Σαν Σήμερα 2 Απριλίου

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα 2 Απριλίου 2019

Σαν σήμερα

1453.... Ο Μωάμεθ Β' ο Πορθητής ξεκινά την τελική πολιορκία της Κωνσταντινούπολης.

1800.... Ο Μπετόβεν παρουσιάζει για πρώτη φορά την 1η Συμφωνία του στη Βιέννη.

1902.... Η πρώτη ποδοσφαιρική τραγωδία. Κατά τη διάρκεια του αγώνα Σκωτίας - Αγγλίας στο Άιμπροξ Παρκ της Γλασκόβης, υποχωρεί μια ολόκληρη πτέρυγα της κερκίδας, λόγω υπεράριθμων θεατών, με απολογισμό 25 νεκρούς και 168 τραυματίες.

.... Την ίδια μέρα στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, ανοίγει ο πρώτος κινηματογράφος με το όνομα "Ηλεκτρικό Θέατρο".

1930.... Ο Χαϊλέ Σελασιέ ανακηρύσσεται αυτοκράτορας της Αιθιοπίας.

1958..... Το Εθνικό Συμβούλιο Αεροναυτικής των ΗΠΑ μετονομάζεται σε NASA.

1972.... Ο Τσάρλι Τσάπλιν επιστρέφει στις ΗΠΑ, από όπου είχε φύγει το 1950, όταν είχε χαρακτηριστεί κομμουνιστής, την περίοδο του έντονου αντισοβιετικού κλίματος στη χώρα, γνωστής ως περίοδο του Κόκκινου Τρόμου.

1982.... Η Αργεντινή εισβάλλει στα βρετανικά νησιά Φώκλαντ.

1990.... Λόγω των προβλημάτων λειψυδρίας, η ΕΥΔΑΠ αποφασίζει να προχωρήσει σε διπλασιασμό της τιμής του νερού, προκειμένου να υπάρξει μείωση στην κατανάλωση.

1991.... Στη Γεωργία, το 98,93% των κατοίκων ψηφίζει υπέρ της ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας από την ΕΣΣΔ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοψηφίσματος.

1993.... Τίθεται υπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά στη Σκιάθο, η οποία μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε κάψει 4.000 στρέμματα δάσους.

1997.... Ρωσία και Λευκορωσία υπογράφουν συνθήκη ένωσης, βάσει της οποίας θα διατηρούν τις ξεχωριστές τους κυριαρχίες, δεν θα έχουν κοινό νόμισμα, αλλά οι σημαντικές αποφάσεις θα λαμβάνονται ομόφωνα.

Σαν σήμερα το 742 γεννήθηκε ο βασιλιάς των Φράγκων και ιδρυτής -αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Καρλομάγνος, το 1805 ο δανός παραμυθάς, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, το 1840 ο γάλλος συγγραφέας, Εμίλ Ζολά και το 1927 ο ούγγρος ποδοσφαιριστής και προπονητής, Φέρεντς Πούσκας, ο επονομαζόμενος και «καλπάζων συνταγματάρχης», που οδήγησε τον Παναθηναϊκό στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971 στο Γουέμπλεϊ.

Την ίδια μέρα το 1872 πέθανε ο αμερικανός εφευρέτης του τηλέγραφου και του ομώνυμου κώδικα σημάτων, Σάμιουελ Μορς, το 1974 ο γάλλος πολιτικός, Ζορζ Πομπιντού, ο οποίος διετέλεσε Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και το 2005 ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ, κατά κόσμον Κάρολος Βοϊτίλα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή Νέα

Τα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Τα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Επέστρεψε στις νίκες ο Εορδαϊκός Πτολεμαΐδας κόντρα τον «μαχητικό» Βατόλακκο και κοιτάει... ψηλά! (φωτογραφίες - βίντεο)
Ο καιρός Κυριακή 11, Δευτέρα 12 και Τρίτη 13 Μαΐου στη Δ. Μακεδονία και σε 6 μεγάλες πόλεις της χώρας Ι kozani.tv
Μπαράζ Ανόδου στην Γ’ Εθνική: Σπουδαία νίκη για Εορδαϊκό επί του Βατόλακκου, ισοπαλία για Καστοριά, έχασε ο Μ. Αλέξανδρος Αετού - Τα αποτελέσματα, οι βαθμολογίες και η επόμενη αγωνιστική
Χρήστος Ζαρογιάννης, προπονητής Εορδαϊκού: «Οι παίχτες μου κατάφεραν και έβγαλαν αντίδραση - Να είναι κοντά μας ο κόσμος» (video)
«πες, πες, κάτι θα μείνει»... Ο νεογκεμπελισμός είναι εδώ ! (γράφει ο Π.Τσαρτσιανίδης)
Εορδαϊκός Πτολεμαΐδας: «Στηρίξτε την προσπάθεια της ομάδας μας»

Εορδαϊκός Πτολεμαΐδας: «Στηρίξτε την προσπάθεια της ομάδας μας»


3η Αγωνιστική των μπαράζ | ΕΟΡΔΑΪΚΟΣ-ΒΑΤΟΛΑΚΚΟΣ ΣΑΒ…

De facto…

De facto…


Το σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου.