pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Σαν σήμερα 8 Φεβρουαρίου

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου. Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε.

1600 Η Ιερά Εξέταση καταδικάζει σε θάνατο δια της πυράς τον φιλόσοφο Τζορντάνο Μπρούνο, γιατί υποστήριζε την ηλιοκεντρική θεωρία του Κοπέρνικου.

1692 Ενας γιατρός στο Σάλεμ της Μασαχουσέτης αποφαίνεται ότι τρία κορίτσια έχουν κυριευτεί από το Σατανά και εξασκούν τη μαγεία. Η διαπίστωση αυτή θα οδηγήσει αργότερα στο «Κυνήγι Μαγισσών του Σάλεμ», όπως έμεινε στην ιστορία.

1828 Γεννήθηκε ο Ιούλιος Βερν, Γάλλος συγγραφέας και “πατέρας” της επιστημονικής φαντασίας,

1833 Με Βασιλικό Διάταγμα του Οθωνα, αντικαθίσταται ο Φοίνικας- η πρώτη νομισματική μονάδα της σύγχρονης Ελλάδας- με την Δραχμή.

1904 Ο ιαπωνικός στόλος επιτίθεται στη ρωσική ναυτική βάση του Πορτ Άρθρουρ σηματοδοτώντας την έναρξη του Ρώσο – ιαπωνικού πολέμου, ο οποίος διήρκεσε έως τις 5 Σεπτεμβρίου 1905 με νίκη των Ιαπώνων και επέδρασε καταλυτικά στη ρωσική επανάσταση του 1905 («γενική δοκιμή», κατά τον Β. Ι. Λένιν, της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης του 1917)

1912 O Εμμανουήλ Αργυρόπουλος γίνεται ο πρώτος Ελληνας αεροπόρος, πετώντας με ένα αεροσκάφος «Νιούπορτ» 50 ίππων. Στη δεύτερη πτήση, που εκτέλεσε ο Αργυρόπουλος την ίδια μέρα, πέταξε με τον τότε πρωθυπουργό της χώρας, Ελευθέριο Βενιζέλο.

1916 Ποιητές και καλλιτέχνες συναντώνται στο καμπαρέ Βολτέρος της Ζυρίχης και αποφασίζουν να ιδρύσουν το κίνημα Νταντά. Ηγετική μορφή του, ο Ρουμάνος συγγραφέας Τριστάν Τζαρά.

Βασικά χαρακτηριστικά του κινήματος: 1) Αγανάκτηση για τον παραλογισμό του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, 2) Αμφισβήτηση και απέχθεια για τον σύγχρονο πολιτισμό. Απόρριψη της αστικής κουλτούρας, 3) Απαντούν πιο πολύ με την πρόκληση, παρά με τις αισθητικές ιδέες τους.

1920 Γεννήθηκε η σταρ του Χόλιγουντ, Λάνα Τάρνερ

1921 Πεθαίνει ο Πιοτρ Κροπότκιν, Ρώσος πρίγκιπας, από τους σημαντικότερους θεωρητικούς του αναρχισμού

1931 Γεννήθηκε ο Τζέιμς Ντιν, το κινηματογραφικό ίνδαλμα της δεκαετίας του 50, με την πιο σύντομη καριέρα από όλους τους σταρ της Εβδομης Τέχνης

1941 Γεννήθηκε η λαϊκή τραγουδίστρια Δούκισσα.

Doukissa

1946 Η ΚΕ του ΕΑΜ με ανακοίνωσή της τονίζει ότι θα απέχει από τις εκλογές της 31/3/1946 αν δεν εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για γνήσια διεξαγωγή τους

1969 Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ κυκλοφορεί στην Αθήνα ανακοίνωση, με την οποία καλεί τους φοιτητές να συμπαρασταθούν στους καθηγητές που διώκονται για τα πολιτικά τους φρονήματα.

1971 Οι «έξι» της ΕΟΚ αποφασίζουν να προχωρήσουν σε κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

1972 Πέθανε ο ρεμπέτης Μάρκος Βαμβακάρης

markos vamvakaris

1980 «Φεύγει» από τη ζωή ο Κρητικός λυράρης και τραγουδιστής Νίκος Ξυλούρης, ο οποίος σφράγισε με τη φωνή του κάποιες από τις πιο δυνατές στιγμές του ελληνικού τραγουδιού. Τραγούδια, που εμπνεύστηκαν και ενέπνευσαν την αντιδικτατορική πάλη κι έγιναν σύμβολα αντίστασης κατά της χούντας.

xulouris

1981 Σε τραγωδία καταλήγει το ποδοσφαιρικό ντέρμπυ Ολυμπιακού- ΑΕΚ, στο γήπεδο Καραϊσκάκη στον Πειραιά. Δεκαεννέα άτομα, τα περισσότερα νεαρής ηλικίας, πεθαίνουν από ασφυξία όταν, για αδιευκρίνιστους λόγους, στριμώχνονται, στην έξοδο της Θύρας 7 και πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο. Λίγο αργότερα θα ξεψυχήσει ακόμη ένας στο «Τζάνειο» Νοσοκομείο του Πειραιά, όπου μεταφέρονται οι σοβαρά τραυματισμένοι. Εξι μήνες αργότερα θα προστεθεί ακόμη ένας άνθρωπος στον τραγικό κατάλογο, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 21, καθώς δεν κατόρθωσε να ξυπνήσει ποτέ από το κώμα στο οποίο έπεσε.

thura 7

1982 Κρίση ΗΠΑ – Δυτικής Ευρώπης για το σοβιετικό φυσικό αέριο

krisi gia fusiko aerio

2004 Ο Γεώργιος Α. Παπανδρέου εκλέγεται πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

2005 Η Βουλή των Ελλήνων εκλέγει Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κάρολο Παπούλια

ΠΗΓΗ: atexnos.gr

Δημοφιλή Νέα

«ΥΨΙΚΑΜΙΝΟΣ»: Θεατρική παράσταση, Ντίνος Χριστιανόπουλος
Οι 10 φωτογραφίες του top-sport.gr που ξεχώρισαν από τον τελικό Κυπέλλου ανάμεσα σε Εορδαϊκό και Βελβεντό (Photos)
Σαν σήμερα 16 Απριλίου

Σαν σήμερα 16 Απριλίου


Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου. Γεγονό…

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων  | Τετάρτη 17 Απριλίου

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | Τετάρτη 17 Απριλίου


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Σήμερα Τετάρτη 17 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο στην Πτολεμαΐδα η θεατρική παράσταση - Ντίνος Χριστιανόπουλος
Γ.Ν. Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»: 2ο μάθημα του 3ου κύκλου μετεκπαιδευτικών Σεμιναρίων-Διαλέξεων με θέμα
Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΗ Η «ΕΝΩΣΗ»: Συμμετοχή στην 24ωρη γενική απεργία την Τετάρτη 17 Απριλίου
Το ptolemaida.tv συμμετέχει στην 24ωρη απεργία των ΜΜΕ της ΕΣΗΕΑ μέχρι τις 5 το πρωί της Τετάρτης