pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Γαλλία: Δωρεάν το χάπι της επόμενης μέρας για όλες τις γυναίκες

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στη Γαλλία το χάπι της επόμενης ημέρας θα γίνει δωρεάν για γυναίκες όλων των ηλικιών. Η πρόσβαση στον έλεγχο για ΣΜΝ βελτιώνεται.

Ο Γάλλος υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την Τετάρτη (21 Σεπτεμβρίου) ότι η επείγουσα αντισύλληψη θα γίνει δωρεάν για γυναίκες όλων των ηλικιών και η πρόσβαση στον έλεγχο για ΣΜΝ βελτιώνεται.

Όσον αφορά τη σεξουαλική υγεία, ο νέος υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Φρανσουά Μπράουν, εντόπισε δύο προβλήματα που σκοπεύει να αντιμετωπίσει: την πρόσβαση στην επείγουσα αντισύλληψη και την αύξηση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων (ΣΜΝ), όπως δημοσιεύει το euronews.com

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς STI, η Γαλλία σημείωσε αύξηση των λοιμώξεων μεταξύ 2020 και 2021, εν μέρει λόγω της μείωσης κατά 30% των προληπτικών εξετάσεων το 2020 κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID.

Για να διορθωθεί αυτό, είπε ο υπουργός στην εφημερίδα 20 Minutes, θα διασφαλίσει ότι η επείγουσα αντισύλληψη ή το χάπι της επόμενης μέρας θα είναι δωρεάν για όλες τις γυναίκες – ανεξαρτήτως ηλικίας.

Μέχρι τώρα η επείγουσα αντισύλληψη ήταν δωρεάν μόνο για ανηλίκους χωρίς ιατρική συνταγή και για γυναίκες έως 26 ετών με ιατρική συνταγή.

Σύντομα θα είναι δυνατή η πρόσβαση στην επείγουσα αντισύλληψη στα φαρμακεία, «χωρίς κανέναν περιορισμό», είπε ο υπουργός.

Ο Μπράουν ανέφερε επίσης ότι θα κάνει τον έλεγχο ΣΜΝ δωρεάν μέχρι την ηλικία των 26 ετών. Οι νέοι «είναι μέρος του πληθυσμού που πλήττεται περισσότερο από αυτές τις λοιμώξεις», προειδοποίησε ο Braun, προσθέτοντας ότι η αύξηση είναι «ανησυχητική».

Έμφαση θα δοθεί στην πρόληψη και τον προληπτικό έλεγχο προκειμένου να «καταπολεμηθεί, όσο το δυνατόν νωρίτερα, η αναζωπύρωση των λοιμώξεων», είπε ο υπουργός.

Αυτές οι δύο προτάσεις θα συμπεριληφθούν στο Νομοσχέδιο Χρηματοδότησης Κοινωνικής Ασφάλισης (PLFSS) 2023, που θα υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 26 Σεπτεμβρίου.

Η Caroline Rebhi, συμπρόεδρος του Family Planning, χαιρέτισε τα «καλά νέα για την πρόοδο των δικαιωμάτων», στο FranceInfo την Τετάρτη, αλλά υπογράμμισε ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια στην πρόσβαση στην περίθαλψη, όπως η ανωνυμία στην παροχή υπηρεσιών.

Καθυστέρησε σε σύγκριση με τους ευρωπαίους γείτονες
Η Γαλλία καθυστέρησε αρκετά να προχωρήσει σε αυτό το βήμα σε σχέση με τους γείτονές της, καθώς υστερούσε στην παροχή υπηρεσιών σεξουαλικής υγείας.

«Μόνο το 2% του προϋπολογισμού μας αφιερώνεται στην πρόληψη, σε σύγκριση με το 3% στους γείτονές μας», είπε.

Στο Βέλγιο, για παράδειγμα, η επείγουσα αντισύλληψη είναι δωρεάν για όλες τις γυναίκες από το 2020.

Τον Ιούνιο του 2021, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα δικαιώματα των γυναικών, καλώντας τα κράτη μέλη να εγγυηθούν την πρόσβαση στην άμβλωση, την αντισύλληψη και τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.

Τον επόμενο Φεβρουάριο, αρκετοί ευρωβουλευτές ζήτησαν να τεθεί η σεξουαλική υγεία στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της ΕΕ.

Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Irène Tolleret, του Renew, δήλωσε ότι «αυτή η ισχυρή και έγκαιρη έκκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» απαιτεί τώρα δράση από τα κράτη μέλη για να «θέσουν την ισότητα των φύλων και τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και δικαιώματα στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής ατζέντας».

ΠΗΓΗ: www.rosa.gr 

Δημοφιλή Νέα

Σήμερα Τετάρτη 17 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο στην Πτολεμαΐδα η θεατρική παράσταση - Ντίνος Χριστιανόπουλος
Αγωνιστική υποδοχή στον Άδωνι Γεωργιάδη σήμερα Παρασκευή 19 Απρίλη στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας από Εργατικά Σωματεία της Εορδαίας (φωτογραφίες - video)
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων  | Τετάρτη 17 Απριλίου

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | Τετάρτη 17 Απριλίου


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. Για ακόμη μία φορά ανέξοδες κυβερνητικές υποσχέσεις για προσλήψεις στην υγεία... (video - φωτο)
Εργατικά Σωματεία Εορδαίας: Αγωνιστική υποδοχή στον Άδωνι Γεωργιάδη την Παρασκευή 19 Απρίλη στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας
Έγκλημα στα Τέμπη: Υπολείμματα οστών βρέθηκαν στο οικόπεδο όπου μεταφέρθηκαν τα μπάζα – Εξετάζεται η προέλευσή τους
Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος για την επίσκεψη Άδωνι Γεωργιάδη στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. «Κυνική η κυβέρνηση στο θέμα της υγείας. Στόχος της η ιδιωτικοποίηση» (video)
Καύση σκουπιδιών στην Κοζάνη; Όχι, ευχαριστώ! (Γράφει ο Χρήστος Ι. Κολοβός)

Καύση σκουπιδιών στην Κοζάνη; Όχι, ευχαριστώ! (Γράφει ο Χρήστος Ι. Κολοβός)


Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα, η ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ.Α.Ε. σχεδιά…