pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Νίκος Καραθανασόπουλος: "Η επιδρομή των αρπακτικών στου Ζωγράφου πάτησε στο νομοθετικό πλαίσιο ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ" (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η επιδρομή που έγινε χθες το πρωί στο σπίτι χαμηλοσυνταξιούχου για να την πετάξουν έξω, πάτησε σε ένα νομικό πλαίσιο που κάνει ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

, που δεν προστατεύει την πρώτη κατοικία, που ποινικοποιεί την αλληλεγγύη, που δίνει τα «κόκκινα» δάνεια στα «κοράκια», τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα πνευματικά δικαιώματα.

Όπως είπε, το νομοθετικό πλαίσιο που περιέγραψε, είναι δημιούργημα των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι είναι συνυπεύθυνοι για την χθεσινή εικόνα και τώρα ανταλλάσσουν άσφαιρα πυρά για να καλύψουν τις ευθύνες για τη ραγδαία επιδείνωση της ζωής των λαϊκών στρωμάτων.

Αν δεν υπήρχε η παρέμβαση λαϊκού παράγοντα, η παρουσία βουλευτή του ΚΚΕ, και η παρουσία των γειτόνων δεν θα αποτρεπόταν το έγκλημα, κάτι που αποδεικνύει ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό με την οργανωμένη πάλη και την αλληλεγγύη, όπως είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος. Μόνο έτσι, πρόσθεσε, μπορεί ο λαός να πετάξει στα σκουπίδια το νομοθετικό πλαίσιο.

Σχετικά με το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση, σημείωσε ότι το ΚΚΕ είναι ριζικά αντίθετο. Όπως επισήμανε, το νομοσχέδιο στρέφεται ενάντια στους δημιουργούς, ενάντια στο λαό και τους εργαζόμενους που θα έπρεπε να απολαμβάνουν τα πνευματικά δημιουργήματα.

Όμως στον καπιταλισμό η δημιουργία αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα και η ανθρώπινη δραστηριότητα λειτουργεί με σκοπό και κίνητρο το καπιταλιστικό κέρδος. Γι’ αυτό η διαδικασία εμπορευματοποίησης είναι η ρίζα του προβλήματος με συνέπειες στη δημιουργία. Γιατί εμποδίζει την πρόσβαση των λαϊκών στρωμάτων στην τέχνη και τον πολιτισμό, γιατί αποξενώνει τον δημιουργό από το δημιούργημά του. Μόνοι κερδισμένοι τα μονοπώλια του πολιτισμού, οι επιχειρηματικοί όμιλοι που θέτουν στην ιδιοκτησία τους την καλλιτεχνική δημιουργία. Αυτούς ενισχύει το νομοσχέδιο, σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Παρατήρησε ακόμα ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει την ενσωμάτωση οδηγιών της ΕΕ που σκοπό έχουν την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν από την εξάπλωση της ψηφιακής αγοράς, στοχεύουν στην ομογενοποίηση της εσωτερικής αγοράς στην ΕΕ, δίνοντας δυνατότητες για συγκέντρωση και μεγέθυνση των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Συνεπώς, μέσω του νομοσχεδίου δεν προωθούνται μέτρα για την ικανοποίηση των λαϊκών στρωμάτων και την καλλιτεχνική δημιουργία, αλλά για ώθηση στο μεγάλο κεφάλαιο για συγκέντρωση κεφαλαίου στον κλάδο της βιομηχανίας του θεάματος.

Ακόμα, επισήμανε ότι στο νομοσχέδιο υιοθετείται ο όρος «δικαιούχος» και όχι «δημιουργοί» και «ερμηνευτές», με τον ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζεται στο συγκεκριμένο θέμα «βασιλικότερος του βασιλέως», μιλώντας επίσης για «δικαιούχους». 

«Τι δουλειά έχουν οι εταιρείες παραγωγής και οι εκδοτικοί όμιλοι με τα πνευματικά δικαιώματα», «γιατί να αμείβονται για μια δημιουργία που δεν είχαν καμία συμμετοχή», είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Καραθανασόπουλος, προτείνοντας αυτές να αμείβονται εφάπαξ για τις υπηρεσίες που προσφέρουν και όχι όχι να εκμεταλλεύονται για 30, 40, 100 χρόνια τη δημιουργία ενός καλλιτέχνη.

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι οι δημιουργοί πρέπει να συμπορευτούν με το λαϊκό κίνημα στην πάλη για την ανατροπή της σάπιας κοινωνίας που αποξενώνει τους ίδιους και το λαό από την καλλιτεχνική δημιουργία, συμπληρώνοντας ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο.

ΠΗΓΗ: www.902.gr

Δημοφιλή Νέα

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023 | Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023 | Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Στις Κοινότητες Μεσοβούνου και Πύργων του Δήμου Εορδαίας ο Μιχάλης Παπαδόπουλος:
Τελευταίο αντίο σήμερα στον Λευτέρη Χαψιάδη που μας χάρισε το «Μία είναι η ουσία»

Τελευταίο αντίο σήμερα στον Λευτέρη Χαψιάδη που μας χάρισε το «Μία είναι η ουσία»


Ο σπουδαίος στιχουργός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετώ…

Φωτογραφίες & video του kozani.tv από την κεντρική συγκέντρωση της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Πτολεμαΐδα
Δελφίνια Πτολεμαΐδας: Έναρξη τμημάτων 2023-2024

Δελφίνια Πτολεμαΐδας: Έναρξη τμημάτων 2023-2024


Το δημοτικό Κολυμβητήριο ανακοινώνει την έναρξη των τ…

Ο Σούλης Αϊβαζίδης, υποψήφιος στο Τοπικό Συμβούλιο Μεσοβούνου με τη Λαϊκή Συσπείρωση Εορδαίας με υποψήφιο δήμαρχο τον Πέτρο Ταταρίδη, καλεσμένος του Π. Τσαρτσιανίδη στο kozani.tv | δείτε τη συζήτηση
10η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού στο 2ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας: «Η κίνηση δίνει ζωή»

10η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού στο 2ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας: «Η κίνηση δίνει ζωή»


Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν με μεγ…

ΡΑΑΕΥ: Τέταρτη ακριβότερη η Ελλάδα στη χονδρική τιμή ηλεκτρισμού φέτος - Την επηρέασε ο ακριβός Ιανουάριος