pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Η φλόγα της εξέγερσης καίει 14 χρόνια μετά

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Μια μαθήτρια του 2008, η Νεφάλη Μπίρμπα, και ένας μαθητής του 2022, ο Ηρακλής Κοτσακάς, συζητούν για την επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξανδρου.

«Στη μνήμη του Αλέξανδρου... Δεν σε σκότωσε ο θάνατος. Τα σπίτια των νεκρών είναι χτισμένα με λήθη. Τα σπίτια των ζωντανών είναι φτιαγμένα από μνήμη. Η δική σου μνήμη θα μείνει ζωντανή. Ένα φωτεινό αστέρι που θα λάμπει για πάντα. Θα φωτίζει τα χνάρια σε όσους συνεχίζουν τον αγώνα. Στις τσέπες μας κουβαλάμε το χαμόγελό σου. Γιατί δεν είπαμε ποτέ αντίο, αλλά εις το επανειδείν». Αυτές οι λέξεις αναγράφονται στο μνημείο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στο σημείο που τον δολοφόνησε ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας το 2008. Δεκατέσσερα χρόνια μετά, στο ίδιο σημείο, μία μαθήτρια που έζησε τα γεγονότα της εξέγερσης συναντά έναν μαθητή τού σήμερα.

Ο Ηρακλής Κοτσακάς ήταν 1 έτους το 2008. Ωστόσο, η μνήμη παραμένει ζωντανή. «Εγώ το έζησα περισσότερο ως μια μνήμη των γονιών μου. Αργότερα, ως κάτι πιο ζωντανό, γιατί πάντα με τρόμαζε η ιδέα να βρίσκομαι στη θέση αυτού του παιδιού. Το γεγονός ότι αυτό έγινε σε ένα μέρος που θα μπορούσα να είχα πάει εγώ, που πολλές φορές έχω περάσει, αφού μεγάλωσα σ’ αυτή τη γειτονιά, ήταν κάτι που προκαλούσε αγανάκτηση σε εμένα και στη μεγάλη πλειονότητα των μαθητών τής ηλικίας μου, παρ’ όλο που είναι κάτι περισσότερο στο παρελθόν για εμάς» τονίζει στην ΑΥΓΗ.

Από την πλευρά της, η Νεφέλη Μπίρμπα έζησε την εξέγερση του Δεκέμβρη ως μαθήτρια της Β΄ Λυκείου. Το βράδυ της δολοφονίας βρισκόταν με φίλες της στο σπίτι. Κάποιος ειδοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της εποχής ότι σκότωσαν ένα παιδί στα Εξάρχεια. «Μετά μάθαμε ότι μπροστά στη δολοφονία ήταν άτομα που γνωρίζαμε. Αυτό ήταν ένα πρώτο σοκ, γιατί όντως ήταν δικοί μας άνθρωποι εκεί. Κι εμείς βγαίναμε Εξάρχεια τότε. Είναι κάτι που το ακούς και σου φαίνεται εξωτικό, και σιγά-σιγά άρχισε να καίγεται όλη η Αθήνα το ίδιο βράδυ, το οποίο μου φαίνεται πολύ λογικό εκ των υστέρων» αναφέρει. Τότε, πολλά παιδιά σκέφτηκαν: «Τι γίνεται; Ήταν 15 χρόνων, βγήκε και τον πυροβολείς;». Επίσης, πολλοί καθηγητές και γονείς κατέβηκαν στις πορείες. «Καλώς ή κακώς, ήταν ένα πρώιμο ξύπνημα της γενιάς μας. Ήταν αφετηρία για ό,τι ακολούθησε σε εμάς που ήμαστε σήμερα 30άρηδες» λέει στην ΑΥΓΗ η Νεφέλη.

Η φλόγα συνεχίζει να καίει

Σήμερα, η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου δεν έχει ξεχαστεί από τη μαθητική κοινότητα. «Βέβαια, είναι περισσότερο ένα κομμάτι της Ιστορίας παρά κάτι που έγινε στη γενιά μας, αλλά είναι συνδεδεμένο με την άμεση κουλτούρα που έχουν οι μαθητές σε σχέση με τη δράση πάνω σε κοινά ζητήματα. Τα γεγονότα του Δεκέμβρη και η εξέγερση ενάντια στην κρίση που ακολούθησε είναι ακριβώς η περίοδος που διαμορφώθηκε η κουλτούρα της κατάληψης όπως την ξέρουμε στη γενιά μου σήμερα, της αποχής και του online ακτιβισμού» μεταφέρει ο Ηρ. Κοτσακάς και συμπληρώνει: «Ήταν η αφετηρία μιας πραγματικότητας που δύο χρόνια πριν δεν θα μπορούσε να φανταστεί κανείς. Ο κόσμος που οι γονείς μας περίμεναν να μεγαλώσουμε δεν ήταν αυτός. Δεν ήταν τόσο στο δικό μας μυαλό, αλλά στο μυαλό όλων των υπόλοιπων γύρω, στην αφετηρία της ζωής μας».

Τι έθεσε ο Δεκέμβρης

Μετά τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου ξεκίνησε πολύ γρήγορα η εξάπλωση των αντιδράσεων. Από τη Δευτέρα, οι σχολές και τα σχολεία προχώρησαν σε συνελεύσεις και καταλήψεις με πολύ μαζικούς όρους. Έγιναν κινητοποιήσεις στο κέντρο, περιφερειακά, στην επαρχία, υπήρχαν κινήματα αλληλεγγύης στο εξωτερικό. «Έχω την αίσθηση ότι ο Δεκέμβρης “έβαλε” κάποια πράγματα» υποστηρίζει η Νεφέλη Μπίρμπα και εξηγεί: «Δεν έχουμε Χριστούγεννα, δεν έχουμε γιορτές, δεν καταναλώνουμε. Επίσης, είχε αντικατασταλτικό πλαίσιο και ήταν η πρώτη φορά που οργανώθηκαν τόσο γρήγορα και τόσο μαζικά τα social media. Δηλαδή, ήταν μια ευθεία αμφισβήτηση στα μέσα της εποχής. Από τη μία το κράτος δημιούργησε το αφήγημα των “μπαχαλάκηδων0, από την άλλη υπήρχε η αντιπληροφόρηση. Έσκαγαν μικρά δίκτυα αντιπληροφόρησης και συσπείρωσης».

Η μαθητική κοινότητα τότε και σήμερα

Σήμερα, σύμφωνα με τον Ηρακλή, υπάρχουν σχολεία με μαθητές από συλλογικότητες ή οργανώσεις που θα κλείσουν και θα κατέβουν στον δρόμο. Αλλά στην πλειονότητα των σχολείων το δεκαπενταμελές θα κάνει μόνο μια ενημέρωση. «Δεν μιλάμε για κάτι που είναι τόσο ζωντανό ως γεγονός, αλλά κυρίως ως ιστορική μνήμη, που συνεχίζεται με ανανεωμένα αιτήματα». Τα σημερινά αιτήματα αφορούν τη θέρμανση, τον εξοπλισμό, τις υποδομές και την εκάστοτε διεύθυνση, ενώ υπάρχουν και τα γενικότερα, όπως η Ελάχιστη βάση Εισαγωγής, η Τράπεζα Θεμάτων κ.τ.λ. Τα σημερινά προβλήματα προσαρμόζονται σε ένα σύνολο αιτημάτων με διεκδικητικό πρόταγμα. «Η συλλογική μνήμη πάντως διατηρείται, δεν χάνεται σε καμία περίπτωση. Δεν υπάρχει μαθητής που να μην ξέρει τη βασική ιστορία» ξεκαθαρίζει ο Ηρ. Κοτσακάς.

Βέβαια, και το 2008 η μαθητική κοινότητα έβαλε και άλλα ζητήματα. Η Νεφέλη Μπίρμπα θυμάται το σύνθημα «Στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες». «Το σκεφτόμουν και έλεγα ότι είναι προφητικό. Τώρα ξεκινάει η κρίση - έτσι θυμάμαι τη δολοφονία Γρηγορόπουλου. Η μαθητική κοινότητα έβαζε και το αντιρατσιστικό, το αντικατασταλτικό γενικά, μετά είχε και περισσότερη πυγμή σε ζητήματα παιδείας. Φτιάχτηκε μια ταυτότητα όχι αντιδραστική, όπως θέλαν να την παρουσιάζουν, αλλά αντιστασιακή. Έγινε αυτό το γεγονός και προέκυψαν πολλά αιτήματα, που έμπαιναν από τη συνθηματολογία και αργότερα δουλεύτηκαν».

Ο κοινός παρονομαστής των δύο εποχών είναι ότι οι μαθητές δεν μένουν μόνο στο γεγονός της δολοφονίας. «Το κράτος δολοφονεί, αλλά και γενικότερα έχουμε ζητήματα. Έγινε ταυτοτικό» επισημαίνει η Νεφέλη και ο Ηρακλής συμπληρώνει: «Εννοείται ότι έπειτα από δεκατέσσερα χρόνια δεν μπορεί να είναι το πρώτο για εμάς. Είναι ένα τεράστιο κομμάτι της αγωνιστικής ταυτότητας, αλλά θα είναι μέρος ενός συνολικού πλαισίου».

Αυτό άφησε ο Δεκέμβρης

Τελικά τι έμεινε από την εξέγερση; «Ο Δεκέμβρης άφησε αντανακλαστικά» υποστηρίζει η Νεφέλη. «Όχι μόνο έγινε κάτι αδιανόητο, αλλά πρέπει κάθε φορά, όταν γίνεται κάτι τέτοιο, να αμφισβητείς την κυρίαρχη γνώμη. Σίγουρα άφησε ένα τραύμα που άνοιξε τα επόμενα χρόνια. Άφησε και -θα το πω κι ας ακουστεί ρομαντικό- μια αγάπη. Θα κατέβω κάτω και θα είμαι με κόσμο που έχουμε δίκιο, έχουμε παρόμοιο αίτημα και θα πολεμήσουμε. Ένιωθες κομμάτι ενός συνόλου, το οποίο αργότερα σε συνόδευσε στις πλατείες, τις κινήσεις αλληλεγγύης. Αυτή η αλληλεγγύη, όταν έσκασε η κρίση, υπήρξε και ήταν εκεί. Ο πρώτος Δεκέμβρης ήταν πολύ πολιτικός, υπήρχε μεγάλο κομμάτι κριτικής σε μια πλασματική πραγματικότητα που ζούσαμε».

Τι άφησε όμως και σε έναν μαθητή που δεν έζησε τα γεγονότα του 2008; «Η ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει καμία νομιμοποίηση σε έναν μαθητή σήμερα. Η συλλογική μνήμη έχει μετεξελιχθεί σε μια ανάμνηση που βοηθάει τους μαθητές να λειτουργήσουν συλλογικά για τα προβλήματα που έχουν σήμερα» λέει ο Ηρ. Κοτσακάς. Επίσης, όπως εξηγεί, στο μαθητικό κίνημα σήμερα υπάρχει το αντικαστασταλτικό μήνυμα, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να μείνει αποϊδεολογικοποιημένο. «Να μην προχωρήσει άλλο, γιατί γίνεται δύσκολο μετά να το διαχειριστείς. Η ΚΝΕ, που έχει αρκετή δύναμη, δεν θέλει να μπλέξει σε τόσο περίπλοκη ατζέντα».

Τότε, προσθέτει η Νεφέλη Μπίρμπα, ξεκαθάρισε το τοπίο και για την αστυνομία, και για τα κόμματα, και για την κοινωνία. Ήδη υπήρχαν υποθέσεις αστυνομικής βίας (π.χ. ζαρντινιέρα, πράσινα Αll-Star), αλλά από τότε αμφισβητήθηκε συνολικά η λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ. «Τελικά έχει περιοριστεί η αστυνομική βία από τον Δεκέμβρη του 2008;» θέτει ρητορικά το ερώτημα η Νεφέλη.

ΠΗΓΗ: www.avgi.gr

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Επίσημο: Την Κυριακή 14 Απριλίου ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό στο ΔΑΚ Κοζάνης - Όλες οι λεπτομέρειες
ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο

ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο


Η Τομεακή Επιτροπή Καστοριάς - Βοϊου εκφράζει τα συλλυ…

Νήματα της Άνοιξης του  Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με την Εύη Γεροκώστα
Ο καιρός για τις επόμενες 6 ημέρες

Ο καιρός για τις επόμενες 6 ημέρες


www.kozani.tv  Δείτε το καιρό αναλυτικά για έξι ημέρες  …

Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες

Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες


Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες.