pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

ΚΚΕ: Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος στην καθαριότητα και να μην αναλάβει εργολάβος καμία υπηρεσία στο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης "ΜΑΜΑΤΣΕΙΟ"

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος στην καθαριότητα και να μην αναλάβει

εργολάβος καμία υπηρεσία στο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης "ΜΑΜΑΤΣΕΙΟ"

Αγωνιούν οι 17 εργαζόμενες στην καθαριότητα στο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης "ΜΑΜΑΤΣΕΙΟ" εξαιτίας της απόφασης της Διοίκησης να παραχωρήσει τον τομέα αυτό σε εργολάβο.

Συγκεκριμένα οι εργαζόμενες αυτές έχουν υπογράψει ατομική Σύμβαση Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ) το 2019, σύμφωνα με την οποία 6 εργαζόμενες έχουν 8ωρη ημερήσια εργασία και 11 έχουν 4ωρη. Η συγκεκριμένη σύμβαση ισχύει μέχρι τις 30/6/2023, εκτός αν κάτι διαφορετικό αποφασισθεί. Παράλληλα συνυπάρχουν εργασιακές σχέσεις επικουρικών, εργολαβικών και 55 plus της ΔΥΠΑ.

Ωστόσο η Διοίκηση, υλοποιώντας την πολιτική τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, σκοπεύει να παραχωρήσει υπηρεσίες του νοσοκομείου σε εργολάβο, την σίτιση, την καθαριότητα και την φύλαξη. Το 2022 ξεκίνησε ο πρώτος διαγωνισμός που αφορά την καθαριότητα, ο οποίος ολοκληρώθηκε πρόσφατα και σειρά έχουν η σίτιση και η φύλαξη.

Με την εξέλιξη αυτή, η Διοίκηση κάλεσε τις εργαζόμενες να πάρουν την άδειά τους και στη συνεχεία να απολυθούν γιατί αναλαμβάνει εργολάβος, ενώ τους κάνει "δώρο" να εισηγηθεί τη συνέχιση της εργασίας τους με το νέο εργοδότη. Οι εργαζόμενες όμως έχουν αρνητική εμπειρία, γνωρίζουν ότι η εργασία τους θα είναι με πολύ χειρότερους όρους (4ωρα-3ωρα, περισσότερη εντατικοποίηση, μικρότερος μισθός, χωρίς επίδομα παιδιών, ανθυγιεινό, άδειες). Είναι εργαζόμενες με εμπειρία, που ζουν στην ανασφάλεια των διαφόρων εργασιακών σχέσεων, που έβαλαν πλάτη για να βγει η δουλειά της καθαριότητας στο Νοσοκομείο στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, με εντατικοποίηση της δουλειάς τους, θέτοντας την υγεία τους σε κίνδυνο.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, για τη διαιώνιση της ομηρίας των συμβασιούχων, των ελλείψεων προσωπικού, την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, που εντάσσονται στον σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με όσο το δυνατόν λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό. Καθώς επίσης η ανάθεση υπηρεσιών των νοσοκομείων, όπως η καθαριότητα, η σίτιση, η φύλαξη κλπ, σε εργολαβίες οδηγεί στη σταδιακή ιδιωτικοποίηση των δομών της Υγείας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι πρόκειται να κάνει η κυβέρνησή έτσι ώστε:

- Να μη γίνει καμία απόλυση εργαζομένου στην καθαριότητα του νοσοκομείου Κοζάνης,

- Να μετατραπούν οι συμβάσεις τους άμεσα σε αορίστου χρόνου και να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις,

- Να έχουν πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης,

- Να μην αναλάβει εργολάβος καμία υπηρεσία του νοσοκομείου,

- Να εκσυγχρονιστεί το οργανόγραμμα, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες υπηρεσιών παροχής υγείας του λαού,

- Να καλυφθούν άμεσα όλες οι κενές θέσεις του Νοσοκομείου Κοζάνης με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό,

- Να χρηματοδοτηθεί γενναία το Γ.Ν. Κοζάνης "Μαμάτσειο" από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Γκιόκας Γιάννης

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Σωκράτης Μάλαμας και Ιουλία Καραπατάκη στην Ποντοκώμη την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024 !
Super Market
ΑΑΔΕ / Ενώπιον κατασχέσεων πάνω από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι – Περίπου 4 εκατ. πολίτες με χρέη

ΑΑΔΕ / Ενώπιον κατασχέσεων πάνω από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι – Περίπου 4 εκατ. πολίτες με χρέη


Το οικονομικό αδιέξοδο που βιώνει ένα μεγάλο μέρος της…

Εμπορικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας - Εορδαίας: Πασχαλινό Εορταστικό Ωράριο 2024

Εμπορικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας - Εορδαίας: Πασχαλινό Εορταστικό Ωράριο 2024


Ενημερώνουμε τους καταναλωτές, εργαζόμενους και εμπόρ…

Θέσεις εργασίας στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας - Κάνε την αίτησή σου

Θέσεις εργασίας στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας - Κάνε την αίτησή σου


Θέσεις εργασίας στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονί…

Τα βασανιστήρια της Χούντας [video]
Νέα Φτώχεια για τους Δυτικομακεδόνες με τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (Ε.Π.Σ.) Πυρήνα Ζώνης Απολιγνιτοποίησης (Ζ.ΑΠ.) | του ΧΡΗΣΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ