pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Σαν σήμερα 24 Ιανουαρίου - Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε.

41 πέθανε ο Ρωμαίος αυτοκράτορας, Γάιος Ιούλιος Καίσαρ Αύγουστος Γερμανικός

, που έμεινε στην ιστορία με το παιδικό του προσωνύμιο Καλιγούλας και για την εξαιρετική αγριότητα και φαυλότητά του

76 Γεννήθηκε ο 14ος Ρωμαίος αυτοκράτορας, Πόπλιος Αίλιος Τραϊανός Αδριανός, γνωστός για τα φιλελληνικά του αισθήματα και από τα έργα που άφησε στην Αθήνα (Πύλη του Αδριανού, Ναός του Ολυμπίου Διός, Αδριάνειο Υδραγωγείο)

1732 Γεννήθηκε ο Γάλλος συγγραφέας, Πιερ Ογκιστέν Καρόν Ντε Μπομαρσέ (“Ο Κουρέας της Σεβίλλης”),

1776 Γεννιέται ο Γερμανός συγγραφέας Ερνστ Θέοντορ Αμαντέους Χόφμαν.

1822 Φονεύτηκε από τους Οθωμανούς ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων, αλβανικής καταγωγής οθωμανός δεσπότης της Ηπείρου (Γεν. 1741)

1827 Δύναμη από 2.000 έλληνες ατάκτους και 400 τακτικούς μεταφέρεται με πλοία από τη Σαλαμίνα στην Καστέλα του Πειραιά, την οποία και οχυρώνει, και αρχίζει να πολιορκεί την ισχυρή τουρκική φρουρά που βρίσκεται στο μοναστήρι του Αγίου Σπυρίδωνος. Οι Τουρκαλβανοί θα κατατροπωθούν.

1837 Ψηφίζεται στην Ελλάδα ο πρώτος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, που ρυθμίζει τα της κυκλοφορίας της εποχής (μετακινήσεις με άμαξες, έφιπποι κ.λ.π.).

1848 Αρχίζει ο “Πυρετός του Χρυσού”: Ο Αμερικανός εργοδηγός, Τζέιμς Μάρσαλ, ανακαλύπτει στο Sutter’s Mill του Σακραμέντο (ένα μύλο που είχε κατασκευάσει για λογαριασμό ελβετού επιχειρηματία) ένα σβόλο χρυσού, εκτοξεύοντας στα ύψη το ενδιαφέρον των χρυσοθήρων για το ευγενές μέταλλο.

1859 Η Μολδαβία και η Βλαχία ενώνονται σε ένα ενιαίο κράτος με ηγέτη το Αλέξανδρο Κούζα. Η ένωση, καρπός πολύχρονων αγώνων του ρουμάνικου λαού, υπήρξε ένας σημαντικός σταθμός στην κοινωνικοπολιτική εξέλιξη της Ρουμανίας. Η συγκρότηση του ενιαίου εθνικού κράτους της Ρουμανίας ολοκληρώθηκε το 1918 με την ένωση και της Τρανσυλβανίας.

1888 Στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο Τζάκομπ Βόρτμαν πατεντάρει την κορδέλα της γραφομηχανής.

grafomixani

1899  Εκλογές διεξάγονται στην Κρητική Πολιτεία για την ανάδειξη των μελών της πρώτης Κρητικής Συντακτικής Συνελεύσεως, που θα ψηφίσει το νέο Σύνταγμα της αυτόνομης πλέον Κρήτης. Εκλέγονται 138 χριστιανοί και 50 μουσουλμάνοι πληρεξούσιοι. Πρόεδρος ο Ιωάννης Σφακιανάκης.

1905 Διατάσσεται η κατάσχεση της μετάφρασης της Καινής Διαθήκης στη Δημοτική.

1908 Ο αντιστράτηγος του βρετανικού στρατού Ρόμπερτ Μπέιντεν Πάουελ δημιουργεί στην Αγγλία το κίνημα του προσκοπισμού.

1908 Πραγματοποιείται θορυβώδες συλλαλητήριο στα Τρίκαλα. Πιεζόμενοι από τους εφοριακούς να πληρώσουν τους φόρους επιτηδεύματος και οικοδομών, οι κάτοικοι των Τρικάλων προβαίνουν σε διαδήλωση και προξενούν καταστροφές σε δημόσια κτίρια.

1912 Καταστροφικός σεισμός 6,8 R στον Ασπρογέρακα Κεφαλονιάς. Ο σεισμός ερημώνει μερικώς την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο. Τα χωριά Ασπρογέρακας, Πόρος, Σκάλα και Χιονάτα καταστρέφονται, ενώ χάνουν τη ζωή τους 8 άτομα. Ισχυροί μετασεισμοί ακολουθούν για 4 μήνες.

1913 Πραγματοποιείται η πρώτη παγκοσμίως πολεμική αποστολή ναυτικής συνεργασίας, στα Δαρδανέλια. Ο υπολοχαγός Μιχαήλ Μουτούσης και ο σημαιοφόρος Αριστείδης Μωραϊτίνης πετούν με υδροπλάνο και καταρτίζουν σχεδιάγραμμα των θέσεων του τουρκικού στόλου, εναντίον του οποίου ρίχνουν τέσσερις βόμβες.

1920 Πέθανε ο Ιταλός ζωγράφος και γλύπτης, Αμεντέο Μοντιλιάνι

1926 Ο Πάγκαλος προβαίνει στο «κόψιμο» των χαρτονομισμάτων κατά 1/4, αφαιρώντας έτσι από τους κατόχους τους 1.850 εκατομμύρια δραχμές.

1924 Η ρωσική πόλη Αγία Πετρούπολη μετονομάζεται σε Λένινγκραντ, τρεις ημέρες μετά το θάνατο του Λένιν, προς τιμήν του νεκρού κομμουνιστή ηγέτη.

1924 Στην Ιταλία, ο Μουσολίνι διαλύει όλα τα μη φασιστικά εμπορικά σωματεία.

1935 Η τουρκική κυβέρνηση αποφασίζει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από τέμενος σε μουσείο.

1937 Η Γαλλία συμφωνεί να παραδώσει την Αλεξανδρέττα στην Τουρκία, αν και ανήκε στη Συρία. Η περιοχή ανακηρύσσεται αυτόνομη το 1938 και εκχωρείται τελικά στην Τουρκία το 1939.

1939 Ισχυρός σεισμός 8,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει την Χιλή σκορπώντας το θάνατο σε 28.000 ανθρώπους.

1942 Μια ειδική προεδρική επιτροπή των ΗΠΑ αποδίδει ευθύνες σε υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματικούς, λέγοντας ότι απέτυχαν να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα για την υπεράσπιση του Περλ Χάρμπορ.

1943 Ο επικεφαλής των γερμανικών δυνάμεων στη μάχη του Στάλινγκραντ στρατάρχης φον Πάουλους ζητά από το Χίτλερ άδεια για να συνθηκολογήσει. Ο Χίτλερ απαντά αρνητικά και διατάσσει τα ναζιστικά στρατεύματα να πολεμήσουν μέχρι ενός.

1944  Ο κατοχικός υπουργός Εργασίας Νικόλαος Καλύβας εκτελείται στην Αθήνα από την Οργάνωση Προστασίας Λαϊκού Αγώνα (ΟΠΛΑ).

1946 Δημιουργείται η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας από τον ΟΗΕ.

1960 Ξεσπάει η «βδομάδα των οδοφραγμάτων» στην Αλγερία

algeria

1965 Πεθαίνει ο Βρετανός πολιτικός Ουίνστον Τσόρτσιλ, 2 φορές πρωθυπουργός της χώρας του.

tsortsil tsortsil2

1967 Σάλος ξεσπά στην Ιταλία όταν αποκαλύπτεται ότι ο πρόεδρος της «Φίατ», Τζιάνι Ανιέλι, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο και ο πλουσιότερος Ιταλός, δηλώνει επί σειρά ετών στην Εφορία ετήσιο εισόδημα μόλις 192.000 δραχμών και φορολογείται αναλόγως.

1972 Δύο κυνηγοί ανακαλύπτουν μέσα σε μια σπηλιά σ’ ένα απομακρυσμένο σημείο της νήσου Γουάμ το Γιοκόι Σοΐτσι. Ο 57χρονος γιαπωνέζος ήταν λοχίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και κρυβόταν, επί 28 χρόνια, νομίζοντας ότι ο πόλεμος συνεχίζεται.

 1984 Η εταιρία “Apple Computer” κυκλοφορεί τους προσωπικούς υπολογιστές Macintosh

1986 Το αμερικανικό διαστημόπλοιο «Voyager 2» πλησιάζει τον πλανήτη Ουρανό για την πρώτη λεπτομερειακή φωτογράφησή του. Η ελάχιστη προσέγγιση του Ουρανού σε απόσταση 81.500 χιλιομέτρων επιτρέπει στο Voyager να φωτογραφίσει αρκετά από τα μαύρα φεγγάρια του πλανήτη, ενώ ανακάλυψε 10 ακόμη, καθώς και δύο αραιούς δακτύλιους.

1990 Η Ιαπωνία εκτοξεύει το πρώτο της σεληνιακό ρομποτικό εξερευνητικό σκάφος (το «Χίτεν»), που ήταν και το πρώτο αντίστοιχο σκάφος μετά το σοβιετικό «Λούνα-24», 24 ολόκληρα χρόνια πριν.

1991 Το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ψηφίζει τη διακήρυξη ανεξαρτησίας της από την Γιουγκοσλαβία.

1994  Η “17 Νοέμβρη” δολοφονεί τον πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Μιχάλη Βρανόπουλο.

1995 Ο “Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας” (ΕΛΑ) τοποθετεί βόμβα στο κτίριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου της ΑΣΟΕΕ. Στην προκήρυξη, η πράξη συνδέεται με την πρόθεση της ηγεσίας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης να αναθεωρηθεί το καθεστώς του πανεπιστημιακού ασύλου.

1998 Ο Κριστόφ Βαζέχα γίνεται πρώτος σκόρερ όλων των εποχών του ΠΑΟ σημειώνοντας το 182ο τέρμα του με την πράσινη φανέλα στον αγώνα πρωταθλήματος Απόλλων Αθηνών- ΠΑΟ και αφήνει τον Αντώνη Αντωνιάδη στη δεύτερη θέση.

2007 Με πεντασέλιδη προκήρυξή της στην εφημερίδα “Το Ποντίκι”, η οργάνωση “Επαναστατικός Αγώνας” αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτα κατά της αμερικανικής πρεσβεία στις 12 Ιανουαρίου.

2010 Η ταινία «Avatar» του Τζέιμς Κάμερον, με έσοδα 1,859 δισ. δολάρια παγκοσμίως, σπάει το ρεκόρ εισιτηρίων που κατείχε ο Τιτανικός από το 1998.

2012 Πεθαίνει ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, Eλληνας σκηνοθέτης. (Γεν. 27/4/1935)

aggelopoulos

2017 Εφυγε από τη ζωή ο ακαδημαϊκός Σπύρος Ευαγγελάτος, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες.

ΠΗΓΗ: atexnos.gr

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Δείτε την ταινία
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Επίσημο: Την Κυριακή 14 Απριλίου ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό στο ΔΑΚ Κοζάνης - Όλες οι λεπτομέρειες
Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία

Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία


Η άλλη πλευρά Το κείμενο που ακολουθεί είναι μετάφρασ…

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821


Η γεμάτη αίμα και δυστυχία ανθρώπινη Ιστορία μαρτυράε…