pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Γαλλία / Χιλιάδες στους δρόμους κατά της αύξησης των ορίων ηλικίας στις συντάξεις

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα "Πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, όχι η ηλικία συνταξιοδότησης", έγραφε πανό που κρατούσαν απεργοί - Στο πλευρό τους και μαθητές

Μαζική ήταν η συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις πορείες διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη στη Γαλλία κατά της μεταρρύθμισης της κυβέρνησης να αυξηθεί κατά δύο χρόνια το ηλικιακό όριο συνταξιόδοτησης από τα 62 στα 64 χρόνια.

Το σχέδιο του Γάλλου προέδρου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην κοινωνία. Όμως ο Εμανουέλ Μακρόν επιμένει στο σχέδιο του για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης δηλώνοντας από τη Βαρκελώνη «Η εκτελεστική εξουσία θα συνεχίσει τη συνταξιοδοτική της μεταρρύθμιση με αποφασιστικότητα».«Πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, όχι η ηλικία συνταξιοδότησης», έγραφε ένα μεγάλο πανό που κρατούσαν οι απεργοί στην κορυφή της πορείας στην πόλη Τουρ. «Θα πρέπει να ετοιμάσω από τώρα το πι μου αν περάσει η μεταρρύθμιση», είπε η 53χρονη Ιζαμπέλ, εξηγώντας ότι η δουλειά της είναι βαριά και δεν μπορεί να συνεχίσει να την κάνει για άλλα δύο χρόνια μετά τα 62.

Στους δρόμους χιλιάδες εργαζόμενοι για τις συντάξεις

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι κατέβηκαν στους δρόμους της χώρας για να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις, σύμφωνα με την Le Monde, που επικαλέστηκε εκτιμήσεις της αστυνομίας. Στη Νίκαια, στη νότια Γαλλία, ένα μεγάλο πανό έγραφε: «Όχι στη μεταρρύθμιση».Τα συνδικάτα, που αναμένεται ότι θα ανακοινώσουν τις επόμενες απεργίες και κινητοποιήσεις τους, δηλώνουν ότι η σημερινή ημέρα ήταν μόνο η αρχή.Στην απεργία συμμετείχαν οι μηχανοδηγοί των τρένων, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια, οι οδηγοί των λεωφορείων, οι δημόσιοι υπάλληλοι καθώς και σχεδόν το 45% του προσωπικού της εταιρείας ηλεκτροδότησης EDF. Ο ραδιοφωνικός σταθμός France Inter έπαιζε μουσική αντί το συνηθισμένο πρόγραμμα.Σύμφωνα με τα συνδικάτα, 7 στους 10 εκπαιδευτικούς συμμετείχαν στην απεργία, αν και το υπουργείο Παιδείας έδωσε χαμηλότερα νούμερα.

Δακρυγόνα κατά διαδηλωτών

Στο Παρίσι, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων, στο περιθώριο της διαδήλωσης, όταν κουκουλοφόροι ντυμένοι στα μαύρα εκτόξευσαν αντικείμενα εναντίον τους. Περίπου 20 άνθρωποι συνελήφθησαν, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι BFM TV.Μάλιστα, μαθητές απέκλεισαν ένα λύκειο, σε ένδειξη συμπαράστασης στους απεργούς.Σταθμοί του μετρό παρέμειναν κλειστοί κάνοντας τις μετακινήσεις στην πρωτεύουσα δύσκολες. Στον πολυσύχναστο σιδηροδρομικό σταθμό Γκαρ ντι Νορ επικρατούσε συνωστισμός, με τους επιβάτες να προσπαθούν να επιβιβαστούν στα λιγοστά τρένα που εκτελούσαν δρομολόγια.Η Μπέβερλι Γκαϊνέ, που εργάζεται σε εστιατόριο αλλά δεν πήγε στη δουλειά της καθώς ακυρώθηκε το δρομολόγιο του τρένου που χρησιμοποιεί, είπε ότι συμφωνεί με την απεργία, έστω και αν η ίδια δεν συμμετέχει. Άλλοι δεν είχαν την ίδια άποψη. «Πάντα οι ίδιοι άνθρωποι απεργούν (…) κι εμείς πρέπει να το υπομένουμε», είπε η Βιρζινί Πιντό, που εργάζεται στον τομέα τον ακινήτων.
 
ΠΗΓΗ: www.avgi.gr
 

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Σωκράτης Μάλαμας και Ιουλία Καραπατάκη στην Ποντοκώμη την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024 !
LIVE ενημέρωση του top-sport.gr από το «ντέρμπι» Δυτικής Μακεδονίας ανάμεσα σε Εορδαϊκό και  Καστοριά (Photos)
Η Παρθένα Τσοκτουρίδου διαβάζει απόσπασμα από το βιβλίο της «Επιστολές μιας αλλόκοτης εποχής» (video)
Μπρεχτ: Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να σκοτώσεις έναν άνθρωπο
Την Παγκόσμια Ημέρα Χορού γιορτάζει ο Δήμος Εορδαίας, το Σάββατο 27 Απριλίου

Την Παγκόσμια Ημέρα Χορού γιορτάζει ο Δήμος Εορδαίας, το Σάββατο 27 Απριλίου


Την Παγκόσμια Ημέρα Χορού, που εορτάζεται στις 29 Απριλ…

Super Market
Εορδαϊκός Πτολεμαΐδας:

Εορδαϊκός Πτολεμαΐδας: "Ζητούμενο η νίκη σε ένα παιχνίδι τελικός"


Την ήδη υποβιβασμένη Καστοριά θα υποδεχθεί αύριο Τετά…