pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Άρθρο-απάντηση στους κ. Λ. Τσικριτζή & Λ. Ιωαννίδη I "Αν δεν τους αρέσει η πραγματικότητα, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα"! (Γράφει ο Χρήστος Ι. Κολοβός)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Οι κ. Τσικριτζής & Ιωαννίδης έχασαν την ψυχραιμία τους κι αντί ν’ απαντήσουν σ’ αυτά που έγραψα [1], απάντησαν «περί ανέμων και υδάτων» [2]!

Αυτή είναι μια πρακτική συνηθισμένη στις φοιτητικές συνελεύσεις, αλλά όταν μεγαλώνουμε χρειάζονται πειστικά επιχειρήματα. Αφού λοιπόν δεν τους αρέσει η πραγματικότητα, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα: κατασκεύασαν μια δική τους! Τόσο μπορούν, τόσο κάνουν.

Οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας έχουν πια αντιληφθεί πως η δήθεν «πράσινη» ανάπτυξη είναι μια μονοκαλλιέργεια/φούσκα, που στερεί πόρους και στραγγαλίζει την υπόλοιπη οικονομία, ακριβαίνει το ρεύμα και υπονομεύει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της χώρας, παράγει ανέργους και μετανάστες, μετατρέπει με ταχείς ρυθμούς το σύνολο της χώρας σε βιομηχανικό οικόπεδο για τις ανάγκες των Δυτικοευρωπαίων και τελικά, πραγματικά, «μαυρίζει τις ζωές μας». Ας δούμε τι απάντησαν, με εμφανώς Γκαιμπελίστικο τρόπο: «λέγε, λέγε ψέματα, όλο και κάτι θα μείνει».

1) Έγραψα ότι η Γερμανία ΣΗΜΕΡΑ καίει ΚΑΙ λιγνίτη ΚΑΙ λιθάνθρακα, συνολικά 26GW, ενώ η Ελλάδα «έπρεπε» να κλείσει τα δικά της 4,4GW λιγνίτη, για να «σώσει» τα συμφέροντα του φυσικού αερίου κι όχι βέβαια το κλίμα. Ως γνήσιοι απολογητές/θαυμαστές των Γερμανών ξόδεψαν τη μισή τους απάντηση για να πουν τι ΘΑ κάνει η Γερμανία το 2030, αλλά τσιμουδιά για τα 26GW ΣΗΜΕΡΑ. Άλλα αντ’ άλλων δηλαδή.

2) Έγραψα ότι τα συνολικά 22GW αιολικά+φωτοβολταϊκά, που είτε έχουν ήδη μπει είτε έχουν πάρει όρους σύνδεσης κι είναι έτοιμα να κατασκευαστούν (π.χ. Καλαμιά, Γαλατινή, κλπ), δεν πρόκειται ποτέ να δώσουν στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ δίκτυο ηλεκτρισμού την ενέργεια που έδιναν μέχρι το 2010 τα 4,4GW λιγνίτη. Απάντησαν πόσα GW αιολικά+φωτοβολταϊκά πρέπει να βάλουμε μέχρι το 2030! Ξανά άλλα αντ’ άλλων!

3) Έγραψα ότι τα όρια διείσδυσης των τυχαίων «Α»ΠΕ στο σύστημα είναι περιορισμένα, όπως έχουν πει η Γερμανική ΕοΝ, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ κι επιβεβαίωσε ο Γερμανός αντικαγκελάριος. Απάντησαν πως μέχρι το 2030 η Γερμανία ΘΑ βάλει 220 GW Φ/Β και 30 GW υπεράκτια αιολικά, ενώ ΘΑ καλύψουν και 2% της έκτασης τους με χερσαία αιολικά. Ε, και λοιπόν; Θα εξάγουν περισσότερο τυχαίο ρεύμα. Αλλά, ένα βράδυ που δεν θα φυσά, κι αυτό συμβαίνει αρκετά συχνά στη Γερμανία, πού θα βρει ρεύμα; Φυσικά απ’ τα πυρηνικά Γαλλίας-Ελβετίας-Σκανδιναβίας, απ’ τα υδροηλεκτρικά των Άλπεων και της Σκανδιναβίας, απ’ το λιγνίτη και το λιθάνθρακα Τσεχίας-Πολωνίας.

4) Έγραψα ότι η συστηματική κατασυκοφάντηση του λιγνίτη, στην οποία έχτισαν τις προσωπικές τους καριέρες, αποτελεί ύβρη στους κατοίκους του Καρυοχωρίου, της Πτολεμαΐδας, της Δυτικής Μακεδονίας. Ανακάλυψαν «ύμνο υπέρ του λιγνίτη», διαστρεβλώνοντας πλήρως όσα έγραψα κι αποφεύγοντας επιμελώς ν’ απαντήσουν επί της ουσίας: εκλογές έρχονται, ψηφαλάκια ψάχνουν.

5) Έγραψα πως το νερό του Σαριγκιόλ έχει πλέον νιτρικά από λιπάσματα κι αν θα τους άρεσε να πίνουν νερό με νιτρικά. Παραδέχονται τα νιτρικά, αλλά ανακάλυψαν και «διαχρονική πρεμούρα μου ν’ αθωώσω τη ΔΕΗ για όλες τις αμαρτίες της». Ευτυχώς ο τόπος είναι μικρός, όλοι γνωριζόμαστε κι όλοι ξέρουν πως χωρίς τις δικές μου παρεμβάσεις, τόσο εντός όσο κι εκτός ΔΕΗ, δεν θα είχε επιστραφεί το 2007 στη ΔΕΗ ως απαράδεκτη η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ενός ορυχείου ακριβώς δίπλα στην Ποντοκώμη, δεν θα είχε ποτέ διαπιστωθεί η επέκταση του κοιτάσματος λιγνίτη στα όρια του Οικισμού Μαυροπηγής, δεν θα είχε αποφασιστεί ποτέ η κατασκευή της Πτολεμαΐδας 5 και οι μετεγκαταστάσεις Μαυροπηγής & Ποντοκώμης. Και πολλά ακόμη, αλλά εγώ δεν έχτισα ποτέ πολιτική καριέρα πάνω στις ενέργειές μου για το συμφέρον των κατοίκων.

6) Η μόνιμη τάση τους να κατηγορούν για όλα τα δεινά της περιοχής τη ΔΕΗ και το λιγνίτη, για να χτίζουν πολιτική καριέρα, φυσικά δεν θα άφηνε απ’ έξω τη Βεγορίτιδα. Μόνο που η ΔΕΗ όχι μόνο έχει διακόψει εδώ και δεκαετίες την άντληση νερού από εκεί, αλλά επιπλέον έστελνε για χρόνια ποσότητες νερού στη Βεγορίτιδα. Γιατί λοιπόν δεν μεγάλωσε ποτέ ξανά η Βεγορίτιδα; Κι αν ρωτήσουν κανένα γεωλόγο, θα μάθουν πως άλλο πράγμα είναι το «πορώδες υπέδαφος», που αντιεπιστημονικά ανακάλυψαν, κι άλλο οι καρστικοί αγωγοί, που εγώ έγραψα.

7) Έγραψα ότι η σύγχρονη λύση για το λιγνίτη δεν είναι το κλείσιμο, είναι η επένδυση σε σύγχρονες μονάδες και σε εξωηλεκτρικές χρήσεις. Κι αν ενοχλεί το CO2, υπάρχουν συστήματα συλλογής και αποθήκευσης ή επαναχρησιμοποίησής του σε νέα προϊόντα. Αλλά τις αποφάσεις τις παίρνουν όσοι εξυπηρετούν συμφέροντα. Προφανώς διαφωνώ με τον πρώην «εργοδότη» μου, που έκανε άλλες επιλογές. Βεβαίως στην απάντησή τους επιβεβαιώνουν πως το 1990 προωθούσαν το φυσικό αέριο σε αντικατάσταση του λιγνίτη, όπως αποδείχθηκε στις ημερίδες του ΤΕΕ που επικαλούνται. Τώρα προωθούν αιολικά+φωτοβολταϊκά για τις ανάγκες των Δυτικοευρωπαίων, αδιαφορώντας πλήρως για τις επιπτώσεις στους πολίτες.

8) Έγραψα πως οι εξορύξεις δίνουν το 41% του παγκόσμιου ΑΕΠ και κάθε προϊόν στα χέρια μας βασίζεται στις εξορύξεις. Είναι γνωστό πως η μόνη εξόρυξη που τους ενοχλεί είναι αυτή του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ λιγνίτη, δεν τους ενοχλεί αν εξοντώσουμε τον πλανήτη με εξορύξεις για τη δήθεν «πράσινη» μετάβαση, όπως έγραψε το Der Spiegel. Τσιμουδιά και γι’ αυτό οι οικολογούντες.

9) Έγραψα πως χιλιάδες επιστήμονες σ’ όλο τον πλανήτη δεν δεχόμαστε την πολιτικά υποκινούμενη καταστροφολογία της δήθεν «κλιματικής κρίσης», που δήθεν προκαλεί το CO2 της ηλεκτροπαραγωγής και των ΙΧ κι όχι τα ιδιωτικά τζετ των πλουσίων, όχι τα φουγάρα των πλοίων, όχι οι εξατμίσεις των φορτηγών και των τρένων, όχι τα καυσαέρια των αεροπλάνων, που μάλιστα κάποιες συγκεκριμένες ημέρες φαίνεται να εκτελούν πρόγραμμα γεωμηχανικής, μάλλον για την κατασκευή της «υπερθέρμανσης». Η τελευταία έκθεση AR6 της «επιστημονικής επιτροπής» του ΟΗΕ έχει ήδη αποδομηθεί επιστημονικά ως γεμάτη σφάλματα και προκαταλήψεις, (βλ. https://clintel.org/thorough-analysis-by-clintel-shows-serious-errors-in-latest-ipcc-report/). Αντί να παραθέσουν επιστημονικά επιχειρήματα, επιδόθηκαν σε ακατάσχετο υβρεολόγιο, πιστοί στο δρόμο που χάραξε ο Γκαίμπελς. Ακόμα και στον τίτλο του άρθρου τους έγραψαν ψέματα!

10) Έγραψα πως εδώ και χρόνια οι δυο τους πρακτικά είναι παπαγάλοι των θέσεων των Γερμανών Πρασίνων. Τώρα, που οι Πράσινοι εφαρμόζουν τις ιδέες τους στη Γερμανία, ωθούν όλο και πιο μεγάλο μέρος της κοινωνίας σε ενεργειακή και πλήρη φτώχεια. Οι πανάκριβες για τους πολίτες και τεχνικά αβάσιμες παλαβομάρες των Πρασίνων δεν αντέχονται πια ούτε στην πλούσια Γερμανία. Από τον Ιούνιο 2022 μέχρι σήμερα οι Πράσινοι καταβαραθρώνονται πολιτικά, ενώ διπλασιάζει το ποσοστό και ήδη γίνεται 2ο κόμμα στη Γερμανία το AfD, που καταγγέλλει την πολιτική των Πρασίνων. Οι Οικολόγοι-Πράσινοι εξαφανίστηκαν πολιτικά στην Ελλάδα κι όσες πράσινες, μωβ, λιλά ή κρεμεζί προβιές κι αν αλλάξουν, δεν μπορούν πια να κοροϊδεύουν τους πολίτες.

11) Έγραψα επίσης πως επί Δημαρχίας Ιωαννίδη είχαν χώσει μέσα στο αλήστου μνήμης ΣΒΑΚ την αλλαγή φοράς κίνησης των αυτοκινήτων στην Κων.Παλαιολόγου-Ρήγα Φεραίου-Ολυμπίου Γεωργάκη, μειώνοντας την κυκλοφορία μπροστά απ’ το σπίτι της Πλατείας Αυλιώτη και αδιαφορώντας για την επίπτωση στους Κοζανίτες. Τσιμουδιά και γι’ αυτό.

Οι κ. Τσικριτζής & Ιωαννίδης έχασαν την ψυχραιμία τους κι έκαναν ένα βασικό πολιτικό λάθος: λησμόνησαν πως στον λόγο που διατυπώνουν, ως υποψήφιοι ή κομματικοί εκπρόσωποι, οι πολίτες μπορούμε να δώσουμε τη δική μας απάντηση και να τους πούμε ξεκάθαρα πόσο «εκτιμούμε» τις πολιτικές τους θέσεις. Δυστυχώς έδειξαν πως δεν αντέχουν το δημόσιο διάλογο.

[1] «Πράσινο» που θυμίζει Βέρμαχτ, «μωβ» για την κηδεία της περιοχής μας

[2] Απάντηση στον υπέρ του λιγνίτη ύμνο του κ. Χ. Κολοβού (αλλά όχι στις ύβρεις του)

 

------------------

Χρήστος Ι. Κολοβός

Δρ Μηχανικός Μεταλλείων - Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ.

τ. Διευθυντής Κλάδου Μεταλλευτικών Μελετών & Έργων ΔΕΗ ΑΕ/Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας

Ανεξάρτητος Σύμβουλος ενεργειακών θεμάτων

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

LIVE ενημέρωση του top-sport.gr από το «ντέρμπι» Δυτικής Μακεδονίας ανάμεσα σε Εορδαϊκό και  Καστοριά (Photos)
Η Παρθένα Τσοκτουρίδου διαβάζει απόσπασμα από το βιβλίο της «Επιστολές μιας αλλόκοτης εποχής» (video)
Στέφανος Πράσσος: Προλάβατε!!! Σπίτια σε πλειστηριασμό.....

Στέφανος Πράσσος: Προλάβατε!!! Σπίτια σε πλειστηριασμό.....


Προλάβατε!!!!!!! Σπίτια σε πλειστηριασμό.......... Διαφήμισ…

Μπρεχτ: Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να σκοτώσεις έναν άνθρωπο
Τραγικό ! Διαφημίσεις σε τοπικά sites για σπίτια που βγαίνουν σε πλειστηριασμό από την περιοχή μας (γράφει ο Παναγιώτης Τσαρτσιανίδης)
Super Market
Μπρεχτ: Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να σκοτώσεις έναν άνθρωπο