stimolo BANNER 1

Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας με θέμα: «Υιοθέτηση ή μη απόφαση κοινότητας Περδίκκα σχετικά με την Ανάπτυξη δικτύου φυσικού Αερίου για γενική χρήση»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η Λαϊκή συσπείρωση είναι υπέρ της άμεσης αξιοποίησης όλων των εγχώριων πηγών ενέργειας και ειδικά του λιγνίτη, κόντρα στις δεσμεύσεις της Ε.Ε. για την «πράσινη ανάπτυξη».

Η απολιγνιτοποίηση έγινε γιατί θα έσωζε τον πλανήτη. Η επίκληση και το κάλπικο ενδιαφέρον για το περιβάλλον αποκαλύφθηκαν πολύ γρήγορα. Οι εγκαταστάσεις γιγαντιαίων αιολικών πάρκων, οδήγησαν στην καταστροφή δασικών εκτάσεων ακόμα και περιοχές Νatura. Στη χώρα μας η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη έγινε με τεχνητό τρόπο πιο ακριβή από το εισαγόμενο φυσικό αέριο και από τις ΑΠΕ, γιατί υποχρεώθηκε να αγοράζει δικαιώματα εκπομπών ρύπων της Ε.Ε. Το κόστος αγοράς των δικαιωμάτων της μιας λιγνιτικής μονάδας να ρυπαίνει έφτασε το Σεπτέμβριο του 21 να είναι διπλάσιο από το κόστος παραγωγής μιας λιγνιτικής μεγαβατώρας. Δηλαδή το κόστος λιγνιτικής παραγωγής θα μπορούσε να μειωθεί κατά 1/3 του σημερινού.

Η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο φέρνει το επίσης εισαγόμενο LNG, κυρίως από την αμερικανική αγορά που το κόστος του είναι πολλαπλάσιο και θα φορτωθεί στο λαό. Κερδισμένοι θα βγουν οι εφοπλιστές, κατασκευαστικοί όμιλοι που θα πάρουν την μερίδα του λέοντος, των ευρωπαϊκών και κρατικών ενισχύσεων για την ανάπτυξη υποδομών που θα υποστηρίζουν το νέο ενεργειακό μείγμα

Η πολιτική της «απολιγνιτοποίησης» με το σταδιακό κλείσιμο των λιγνιτικών σταθμών, η αποδοχή των κοινοτικών δεσμεύσεων για το εμπόριο ρύπων και η ανάδειξη του εισαγόμενου φυσικού αερίου σε βασικό καύσιμο μετάβασης, υλοποιήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις την τελευταία εικοσαετία. Την τετραετία διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η λιγνιτική παραγωγή μειώθηκε κατά 50%. Έκλεισαν οι λιγνιτικές μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς. Όμως η συνενοχή των αστικών κομμάτων δεν αφορά μόνο την «απολιγνιτοποίηση». Όλοι στηρίζουν τις επιλογές της κυβέρνησης που θα αυξήσει αντί να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας.

Όλα τα κόμματα μαζί στήριξαν ενεργά τη δημιουργία του καρτέλ των ΑΠΕ. Όλα τα κόμματα διασφάλισαν το σύστημα εγγυημένων τιμών από το κράτος με τις οποίες πληρώνονταν σταθερά, οι παραγωγοί ΑΠΕ διασφαλίζοντας σίγουρα κέρδη.

Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ είναι συνένοχοι για το καθεστώς των άδικων ειδικών φόρων κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα «ενεργειακά» προϊόντα, δηλαδή των φόρων που εκτινάσσουν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και την ακρίβεια στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Μάλιστα πριν από λίγους μήνες ψήφισαν στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο ενσωματώνεται οδηγία της Ε.Ε. που επικαιροποιεί και εκσυγχρονίζει τους παραπάνω φόρους.

Την ήττα της Ε.Ε. στον ενεργειακό πόλεμο θα τη πληρώσουν οι λαοί. Αποδείχθηκε περίτρανα ότι δεν μπορεί να αναπληρώσει τις απώλειες του ρωσικού φυσικού αερίου. Με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κομισιόν, οι διεθνείς τιμές φυσικού αερίου ανέβηκαν.

Ακόμα και αν συμφωνήσουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. για επιβολή πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου, δεν μπορούν να το επιβάλουν σε όλους τους προμηθευτές γιατί απλούστατα αρνούνται να μειώσουν τα κέρδη τους. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί σοβαρά αν κλιμακωθεί ο πόλεμος και υπάρξει πλήρης διακοπή της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ που μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πυροτέχνημα. Αποδείχτηκε ότι δεν υπάρχει φιλολαϊκή συνταγή στο πλαίσιο της «απελευθερωμένης» αγοράς. Από το 2010 ως του 2017 είχαμε αύξηση της τιμής του ρεύματος κατά 150% και όταν το 51% της ΔΕΗ ανήκε στο κράτος. Αυξήσεις έχουμε και σήμερα που η κυβέρνηση εξακολουθεί να ελέγχει το μάνατζμεντ της επιχείρησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραχώρησε το 17% στο υπέρταμείο και εφάρμοσε το σύστημα ΝΟΜΕ με το οποίο η ΔΕΗ πουλούσε το παραγόμενο ρεύμα κάτω από το κόστος στους ανταγωνιστές τους.

Σε κάθε περίπτωση τα βάρη πέφτουν στις πλάτες του λαού και όταν το κράτος επιδοτεί τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων και όταν αναλαμβάνει τις ζημιές τους όπως πρόσφατα με της επανακρατικοποίησης στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Αυτό που επείγει σήμερα για να ανακουφιστεί ο λαός, επειδή η ενέργεια είναι περιουσία του λαού και όχι ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα είναι οι προτάσεις πάλης που έχει καταθέσει το ΚΚΕ.

  • Στην άμεση και πλήρη επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων. Η Πτολεμαΐδα 5, η πιο σύγχρονη μονάδα παραγωγής ενέργειας μπορεί για δεκαετίες να τροφοδοτεί με ρεύμα ίλη τη χώρα. Κόστισε λιγότερο από την επιδότηση της κυβέρνησης μόνο για ένα μήνα, το μήνα Αύγουστο, που πήγε στις τσέπες μίας χούφτας καπιταλιστών παροχών ενέργειας!
  • Σχέδιο άμεσης αξιοποίησης εγχώριων πηγών ορυκτών καυσίμων –όπως ο λιγνίτης- κόντρα στις δεσμεύσεις της Ε.Ε. για την «πράσινη ανάπτυξη» και το εμπόριο ρύπων.
  • Κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας.
  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
  • Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.
  • Απόσυρση της χώρας από τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία, που τελικά τις πληρώνει ο λαός, ενώ τμήματα του κεφαλαίου θησαυρίζουν από τη μεταφορά του πανάκριβου αμερικανικού LNG.
  • Κατάργηση της χρέωσης του χαρατσιού των ΑΠΕ στους λογαριασμούς του ρεύματος.
  • Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.

Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει κατανοητό από τους εργαζόμενους και από τον λαό ότι για να έχουν οποιοδήποτε αποτέλεσμα οι αγώνες του, πρέπει να βγαίνουν έξω από το πλαίσιο της καπιταλιστικής κερδοφορίας, να συγκρούονται με τις δεσμεύσεις της Ε.Ε., με την πολιτική των κυβερνήσεων. Να προβάλουν έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, με τον λαό στην εξουσία, αναγκαία προϋπόθεση ώστε να αξιοποιούνται όλες οι ενεργειακές πηγές προς όφελος του και όχι των μονοπωλίων.

Ψηφίζουμε λευκό γιατί συμφωνούμε να υπάρχει κεντρική θέρμανση αλλά διαφωνούμε με το φυσικό αέριο γιατί είναι εισαγόμενο, ακριβό και υπάρχει ενεργειακή εξάρτησή. Θα είμαστε δίπλα σας για δωρεάν συνδέσεις των κατοικιών.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

Χόλμπα Αντωνία

Δημοφιλή Νέα

Παρασκευή  Δεκεμβρίου 2 | Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Παρασκευή Δεκεμβρίου 2 | Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων www.kozani…

Οι ανεμογεννήτριες της περιοχής της Εορδαίας στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Εορδαίας (video)
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Ναι σε όλα από την παράταξη του Θεόδωρου Καρυπίδη στη «λίστα Κασαπίδη» για τα Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης για το 2022! (γράφει ο Παναγιώτης Τσαρτσιανίδης)
Στις 9 Δεκεμβρίου Λευκή Νύχτα και άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στην κεντρική πλατεία Πτολεμαΐδας. Μεγάλη συναυλία με τον Κώστα Αγέρη
kozani.tv: Η τοποθέτηση του Νίκου Βουνοτρυπίδη και η στιγμή της έντασης στο δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας με τον κ. Κωτσίδη κατά τη συζήτηση για την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τα αιολικά πάρκα σε Άσκιο και Βέρμιο (video)
Δήμος Εορδαίας: Στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, ο Τρανός Χορός της Κοινότητας Βλάστης
«Εσύ με ποια πλευρά είσαι;»

«Εσύ με ποια πλευρά είσαι;»


Από την κινητοποίηση των υγειονομικών. Από τη μια πλευ…

Σύλλογος «Φίλοι του Βιβλίου»: Μια ξεχωριστή αφηγηματική αλλά και γευστική εμπειρία για τους μικρούς μας φίλους

Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας: Πρόσκληση σε Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Συναυλία που θα παρουσιάσει η Συμφωνική

Περισσότερα

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ.: Προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ​Επιστολή με παρατηρήσεις - προτάσεις για την αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε

Περισσότερα

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ εκφράζει την έντονη διαφωνία της για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Παραμονές Χριστουγέννων 2016 η Διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να γραφτεί ο επίλογος για

τον ΑΔΜΗΕ υπογράφοντας το τελικό κείμενο

Περισσότερα

ΕΡΤ Κοζάνης & Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Ραδιομαραθώνιος αγάπης για τους άπορους συμπολίτες μας «Προσφέρω με την καρδιά μου»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στις 19 Δεκεμβρίου ημέρα Δευτέρα και από ώρα 09.00 π.μ μέχρι και στις 14.00 μ.μ, η ΕΡΤ Κοζάνης (100,2 και 100,6 FM)

Περισσότερα

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Με «εορταστικές εκδηλώσεις» για την απόφαση της Ε.Π του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ για τους ρύπους προσπαθεί η Greenpeace να ξεχάσει τον πόνο της ότι: οι λιγνιτικές επενδύσεις δεν ακυρώνονται

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Είχαν τρομερή αγωνία και άγχος

Μπορεί και να τους είχε κοπεί και η όρεξη

Τα βράδια στριφογύριζαν στο κρεβάτι βλέποντας εφιάλτες.

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας "Ο Σωτήρας": Πρόσκληση στη 2η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας «Ο Σωτήρας» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την 2 η Χριστουγεννιάτικη

Περισσότερα

Εντατικοποιούνται τα μέτρα ασφάλειας και αστυνόμευσης σε όλη τη χώρα για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Κλιμακώνονται τα προγράμματα ασφάλειας και αστυνόμευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε ολόκληρη τη χώρα,

Περισσότερα

ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας: Παιχνίδια «κατάσκοποι»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα συνδεδεμένα, στο ίντερνετ παιχνίδια, αποτυγχάνουν παταγωδώς, στην προστασία βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών, σε θέματα ασφάλειας

Περισσότερα

Ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης στο www.kozani.tv (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο www.kozani.tv και στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη ο Υπουργός Επικρατείας

Περισσότερα

ΔΕΗ: Υπενθύμιση για Ρύθμιση Οφειλών

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η ΔΕΗ υπενθυμίζει στους πελάτες της ότι στις 31/12/2016 λήγει το ιδιαίτερα ευνοϊκό

πρόγραμμα διακανονισμού

Περισσότερα

Ο ποιητής του λαού και κονταρομάχος των φτωχών Κώστας Βάρναλης

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης

Σαν σήμερα (16/12/1974) φεύγει από την ζωή ο Κώστας Βάρναλης ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Περισσότερα

ΔΕΗ: Αναγνώριση του αιτήματος για δωρεάν δικαιώματα CΟ2

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεύτερη αναγνώριση του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων

εκπομπής CO2 αποτελεί

Περισσότερα

Πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Video από την μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας που  πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα χιλιάδες συνταξιούχοι από όλη τη χώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Περισσότερα

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: «Καθαρή» ενέργεια και «πράσινη» ανάπτυξη: μανδύας για εγγυημένα κέρδη για το κεφάλαιο.

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη συζήτηση για τη «δέσμη μέτρων Καθαρή Ενέργεια για όλους» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής

Περισσότερα

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στο ptolemaida.tv (16-12-16)

Διαβάστε τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής (16-12-16)

Περισσότερα

Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα": Πρόσκληση σε εκδήλωση

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικ. Καρδιάς Πτολεμαϊδας "Η Μέρα" σας προσκαλεί στην εκδήλωση Κόλντα Μπάμπω

Περισσότερα

Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν και προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Για πόσα χρόνια δεσμεύτηκε η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα 3,5%»;

Περισσότερα

Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό": Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού στην Πτολεμαΐδα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη:

Συγκέντρωση κατά του ρατσισμού και του φασισμού, των πολέμων και της φτώχειας

Περισσότερα

Καταγραφή δεσποζόμενων ζώων στο δήμο Εορδαίας

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ο Δήμος Εορδαίας ενημερώνει ότι, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθ.5 του Νόμου 4039/2012 και με την τροποποίηση του Ν. 4235/2014

Περισσότερα

Γιώργος Κασαπίδης: Κατάθεση ερώτησης για την απρόσκοπτη προσβασιμότητα σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συμπολίτες μας ως προς την απρόσκοπτη προσβασιμότητα

Περισσότερα