pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Σαν σήμερα 3 Ιουλίου

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου. Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε.

324 Ο Μέγας Κωνσταντίνος νικά στη Μάχη της Αδριανούπολης το Λικίνιο, ο οποίος διαφεύγει στο Βυζάντιο.

1553 Στο νησί Juana (σημερινή Κούβα), επιτίθεται ο Γάλλος κουρσάρος Jacques de Sores.
Δυο χρόνια μετά την έκαψε. Ονομάστηκε «Ο Εξολοθρευμένος Άγγελος».

1608 Ο Γάλλος εξερευνητής, Σαμουέλ ντε Σαμπλέν, ιδρύει την πρώτη μόνιμη ευρωπαϊκή αποικία στον Καναδά και σημείο εμπορικών συναλλαγών κατά μήκος του ποταμού Σεντ Λόρενς, το γνωστό Κεμπέκ.

1815 Οι Άγγλοι συλλαμβάνουν το Ναπολέοντα Βοναπάρτη, ενώ προσπαθεί να διαφύγει από τη Γαλλία.

1819 Στις ΗΠΑ, ανοίγει η πρώτη τράπεζα αποταμίευσης στη Νέα Υόρκη.

1863 Κατά την τρίτη μέρα της Μάχης του Γκέτυσμπεργκ, αποτυγχάνει η τελευταία προσπάθεια του στρατηγού των Νοτίων, Ρόμπερτ Λη, να διασπάσει τις γραμμές του μετώπου των Βορείων, με αποτέλεσμα να τερματιστεί η πιο σημαντική μάχη του Αμερικανικού Εμφυλίου.

1882 Η κυβέρνηση του Χαρίλαου Τρικούπη πετυχαίνει την ψήφιση νόμου για την αποξήρανση της Κωπαΐδας. Θα χρειαστούν 50 χρόνια, για να ολοκληρωθεί το 1931.

1883 Γεννήθηκε ο Τσέχος συγγραφέας, Φραντς Κάφκα («Η Δίκη»)

kafka

1884 Εγκαινιάζεται ατύπως στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ο δείκτης Dow Jones. Πήρε το όνομά του από τους δύο δημοσιογράφους που τον δημιούργησαν, τον Τσαρλς Ντόου και τον Έντουαρντ Τζόουνς.

1905 Στη Γαλλία, ψηφίζεται νόμος στη Βουλή για το διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας. Οι καθολικοί και ο Πάπας αντιδρούν.

1908 O Ιταλός αρχαιολόγος Λουίτζι Περνιέρ ανακαλύπτει τον «Δίσκο της Φαιστού» στο υπόγειο του δωματίου XL-101 του Μινωικού παλατιού της Φαιστού, κοντά στην Αγία Τριάδα, στη νότια Κρήτη.

1917 Εξέγερση πραγματοποιείται στο γερμανικό θωρηκτό «Πρίγκιπας Λεοπόλδος», με αίτημα το σταμάτημα του πολέμου. Περίπου 75 ναύτες συλλαμβάνονται και φυλακίζονται, ενώ οι ηγέτες τους εκτελούνται. Η εξέγερση αποτελούσε προοίμιο των επαναστατικών γεγονότων στο στόλο το Νοέμβρη του επόμενου χρόνου.

1919 Η γερμανική Εθνοσυνέλευση υιοθετεί για τη σημαία της χώρας τα χρώματα της επανάστασης του 1848, δηλαδή το μαύρο, το κόκκινο και το χρυσό.22 rilu logo Το έμβλημα της Κόκκινης Συνδικαλιστικής Διεθνούς

1921  Συνέρχεται στη Μόσχα το ιδρυτικό Συνέδριο της Κόκκινης Συνδικαλιστικής Διεθνούς. Σε αυτό παίρνουν μέρος 220 αντιπρόσωποι από όλο τον κόσμο, εκπροσωπώντας περίπου τα δύο πέμπτα των οργανωμένων εργατών διεθνώς.

1922 Επιστρατεύονται όλοι οι Έλληνες έφεδροι της Μικράς Ασίας, που υπηρετούν στο στρατό λιγότερο από δυο χρόνια, ενώ η Κυβέρνηση αποδέχεται την αυτονόμηση της Μικράς Ασίας.

1931 Γεννήθηκε ο ηθοποιός Τώνης ΓιακωβάκηςΤώνης Γιακωβάκης δήλωνε αταλάντευτα αριστερός «οπαδός και ψηφοφόρος του ΚΚΕ»

1933 Οι Ναζί αρχίζουν να διώχνουν τους Εβραίους από τις δημόσιες υπηρεσίες της Γερμανίας.

1938 Παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας τρένου με  ατμομηχανή Mallard στην Αγγλία φτάνοντας ταχύτητες 203 km|h

1935 Πέθανε ο Γάλλος αυτοκινητοβιομήχανος, Αντρέ Γκιστάβ Σιτροέν

1942 Πλήθη χαιρετούν ναζιστικά, καθώς περνάει μπροστά τους η νεκρική πομπή που μεταφέρει το νεκρό σώμα του Ράινχαρντ Χάιντριχ, 2ος στην ιεραρχία των SS μετά τον Χ. Χίμλερ

Φωτογραφική ματιά στην Ιστορία – 3 Ιουλίου 1942 Ατέχνως

1944 Ισχυρές χιτλερικές δυνάμεις, που ξεπερνούν συνολικά τους 15.000 άνδρες, ξεκινούν μεγάλες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Πίνδο εναντίον των τμημάτων της VIII και της ΙΧ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ. Οι μάχες κράτησαν έως τις 22 του μηνός και έληξαν με την υποχώρηση των Γερμανών, οι οποίοι είχαν πάνω από 700 νεκρούς και τραυματίες. Αντίστοιχα, ο ΕΛΑΣ είχε 200 περίπου νεκρούς, τραυματίες και αγνοούμενους. Στη διάρκεια των επιχειρήσεων, οι Γερμανοί εκτέλεσαν 161 χωρικούς, πυρπόλησαν 4.449 σπίτια, 53 σχολεία, 25 εκκλησίες και 5.484 καλύβια και αχυρώνες. Επίσης, πήραν 427 άνδρες και γυναίκες ως ομήρους, ενώ άρπαξαν ή σκότωσαν χιλιάδες μικρά και μεγάλα ζώα.

pindos

Απομεινάρια της Ομάδας Στρατιών «Κέντρο» abandoned german vehicles belarus

Τα απομεινάρια της Ομάδας Στρατιών «Κέντρο»

1944 Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει το Μινσκ και κυκλώνει τα τμήματα της ομάδας γερμανικών στρατιών «Κέντρο».

1949 Ισχυρές δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού διενεργούν επίθεση στο Βέρμιο – Καϊμακτσαλάν. Ο Δημοκρατικός Στρατός, έπειτα από σκληρές μάχες, πραγματοποιεί ελιγμό (7 Ιούλη).

FIR logo έμβλημα fir1951 Ιδρύεται στη Βιέννη η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αντιστασιακών (FIR).

1953 Ο Τιρολέζος ορειβάτης Hermann Buhl στην κορυφή του Nanga Parbat (8.125 μ.)

1959: Στην Αβάνα, το Συμβούλιο Υπουργών – στο πλαίσιο των μέτρων της κουβανικής επανάστασης  μειώνει τις τιμές των βιβλίων κατά 25%.

1962 Η Αλγερία γίνεται ανεξάρτητο κράτος. Με ποσοστό συμμετοχής 91,23% σε δημοψήφισμα το 99,72% των Αλγερινών τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της χώρας, σε συνεργασία με τη Γαλλία. Ο Μπεν Κέντα προβαίνει στην εγκατάσταση προσωρινής κυβέρνησης στο Αλγέρι.

Torino 3 luglio 1969 la rivolta di Corso Traiano1969 Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο εργάτες της βιομηχανικής περιοχής του Τορίνο κατεβαίνουν σε απεργία, που συνοδεύεται από μεγάλης έντασης συγκρούσεις με την Αστυνομία.

1971 Πέθανε ο Αμερικανός ρόκερ και ηγέτης των Doors, Τζιμ Μόρισον.

1972 Υστερα από σκληρή μάχη ομοσπονδιακών στρατευμάτων και αντάρτικων ομάδων Κροατών εθνικιστών στα βουνά της Βοσνίας, εξουδετερώνεται η κυριότερη εστία της αυτονομιστικής εξέγερσης.

1973 Αρχίζει στο Ελσίνκι η σύνοδος αντιπροσώπων από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, που συμμετέχουν στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, με επικεφαλής τους υπουργούς Εξωτερικών.

1976 Ουγκάντα – Επιχείρηση Entebbe: Ισραηλινοί κομάντος απελευθερώνουν τους ομήρους του Airbus της Air France

1981 Οι New York Times δημοσιεύουν ένα σύντομο άρθρο σχετικά με την έναρξη ενός «σπάνιου καρκίνου» σε ορισμένους ομοφυλόφιλους στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες: είναι η πρώτη ανακοίνωση για την επιδημία του AIDS.

1988 Το πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ USS Vincennes (CG-49) καταρρίπτει την πτήση 655 της Iran Air, πάνω από τον Περσικό Κόλπο, σκοτώνοντας 290 άτομα.

1990 Η Λευκορωσία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Ε.Σ.Σ.Δ..

2002 Η κεντρική γιάφκα της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» εντοπίζεται στην οδό Πάτμου στα Κάτω Πατήσια. Βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του οπλισμού της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων ρουκέτες οι οποίες είχαν κλαπεί από το στρατόπεδο Συκουρίου στη Λάρισα, αλλά και η σημαία της. 

2010 Κονγκό: ένα φορτηγό βυτιοφόρο εκρήγνυται κοντά στο χωριό Σάντζε, προκαλώντας τουλάχιστον 331 θύματα

2013 Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αίγυπτο ξηλώνει τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι από την εξουσία – δείτε Με αφορμή τις εξελίξεις στην Αίγυπτο & Ούτε τη «Σκύλλα», ούτε τη «Χάρυβδη».

ΠΗΓΗ: atexnos.gr

Δημοφιλή Νέα

Όλα όσα έγιναν στο
Από τον παράδεισο στην κόλαση - Σε κλάματα ξέσπασαν οι παίχτες του Εορδαϊκού Πτολεμαΐδας μετά τον υποβιβασμό της ομάδας (φωτογραφίες)
Εορδαϊκός - Αστέρας Πετριτή: Με ασθενοφόρο έφυγε από το γήπεδο ο Α’ Βοηθός, με αστυνομία ο διαιτητής και ο Β’ Βοηθός (φωτογραφίες - βίντεο)
Γυμνάσιο Ποντοκώμης, συνάντηση αποφοίτων μετά από 34 χρόνια το Σάββατο 27 Απριλίου !!! (φωτογραφίες - video)
Ζητείται προσωπικό στο Ξενοδοχείο Παντελίδης στην Πτολεμαΐδα / ΤΜΗΜΑ ΚΟΥΖΙΝΑ - CATERING
Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Απριλίου: Οι θερμοκρασίες σε  Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Γρεβενά, Καστοριά, Σέρβια,  Βελβεντό, Ποντοκώμη, Μεσόβουνο,  Αιανή, Αμύνταιο, Ακρινή, Βλάστη, Κρόκο
Ο Στέφανος Σεβίλογλου παίζει με ποντιακή λύρα το ‘New York Minute’ του θρυλικού κιθαρίστα John Scofield (video)
Θόδωρος Αγγελόπουλος: Μας έμαθε να… βλέπουμε | Γεννήθηκε στις 27 Απριλίου του 1935

Θόδωρος Αγγελόπουλος: Μας έμαθε να… βλέπουμε | Γεννήθηκε στις 27 Απριλίου του 1935


Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γεννήθηκε σαν σήμερα 27 Απριλί…