pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Αντίστροφη μέτρηση για τις πανελλαδικές με 90.000 υποψήφιους και Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα αποτελέσματα των βάσεων αναμένεται να ανακοινωθούν προς τα τέλη Ιουλίου.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ και των Γενικών Λυκείων, αντίστοιχα, με τους υποψήφιους να δίνουν «μάχη» για μία θέση στο Πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, ο αριθμός των υποψηφίων, που έχουν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν είναι περίπου ίδιος με τον περυσινό, θα ανέλθει δηλαδή στις 90.000. Επίσης, αναφέρει ότι δεν θα επηρεαστεί η διεξαγωγή των εξετάσεων από τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου. Τα αποτελέσματα των βάσεων αναμένεται να ανακοινωθούν και φέτος νωρίς, προς τα τέλη Ιουλίου.

Ωστόσο, οι θέσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση είναι 68.574 θέσεις, επίσης στα ίδια επίπεδα την προηγούμενη χρονιά. Ο αντίστοιχος αριθμός πέρσι ήταν 77.415, ο οποίος είχε μειωθεί ήδη κατά 555 σε σχέση με το 2020.

Άλλωστε, θα εφαρμοστεί για τρίτη χρονιά η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, παρά τις φωνές που ζητούν την κατάργησή της, όπως και το Παράλληλο Μηχανογραφικό για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ. 

Σε μία φάση η υποβολή μηχανογραφικού

Φέτος όμως η υποβολή Μηχανογραφικού φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, αλλά σε μία, επειδή με βάση τα στοιχεία των περασμένων ετών, ένα πολύ υψηλό ποσοστό των υποψηφίων (93% για το 2022) εισάγεται στις σχολές των 10 πρώτων επιλογών του από την πρώτη φάση.

Στις ελάχιστες μεταβολές περιλαμβάνονται η αλλαγή του τρόπου βαθμολόγησης ορισμένων μαθημάτων.  Για τη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γενικής Παιδείας, από φέτος το άριστα για το πρώτο θέμα -την περίληψη δηλαδή που καλούνται να κάνουν οι υποψήφιοι- θα λαμβάνει 20 στις 100 μονάδες, από 15 που λάμβανε μέχρι πέρυσι.

Επίσης, στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, «κόπηκε» η μία από τις δύο ερωτήσεις του διδαγμένου κειμένου, που λάμβανε 2 μονάδες στις 20. Οι μονάδες αυτές θα προστεθούν στη μετάφραση του αδίδακτου, το άριστα για το οποίο θα είναι πλέον 10 μονάδες στις 20, από 8 που ήταν μέχρι πέρυσι.

Δέκα τα νέα τμήματα

Όσον αφορά στις αλλαγές στα τμήματα, φέτος θα προστεθούν δύο νέα στο 2ο και το 3ο Επιστημονικό Πεδίο. Πρόκειται για το τμήμα Αειφορικής Γεωργίας στο Αγρίνιο και Γεωπονικής στο Μεσολόγγι, τμήματα τα οποία ανήκουν στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Επιπλέον, οκτώ τμήματα θα περιληφθούν από φέτος και στο 4ο Πεδίο, εκτός του 2ου και του 3ου που ήταν μέχρι πέρυσι. Πρόκειται για τα τμήματα Περιβάλλοντος στη Μυτιλήνη, στη Λάρισα, και τη Ζάκυνθο, τα τμήματα Κοινωνικής Πολιτικής στην Αθήνα και την Κομοτηνή, το τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων στην Ορεστιάδα, το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ορεστιάδα και το τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική στη Λαμία.

ΠΗΓΗ: www.imerodromos.gr

Δημοφιλή Νέα

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023 | Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023 | Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Στις Κοινότητες Μεσοβούνου και Πύργων του Δήμου Εορδαίας ο Μιχάλης Παπαδόπουλος:
Τελευταίο αντίο σήμερα στον Λευτέρη Χαψιάδη που μας χάρισε το «Μία είναι η ουσία»

Τελευταίο αντίο σήμερα στον Λευτέρη Χαψιάδη που μας χάρισε το «Μία είναι η ουσία»


Ο σπουδαίος στιχουργός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετώ…

Φωτογραφίες & video του kozani.tv από την κεντρική συγκέντρωση της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Πτολεμαΐδα
Δελφίνια Πτολεμαΐδας: Έναρξη τμημάτων 2023-2024

Δελφίνια Πτολεμαΐδας: Έναρξη τμημάτων 2023-2024


Το δημοτικό Κολυμβητήριο ανακοινώνει την έναρξη των τ…

Ο Σούλης Αϊβαζίδης, υποψήφιος στο Τοπικό Συμβούλιο Μεσοβούνου με τη Λαϊκή Συσπείρωση Εορδαίας με υποψήφιο δήμαρχο τον Πέτρο Ταταρίδη, καλεσμένος του Π. Τσαρτσιανίδη στο kozani.tv | δείτε τη συζήτηση
10η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού στο 2ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας: «Η κίνηση δίνει ζωή»

10η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού στο 2ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας: «Η κίνηση δίνει ζωή»


Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν με μεγ…

ΡΑΑΕΥ: Τέταρτη ακριβότερη η Ελλάδα στη χονδρική τιμή ηλεκτρισμού φέτος - Την επηρέασε ο ακριβός Ιανουάριος