pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Καλλιόπη Βέττα: "Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αρνείται να έρθει στη Βουλή να δώσει απαντήσεις και δηλώνει αναρμόδιο για τα προβλήματα ασφαλείας της Υψηλής Γέφυρας των Σερβίων" - Κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης για την οικονομική στήριξη των περι

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών

με θέμα: «Άμεση ανάγκη για οικονομική στήριξη των περιοχών και των κατοίκων της Π.Ε. Κοζάνης που πλήγηκαν από το κλείσιμο της Γέφυρας των Σερβίων». Παράλληλα, η προγραμματισμένη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης για τα προβλήματα ασφαλείας της γέφυρας που είχε καταθέσει η κ. Βέττα προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών δεν θα συζητηθεί τελικά την Δευτέρα 27 Μαρτίου, όπως ήταν προγραμματισμένο, καθώς το Υπουργείο δήλωσε σήμερα αναρμοδιότητα.

Η κ. Βέττα δήλωσε: «Η υπόθεση της γέφυρας των Σερβίων αποτυπώνει με τον πιο εύγλωττο τρόπο την ανικανότητα, τη μικροπολιτική και την αδιαφορία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει ένα φλέγον θέμα για την ασφάλεια και τη προοπτική της περιοχής.

Ως γνωστόν, κατέθεσα την Τετάρτη 15 Μαρτίου επίκαιρη κοινοβουλευτική ερώτηση για το θέμα της ελλιπούς συντήρησης και της ασφάλειας της γέφυρας. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ενώ είχε προγραμματιστεί η συζήτηση της για την Δευτέρα απάντησε σήμερα το πρωί ότι είναι αναρμόδιο.

Μέχρι σήμερα, σε ερωτήσεις, τόσο δικές μου, όσο και συναδέρφων Βουλευτών το Υπουργείο απαντούσε κανονικά. Για παράδειγμα, στην υπ.αριθμ. πρωτ.3753/4.2.20 ερώτησή μου για το θέμα, η απάντηση του Υπουργείου εμπεριείχε το γεγονός ότι η Διεύθυνση Οδικών Υποδομών της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, προχώρησε σε αυτοψία, κατόπιν αιτήματος της Π.Δ.Μ.. Ενώ, εκτός των άλλων, στους σκοπούς και τις αρμοδιότητες του Υπουργείου συμπεριλαμβάνεται ρητώς η άσκηση τεχνικής εποπτείας στις συγκοινωνιακές υποδομές.

Σήμερα τα κυβερνητικά στελέχη του Υπουργείου υπό το βάρος της πολιτικής πίεσης, έβγαλαν την ουρά τους έξω από το πρόβλημα.

 

Κι έχουμε το εξής παράδοξο, ου μην τραγελαφικό, με την ηγεσία του Υπουργείου. Από τη μια, μοιράζουν υποσχέσεις και λεφτά για μελέτες, κι από την άλλη δηλώνουν κοινοβουλευτικά αναρμόδιοι. Η μικροπολιτική, η εξαπάτηση και η αδιαφορία για την Δημοκρατία και τη λογοδοσία δεν έχουν προηγούμενο.

Τα συμπεράσματα ανήκουν στους πολίτες της Π.Ε. Κοζάνης…

Ωστόσο το πρόβλημα παραμένει κι οι αρμόδιοι πρέπει να δώσουν λύσεις για ένα θέμα που εντείνει το αίσθημα ανασφάλειας που επικρατεί στο θέμα των μετακινήσεων, ειδικά μετά και το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Γι΄ αυτό τον λόγο κατέθεσα κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών για τα αναγκαία μέτρα στήριξης της περιοχής, όπως αυτά περιγράφονται στις αποφάσεις των άμεσα πληττόμενων Δήμων Σερβίων και Βελβεντού.

Το σύνολο της κοινωνικής και οικονομικής ζωής έχει διασαλευτεί λόγω της δυστοκίας των μετακινήσεων καθώς, για παράδειγμα, αυξάνεται το κόστος των εξαγωγών για αγρότες και συνεταιρισμούς ενώ κι άλλοι πολίτες όπως π.χ. εργαζόμενοι, μαθητές και εκπαιδευτικοί υφίστανται πρωτοφανή ταλαιπωρία και επιβάρυνση.

Οι κάτοικοι της περιοχής πρέπει να λάβουν την απαραίτητη στήριξη, ώστε να αποκατασταθεί η ισονομία και να διασφαλιστεί η προοπτική για το παρόν και το μέλλον.

Οι έκτακτες καταστάσεις, ζητούν έκτακτα μέτρα.

Η ολιγωρία, η συγκάλυψη, τα προσωπικά, μικροπολιτικά παιγνίδια πρέπει να λάβουν άμεσα τέλος»

Επισυνάπτεται η κοινοβουλευτική ερώτηση.Με εκτίμηση,

Γραφείο Βουλευτή

Καλλιόπη Βέττα
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ΠΕ Κοζάνης

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Άμεση ανάγκη για οικονομική στήριξη των περιοχών και των κατοίκων της Π.Ε. Κοζάνης που πλήγηκαν από το κλείσιμο της Γέφυρας των Σερβίων»

Όπως είναι γνωστό, από την Παρασκευή 17 Μαρτίου έχει επιβληθεί πλήρης απαγόρευση διέλευσης οχημάτων στην γέφυρα των Σερβίων καθώς τα προβλήματα ασφαλείας και η έλλειψη συντήρησης καθιστούσαν αδύνατη την συνέχιση της λειτουργίας της γέφυρας.

Η γέφυρα, μήκους 1.372 μέτρων, διασχίζει τη λίμνη του Πολυφύτου, ενώ αποτελεί μέρος του εθνικού δικτύου που συνδέει την Π.Ε. Κοζάνης με τη Λάρισα και τον κεντρικό οδικό άξονα της χώρας. Επομένως, η απαγόρευση διέλευσης προκαλεί μείζονα προβλήματα στην εύρυθμη καθημερινότητα των πολιτών.

Με επίκαιρη ερώτηση μου, (Υπ’ αριθ. πρωτ.:568/15-3-22) έθεσα τα προβλήματα υπόψη του αρμόδιου Υπουργού αναδεικνύοντας ότι εδώ και 3 χρόνια, παρά τα γνωστά ζητήματα ασφαλείας που είχαν εντοπιστεί, δεν υπήρξε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την συντήρηση της γέφυρας. Η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές, διακινδυνεύοντας την ασφάλεια των διερχόμενων πολιτών ολιγώρησαν, με καταστρεπτικά αποτελέσματα για την περιοχή.

Σήμερα, οι πλέον αισιόδοξες προβλέψεις κάνουν λόγο για αποκατάσταση των προβλημάτων σε διάστημα δύο μηνών, διάστημα που για άλλους, ωστόσο, δεν επαρκεί για την πλήρη και άρτια διακρίβωση, συντήρηση και λύση των προβλημάτων στους τένοντες της γέφυρας. Επιπλέον, η μόνη εξέλιξη που έχει προκύψει έως σήμερα, χωρίς να υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα, είναι μια εξαγγελία του αρμόδιου Υπουργείου το οποίο εκ των υστέρων και με μεγάλη καθυστέρηση υπόσχεται   χρηματοδότηση για μελέτη συντήρησης της γέφυρας.

Ωστόσο, μια βασική πτυχή του κλεισίματος είναι ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην κοινωνική και οικονομική ζωή των κατοίκων της περιοχής, που χρησιμοποιούσαν την γέφυρα για τις μετακινήσεις τους. Προκύπτουν έντονα προβλήματα που αφορούν το κόστος και τον χρόνο μετακίνησης (μια διαδρομή πέντε λεπτών πλέον γίνεται εντός μιάμισης ώρας), την ασφάλεια για οδηγούς και επιβαίνοντες, αλλά και τη διακινδύνευση που προκαλείται στους κατοίκους των οικισμών καθώς, αίφνης, δημιουργείται μεγάλος κυκλοφοριακός φόρτος, μέσα σε ακατάλληλο οδικό δίκτυο.

Οι άμεσα επηρεαζόμενοι Δήμοι Σερβίων και Βελβεντού έχουν ήδη ζητήσει με σαφή υπομνήματα -τα οποία επισυνάπτονται στην ερώτηση- την ενίσχυση των πολιτών και των διοικητικών περιοχών τους.

Ενδεικτικά, αλλά όχι περιοριστικά, προτείνονται μέτρα που κυμαίνονται από την κήρυξη των δήμων σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ειδικές φορολογικές, ασφαλιστικές και τραπεζικές ρυθμίσεις, κίνητρα και επιδοτήσεις για ελεύθερους επαγγελματίες, προμηθευτές, τουριστικές επιχειρήσεις, αγρότες και κτηνοτρόφους, μοριοδότησεις μαθητών που υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία στις μετακινήσεις τους, ενώ τίθενται ειδικότερα ζητήματα που αφορούν υποδομές και δίκτυα, τα οποία χρήζουν αναβάθμισης, συντήρησης και στελέχωσης.

Ειδικά, ο πρωτογενής τομέας -σε μια περιοχή που δραστηριοποιούνται συνεταιρισμοί παραγωγών με προϊόντα υψηλής ποιοτικής αξίας- υφίσταται μεγάλη καταστροφή, καθώς επηρεάζονται αρνητικά οι εξαγωγές, αφού τα φορτηγά είναι αδύνατον να χρησιμοποιήσουν τους εναλλακτικούς δρόμους, μιας δεν μπορούν να διέλθουν από αυτούς.

Παράλληλα, δημιουργούνται προβλήματα σε μια σειρά κλάδους, όπως για παράδειγμα οι εκπαιδευτικοί, που διεκδικούν εύλογα ένα επίδομα μετακίνησης ή επιπλέον μοριοδότηση, λόγω της μεγάλης επιβάρυνσης που υφίστανται στην καθημερινότητά τους

Παρεμφερείς θέσεις στήριξης των κατοίκων και της περιοχής έχουν προταθεί από το σύνολο των παραγωγικών και θεσμικών φορέων, επιμελητηρίων, συλλόγων και οργανισμών, οι οποίοι επισημαίνουν, εύλογα, ότι οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτες λύσεις και υπέρβαση των τεχνικών και θεσμικών κωλυμάτων.

Τέλος, πρέπει να προστεθεί ότι η διοχέτευση της κυκλοφορίας σε παρακείμενες οδούς επιβαρύνει υπέρμετρα την κυκλοφορία, αλλά και το οδικό δίκτυο, γεγονός που εντείνει την αγωνία στους πολίτες, δεδομένης και της γενικότερης ανασφάλειας που επικρατεί στο πανελλήνιο έπειτα από την διαπίστωση ότι δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας όπως αποκαλύφθηκε, με τραγικό τρόπο, με το δυστύχημα των Τεμπών.

Ειδικότερα, η παράκαμψη Κοζάνης - Ρυμνίου – Τριγωνικού (αλλά και το σύνολο των εναλλακτικών διόδων), με τις χρόνιες καθιζήσεις του οδοστρώματος, συνιστά ένα απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο, με πλείστα προβλήματα για διερχόμενους και κατοίκους.

 

Επειδή η πλήρης απαγόρευση διέλευσης οχημάτων στην Γέφυρα Σερβίων και η αναγκαστική διοχέτευση της κυκλοφορίας στις παρακείμενες οδούς έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην κοινωνική και οικονομική ζωή της Π.Ε. Κοζάνης.

 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

 

  1. 1.Ποια μέτρα στήριξης των κατοίκων και των περιοχών της Π.Ε. Κοζάνη θα λάβει ώστε να αρθούν οι συνέπειες από το κλείσιμο της Γέφυρας;
  2. 2.Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των παρεμβάσεων;
  3. 3.Θα υιοθετήσει τα υπομνήματα των Δήμων Σερβίων και Βελβεντού για την ενίσχυση και την μερική αποκατάσταση των ζημιών;

 

 

Η ερωτώσα Βουλευτής

Βέττα Καλλιόπη

Δημοφιλή Νέα

Κυριακή 4 Ιουνίου | Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Κυριακή 4 Ιουνίου | Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Μπαράζ Ανόδου στην Γ' Εθνική: Πικρή ήττα στη Λαμία για τον Εορδαϊκό Πτολεμαΐδας - Τα αποτελέσματα, η βαθμολογία και η τελευταία αγωνιστική
Αποστολή του top-sport.gr στην Λαμία | LIVE ενημέρωση από τον κρίσιμο αγώνα του Εορδαϊκού Πτολεμαΐδας (φωτογραφίες)
Πανελλαδικές 2023 - Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία για τα ΓΕΛ | Φροντιστήριο M.E. Νόηση

Πανελλαδικές 2023 - Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία για τα ΓΕΛ | Φροντιστήριο M.E. Νόηση


Η Βασιλική Ζαρογιάννη, φιλόλογος του φροντιστηρίου "ΝΟ…

Το Μεσόβουνο Εορδαίας επισκέφθηκε σήμερα Κυριακή 4 Ιουνίου, κλιμάκιο του ΚΚΕ στις πληγείσες από την πρόσφατη κακοκαιρία καλλιέργειες (φωτογραφίες-video)
Στο Μεσόβουνο Εορδαίας την Κυριακή 4 Ιουνίου στις 10 το πρωί, κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής την Τίνα Κουζιάκη υποψήφια βουλευτή
Ο

Ο "Σπάρτακος" για την εργασία στα ορυχεία το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος


Σας ενημερώνουμε ότι για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματ…

Αναβολή για τις 12 Ιουνίου η εκδίκαση των προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων για το φωτοβολταϊκό πάρκο της Καλαμιάς. Τι είπαν οι δικηγόροι