pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Εκλογές 2023: Πώς θα ψηφίσουμε στις 25 Ιουνίου - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Αντίστροφα» μετράει πλέον ο χρόνος για τις επαναληπτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου, καθώς αύριο στις 7 το πρωί θα ανοίξουν οι κάλπες και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα.

Είθισται πάντως η ψηφοφορία να παρατείνεται για λίγη ώρα σε περίπτωση που κατά την ώρα λήξης της ψηφοφορίας υπάρχουν ουρές έξω από κάποιο εκλογικό τμήμα.

Σημερα άλλωστε προσέρχονται στις κάλπες οι Έλληνες του εξωτερικού, ενώ κάποιος μπορεί να βρει το εκλογικό τμήμα όπου ψηφίζει μέσω της ενημερωμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr«Μάθε πού Ψηφίζεις».

Οι ετεροδημότες

Σε αυτές τις εκλογές θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους ως ετεροδημότες 146.000 πολίτες, των οποίων οι σχετικές αιτήσεις είχαν διεκπεραιωθεί έως και την 30η Απριλίου 2023, αντί για τα τέλη Φεβρουαρίου που ίσχυε στις προηγούμενες εκλογές. Σε αυτό το δίμηνο εγγράφηκαν στους σχετικούς ειδικούς εκλογικούς καταλόγους πάνω από 30.000 πολίτες με αποτέλεσμα να συγκροτηθούν επιπλέον 103 εκλογικά τμήματα.

Το εκλογικό σύστημα

Οι εκλογές της επόμενης Κυριακής διαφοροποιούνται και στο εκλογικό σύστημα, καθώς αντί της απλής αναλογικής του Μαΐου, θα ισχύσει η ενισχυμένη αναλογική που δίνει στο πρώτο κόμμα κλιμακωτό μπόνους έως 50 έδρες.

Αν το πρώτο κόμμα επιτύχει ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 25%, λαμβάνει μπόνους 20 εδρών και επιπλέον μία έδρα για κάθε επιπλέον μισή μονάδα στο αποτέλεσμα.

Το «ταβάνι» του κλιμακωτού μπόνους είναι το 40%, ποσοστό που αντιστοιχεί στο μάξιμουμ των 50 εδρών. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση συνασπισμού κομμάτων.

Ως εκ τούτου, ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης γίνεται ευκολότερος, καθώς αρκεί ένα ποσοστό γύρω στο 37%.

Όσες έδρες παραμείνουν αδιάθετες, κατανέμονται αναλογικά στα κόμματα που έχουν περάσει το όριο του 3% και έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους στη Βουλή.

Χωρίς στυλό

Τα ψηφοδέλτια δεν θα είναι τα ίδια με αυτά του Μαΐου, καθώς επειδή αυτές οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με λίστα, τα ονόματα των βουλευτών δεν θα είναι με αλφαβητική σειρά, αφού εκλέγονται βάσει της σειράς κατάταξης τους στο ψηφοδέλτιο.

Ως εκ τούτου, δεν απαιτείται να βάζουμε σταυρό προτίμησης – άλλωστε στα παραβάν δεν θα υπάρχουν στυλό.

Το εκλογικό σώμα

Η δύναμη του εκλογικού σώματος που στις 25 Ιουνίου θα εκλέξει τη νέα Βουλή είναι η ίδια με των εκλογών της 21ης Μαΐου, καθώς και αυτές διεξάγονται με βάση τους εκλογικούς καταλόγους, όπως οριστικοποιήθηκαν μετά την α΄ αναθεώρηση του 2023 και περιλαμβάνουν τις μεταβολές που συντελέστηκαν έως και την 28η Φεβρουαρίου 2023.

Συγκεκριμένα, στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι 9.813.595 Έλληνες πολίτες εκ των οποίων άνδρες είναι οι 4.763.264 και γυναίκες οι 5.050.331. Αυτοί θα κληθούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε ένα από τα 21.634 εκλογικά τμήματα που έχουν συγκροτηθεί σε όλη τη χώρα.

Από αυτά τα 21.163 είναι τα βασικά εκλογικά τμήματα, τα 335 τα αμιγή για τους ετεροδημότες, τα 101 τα μεικτά ετεροδημοτών και 35 που συστάθηκαν στις φυλακές.

Πού ψηφίζω με είσοδο στο gov.gr

Για να μάθετε το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζετε, πρέπει να βάλετε 5 προσωπικά στοιχεία:

  • Επώνυμο (Ολογράφως)
  • Όνομα (Τα δύο πρώτα γράμματα)
  • Όνομα μητέρας (Τα δύο πρώτα γράμματα)
  • Όνομα πατέρα (Τα δύο πρώτα γράμματα)
  • Έτος γέννησης (4 ψηφία)

Πού ψηφίζω χωρίς είσοδο στο gov.gr

Το τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Εσωτερικών για την ηλεκτρονική πλατφόρμα «Μάθε που Ψηφίζεις»: Έχει μπει σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο (2131361500 και 2131313800) το οποίο λειτουργεί καθημερινά από τις 08.00 έως τις 20.00.

Για την αποφυγή καθυστερήσεων και την αμεσότερη εξυπηρέτησή τους, το υπουργείο Εσωτερικών παρακαλούνται οι εκλογείς να ενημερωθούν εγκαίρως για τον τόπο που ψηφίζουν.

Πώς ψηφίζω

Την ημέρα εκλογών, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο οδηγός του Υπουργείου Εσωτερικών οι ψηφοφόροι θα προσέρχονται με την ταυτότητά τους ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής, η οποία θα τους δίνει τα ψηφοδέλτια, αφού επιβεβαιώσει τα στοιχεία τους.

Τι γίνεται όμως εάν λίγες ημέρες πριν ένας ψηφοφόρος χάσει την ταυτότητά του;

Σύμφωνα με τον οδηγό, η αναγνώριση των στοιχείων του εκάστοτε ψηφοφόρου εκτός από την ταυτότητα, γίνονται και με άλλα 4 έγγραφα.

Συγκεκριμένα:

  • αν δεν υπάρχει αστυνομική ταυτότητα, γίνεται δεκτή σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής
  • το διαβατήριο
  • το δίπλωμα οδήγησης
  • ή το βιβλιάριο όλων των Ταμείων

Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Παράλληλα, δεκτή γίνεται και η ψηφιακή ταυτότητα στο gov.gr.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

LIVE ενημέρωση του top-sport.gr από το «ντέρμπι» Δυτικής Μακεδονίας ανάμεσα σε Εορδαϊκό και  Καστοριά (Photos)
Η Παρθένα Τσοκτουρίδου διαβάζει απόσπασμα από το βιβλίο της «Επιστολές μιας αλλόκοτης εποχής» (video)
Στέφανος Πράσσος: Προλάβατε!!! Σπίτια σε πλειστηριασμό.....

Στέφανος Πράσσος: Προλάβατε!!! Σπίτια σε πλειστηριασμό.....


Προλάβατε!!!!!!! Σπίτια σε πλειστηριασμό.......... Διαφήμισ…

Μπρεχτ: Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να σκοτώσεις έναν άνθρωπο
Super Market
Τραγικό ! Διαφημίσεις σε τοπικά sites για σπίτια που βγαίνουν σε πλειστηριασμό από την περιοχή μας (γράφει ο Παναγιώτης Τσαρτσιανίδης)
Μπρεχτ: Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να σκοτώσεις έναν άνθρωπο