pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης: Ανακοίνωση για τις συνθήκες ανάπαυσης των εργαζομένων από την εργασία στους χώρους των εργοταξίων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στο έλεος των ακραίων καιρικών συνθηκών είναι για ακόμη μια φορά οι εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων στα εργοτάξια της ΠΕ Κοζάνης αφού δεν υπάρχει καμία απολύτως

μέριμνα για την προστασία τους τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους μεγαλοεργοδότες. Ενδεικτικές είναι οι εικόνες όπου συνάδελφοι σε εργοτάξια κάνουν διάλειμμα εν μέσω κακοκαιρίας και βροχής σε προχειροστημένα «καταφύγια» ή στην καλύτερη μέσα στα αυτοκίνητα.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και συνολικά οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην ΠΕ Κοζάνης το χειμώνα, καθιστούν την εργασία σε εξωτερικό χώρο δύσκολη και άκρως επικίνδυνη, όχι μόνο γιατί μπορεί να προκληθεί εργατικό ατύχημα, καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες να συμβεί λόγο των συνθηκών, αλλά και γιατί επιβαρύνεται ο οργανισμός των εργαζομένων που δουλεύουν αρκετές ώρες σε συνθήκες παγετού και υψηλής υγρασίας.

Επισημαίνουμε πως οι συνάδελφοι διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο για την υγεία τους, ακόμα και για την ζωή τους, δουλεύοντας σε τέτοιες καιρικές συνθήκες. Είναι απαράδεκτο ότι ούτε η κυβέρνηση, ούτε οι κύριοι ούτε και οι ανάδοχοι των έργων, ούτε οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΣΕΠΕ δεν παίρνουν κάποιο μέτρο για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή. Είναι τραγικό, σήμερα, να μην υπάρχει πρόβλεψη για χώρο διαλείμματος με όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές, όπου οι εργαζόμενοι στους χώρους αυτούς θα προστατεύονται από το κρύο και τη βροχή και θα πραγματοποιούν το διάλλειμα τους σε ανθρώπινες συνθήκες.

Χορτάσαμε να ακούμε για «πράσινη ανάπτυξη», για τις τεράστιες οικονομικές επενδύσεις σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς, αλλά από την άλλη να μην διαμορφώνονται στα εργοτάξια κατάλληλοι χώροι για την ανάπαυση των εργαζομένων. Και αυτό το ζήτημα αντιμετωπίζεται από τους εργοδότες ως ένα «επιπλέον κόστος» όπως και τα άλλα μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια. Έχουμε επισημάνει αυτό το ζήτημα αλλά κανένα μέτρο προς αυτήν την κατεύθυνση δεν βλέπουμε.

Η προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων δεν μπορεί να μην υπολογίζεται. Οι εργαζόμενοι αν συνειδητοποιήσουν την δύναμη που έχουν μπορούν να πετύχουν πολλά, οργανωμένοι και συσπειρωμένοι στο συνδικάτο μας. Τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κατακτώνται.

Για αυτό ως Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης απαιτούμε:

- Την κατασκευή ή τη διασφάλιση του απαραίτητου χώρου διαλείμματος, με όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές, για τους εργαζόμενους στα εργοτάξια.

- Την διακοπή των εργασιών σε εξωτερικούς χώρους όταν η θερμοκρασία δεν προβλέπεται με βάση τις μετεωρολογικές εκτιμήσεις να ξεπεράσει τους 3°C . Με ευθύνη του κράτους να διασφαλίζεται το μεροκάματο και τα ασφαλιστικά δικαιώματα για όσες εργάσιμες μέρες διαρκούν αυτές οι συνθήκες. 

- Αναπροσαρμογή του ωραίου, μετάθεση της ώρας έναρξης των εργασιών λόγω του παγετού τις πρώτες πρωινές ώρες, αν και εφόσον μπορούν να γίνονται εξωτερικές εργασίες. 

- Πλήρη εφαρμογή της 7ωρης εργασίας σε ακραίες συνθήκες (χαμηλές θερμοκρασίες) που δεν απαιτείται η διακοπή εργασιών. 

- Συχνότερα και μεγαλύτερης διάρκειας διαλλείματα, διασφάλιση θερμαινόμενων χώρων για τα διαλλείματα των εργαζομένων.

- Παροχή, με ευθύνη των εργοδοτών, δωρεάν όλα τα απαραίτητα και συγκεκριμένα ΜΑΠ για ακραίες καιρικές συνθήκες.            

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Δείτε την ταινία
Νίκος Βουνοτρυπίδης: «Άλωση» της περιοχής μας από την «πράσινη ανάπτυξη»
Ο καιρός Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Επίσημο: Την Κυριακή 14 Απριλίου ο μεγάλος τελικός Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Κοζάνης ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό στο ΔΑΚ Κοζάνης - Όλες οι λεπτομέρειες
Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία

Πώς παρουσιάζεται η Ελληνική Eπανάσταση του 1821 στα Τουρκικά σχολικά βιβλία


Η άλλη πλευρά Το κείμενο που ακολουθεί είναι μετάφρασ…

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821

Ο Βασίλης Ραφαηλίδης για το 1821


Η γεμάτη αίμα και δυστυχία ανθρώπινη Ιστορία μαρτυράε…

ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο

ΚΚΕ Τ.Ε. Καστοριάς - Βοΐου: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον Νίκο Χιόνο


Η Τομεακή Επιτροπή Καστοριάς - Βοϊου εκφράζει τα συλλυ…