pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

ΕΛΜΕ Κοζάνης: 17 Νοέμβρη - Επίκαιρα τα συνθήματα της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο το 1973, ενάντια στη δικτατορία των συνταγματαρχών συμπληρώνει φέτος 49 χρόνια.

Οι φοιτητές αψηφώντας τις διώξεις και τα βασανιστήρια των χουντικών του καθεστώτος που επιβλήθηκε στις 21 Απριλίου του 1967 σήκωσαν το ανάστημά τους και ηρωικά διεκδίκησαν «Ψωμί-παιδεία- ελευθερία».

Το σύνθημα αυτό είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ. Η ελληνική κοινωνία μαστίζεται από την συνεχή οικονομική κρίση, της οποίας οι συνέπειες δεν αφήνουν ανεπηρέαστη την δημόσια εκπαίδευση. Αφενός οι περικοπές στα κονδύλια εμποδίζουν τις σχολικές μονάδες να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα λειτουργικά έξοδα, ειδικά στα έξοδα για ενέργεια και θέρμανσης, αφετέρου η καθήλωση των μισθών των εκπαιδευτικών, σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθωρισμού έχουν συνέπεια να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε στις στοιχειώδεις ανάγκες τους.

Επιπλέον, οι επιλογές του υπουργείου παιδείας, αυξάνουν τη γραφειοκρατία, δυσχεραίνουν το εκπαιδευτικό έργο και κυρίως εντείνουν τις εκπαιδευτικές και κοινωνικές ανισότητες.

Για αυτούς τους λόγους θεωρούμε ότι το σύνθημα των φοιτητών που κυριάρχησε στην εξέγερση του Πολυτεχνείου «Ψωμί- Παιδεία- Ελευθερία» είναι ιδιαίτερα επίκαιρο, σήμερα. Γι’ αυτό καλούμε τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές μας να συμμετέχουν αγωνιστικά στον εορτασμό της σημερινής ημέρας, διεκδικώντας:

  • Τα κοινωνικά αγαθά της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, της περίθαλψης τα οποία αμφισβητούνται, περιορίζονται δραστικά ή και καταργούνται.
  • Τα εργασιακά κεκτημένα, όπως το 8ωρο, οι συλλογικές συμβάσεις, το δικαίωμα στην απεργία και στη συνδικαλιστική δράση.

Οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα των εξεγερμένων του Πολυτεχνείου και να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τις κατακτήσεων των εργαζομένων και του λαού μας.

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ

Ο Πρόεδρος

Σκόρδας Ιωάννης

Η Γενική Γραμματέας

Πάτσιου Αναστασία

Δημοφιλή Νέα

Παρασκευή 2 Ιουνίου | Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Παρασκευή 2 Ιουνίου | Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Αποστολή του top-sport.gr στην Καλαμπάκα | LIVE ενημέρωση για τον αγώνα του Εορδαϊκού Πτολεμαΐδας (φωτογραφίες)
Η Βασιλική Ζαρογιάννη, φιλόλογος του φροντιστηρίου
Πανελλαδικές 2023 - Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία για τα ΓΕΛ | Φροντιστήριο M.E. Νόηση

Πανελλαδικές 2023 - Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία για τα ΓΕΛ | Φροντιστήριο M.E. Νόηση


Η Βασιλική Ζαρογιάννη, φιλόλογος του φροντιστηρίου "ΝΟ…

Αντωνία Κυρατσού, Νίκος Βουνοτρυπίδης, Τίνα Κουζιάκη, Νόντας Στολτίδη, Στέφανος Πράσσος, Μιχάλης Καραμπατζιάς, Κώστας Χατζηδαμιανός στο kozani.tv για το μεγάλο συλλαλητήριο κατά των ΑΠΕ την Πέμπτη 1 Ιουνίου στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης (videos)
Ο καιρός στη Δυτική Μακεδονία και σε όλη τη χώρα αναλυτικά για τις επόμενες έξι ημέρες
Φωτογραφίες του kozani.tv από το Παλλαϊκό Συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης, για την άναρχη & υπέρμετρη εγκατάσταση ΑΠΕ στη Δ. Μακεδονία
Μπασκετική γιορτή 3x3 για όλους στην Πτολεμαΐδα

Μπασκετική γιορτή 3x3 για όλους στην Πτολεμαΐδα


Η ΔΕΗ ενώνει δυνάμεις με την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθ…