pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας με θέμα: «Υιοθέτηση ή μη απόφαση κοινότητας Περδίκκα σχετικά με την Ανάπτυξη δικτύου φυσικού Αερίου για γενική χρήση»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η Λαϊκή συσπείρωση είναι υπέρ της άμεσης αξιοποίησης όλων των εγχώριων πηγών ενέργειας και ειδικά του λιγνίτη, κόντρα στις δεσμεύσεις της Ε.Ε. για την «πράσινη ανάπτυξη».

Η απολιγνιτοποίηση έγινε γιατί θα έσωζε τον πλανήτη. Η επίκληση και το κάλπικο ενδιαφέρον για το περιβάλλον αποκαλύφθηκαν πολύ γρήγορα. Οι εγκαταστάσεις γιγαντιαίων αιολικών πάρκων, οδήγησαν στην καταστροφή δασικών εκτάσεων ακόμα και περιοχές Νatura. Στη χώρα μας η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη έγινε με τεχνητό τρόπο πιο ακριβή από το εισαγόμενο φυσικό αέριο και από τις ΑΠΕ, γιατί υποχρεώθηκε να αγοράζει δικαιώματα εκπομπών ρύπων της Ε.Ε. Το κόστος αγοράς των δικαιωμάτων της μιας λιγνιτικής μονάδας να ρυπαίνει έφτασε το Σεπτέμβριο του 21 να είναι διπλάσιο από το κόστος παραγωγής μιας λιγνιτικής μεγαβατώρας. Δηλαδή το κόστος λιγνιτικής παραγωγής θα μπορούσε να μειωθεί κατά 1/3 του σημερινού.

Η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο φέρνει το επίσης εισαγόμενο LNG, κυρίως από την αμερικανική αγορά που το κόστος του είναι πολλαπλάσιο και θα φορτωθεί στο λαό. Κερδισμένοι θα βγουν οι εφοπλιστές, κατασκευαστικοί όμιλοι που θα πάρουν την μερίδα του λέοντος, των ευρωπαϊκών και κρατικών ενισχύσεων για την ανάπτυξη υποδομών που θα υποστηρίζουν το νέο ενεργειακό μείγμα

Η πολιτική της «απολιγνιτοποίησης» με το σταδιακό κλείσιμο των λιγνιτικών σταθμών, η αποδοχή των κοινοτικών δεσμεύσεων για το εμπόριο ρύπων και η ανάδειξη του εισαγόμενου φυσικού αερίου σε βασικό καύσιμο μετάβασης, υλοποιήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις την τελευταία εικοσαετία. Την τετραετία διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η λιγνιτική παραγωγή μειώθηκε κατά 50%. Έκλεισαν οι λιγνιτικές μονάδες του ΑΗΣ Καρδιάς. Όμως η συνενοχή των αστικών κομμάτων δεν αφορά μόνο την «απολιγνιτοποίηση». Όλοι στηρίζουν τις επιλογές της κυβέρνησης που θα αυξήσει αντί να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας.

Όλα τα κόμματα μαζί στήριξαν ενεργά τη δημιουργία του καρτέλ των ΑΠΕ. Όλα τα κόμματα διασφάλισαν το σύστημα εγγυημένων τιμών από το κράτος με τις οποίες πληρώνονταν σταθερά, οι παραγωγοί ΑΠΕ διασφαλίζοντας σίγουρα κέρδη.

Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ είναι συνένοχοι για το καθεστώς των άδικων ειδικών φόρων κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα «ενεργειακά» προϊόντα, δηλαδή των φόρων που εκτινάσσουν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και την ακρίβεια στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Μάλιστα πριν από λίγους μήνες ψήφισαν στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο ενσωματώνεται οδηγία της Ε.Ε. που επικαιροποιεί και εκσυγχρονίζει τους παραπάνω φόρους.

Την ήττα της Ε.Ε. στον ενεργειακό πόλεμο θα τη πληρώσουν οι λαοί. Αποδείχθηκε περίτρανα ότι δεν μπορεί να αναπληρώσει τις απώλειες του ρωσικού φυσικού αερίου. Με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κομισιόν, οι διεθνείς τιμές φυσικού αερίου ανέβηκαν.

Ακόμα και αν συμφωνήσουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. για επιβολή πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου, δεν μπορούν να το επιβάλουν σε όλους τους προμηθευτές γιατί απλούστατα αρνούνται να μειώσουν τα κέρδη τους. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί σοβαρά αν κλιμακωθεί ο πόλεμος και υπάρξει πλήρης διακοπή της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ που μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πυροτέχνημα. Αποδείχτηκε ότι δεν υπάρχει φιλολαϊκή συνταγή στο πλαίσιο της «απελευθερωμένης» αγοράς. Από το 2010 ως του 2017 είχαμε αύξηση της τιμής του ρεύματος κατά 150% και όταν το 51% της ΔΕΗ ανήκε στο κράτος. Αυξήσεις έχουμε και σήμερα που η κυβέρνηση εξακολουθεί να ελέγχει το μάνατζμεντ της επιχείρησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραχώρησε το 17% στο υπέρταμείο και εφάρμοσε το σύστημα ΝΟΜΕ με το οποίο η ΔΕΗ πουλούσε το παραγόμενο ρεύμα κάτω από το κόστος στους ανταγωνιστές τους.

Σε κάθε περίπτωση τα βάρη πέφτουν στις πλάτες του λαού και όταν το κράτος επιδοτεί τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων και όταν αναλαμβάνει τις ζημιές τους όπως πρόσφατα με της επανακρατικοποίησης στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Αυτό που επείγει σήμερα για να ανακουφιστεί ο λαός, επειδή η ενέργεια είναι περιουσία του λαού και όχι ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα είναι οι προτάσεις πάλης που έχει καταθέσει το ΚΚΕ.

  • Στην άμεση και πλήρη επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων. Η Πτολεμαΐδα 5, η πιο σύγχρονη μονάδα παραγωγής ενέργειας μπορεί για δεκαετίες να τροφοδοτεί με ρεύμα ίλη τη χώρα. Κόστισε λιγότερο από την επιδότηση της κυβέρνησης μόνο για ένα μήνα, το μήνα Αύγουστο, που πήγε στις τσέπες μίας χούφτας καπιταλιστών παροχών ενέργειας!
  • Σχέδιο άμεσης αξιοποίησης εγχώριων πηγών ορυκτών καυσίμων –όπως ο λιγνίτης- κόντρα στις δεσμεύσεις της Ε.Ε. για την «πράσινη ανάπτυξη» και το εμπόριο ρύπων.
  • Κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας.
  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
  • Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.
  • Απόσυρση της χώρας από τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία, που τελικά τις πληρώνει ο λαός, ενώ τμήματα του κεφαλαίου θησαυρίζουν από τη μεταφορά του πανάκριβου αμερικανικού LNG.
  • Κατάργηση της χρέωσης του χαρατσιού των ΑΠΕ στους λογαριασμούς του ρεύματος.
  • Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.

Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει κατανοητό από τους εργαζόμενους και από τον λαό ότι για να έχουν οποιοδήποτε αποτέλεσμα οι αγώνες του, πρέπει να βγαίνουν έξω από το πλαίσιο της καπιταλιστικής κερδοφορίας, να συγκρούονται με τις δεσμεύσεις της Ε.Ε., με την πολιτική των κυβερνήσεων. Να προβάλουν έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, με τον λαό στην εξουσία, αναγκαία προϋπόθεση ώστε να αξιοποιούνται όλες οι ενεργειακές πηγές προς όφελος του και όχι των μονοπωλίων.

Ψηφίζουμε λευκό γιατί συμφωνούμε να υπάρχει κεντρική θέρμανση αλλά διαφωνούμε με το φυσικό αέριο γιατί είναι εισαγόμενο, ακριβό και υπάρχει ενεργειακή εξάρτησή. Θα είμαστε δίπλα σας για δωρεάν συνδέσεις των κατοικιών.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

Χόλμπα Αντωνία

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Επίσημο: Την Κυριακή 14 Απριλίου ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό στο ΔΑΚ Κοζάνης - Όλες οι λεπτομέρειες
ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο

ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο


Η Τομεακή Επιτροπή Καστοριάς - Βοϊου εκφράζει τα συλλυ…

Νήματα της Άνοιξης του  Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με την Εύη Γεροκώστα
Ο καιρός για τις επόμενες 6 ημέρες

Ο καιρός για τις επόμενες 6 ημέρες


www.kozani.tv  Δείτε το καιρό αναλυτικά για έξι ημέρες  …

Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες

Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες


Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες.