pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

ΤΟ ΒΕΡΜΙΟ και το ΤΟ ΝΕΟ ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας & Κλίματος) | του Στέργιου Μποζίνη

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Με πρόσφατες χθεσινές ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ για το νεο ΕΣΕΚ, διαβάσαμε οτι παρότι οι ΑΠΕ θα αναπτυχθούν στο μέγιστο και θα φθάσουν σε δεκάδες χιλιαδες MW το 2030, αυτό δε θα γίνει ισομερώς. Γίνεται παραδεκτό οτι τα τεράστια αιολικά πάρκα εχουν εξαντλήσει τη φέρουσα ικανότητα των Ελληνικών βουνών και ο στόχος τους... περιορίζεται στις 7100 MW για το 2030, ενώ ήδη υπάρχουν διάσπαρτα 5000 MW. Δλδ μέχρι το 2030 θα εγκατασταθουν άλλα 2100 MW.

Στο Βέρμιο ήδη έχουν μπει δεκάδες ανεμογεννήτριες ισχύος 83 MW. Θέλουν να εγκαταστήσουν άλλες 70 συνολικής ισχύος 315 MW., ύψους άνω των 200μ!! Και έπονται άλλα 800 MW! Mη αφήνοντας ούτε μια κορφή ελεύθερη! Πλήρης καταστροφή της χλωρίδας κ της πανίδας με διάνοιξη εκατοντάδων χιλιομέτρων δρόμων. Μέσα ή δίπλα και σε περιοχές natura. Με το ελάχιστο αιολικό δυναμικό από όλα τα βουνά της χώρας!!

Είναι πράγματι παράδεισος το Βέρμιο.

Έχει όμως ένα ελάττωμα! Είναι πολύ κοντά στα δίκτυα της ΔΕΗ! Με δύο χιονοδρομικά το Βέρμιο, με άπειρο φυσικό πλούτο, παρθενα δάση με τα περισσότερα ίσως νερά, έχει μπει στο στόχο της άναρχης εξάπλωσης των ΑΠΕ, χωρίς να έχει ακολουθηθεί κάποιος επιστημονικος χωροταξικός σχεδιασμός, που ακόμη αναμένουμε να γίνει. Οι ανεμογεννήτριες των 83 MW έχουν ήδη καλύψει το αναλογούν ποσοστό ανά δήμο στη χώρα.

Όταν στη Γερμανία, Δανία κ.α απλά δεν έχουν βουνά κ κανένας δεν τολμά να βάλει ΑΠΕ στις Βαυαρικές κλπ Άλπεις.

Δε μπορεί η συνεχής επίκληση της κλιματικής αλλαγής ή κρίσης να απειλεί τη φύση μας. Με ανεπανόρθωτες επεμβάσεις κ βλάβες. Με αντίθετα εντελώς αποτελέσματα από αυτά που υποτίθεται προσδοκούμε.

Μπορούμε με φωτοβολταϊκά στις στέγες να καλύψουμε τις ανάγκες των νοικοκυριών. Και όχι μόνο . Με γεωθερμία κλπ. Δίνοντας πρώτα έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας παντού.

Δε μπορεί να βάζουμε το κάρο μπροστά από τα άλογα, στο βωμό του κέρδους κ μόνο και της γενικόλογης κλιματικής αλλαγής, καταστρέφοντας ενα παρθένο βουνό μας, για να σωσουμε ... υποτίθεται τα νησιά Γκαλαπάγκος και τις Βαυαρικές Άλπεις!

*Ο Στέργιος Μποζίνης είναι μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, και πρώην Δντης Ανθρ. Δυναμικού ΛΚΔΜ στην εταιρεία ΔΕΗ Α.Ε.

 

ΦΩΤΟ: Σελι, Ξηρολιβαδο, Α.Νικολαος

Δημοφιλή Νέα

«ΥΨΙΚΑΜΙΝΟΣ»: Θεατρική παράσταση, Ντίνος Χριστιανόπουλος
Οι 10 φωτογραφίες του top-sport.gr που ξεχώρισαν από τον τελικό Κυπέλλου ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό (Photos)
Σαν σήμερα 16 Απριλίου

Σαν σήμερα 16 Απριλίου


Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου. Γεγονό…

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων  | Τετάρτη 17 Απριλίου

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | Τετάρτη 17 Απριλίου


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Σήμερα Τετάρτη 17 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο στην Πτολεμαΐδα η θεατρική παράσταση - Ντίνος Χριστιανόπουλος
Γ.Ν. Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»: 2ο μάθημα του 3ου κύκλου μετεκπαιδευτικών Σεμιναρίων-Διαλέξεων με θέμα
Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΗ Η «ΕΝΩΣΗ»: Συμμετοχή στην 24ωρη γενική απεργία την Τετάρτη 17 Απριλίου
Το ptolemaida.tv συμμετέχει στην 24ωρη απεργία των ΜΜΕ της ΕΣΗΕΑ μέχρι τις 5 το πρωί της Τετάρτης