιδιωτικοποιηθεί, με πρώτη τη Γαλλία του Μακρόν, η Ελλάδα έκανε το ακριβώς αντίθετο.

Ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ στο ξεκίνημα της κρίσης, έτσι ώστε αντί να ελέγχει την κερδοσκοπία και να προστατεύει τους πολίτες, να γίνει μέρος της κερδοσκοπικής κούρσας και να πρωταγωνιστεί στην αισχροκέρδεια σε βάρος των καταναλωτών.

Επιπλέον αυτών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η μοναδική στην Ευρώπη που αντί να απεξαρτήσει τις τιμές του ρεύματος που προέρχεται από τις εγχώριες πηγές, (δηλαδή του λιγνίτη, των ΑΠΕ και των υδροηλεκτρικών), από τις πανάκριβες τιμές του φυσικού αερίου, εξαιρώντας τες από την εισαγωγή τους στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, όπως έκαναν όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που εισήγαγαν μικρότερο ποσοστό του 29%, εκείνη εισήγαγε το 100%, το σύνολο δηλαδή των εγχώριων πηγών.

Με αποτέλεσμα όλες οι εγχώριες ενεργειακές πηγές που έχουν χαμηλό κόστος παραγωγής, να ακολουθήσουν το ράλι των τιμών του φυσικού αερίου.

Χαρίζοντας με τον τρόπο αυτόν στις ενεργειακές επιχειρήσεις που παράγουν εγχώριο και φτηνό ρεύμα και το πουλούν σε δυσθεώρητες τιμές φυσικού αερίου, τεράστια κερδοφορία.

Και τέλος, η ελληνική κυβέρνηση είναι η μόνη που αντί να φορολογήσει τα τεράστια υπερκέρδη των ενεργειακών επιχειρήσεων που κερδοσκοπούν ανελέητα σε βάρος των καταναλωτών, βρίσκει προσκόμματα για να χαμηλώσει την εκτίμηση των κερδών και να καθυστερήσει τη φορολόγησή τους. Η οποία ακόμη εκκρεμεί…

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι υπόλογη και υπεύθυνη όχι βέβαια για τη διεθνή κρίση, αλλά γιατί είναι η μόνη στην Ευρώπη που έκανε ό,τι μπορούσε για να επιδεινώσει τις συνέπειές της στους πολίτες.

Είναι συνεπώς υπεύθυνη γιατί αντί να προσαρμόσει την ελληνική αγορά στις συνθήκες της κρίσης, προστατεύοντας την επιβίωση των πολιτών, εκείνη προστάτεψε την κερδοσκοπία και την αισχροκέρδεια των ενεργειακών επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πεθαίνει πολιτικά, κάτω από την κατακραυγή και τη δυσαρέσκεια των πολιτών, επειδή δεν έκανε τίποτε για να τους δώσει τη δυνατότητα να επιβιώσουν. Αντίθετα, έκανε τα πάντα για να αυξήσει την κερδοφορία των ενεργειακών επιχειρήσεων.

Στις εκλογές που έρχονται λοιπόν, ας διεκδικήσει τις… ολίγες ψήφους αυτών που ανήκουν στην οικονομική ολιγαρχία και οι οποίοι ευνοήθηκαν από την πολιτική της. Τα εκατομμύρια των πολιτών θα την τιμωρήσουν, γιατί παραβίασε τη Δαρβινική θεωρία της εξέλιξης.

Πράγματι λοιπόν, ο Πέτσας είχε δίκιο. Όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει. Με πρώτη την κυβέρνηση Μητσοτάκη…

ΠΗΓΗ: tvxs.gr

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

«ΥΨΙΚΑΜΙΝΟΣ»: Θεατρική παράσταση, Ντίνος Χριστιανόπουλος
Νατάσα Κεφαλοπούλου:
LIVE ενημέρωση του top-sport.gr από τον Τελικό Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό (Photos)
Οι 10 φωτογραφίες του top-sport.gr που ξεχώρισαν από τον τελικό Κυπέλλου ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό (Photos)
Γ.Ν. Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»: 2ο μάθημα του 3ου κύκλου μετεκπαιδευτικών Σεμιναρίων-Διαλέξεων με θέμα
Ο επίλογος της αστυφιλίας (της Παρθένας Τσοκτουρίδου)

Ο επίλογος της αστυφιλίας (της Παρθένας Τσοκτουρίδου)


Ολοένα και περισσότερο παρατηρούμε την μετακίνηση των…