pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

ΜέΡΑ25 Δυτικής Μακεδονίας: "Εμπαιγμός για τις Ενεργειακές Κοινότητες"

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τον Νοέμβριο του 2021 ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Χάλκη κάλεσε στη δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων με κυβερνητική

, όπως σημείωνε, υποστήριξη.

Παρέλειψε ωστόσο να διευκρινίσει ότι ο διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος για αυτές τις Κοινότητες θα είναι ανύπαρκτος καθώς προτεραιότητα και αποκλειστικότητα σε αυτόν έχουν τα καρτέλ της ενέργειας.

Για την κυβέρνηση η ενεργειακή φτώχεια και η οικονομική σύνθλιψη των νοικοκυριών μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο με επιδοτήσεις. Η κυβέρνηση, συνεπής προς τον εαυτό της, μεριμνά για την άκοπη ευημερία των “αεριτζήδων” της ενέργειας που στηρίχθηκαν στο κρατικό δίκτυο παραγωγής και διανομής.

Και ενώ το τελευταίο έτος τα αιτήματα για αυτοπαραγωγή ενέργειας και ενεργειακές κοινότητες έχουν εκτοξευτεί, ο ΔΕΔΔΗΕ απορρίπτει τις μισές αιτήσεις (49%) λόγω ακριβώς της έλλειψης ηλεκτρικού χώρου στα δίκτυα. Οι ενεργειακές κοινότητες αντιμετωπίζονται με απαξία και περιφρόνηση.

Σύμφωνα με την ανασκόπηση με τίτλο “οι ενεργειακές κοινότητες στην Ελλάδα και τις λιγνιτικές περιοχές” που δημοσιοποίησε τον περασμένο μήνα το Green Tank “ τον Νοέμβριο του  2022, το 46.6% και το 49% των αιτήσεων σύνδεσης στη χαμηλή – μέση τάση και στον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό αντίστοιχα έχει απορριφθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ..”

Χαρακτηριστικό τελευταίο παράδειγμα η απόρριψη εκ μέρους του ΔΕΔΔΗΕ του αιτήματος που κατατέθηκε από την  ενεργειακή κοινότητα Δημήτριου Υψηλάντη Κοζάνης  για την κατασκευή μικρού πάρκου 0,5 MW με στόχο την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά της περιοχής. Ο ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, απάντησε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης στο δίκτυο, “προκαλώντας την οργή φορέων και κατοίκων, καθώς στην περιοχή κατασκευάζονται ή σχεδιάζονται τεράστιας ισχύος φωτοβολταϊκά πάρκα, αλλά δεν γίνεται δεκτό ένα μικρό έργο που δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα”.

Πριν από έναν χρόνο το κλιμάκιο του ΜέΡΑ25 με επικεφαλής τον Γραμματέα του κόμματος Γιάνη Βαρουφάκη συναντήθηκε με το Δίκτυο Ενεργειακών Κοινοτήτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Δυτικής Μακεδονίας, «ΟφeΛΟΣ». Τότε επισημάνθηκε από τους ανθρώπους του Δικτύου τόσο το ζήτημα της απολιγνιτοποίησης που συντελείται από πάνω προς τα κάτω χωρίς να εντάσσονται οι πολίτες μέσα σε αυτό, κάτι που με τις ενεργειακές κοινότητες θα είχε αποφευχθεί. Παράλληλα είχαν υπογραμμίσει την απουσία ηλεκτρικού χώρου αλλά και την ανύπαρκτη χρηματοδότηση. Και όλα αυτά ενώ η Δυτική Μακεδονία θα μπορούσε να πρωτοπορήσει σε έναν τέτοιο σχεδιασμό ώστε να εμπλακούν οι πολίτες και η κοινωνία σε αυτό.

Πριν από ένα χρόνο επίσης η κοινοβουλευτική ομάδα του ΜέΡΑ25 κατέθεσε ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό σχετικά με την ενεργειακή αυτοτέλεια των αγροτών. Ρωτήθηκε λοιπόν ο πρωθυπουργός όπως και οι υπουργοί της κυβέρνησης  αν ισχύουν οι κυβερνητικές προτροπές για σύσταση Ενεργειακών Κοινοτήτων και  αν προτίθενται να τις ενισχύσουν μέσω χρηματοδοτήσεων-επιδοτήσεων προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνές δανειοδοτήσεις, παρέχοντας κρατική στήριξη έναντι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Το ποιους ενισχύει ανερυθρίαστα η κυβέρνηση το έχουν εισπράξει με τον πλέον πικρό τρόπο τα ελληνικά νοικοκυριά.

Το ΜέΡΑ25 στηρίζει τις ενεργειακές κοινότητες ευρείας βάσης με ισχυρό κοινωνικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα ώστε να έχουν ρόλο καθοριστικό και ρυθμιστικό στην ενεργειακή μετάβαση με προοπτικές βιώσιμης και ορθολογικής ανάπτυξης. Στο πλαίσιο της ενεργειακής δημοκρατίας στηρίζουμε τη συμμετοχή της ελληνικής υπαίθρου με στόχο τη μεγιστοποίηση των οφελών για την τοπική κοινωνία και την αξιοποίηση του τοπικού φυσικού πλούτου με αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και ισότητα.

Δημοφιλή Νέα

Αγωνιστική υποδοχή στον Άδωνι Γεωργιάδη σήμερα Παρασκευή 19 Απρίλη στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας από Εργατικά Σωματεία της Εορδαίας (φωτογραφίες - video)
Σήμερα Τετάρτη 17 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο στην Πτολεμαΐδα η θεατρική παράσταση - Ντίνος Χριστιανόπουλος
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων  | Τετάρτη 17 Απριλίου

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | Τετάρτη 17 Απριλίου


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. Για ακόμη μία φορά ανέξοδες κυβερνητικές υποσχέσεις για προσλήψεις στην υγεία... (video - φωτο)
Εργατικά Σωματεία Εορδαίας: Αγωνιστική υποδοχή στον Άδωνι Γεωργιάδη την Παρασκευή 19 Απρίλη στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας
Έγκλημα στα Τέμπη: Υπολείμματα οστών βρέθηκαν στο οικόπεδο όπου μεταφέρθηκαν τα μπάζα – Εξετάζεται η προέλευσή τους
Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος για την επίσκεψη Άδωνι Γεωργιάδη στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. «Κυνική η κυβέρνηση στο θέμα της υγείας. Στόχος της η ιδιωτικοποίηση» (video)
Ο καιρός Τετάρτη 17 και Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 - kozani.tv