pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Καλλιόπη Βέττα: Η αδιαφορία της κυβέρνησης για την Μ.Ε.Θ. του Μαμάτσειου προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους πολίτες - Κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης για την Μ.Ε.Θ. και προγραμματισμός συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης για την Παιδιατρική κλινική

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα

«Ποια είναι τα σχέδια της κυβέρνησης για την Μ.Ε.Θ. του "Μαμάτσειου"»
 
Στην ερώτηση, αναδεικνύεται η υποστελέχωση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Μαμάτσειου καθώς, παρά το γεγονός ότι προβλέπονται 5 θέσεις στο οργανόγραμμα, καλύπτονται μόνο δύο.
 
Ειδικότερα, παρά την θωράκιση της μονάδας με τον κατάλληλο εξοπλισμό, δεν προκηρύσσονται θέσεις για την κάλυψη της Μ.Ε.Θ., καθώς τα τελευταία δύο χρόνια έχει γίνει μόνο μια πρόσκληση που επέφερε μία τοποθέτηση ιατρού, σε μια μονάδα με μεγάλη επιβάρυνση λόγω  πανδημίας, αλλά και των πολλών περιστατικών που προσφεύγουν στο Νοσοκομείο.
 
Το γεγονός αυτό, έχει καταβάλλει τους υφιστάμενους ιατρούς, με τάσεις περαιτέρω αποστελέχωσης της κλινικής ενώ, παράλληλα, θορυβεί τους πολίτες της Π. Ε. Κοζάνης που διαπιστώνουν την αδιαφορία εκ μέρους της κυβέρνησης, την στιγμή μάλιστα που η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη σε κρεβάτια Μ.Ε.Θ. ανά κάτοικο.
 
Τέλος, οι εκτιμήσεις και οι προθέσεις για το επικείμενο κλείσιμο της Μ.Ε.Θ., όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στον δημόσιο διάλογο, αθροίζονται στην γενικότερη στάση της κυβέρνησης για εκχώρηση της Δημόσιας Υγείας στα ιδιωτικά συμφέροντα και κλείσιμο κοντινών νοσοκομειακών δομών, εν προκειμένω, της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας.
 
Τίθενται τα ερωτήματα:
 
1.     Είναι στα σχέδια του Υπουργείου το κλείσιμο της Μ.Ε.Θ. του Γ.Ν. Κοζάνης "Μαμάτσειο";
2.    Γιατί δεν καλύπτονται οι κενές θέσεις του οργανογράμματος; Πόσες προκηρύξεις έχουν γίνει την τελευταία τριετία για την κάλυψη των κενών; Υπήρχαν ειδικά κίνητρα προσέλκυσης ιατρών;
3.     Προτίθεται να καλύψει το οργανόγραμμα και να ενισχύσει την Μ.Ε.Θ. του Μαμάτσειου, ώστε να φτάσει ακόμα και τα 8 κρεβάτια;
 
Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε η κ. Βέττα για την Παιδιατρική κλινική του Γ.Ν. Κοζάνης θα γίνει, έπειτα από αναβολή λόγω κωλύματος της αρμόδιας Υπουργού, την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022, στις 13:00.
 
Επισυνάπτεται η κοινοβουλευτική ερώτηση.

 

 

Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Ποια είναι τα σχέδια της κυβέρνησης για την ΜΕΘ του "Μαμάτσειου"»

Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γ.Ν. Κοζάνης "Μαμάτσειο" έχει θωρακιστεί τα τελευταία χρόνια με σύγχρονα μηχανήματα και με τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό, γεγονός που την κατατάσσει στο ίδιο υψηλό επίπεδο με ανάλογες μονάδες που βρίσκονται σε τριτοβάθμιες υγειονομικές δομές και πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας.

Παράλληλα, οι υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ειδικά κατά την διάρκεια της πανδημίας, έφεραν σημαντικά αποτελέσματα, καθώς πάνω από το 50% των νοσηλευθέντων, παρά τις δυσχερέστατες συνθήκες, ανάρρωσαν και πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Επίσης, έχει ανταπεξέλθει στον μεγάλο αριθμό των εξετασθέντων περιστατικών καθώς, ως νοσοκομείο πρωτεύουσας περιφερειακής ενότητας, έχει πολύ μεγαλύτερη προσέλευση ασθενών σε σχέση με όμορες δομές.

Ωστόσο, μεγάλος προβληματισμός δημιουργείται από τις ελλείψεις σε ειδικό προσωπικό, καθώς αυτή την στιγμή είναι στελεχωμένη με δύο μόνιμους εντατικολόγους (και μια ιατρό από το αναισθησιολογικό τμήμα), την ώρα που προβλέπονται πέντε θέσεις στο οργανόγραμμα. Τα τελευταία δύο χρόνια, δε, κι ενώ οι ανάγκες για την στήριξη των νοσοκομείων ήταν ιδιαίτερα αυξημένες, έχει γίνει μόνο μια προκήρυξη για δύο θέσεις, εκ των οποίων η μία έμεινε άγονη.

Παράλληλα, όπως είναι αυτονόητο, έχουν προκύψει πλείστα προβλήματα στην λειτουργία της Μ.Ε.Θ., αλλά και του νοσοκομείου: μετακινήσεις ιατρών, υποστελέχωση κι άλλων κλινικών, μειωμένες και ελλιπείς εφημερίες, ακόμα και καταγγελίες για πλημμελή νοσηλεία, τις οποίες διερευνούν οι αρμόδιοι μηχανισμοί.

Τέλος, αναφορικά με το κομμάτι της υποστελέχωσης, αξίζει να σημειωθεί πως, ακόμα και οι ασθένειες των υφιστάμενων ιατρών δεν κινητοποίησαν την κυβέρνηση για να ενισχυθεί η ΜΕΘ γεγονός που έχει αναγκάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τον ένα από τους δύο εντατικολόγους να έχει υποβάλλει αίτημα μετάθεσης σε άλλο νοσοκομείο της Δυτικής Μακεδονίας.

Ωστόσο, υπάρχει δυνατότητα για ανάπτυξη και νέων κλινών εκτός των 4 υφιστάμενων, σύμφωνα και με την κείμενη νομοθεσία. Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας «Ελάχιστες προϋποθέσεις λειτουργίας Τμημάτων εντατικής θεραπείας», (αριθμ.Αποφ.2 της 256 Ολομ/24.6.2016.): «Μια ΜΕΘ πρέπει να έχει τουλάχιστον έξι( 6) κρεβάτια. Νοσοκομεία με μικρότερες των 6 κρεβατιών μονάδες, πρέπει να ενθαρρυνθούν να αναδιαρθρώσουν τις μονάδες, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα μεγαλύτερο τμήμα με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητας»

Στην ΜΕΘ του ΓΝ Κοζάνης, με ελάχιστες παρεμβάσεις και με κάλυψη του οργανογράμματος, θα μπορούσαν να λειτουργούν ακόμα και 8 κλίνες στη μονάδα. Ως εκ τούτου, ανακύπτει το συμπέρασμα ότι υπάρχει μια σαφής βούληση για δημιουργία μιας εικόνας εγκατάλειψης, υπολειτουργίας και δρομολογημένου κλεισίματος.

Σε επίρρωση των παραπάνω διαπιστώσεων, ο κ. Παναγιώτης Παπανικολάου, Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών σε πρόσφατη συνέντευξη του υποστήριξε ότι σε συνομιλία με την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κα. Γκάγκα, του διαμηνύθηκε πως η ΜΕΘ πρέπει να κλείσει γιατί είναι λίγα τα κρεβάτια που διαθέτει.

Αντί να ενισχυθούν και να προστεθούν κλίνες ΜΕΘ, μεθοδεύεται το αντίθετο: υποστελέχωση, έλλειψη διορισμών, νομοτελειακή φθορά και κατάργηση.

Ήδη, η Δυτική Μακεδονία υπολείπεται σημαντικά από τον εθνικό και πανευρωπαϊκό μέσο όρο ο οποίος, πριν την πανδημία ήταν 12 ανά 100.000 κατοίκους, ενώ τώρα υπάρχουν χώρες με πάνω από 25 ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους. Αυτή την στιγμή σε όλη την Περιφέρεια, σε σύνολο 270.000 κατοίκων, υπάρχουν συνολικά 8 κλίνες ΜΕΘ (4 στην Κοζάνη και 4 στην Πτολεμαΐδα, οι οποίες είναι covid).

Νωπές είναι ακόμη, εξάλλου, οι αλήστου μνήμες δηλώσεις του Πρωθυπουργού για περιστολή δραστηριοτήτων, κλείσιμο νοσοκομείων και ανάθεση περιστατικών σε ιδιωτικές κλινικές, όπως επίσης και για τη προωθούμενη από την κυβέρνηση σύντμηση ή διακοπή λειτουργίας ενός εκ των δύο νοσοκομείων της περιοχής (Μαμάτσειο Κοζάνης – Μποδοσάκειο Πτολεμαΐδας).

Παράλληλα, οι συγκεκριμένες αδράνειες προστίθενται στις αλλεπάλληλες που κατατάσσουν την Π.Ε. Κοζάνης στην τελευταία βαθμίδα την ώρα μάλιστα που, στα χαρτιά, υπάρχει μια θεωρητική ρήτρα «δίκαιης μετάβασης».

Επειδή η ΜΕΘ του Μαμάτσειου στελεχώνεται μόνο με δύο ιατρούς σε σύνολο πέντε οργανικών θέσεων, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο της νοσηλείας

Επειδή υπάρχουν δημοσιεύματα και δηλώσεις που αναφέρουν προθέσεις για κλείσιμο της ΜΕΘ στο ΓΝ Κοζάνης

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  1. Είναι στα σχέδια του Υπουργείου το κλείσιμο της ΜΕΘ του Γ.Ν. Κοζάνης ΄΄Μαμάτσειο΄΄;
  2. Γιατί δεν καλύπτονται οι κενές θέσεις του οργανογράμματος; Πόσες προκηρύξεις έχουν γίνει την τελευταία τριετία για την κάλυψη των κενών; Υπήρχαν ειδικά κίνητρα προσέλκυσης ιατρών;
  3. Προτίθεται να καλύψει το οργανόγραμμα και να ενισχύσει την ΜΕΘ του Μαμάτσειου, ώστε να φτάσει ακόμα και τα 8 κρεβάτια;

 

Η ερωτώσα Βουλευτής

Βέττα Καλλιόπη

 

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Επίσημο: Την Κυριακή 14 Απριλίου ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό στο ΔΑΚ Κοζάνης - Όλες οι λεπτομέρειες
ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο

ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο


Η Τομεακή Επιτροπή Καστοριάς - Βοϊου εκφράζει τα συλλυ…

Νήματα της Άνοιξης του  Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με την Εύη Γεροκώστα
Ο καιρός για τις επόμενες 6 ημέρες

Ο καιρός για τις επόμενες 6 ημέρες


www.kozani.tv  Δείτε το καιρό αναλυτικά για έξι ημέρες  …

Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες

Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες


Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες.