pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Επιζώντες μετανάστες από το ναυάγιο της Πύλου στη Libération: «Η ελληνική ακτοφυλακή μας βύθισε σκόπιμα»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Νέα ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο που έδρασαν οι ελληνικές αρχές όσον αφορά το ναυάγιο της Πύλου έρχονται να προστεθούν μετά το ρεπορτάζ

της Liberation και του δημοσιογράφου Φαμπιέν Περιέ, ο οποίος μίλησε με πρόσφυγες που επέζησαν.

Αφού περιγράφει την κατάσταση που επικρατούσε στο σκάφος, τονίζοντας πως το ταξίδι είχε ξεκινήσει ουσιαστικά πολλές μέρες πριν για τους περισσότερους πρόσφυγες, κάποιοι εκ των οποίων μεταφέρθηκαν αρχικά μέσα σε φορτηγό – ψυγείο, πληρώνοντας χιλιάδες ευρώ, το δημοσίευμα αναφέρει πως πολλοί πέθαναν κατά τη διάρκειά του, ενώ άλλοι αναγκάστηκαν να πιούν τα ούρα τους.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πρόσφυγες, πολλά σκάφη τους προσπέρασαν δίχως να τους βοηθήσουν.

Σύμφωνα λοιπόν με το δημοσίευμα, «οι Έλληνες λιμενικοί έφτασαν τελικά στο σημείο τη νύχτα της 13ης προς 14η Ιουνίου, σύμφωνα με δική τους δήλωση. Όμως έστειλαν μόνο ένα σκάφος... παρόλο που όλοι γνώριζαν εδώ και καιρό ότι στο πλοίο επέβαιναν περισσότεροι από 700 άνθρωποι. Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν συνεχώς ότι οι πρόσφυγες αρνήθηκαν να βοηθηθούν. Όλες οι μαρτυρίες που συγκεντρώθηκαν καταρρίπτουν αυτή τη θεωρία».

«"Μας είπαν: "Ακολουθήστε μας, θα σας πάμε στην Ιταλία". Έτσι αρχίσαμε να τους ακολουθούμε, αλλά όχι για πολύ"», εξηγούν οι επιζώντες στη Liberation. «Τότε ξεκίνησε μια περίεργη επιχείρηση. Η ακτοφυλακή πλησίασε τη μηχανότρατα και "έδεσε ένα σχοινί στο μπροστινό μέρος του σκάφους. Όταν άρχισαν να μας ρυμουλκούν, το καλώδιο έσπασε. Έβαλαν ένα δεύτερο. Πήγαν προς τα αριστερά, μετά προς τα δεξιά, με τέρμα το γκάζι. Ουρλιάζαμε γιατί το σκάφος έπαιρνε κλίση. Τότε ήταν που ανατράπηκε". Ήταν γύρω στις 2 τα ξημερώματα», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Σχετικά με τις στιγμές που εκτυλίχθηκαν στη συνέχεια, το δημοσίευμα κάνει λόγο για σκηνές τρόμου. «Η ακτοφυλακή πήγε πολύ μακριά, τουλάχιστον ένα χιλιόμετρο», λέει ο Ahmad Abou Ali. «Χρειάστηκαν τουλάχιστον είκοσι λεπτά για να επιστρέψουν σε εμάς», λέει ο Ahmed στο γαλλικό μέσο. «Η θάλασσα έκανε μια δίνη που μας ρούφηξε», λέει από την πλευρά του ο Aboulhassan. Στη συνέχεια αφηγούνται την απόλυτη φρίκη: «Κολυμπούσαμε ανάμεσα στα άψυχα σώματα και ακούγαμε τους παγιδευμένους στο αμπάρι της βάρκας να χτυπούν το κύτος και να καλούν σε βοήθεια».

Ο Aboulhassan, μάλιστα τονίζει σχετικά με την ελληνική ακτοφυλακή: «Μας βύθισαν επίτηδες. Διαφορετικά, δεν θα τους έπαιρνε τόση ώρα να στείλουν μια βάρκα και μετά να μας βγάλουν από το νερό όταν βυθιστήκαμε». Ένας πλοιοκτήτης εξήγησε στη Libération: «Ο ελιγμός ήταν εξαιρετικά επικίνδυνος και ακατάλληλος. Πρέπει να τεθεί ένα άλλο ερώτημα: γιατί δεν επενέβησαν τα εμπορικά σκάφη που βρίσκονταν στην περιοχή;».

Αφού επιβιβάστηκαν σε ένα άλλο σκάφος, οι επιζώντες έφτασαν στο λιμάνι της Καλαμάτας, στην Πελοπόννησο, το πρωί της 14ης Ιουλίου και στη συνέχεια ανακρίθηκαν. Εννέα από αυτούς κατηγορήθηκαν γρήγορα, κατηγορούμενοι ότι ήταν οι λαθρέμποροι. Για τους μάρτυρες που ερωτήθηκαν από τη Libération, «κανένας από αυτούς δεν ήταν λαθρέμπορος. Οι υπεύθυνοι βρίσκονται στη Λιβύη. Είναι όλοι αθώοι, εκτός από έναν που βοήθησε στο πλοίο. Όσο για τον καπετάνιο, πνίγηκε».

«Εδώ και αρκετά χρόνια και σε αρκετές περιπτώσεις, έρευνες έχουν δείξει ότι η ελληνική ακτοφυλακή πραγματοποιεί pushbacks, παράνομες απελάσεις στη θάλασσα, συχνά με βάναυσο τρόπο. Καμία επίσημη διοικητική έρευνα για το θέμα αυτό δεν έχει ποτέ δημοσιοποιηθεί», καταλήγει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr

Δημοφιλή Νέα

Όλα όσα έγιναν στο
Από τον παράδεισο στην κόλαση - Σε κλάματα ξέσπασαν οι παίχτες του Εορδαϊκού Πτολεμαΐδας μετά τον υποβιβασμό της ομάδας (φωτογραφίες)
Εορδαϊκός - Αστέρας Πετριτή: Με ασθενοφόρο έφυγε από το γήπεδο ο Α’ Βοηθός, με αστυνομία ο διαιτητής και ο Β’ Βοηθός (φωτογραφίες - βίντεο)
Δημήτρης Παπαδόπουλος: Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Δημόσια Υγεία. Η κυβέρνηση είναι
Γυμνάσιο Ποντοκώμης, συνάντηση αποφοίτων μετά από 34 χρόνια το Σάββατο 27 Απριλίου !!! (φωτογραφίες - video)
Στέφανος Πράσσος: Προλάβατε!!! Σπίτια σε πλειστηριασμό.....

Στέφανος Πράσσος: Προλάβατε!!! Σπίτια σε πλειστηριασμό.....


Προλάβατε!!!!!!! Σπίτια σε πλειστηριασμό.......... Διαφήμισ…

Ζητείται προσωπικό στο Ξενοδοχείο Παντελίδης στην Πτολεμαΐδα / ΤΜΗΜΑ ΚΟΥΖΙΝΑ - CATERING