kalomen834

stimolo BANNER 1

Ο Ζακ μέσα από τα μάτια του αδελφού του, Νίκου Κωστόπουλου: Οι χοροί, το καραόκε, τα όνειρα και μία δικαιοσύνη που δεν απονεμήθηκε (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 4 χρόνια χωρίς τον Ζακ. 4 χρόνια από το φονικό λιντσάρισμά του. Σαν σήμερα, το 2018, μέρα μεσημέρι σκότωσαν έναν άνθρωπο στο κέντρο της Αθήνας, επειδή τους ενοχλούσε η ύπαρξή του.

«Μην κλείνετε τα μάτια στη βία και την αδικία, η Zackie λείπει μία τετραετία», είναι το σύνθημα που ακούγεται σήμερα στο κέντρο της Αθήνας. Ο αδερφός του Ζακ, Νίκος Κωστόπουλος, φιλοξενήθηκε σήμερα στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Press». Μας σύστησε με τον Ζακ από την αρχή. Μέσα από τις δικές του εμπειρίες. Μας μίλησε για ένα άτομο που ήθελε να αλλάξει τον κόσμο, και το έκανε κάθε μέρα μέσα από την ίδια του τη ζωή. Λάτρευε να χορεύει, να τραγουδάει καραόκε, να ακούει shakira, madonna και άλλες φίρμες της αμερικανικής ποπ μουσικής. Στη σκηνή τα έδινε όλα. Και οι drag εμφανίσεις του στις «Κούκλες» ήταν εξαιρετικές. Μέσα στο δικαστήριο, η προσωπικότητά του δολοφονήθηκε ξανά. Δικάστηκε το θύμα. Οι αστυνομικοί αθωώθηκαν, και οι νοικοκυραίοι καταδικάστηκαν και βρέθηκαν συνοπτικά εκτός φυλακής. Οι νέες δικαστικές μάχες όμως, έρχονται.

Συνέντευξη στις Γεωργία Κριεμπάρδη & Νεκταρία Ψαράκη 

Καλεσμένος στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Press» αυτής της Τετάρτης, ήταν ο Νίκος Κωστόπουλος, ο αδερφός του δολοφονημένου από το κράτος, την αστυνομία, τους νοικοκυραίους, και εν τέλει από την ίδια τη Δικαιοσύνη, Ζακ Κωστόπουλου. Ο Νίκος, μέσα από τις διηγήσεις του, μας έκανε να γνωρίσουμε καλύτερα τον Ζακ, την Zackie Oh.

Ο Νίκος είναι επτά χρόνια μικρότερος από τον Ζακ. Τον περιγράφει ως έναν άνθρωπο ιδιαίτερα εσωστρεφή και ταυτόχρονα πολύ δυναμικό. «Πράγμα που μου έκανε πολύ εντύπωση», σχολιάζει. Θυμάται ότι όταν ήταν στην ηλικία των 12, σε μία «οικογενειακή συνάντηση» ο Ζακ έκανε το coming out σε εκείνον και στους γονείς του. «Ήταν απλώς άλλη μία πληροφορία για τον αδελφό μου», μας λέει, περιγράφοντας το ιδιαίτερα υγιές οικογενειακό περιβάλλον που μεγάλωσαν τα δύο αδέρφια, από δύο γονείς που δεν έκριναν τη φύση και τις επιλογές τους. «Η αξιοπρέπεια μας και η αλληλεγγύη μας προς τους άλλους εκδηλωνόταν στην πράξη και από εμάς και από τους γονείς μας, από τους οποίους το πήραμε και εμείς. Βλέπαμε πώς συμπεριφερόταν η οικογένειά μας στους ξένους, ο μπαμπάς στους υπαλλήλους. Όλο αυτό μας έκανε να καταλάβουμε ότι η ανθρωπιά είναι πάνω από όλα και δεν πρέπει τίποτα να την πατά κάτω», τονίζει.

Τα δύο αδέλφια για ένα διάστημα συγκατοικούσαν. Λόγω της μεγάλης διαφοράς ηλικίας δεν είχαν κοινές παρέες, αλλά περνούσαν αρκετό χρόνο μαζί. Ο Ζακ, πήρε μαζί του σε έξοδο τον μικρό του αδελφό αρκετά νωρίς. «Ήμουν τόσο μικρός, οριακά με άφηνε η μάνα μου», θυμάται ο Νίκος. Πήγαν σε μία συναυλία της Shakira, και μετά σε άλλη μία της Madonna. Ο Ζακ λάτρευε την ποπ μουσική. Το δωμάτιό του ήταν γεμάτο με αφίσες της Madonna, της Whitney Huston. «Ήταν το στοιχείο του», μας λέει. Αργότερα, όταν πλέον ήταν και οι δύο ενήλικες, περνούσαν αρκετό χρόνο μαζί. Πήγαιναν μαζί σινεμά, για μπύρες, σε μπαρ για καραόκε. «Δεν είχε και την καλύτερη φωνή, αλλά είχε πολύ πάθος. Όταν βρισκόταν σε σκηνή τα έδινε όλα. Λάτρευε να χορεύει, του άρεσε πολύ το σόου», διηγείται. Τα πήγαιναν αρκετά καλά. Ίσως εκνευριζόταν ο ένας με τον άλλο. «Ήταν λίγο ακατάστατος να πω την αλήθεια, πράγμα που με ενοχλούσε λίγο. Το άλλο που έκανε ήταν να κουνάει συνεχώς το πόδι του. Σύνδρομο του νευρικού ποδιού το λέγαμε μεταξύ μας. Δηλαδή και σταυροπόδι που ήταν, το πόδι του πήγαινε πάνω – κάτω ασταμάτητα. Και όταν μιλούσε στο τηλέφωνο πήγαινε συνεχώς πάνω κάτω», μας περιγράφει.

Ο Ζακ μόλις ήρθε στην Αθήνα γράφτηκε σε δραματική σχολή. Αγαπούσε πολύ την υποκριτική αλλά γρήγορα βίωσε τον κοινωνικό αποκλεισμό. «Ο Ζακ δεν μπορούσε να ανεχτεί ότι δεν τον καλούν κάπου επειδή ήταν θηλυπρεπής», περιγράφει ο αδερφός του, εξηγώντας μας πώς έκανε ο Ζαχαρίας στροφή στο drag show, αργότερα στη ζωή του. Η ανάγκη του να εκφράζεται μέσα από μία περσόνα τον οδήγησε το 2015 να ασχοληθεί με το drag. «Είχε ανάγκη να παίρνει δύναμη από μία περσόνα. Η Zackie oh ήταν ένα πολιτικό πρόσωπο. Ασκούσε πολιτική με έναν τρόπο». Ο Νίκος είχε δει τον αδερφό του στις «Κούκλες». Τον έβρισκε εξαιρετικό.

Ο Νίκος θυμάται πολλές χαρούμενες στιγμές από τον αδελφό του. Επιλέγει να μοιραστεί μαζί μας μία αστεία, σχετικά πρόσφατη: «Θα πηγαίναμε στα βαφτίσια του ανιψιού μας στην Ιτέα. Ζούσα στην Αμερική, επέστρεψα Ελλάδα, πήγα σπίτι του και πήραμε ένα ταξί. Κάθομαι εγώ μπροστά και ο Ζαχαρίας πίσω. Με ρωτάει τι θα βάλω στη βάφτιση και εγώ του λέω ότι έχω ένα πουκάμισο. Εκεί, γυρνάει και μου λέει «να βάλω ένα κόκκινο φόρεμα;». Ο ταξιτζής γούρλωσε τόσο πολύ τα μάτια που εμείς γελάσαμε τόσο δυνατά μέσα στο ταξί… το θυμάμαι πολύ έντονα. Εν τέλει δεν έβαλε το φόρεμα. Έβαλε ένα πουκάμισο το οποίο λέρωσε. Ό,τι ρούχο και να του έδινα η αλήθεια είναι ότι δεν είχε καλή κατάληξη», θυμάται και γελάει.

Το όνειρο του Ζακ ήταν να αλλάξει τον κόσμο. Όσο μεγάλο και άπιαστο και αν ήταν. «Όλες του οι κινήσεις ήταν να εκφράζει έτσι τον εαυτό του και να αποτελεί ο ίδιος παράδειγμα. Μέσα από την τέχνη του και μέσα από το πώς ο ίδιος ζούσε. Έτσι όπως έγραφε, όπως κινούταν στους δρόμους το πώς προσπαθούσε να μη φοβάται, ο τρόπος που εξέφραζε το φύλο του, τα θέλω του…».

«Το δικαστήριο δεν κατάλαβε ποτέ γιατί ο Ζαχαρίας κρύφτηκε στο κοσμηματοπωλείο»

Τα δύο αδέλφια μεγάλωσαν στην Ιτέα, μία μικρή επαρχιακή πόλη της Φωκίδας. Τα σεξιστικά και ομοφοβικά σχόλια στην επαρχεία ήταν συχνά, αλλά ο Νίκος έμπαινε μπροστά, απαντούσε, για να υπερασπιστεί τον αδελφό του. Ο Ζακ όμως δεν αντιμετώπισε λεκτικές και σωματικές επιθέσεις μόνο στην Ιτέα. «Είχε δεχτεί αρκετές φορές. Σε μία επίθεση που έζησε το 2011, επέβαινε σε ένα αυτοκίνητο στο Γκάζι, το οποίο το σταμάτησαν, του έσπασαν τα τζάμια, τον έναν τον έκοψαν, οπότε ο Ζαχαρίας έτρεξε πάρα πολύ γρήγορα. Θυμάμαι πάρα πολύ έντονα την ταραχή του…», θυμάται. Ο ίδιος ο Ζακ Κωστόπουλος, είχε αναφέρει σε τηλεοπτική συνέντευξή του αναφερόμενος στις σωματικές επιθέσεις που έχει δεχτεί, ότι τρέχει πολύ γρήγορα και τσιρίζει πολύ δυνατά. «Αυτό είναι μία πραγματικότητα. Τον είχε σώσει πολλές φορές. Είχε δεχτεί αρκετές φορές και λεκτική και σωματική επίθεση, με τους δράστες να μην έχουν βρεθεί», προσθέτει.

Όπως μας εξηγεί ο Νίκος, το δικαστήριο δεν κατάλαβε ποτέ γιατί ο Ζαχαρίας κρύφτηκε στο κοσμηματοπωλείο: «Όταν ένας άνθρωπος έχει δεχτεί επιθέσεις, έχει κυνηγηθεί, σκεφτείτε λιγάκι το τραύμα και τον φόβο που έχει αυτό το άτομο όταν συμβεί κάτι ξανά. Προσπαθεί να το αποφύγει πιο έντονα από την πρώτη φορά. Όλα αυτά τα τραυματικά γεγονότα που είχαν συμβεί στο παρελθόν, οδήγησαν τον Ζαχαρία να ψάξει ένα καταφύγιο για να κρυφτεί». Μέσα στις δικαστικές αίθουσες, υπήρχε η αμφιβολία για το γιατί μπήκε στο κοσμηματοπωλείο. «Ας μπαίνουμε στα παπούτσια του άλλου, κι ας μην το έχουμε βιώσει εμείς», προσθέτει.

Ο Νίκος δεν έχασε ούτε μισή δίκη. Ήταν παρών σε κάθε δικάσιμο. «Ήταν μία διαδικασία επίπονη και με γέμισε πολύ οργή για τον τρόπο που λειτουργεί το δικαστικό σύστημα. Τελικά το θύμα πρέπει να απολογείται, όχι ο θύτης. Δεν μπορούσα να διαχειριστώ αυτά που άκουγα και έβλεπα», περιγράφει.

Οι αμετανόητοι δράστες από την πρώτη ημέρα έδειξαν το θράσος τους. Κάθονταν πίσω από τον πατέρα του Ζακ, περνούσαν ελεύθεροι και προκλητικοί συνεχώς δίπλα από την οικογένεια. Προσπαθούσαν να αποσπάσουν μία αντίδραση. «Από την πρώτη ημέρα κατάλαβα ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο σκληρά απ’ ότι φανταζόμουν», σχολιάζει. «Αντί αυτοί οι άνθρωποι να μπουν στα λαγούμια τους, λόγω της ατιμωρησίας έχουν αυτή την ηθική. Να συμπεριφέρονται άσχημα, να κατηγορούν τον νεκρό, τους μάρτυρες…».

Το ραντεβού στις δικαστικές αίθουσες, θα δοθεί ξανά, στην Έφεση. Τότε, θα αρχίσει μία νέα δικαστική μάχη. Σήμερα, οι πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους, ξεκινώντας από την οδό Γλάδστωνος, για να τιμήσουν τη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου. Του δολοφονημένου από το κράτος, τα media, τη Δικαιοσύνη, την αστυνομία και τους νοικοκυραίους ακτιβιστή.

ΠΗΓΗ: thepressproject.gr

Δημοφιλή Νέα

Μεγάλη ένταση και διαπληκτισμοί στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Ακρινής (video)

Μεγάλη ένταση και διαπληκτισμοί στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Ακρινής (video)


Μεγάλη ένταση και διαπληκτισμοί στην συνεδρίαση του Τ…

Φθινόπωρο 2022 / Αγρότες Μεσοβούνου Εορδαίας, πρόσωπα σκυθρωπά, βλέμμα γεμάτο προβληματισμό...
Με Μιχαηλίδου και Χατζηπαυλίδη συμμετείχε στο τουρνουά Καστοριάς ο Όμιλος Αντισφαίρισης Πτολεμαΐδας
Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Κοζάνης:

Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Κοζάνης: "Κανένα σπίτι χωρίς θέρμανση"


Συμμετέχουμε στη σύσκεψη εργατικών σωματείων και άλλω…

Αλλάζουν από το Σάββατο 1 Οκτωβρίου οι ώρες κοινής ησυχίας

Αλλάζουν από το Σάββατο 1 Οκτωβρίου οι ώρες κοινής ησυχίας


Αλλάζουν από αύριο Σάββατο 1 Οκτωβρίου οι ώρες κοινής η…

LACTATIONLAND το Συμβουλευτικό Κέντρο Θηλασμού στην Κοζάνη από την Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλο Θηλασμού (IBCLC) παιδίατρο Εύη Θώμου
Π. Πέρκα: «Κάλλιο αργά παρά ποτέ ή ζήτω η επικοινωνία;» (video)

Π. Πέρκα: «Κάλλιο αργά παρά ποτέ ή ζήτω η επικοινωνία;» (video)


Ας κάνουμε μια αρχή για το καλό του τόπου. Να βάλουμε τη…

«ΟΛΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ και δεν θέλω αντιρρήσεις»...

«ΟΛΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ και δεν θέλω αντιρρήσεις»...


Το λένε οι ειδήσεις των οχτώ, των εννέα, οι εκπομπές των…

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα