pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Π. Πέρκα: «Κάλλιο αργά παρά ποτέ ή ζήτω η επικοινωνία;» (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ας κάνουμε μια αρχή για το καλό του τόπου. Να βάλουμε την ουσία πάνω από την επικοινωνία. Έχασε πολλές ευκαιρίες η περιοχή μας από μικροπολιτικές συμπεριφορές

τοπικών παραγόντων που όχι μόνο δε διέθεταν όραμα, αλλά δεν τους καιγότανε «καρφάκι» για το καλύτερο αποτέλεσμα. Μόνη έγνοια η επικοινωνία.

Αφορμή γι’ αυτήν την παρέμβασή μου, έδωσε το πανηγυρικό δελτίο τύπου του συναδέλφου μου κ. Γιάννη Αντωνιάδη και του Προέδρου του Ε.Β.Ε Σάββα Σαπαλίδη, με τον τίτλο «Επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Φλώρινα- Μοναστήρι (Μπίτολα)!».

Μερικά σχόλια:

1ο: Προχώρησαν σε μία συνάντηση, χωρίς καμία συνεννόηση και χωρίς δική μου κλήση, ώστε και εγώ από την πλευρά μου να καταθέσω όλα αυτά που δούλεψα ως Γενική Γραμματέας Μεταφορών, όλα αυτά που τόσο καιρό θέτω στη Βουλή, τα Δ.Τ., τις συνεντεύξεις με στοιχεία και τεκμηρίωση. Κανένας για τρεισήμισι χρόνια, αλλά ούτε τώρα, ενώ είναι γνωστή η εμπλοκή μου για τα σιδηροδρομικά έργα της Φλώρινας, δεν ενδιαφέρθηκε να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε, τα στοιχεία και τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Ζήτω η επικοινωνία! Η γραμμή Φλώρινα-Μοναστήρι (Bitola) ήταν έτοιμη από το 2019, από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με μόνη εκκρεμότητα την ολοκλήρωση του Σταθμού στο Ν. Καύκασο. Θα πει κανείς «κάλλιο αργά παρά ποτέ».

2ο: Αυτό όμως είναι το λιγότερο. Θα μπορούσα να ξαναπώ κάλλιο αργά παρά ποτέ… μόνο που διαβάζοντας το εν λόγω Δ.Τ., δεν είδα ούτε μια δέσμευση. Αντιθέτως, διαβάζω τις γνωστές αιτιάσεις περί κόστους-οφέλους (cost-benefit analysis), ενώ τα συγκοινωνιακά έργα υπόκεινται ή πρέπει να υπόκεινται σε πολύ παραμετρική θεώρηση π.χ. κριτήρια κοινωνικά, περιβαλλοντικά, αναπτυξιακά, κ.ο.κ.

3ο: Διστάζω να πω κάλλιο αργά παρά ποτέ όταν διαβάζω ότι οι αγαπητοί μου συμπολίτες που ‘μοχθούν’ για τη διακρατική σιδηροδρομική γραμμή δεν αναφέρουν το όνομα της χώρας με την οποία θα συνδεθούμε. FYROM, FYROM, FYROM! Και επειδή χώρα FYROM δεν υπάρχει για να συνδεθούμε, η Φλώρινα με μια προοδευτική κυβέρνηση θα συνδεθεί με τη Βόρεια Μακεδονία!

4ο: Αυτό που είναι πιο ανησυχητικό και λειτουργεί κατευναστικά είναι ότι πανηγυρίζουμε για αυτά που δικαιούμαστε και ξεχνάμε ότι η Πολιτεία μας χρωστάει. Εν προκειμένω, ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση επί σειρά ετών στέρησε από την περιοχή μας ένα δρομολογημένο έργο με σημαντικό κοινωνικό-γεωπολιτικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα. Έτσι δεν έγινε και με τη μοριοδότηση των υποψηφίων μας λόγω σεισμού; Σε αντίστοιχες περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα δινόταν η μοριοδότηση χωρίς πολλά-πολλά και εδώ χρειάστηκε η παρέμβαση όλων μας για το αυτονόητο και στο τέλος είπαμε και ευχαριστώ. Για τη Ζώνη Καινοτομίας που εμφατικά η Φλώρινα απουσιάζει από τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, ΣΙΩΠΗ. Τελικά, όταν μας ξεχνάν οι κυβερνώντες δεν μιλάμε και όταν μας δίνουν κάτι που δικαιούμαστε…δηλώνουμε υποχρεωμένοι. Μερικές φορές πανηγυρίζουμε χωρίς καν να μας το δώσουν… όπως όταν μας παίρνουν την τηλεθέρμανση και μας δίνουν φυσικό αέριο! Ζήτω η επικοινωνία!

5ο: Εάν κάτι με ανησύχησε περισσότερο όμως είναι το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία αναφορά για το άλλο σιδηροδρομικό έργο Φλώρινα-Κρυσταλλοπηγή-Πόγραδετς. Και επειδή δεν μπορώ να πιστέψω ότι ξεχάστηκε, υποθέτω – με την ελπίδα να κάνω λάθος- ότι δόθηκε το τυράκι του «έτοιμη γραμμή», που άλλωστε δε μπορούσε να μετακινηθεί αλλού, προκειμένου να ‘ξεχάσουμε’ το κρίσιμο έργο. Ξέρω και από απαντήσεις σε κοινοβουλευτικές μου ερωτήσεις ότι τάχα εξετάζονται οι πιο πρόσφορες (βλ. οικονομικές) λύσεις. Έχω αρθρογραφήσει, έχω καταθέσει όλα τα στοιχεία και εντελώς συνοπτικά αναφέρω για μία ακόμα φορά: Η Φλώρινα είναι η μόνη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας με τέσσερις πύλες εισόδου, η μόνη που έχει ενεργή σιδηροδρομική γραμμή και η μόνη που συμβαδίζει με την πολιτική μεταφορών της χώρας εδώ και 30 χρόνια, δηλαδή το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ως δυνητικό κέντρο της Βαλκανικής ενδοχώρας. Η γραμμή Θεσ/νικη-Φλώρινα είναι ενεργή.  Το υπόλοιπο τμήμα, όσο και να κοστίζει, σίγουρα δε φτάνει τα 6 δισ. ευρώ, όπως οι σχεδιασμοί που απεργάζονται. Και τέλος, έχει εγκριθεί μέσω INTERREG η μελέτη βιωσιμότητας και υπάρχουν εξασφαλισμένοι πόροι 845.000€ περίπου για μελέτες. Είναι ένα έργο που κερδήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και με δική μου δουλειά και συμβολή. Είναι ενταγμένο στο Κεντρικό Διευρωπαϊκό Δίκτυο (TEN-T Core Network) με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030.

Ας έρθουν λοιπόν όλοι όσοι ενδιαφέρονται για τον τόπο να το παλέψουμε. Όχι μόνο επικοινωνία!

Παραθέτω την προχθεσινή μου παρέμβαση για τις σιδηροδρομικές συνδέσεις της Φλώρινας στην Ολομέλεια της Βουλής:  

Δημοφιλή Νέα

Super Market
Στις Κοινότητες Μεσοβούνου και Πύργων του Δήμου Εορδαίας ο Μιχάλης Παπαδόπουλος:
Δήμος Εορδαίας: Βίντεο από την Αποκριάτικη παρέλαση στην Πτολεμαΐδα - Σάββατο 16 Μαρτίου 2024
Ο Καιρός την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας I kozani.tv
Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος στο kozani.tv: Τα όρια της σάτιρας βρίσκονται στα όρια του σύμπαντoς... | Μια συνέντευξη με αφορμή τις παραστάσεις του στην Πτολεμαΐδα την Παρασκευή 22 και στην Κοζάνη το Σάββατο 23 Μαρτίου ! (Δείτε το video)
Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος καλεσμένος στο kozani.tv & στο ptolemaida.tv την Κυριακή το μεσημέρι !
Πτολεμαΐδα: Εφημερεύοντα φαρμακεία

Πτολεμαΐδα: Εφημερεύοντα φαρμακεία


Οι Εφημερίες των φ&alph…

Σήμερα Κυριακή 17 Μαρτίου η τελευταία παράσταση της Ποντιακής Κωμωδίας  «Εφώταξεν ο φέγγο μ’» στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας