pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Προβλήθηκε η κινηματογραφική ταινία «Η φλόγα της δικαίωσης» με το ποιητικό πόνημα της Παρθένας Τσοκτουρίδου την Κυριακή 20 Νοεμβρίου στο Τορόντο παρουσία κοινοτικών, πολιτικών παραγόντων και πολυπληθούς κόσμου

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Το ποιητικό πόνημα της Παρθένας Τσοκτουρίδου για την ιστορία των Αλησμόνητων Πατρίδων προβλήθηκε στο κινηματοθέατρο Armenian Youth Center, την Κυριακή 20 Νοεμβρίου.

Μια ποιητική προσφυγική ραψωδία από το θεατρικό εργαστήρι ΄ «Έκφραση», σε σκηνοθεσία της Νάνσυ Αθανασοπούλου – Μυλωνά.

Και στις δύο προβολές την Κυριακή το κοινό ήταν πολυπληθές ενώ παραβρέθηκαν κοινοτικοί και πολιτικοί παράγοντες. Μεταξύ όλων, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Παναγιώτης Αντωνάτος, ο εκπρόσωπος της Ι. Αρχιεπισκοπής Καναδά και του Αρχιεπ. Κ. Σωτηρίου, π. Χαρίδημος Σαρρής, η πρόεδρος της ΕΚΤ κυρία Μπέτυ Σκουτάκη, ο εκπρόσωπος του ιδρύματος Ελληνικής Κληρονομιάς κ. Γιώργος Κερογλίδης, ο επαρχιακός βουλευτής κ. Aris Babikian, ο κ. Δημήτρης Καρυγιάννης από τη GTA Strategies, η εκπρόσωπος της ΑΧΕΠΑ Τορόντο κα Κάθυ Δήμου, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Ποντίων Τορόντο, κ. Κυριάκος Κωνσταντινίδης, ο πρόεδρος του Παλλακωνικού Συλλόγου κ. Γιάννης Χριστόπουλος, ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας Καναδά κ. Γιώργος Δημητρακόπουλος.

Η ταινία, αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την κορύφωση της Μικρασιατικής καταστροφής, ρίχνει φως στην τραγωδία του 1922, μέσα από διηγήσεις που προκαλούν δέος και ξυπνούν τη δύναμη της ιστορικής μνήμης. Στηριγμένη στην ιστορική αλήθεια, φιλοδοξεί να αφυπνίσει την εθνική συνείδηση των Ελλήνων σε όλη την οικουμένη, αλλά κα να διατηρήσει άσβεστη τη φλόγα της δικαίωσης για τους γενοκτονημένους Έλληνες της Μικρασίας και του Πόντου καθώς και αναλλοίωτη την ανάμνηση των ιδιαίτερων Πατρίδων των προγόνων μας με συγκεκριμένες ρίζες και ταυτότητα.

Σύντομες ομιλίες απηύθυναν ο Γεν. Πρόξενος της Ελλάδας στο Τορόντο κ. Παναγιώτης Αντωνάτος υπογραμμίζοντας την εύστοχη χρονική στιγμή που προβάλλεται η ταινία, τώρα που οι γείτονες Τούρκοι έχουν αποθρασυνθεί με τις ιταμές προκλήσεις τους εναντίον της Ελλάδας.

Μίλησε επίσης η σκηνοθέτης Νάνσυ Αθανασοπούλου, αναφερόμενη στους 90 ανθρώπους, τους εκφραστές και τιμητές του ελληνικού πολιτισμού, όπως χαρακτηριστικά είπε, που εργάστηκαν με πάθος, σεβασμό και αφοσίωση για την πραγματοποίηση αυτής της ιστορικής ταινίας, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι είναι γεννημένοι στον Καναδά και η ελληνική είναι η δεύτερη γλώσσα τους.

Βασικός σπόνσορας της εκδήλωσης ήταν το Ίδρυμα Ελληνικής Κληρονομιάς, με σταθερή συμπαράσταση και υποστήριξη στις αξιόλογες πολιτιστικές διοργανώσεις της παροικίας μας.

Συγχαρητήρια στην θεατρική ομάδα για το κοπιαστικό εγχείρημα και στην κα Νάνσυ Αθανασοπούλου που με ψυχή ελληνική κατάφερε να ενώσει τους Έλληνες της ομογένειας με τους Έλληνες του Ελλαδικού χώρου σε μια ιστορική ταινία που σκοπό έχει την αφύπνιση της ιστορικής συνείδησης σε όλο τον πλανήτη.

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Δείτε την ταινία
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία

Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία


Η άλλη πλευρά Το κείμενο που ακολουθεί είναι μετάφρασ…

Επίσημο: Την Κυριακή 14 Απριλίου ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό στο ΔΑΚ Κοζάνης - Όλες οι λεπτομέρειες
Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821


Η γεμάτη αίμα και δυστυχία ανθρώπινη Ιστορία μαρτυράε…

ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο

ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο


Η Τομεακή Επιτροπή Καστοριάς - Βοϊου εκφράζει τα συλλυ…