pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Ιράν: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις (του Τάσου Ταρατσίδη*)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τον τελευταίο καιρό το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης έχουν κεντρίσει οι διαδηλώσεις στο Ιράν, που πυροδώτησε ο θάνατος της νεαρής Μάχσα Αμίνι, μετά τον ξυλοδαρμό που δέχτηκε από την <<αστυνομία ηθικής>>.

Την δυναμική αυτών των διαδηλώσεων θα αναλύσουμε σε αυτό το κείμενο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, η <<αστυνομία ηθικής>> αποτελεί ένα σώμα που έχει σκοπό την επιβολή των ισλαμικών κανόνων ένδυσης και συμπεριφοράς. Υπώ την κατηγορία, λοιπόν, ότι η εικοσιδιάχρονη Μάχσα δεν φορούσε σωστά το μαντήλι (hijab) της συλλαμβάνεται στις 13 Σεπτεμβρίου 2022, σε έναν κεντρικό δρόμο της Τεχεράνης. Κατά τη διάρκεια που βρίσκονταν υπω κράτηση δέχτηκε τον βάναυσο ξυλοδαρμό, που αποτέλεσε και την αιτία του θανάτου της 3 ημέρες αργότερα, στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου της πόλης (περισσότερες πληροφορίες στο άρθρο της DW).

Η ΣΠΙΘΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΥΡΚΑΓΙΑ

Ο διαδηλώσεις ξεκίνησαν την ίδια κιόλας μέρα του θανάτου της Αμίνι, έξω από το νοσοκομείο που αποτέλεσε την τελευταία της κατοικία, επίσης, πλήθος κόσμου μαζεύτηκε και σε μια κοντινή πλατεία. Μια μέρα αργότερα, στις 17 Σεπτεμβρίου, γυναίκες αφαιρούν δημόσια τις μαντήλες τους, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποχρεωτική χρήση του hijab, στην πόλη Saqquez, από όπου και κατάγονταν η νεαρή Μάχσα. Επιπλέον, από τις 18 Σεπτεμβρίου και έπειτα, ξεκινάνε οι μαζικές διαδηλώσεις από πόλη σε πόλη, απαιτώντας να σταματήσει η καταπίεση των γυναικών. Οι διαδηλώσεις αυτές λαμβάνουν χώρα στους δρόμους, σε πανεπιστήμια, ακόμα και σε φυλακές (περισσότερες λεπτομέριες στο άρθρο του Guardian). Ο τρόπος που απάντησαν οι αρχές είναι με συλλήψεις και θανάτους, τα νούμερα μεταξύ των φορέων διαφέρουν, αλλά για να κατανοήσουμε το μέγεθος της τραγωδίας, σύμφωνα με το BBC οι συλλήψεις αγγίζουν τις 14.000. Τέλος, η καταθλιπτική αυτή κατάσταση φτάνει στο ζενίθ τις τελευταίες ημέρες, καθώς το Ισλαμικό καθεστώς έχει εκτελέσει δημοσίως, δια απαγχωνισμού, έναν από τους συλληφθέντες (Guardian). Ήταν όμως ο θάνατος της Μάχσα η αιτία όλων αυτών των περιπετειών ή απλώς η αφορμή;

ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ

Για να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση θα πρέπει να μεταφερθούμε στο έτος 1979, όταν στον απόηχο μιας αποτυχημένης και βεβιασμένης <<δυτικοποίησης>> του Ιράν, οι πολίτες επαναστάτησαν και έδιωξαν τον Σάχη της εποχής, ο οποίος ταυτίστηκε με την έννοια της Δύσης και του Αμερικανικού τρόπου σκέψης. Έπειτα, η ηγετική θέση της χώρας καλύφθηκε από τον Ρούχολαχ Χομέινι, έναν σκληροπυρινικό κληρικό, που για πολλά έτη εναντιώνονταν στο σαχικό καθεστώς, αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι αποτέλεσε έναν από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στο Ιράν εκείνη την εποχή, καθώς ακόμη και όταν ήταν εξόριστος στην Γαλλία, κατάφερνε να διαδίδει τον λόγο του. Όταν επέστρεψε από την εξορία, λοιπόν, ηγήθηκε της επανάστασης και εγκαθίδρυσε το Ισλαμικό καθεστώς. Έτσι και γεννήθηκε το Ιράν όπως το ξέρουμε σήμερα, μια Ισλαμική δημοκρατία που ακροβατεί μεταξύ των όρων, πότε πιο Ισλαμικη και πότε πιο δημοκρατία, ένα καθεστώς που παρά το γεγονός οτι διαθέτει δημοκρατικά στοιχεία και θεσμούς, όπως οι εκλογές και η προεδρία, την απόλυτη εξουσία την έχει το κληρικό σώμα των πνευματικών ηγετών του. Από την άλλη πλευρά, ο λαός του Ιράν πολλές φορές προσπάθησε να διεκδικήσει τις ελευθερίες του. Πιο συγκεκριμένα, ακόμα και απο το 1980 οι γυναίκες διαμαρτύρονταν για την υποχρεωτικότητα της μαντήλας, επιπλέον το 2009 μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού διαδήλωσε ενάντια στα αποτελέσματα των τότε εκλογών, καθώς τα θεωρούσαν ψευδή, και απαιτούσαν μεγαλύτερη ελευθερία. Έτσι φτάνουμε, λοιπόν, στο σήμερα όπου οι πολίτες του Ιράν, και ιδιαίτερα οι νέοι, βγαίνουν στους δρόμους για να διεκδικήσουν τις ελευθερίες τους για άλλη μια φόρα.

Τελειώνοντας, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα γίνει στο Ιράν και αν θα επέλθει κάποια αλλαγή στο καθεστώς, δύο όμως πράγματα αξίζει να υπογραμμίσουμε. Το πρώτο, και πιο κυνικό, είναι ότι σύμφωνα με τον Economist συγκρούσεις τέτοιου βεληνεκούς έχουν οδηγήσει σε εμφύλιους πολέμους παλαιότερα, δηλαδή μια μεγαλύτερη τραγωδία από αυτή που η χώρα ήδη βιώνει. Το δεύτερο, και πιο ανθρωπιστικό κομμάτι της υπόθεσης, είναι ότι κατά την έρευνα μου χρειάστηκε να δω πολλά αποσπάσματα από αυτές τις διαδηλώσεις και αν κάτι μου έμεινε είναι ότι το σθένος και το θάρρος αυτών των ανθρώπων, και ιδιαίτερα των γυναικών, καθώς στοχοποιούνται περισσότερο, που παρά το γεγονός ότι μπορεί να πεθάνουν προσπαθώντας, συνεχίζουν και διεκδικούν αυτή την ελευθερία που λαχταρούν, είναι κάτι αξιοζήλευτο και αν κάτι χρειάζεται να μας μείνει από αυτή την ιστορία είναι ότι αν η ελευθερία και η δημοκρατία βρίσκουν τον χώρο τους σε ένα ισλαμικό καθεστώς, όπως αυτό του Ιράν, τότε υπάρχει ακόμη ελπίδα για τη χώρα μας, αρκεί να βρούμε αυτό το σθένος και το θάρρος που προσωπικά πιστεύω ότι σήμερα μας λείπει.

 

ΠΗΓΕΣ: Guardian (https://www.theguardian.com/world/ng-interactive/2022/oct/31/mapping-irans-unrest-how-mahsa-aminis-death-led-to-nationwide-protests)

DW (https://www.dw.com/en/jina-mahsa-amini-the-face-of-irans-protests/a-64007550)

Guardian (https://www.theguardian.com/world/2022/dec/12/scores-of-executions-feared-in-iran-as-23-year-old-hanged-in-public-execution)

πηγές ιστορικής αναδρομής (3η παράγραφος)

Al Jazeera (https://www.youtube.com/watch?v=SJzuRf3Pyjk&ab_channel=AlJazeeraEnglish)

Al Jazeera (https://www.youtube.com/watch?v=EtdMFE3gGAA&ab_channel=AlJazeeraEnglish)

CrashCourse (https://www.youtube.com/watch?v=8w4Ku6l7OEI&ab_channel=CrashCourse)

 

*Ο Τάσος Ταρατσίδης, με καταγωγή από τα Κομνηνά Εορδαίας, είναι σπουδαστής δημοσιογραφίας.

 

www.kozani.tv 

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Επίσημο: Την Κυριακή 14 Απριλίου ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό στο ΔΑΚ Κοζάνης - Όλες οι λεπτομέρειες
ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο

ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο


Η Τομεακή Επιτροπή Καστοριάς - Βοϊου εκφράζει τα συλλυ…

Νήματα της Άνοιξης του  Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με την Εύη Γεροκώστα
Ο καιρός για τις επόμενες 6 ημέρες

Ο καιρός για τις επόμενες 6 ημέρες


www.kozani.tv  Δείτε το καιρό αναλυτικά για έξι ημέρες  …

Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες

Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες


Δελφίνια Πτολεμαΐδας: 13οι Πτολεμαϊκοί Αγώνες.