pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

ΤΟ ΒΕΡΜΙΟ και το ΤΟ ΝΕΟ ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας & Κλίματος) | του Στέργιου Μποζίνη

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Με πρόσφατες χθεσινές ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ για το νεο ΕΣΕΚ, διαβάσαμε οτι παρότι οι ΑΠΕ θα αναπτυχθούν στο μέγιστο και θα φθάσουν σε δεκάδες χιλιαδες MW το 2030, αυτό δε θα γίνει ισομερώς. Γίνεται παραδεκτό οτι τα τεράστια αιολικά πάρκα εχουν εξαντλήσει τη φέρουσα ικανότητα των Ελληνικών βουνών και ο στόχος τους... περιορίζεται στις 7100 MW για το 2030, ενώ ήδη υπάρχουν διάσπαρτα 5000 MW. Δλδ μέχρι το 2030 θα εγκατασταθουν άλλα 2100 MW.

Στο Βέρμιο ήδη έχουν μπει δεκάδες ανεμογεννήτριες ισχύος 83 MW. Θέλουν να εγκαταστήσουν άλλες 70 συνολικής ισχύος 315 MW., ύψους άνω των 200μ!! Και έπονται άλλα 800 MW! Mη αφήνοντας ούτε μια κορφή ελεύθερη! Πλήρης καταστροφή της χλωρίδας κ της πανίδας με διάνοιξη εκατοντάδων χιλιομέτρων δρόμων. Μέσα ή δίπλα και σε περιοχές natura. Με το ελάχιστο αιολικό δυναμικό από όλα τα βουνά της χώρας!!

Είναι πράγματι παράδεισος το Βέρμιο.

Έχει όμως ένα ελάττωμα! Είναι πολύ κοντά στα δίκτυα της ΔΕΗ! Με δύο χιονοδρομικά το Βέρμιο, με άπειρο φυσικό πλούτο, παρθενα δάση με τα περισσότερα ίσως νερά, έχει μπει στο στόχο της άναρχης εξάπλωσης των ΑΠΕ, χωρίς να έχει ακολουθηθεί κάποιος επιστημονικος χωροταξικός σχεδιασμός, που ακόμη αναμένουμε να γίνει. Οι ανεμογεννήτριες των 83 MW έχουν ήδη καλύψει το αναλογούν ποσοστό ανά δήμο στη χώρα.

Όταν στη Γερμανία, Δανία κ.α απλά δεν έχουν βουνά κ κανένας δεν τολμά να βάλει ΑΠΕ στις Βαυαρικές κλπ Άλπεις.

Δε μπορεί η συνεχής επίκληση της κλιματικής αλλαγής ή κρίσης να απειλεί τη φύση μας. Με ανεπανόρθωτες επεμβάσεις κ βλάβες. Με αντίθετα εντελώς αποτελέσματα από αυτά που υποτίθεται προσδοκούμε.

Μπορούμε με φωτοβολταϊκά στις στέγες να καλύψουμε τις ανάγκες των νοικοκυριών. Και όχι μόνο . Με γεωθερμία κλπ. Δίνοντας πρώτα έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας παντού.

Δε μπορεί να βάζουμε το κάρο μπροστά από τα άλογα, στο βωμό του κέρδους κ μόνο και της γενικόλογης κλιματικής αλλαγής, καταστρέφοντας ενα παρθένο βουνό μας, για να σωσουμε ... υποτίθεται τα νησιά Γκαλαπάγκος και τις Βαυαρικές Άλπεις!

*Ο Στέργιος Μποζίνης είναι μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, και πρώην Δντης Ανθρ. Δυναμικού ΛΚΔΜ στην εταιρεία ΔΕΗ Α.Ε.

 

ΦΩΤΟ: Σελι, Ξηρολιβαδο, Α.Νικολαος

Δημοφιλή Νέα

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023 | Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023 | Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Κινητοποίηση στο Βέρμιο το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου κατά των ανεμογεννητριών από τις συλλογικότητες ΕΟΡΔΑΙΑ SOS, SOS ΒΕΡΜΙΟ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ SOS και ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΕ
video και φωτογραφίες από την παρουσίαση του ψηφοδελτίου της Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία με υποψήφιο περιφερειάρχη τον Στέφανο Πράσσο στην Π.Ε. Κοζάνης
Στις Κοινότητες Μεσοβούνου και Πύργων του Δήμου Εορδαίας ο Μιχάλης Παπαδόπουλος:
Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας: ΝΗΜΑΤΑ - γιορτή σε εποχές - Πρόγραμμα
Καραμπόλα τριών οχημάτων στον δρόμο από Βέροια προς Κοζάνη (ΒΙΝΤΕΟ αναγνώστη)

Καραμπόλα τριών οχημάτων στον δρόμο από Βέροια προς Κοζάνη (ΒΙΝΤΕΟ αναγνώστη)


Καραμπόλα τριών οχημάτων σημειώθηκε τις πρώτες πρω…

Τοπική διοίκηση προστάτης της δημόσιας υγείας ή ντίλερ των ιδιωτών; (του Δημήτρη Παπαδόπουλου - Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Εορδαίας)
Λαϊκή Συσπείρωση: