pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Ρόδος: Στον εισαγγελέα η υπόθεση για το σερβίρισμα στη θάλασσα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Στον Εισαγγελέα θα καταθέσουν σήμερα Δευτέρα, 3 Ιουλίου, ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, Σταμούλης Αθανάσιος, μαζί με τον πρόεδρο

του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, Εγγλέζο Παναγιώτη, το υλικό που έχουν στη διάθεσή τους και αφορά στο βίντεο με τον σερβιτόρο να μεταφέρει φαγητό σε πλατφόρμα που έχει στηθεί μέσα στη θάλασσα.

Για το περιστατικό ζήτησαν έρευνα από την Επιθεώρηση Εργασίας και το Λιμενικό,  ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Νησιωτικής Πολιτικής, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Η μεν Επιθεώρηση ανέλαβε να κάνει έλεγχο στις συνθήκες εργασίας και το απόγευμα του Σαββάτου μετέβη κλιμάκιο του στο beach bar, αλλά δεν διαπιστώθηκε κάποια παράβαση όσον αφορά στα εργασιακά.

Το δε Λιμενικό κλήθηκε να ελέγξει τη νομιμότητα των κατασκευών μέσα στη θάλασσα και επέβαλε στην επιχείρηση υγιειονομικού ενδιαφέροντος στην περιοχή Αγία Μαρίνα πρόστιμο, για παράνομη κατάληψη θαλάσσιου χώρου από επικαθήμενες κατασκευές. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, ανάλογες παραβάσεις είχαν διαπιστωθεί και σε προγενέστερους ελέγχους στις 16.06.2023 και στις 21.06.2023 και είχαν σχηματισθεί οι σχετικές δικογραφίες.

Τι λένε οι εργαζόμενοι του beach bar

Στη δημοσίευση μιας ανακοίνωσης για τις συνθήκες εργασίας στο beach bar όπου κατεγράφη σερβιτόρος να βουτά στη θάλασσα προκειμένου να εξυπηρετήσει τους πελάτες, προχώρησαν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, προσφέροντας στήριξη στον εργοδότη τους.

Όπως υποστηρίζουν, αισθάνονται ότι όσα ακούστηκαν δεν τους εκφράζουν και πως δεν εργάζονται σε συνθήκες «μεσαίωνα», σημειώνοντας ότι γνωρίζουν ποιες είναι οι αρμόδιες αρχές για τα εργασιακά τους δικαιώματα προκειμένου να αποταθούν αν χρειαστεί.

Τι υποστηρίζει ο ιδιοκτήτης του beach bar

Ο ιδιοκτήτης του beach bar στη Ρόδο, υποστήριξε πως ο ίδιος ο σερβιτόρος επέλεξε να σερβίρει με αυτό τον τρόπο για να πάρει καλό φιλοδώρημα.

Ο ιδιοκτήτης του beach bar, μιλώντας στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το περιστατικό ανέφερε:

«Πέντε χρόνια είναι ο πιτσιρικάς εργαζόμενός μου. Είναι ένα μεμονωμένο γεγονός και το έκανε για να πάρει τα “τυχερά” του» (φιλοδώρημα). Το παιδί αυτό παίρνει μισθό 3.000 ευρώ τον μήνα και εάν ο πελάτης του έταξε γερό πουρμπουάρ, μπήκε για να το πάρει.

» Η στολή αυτή είναι αδιάβροχη, αλλά γνωρίζω ότι το βίντεο το δημοσίευσε ψεύτικο προφίλ ανταγωνιστή που ήθελε να μου κάνει κακό και να στιγματιστεί η επιχείρησή μου. Ήρθαν εδώ το απόγευμα 10 επιθεωρητές και τα βρήκαν όλα νόμιμα, και έλεγχοι έχουν γίνει από το Λιμενικό, και δεν βρήκαν καμία παράβαση στη νομοθεσία», συνέχισε ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης.

«Όσο για τα τραπεζάκια μπαίνουν και βγαίνουν, δεν είναι κατάχρηση. Ρώτησαν οι επιθεωρητές τους εργαζομένους εάν τους αναγκάζω να μπαίνουν στη θάλασσα και εκείνοι τους είπαν ότι το κάνουν για καλύτερο πουρμπουάρ. Και ξαφνικά βρίσκομαι εγώ να κατηγορούμαι που ποτέ κανείς δεν έχει να πει κάτι για μένα. Δεν θέλω να κάνω άλλη δήλωση αλλά και ο εργαζόμενός μου τα ίδια θα σας πει», κατέληξε.

Πολιτικές αντιδράσεις

«Η εικόνα του εργαζόμενου στη Ρόδο να σερβίρει πελάτες μέσα στη θάλασσα επιβεβαιώνει με τον πιο ντροπιαστικό τρόπο την έκταση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας στην χώρα και ειδικά στον τουρισμό», υπογράμμισε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε σχόλιό του.

«Η απαξίωση της Επιθεώρησης Εργασίας από την κυβέρνηση της ΝΔ έχει οδηγήσει σε καθεστώς εργασιακής ζούγκλας, σε ραγδαία αύξηση των εργατικών δυστυχημάτων και σε συνθήκες εργασίας που προσβάλουν την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των εργαζομένων». Σχολιάζει ότι στο πλαίσιο αυτό, «η “άμεση παρέμβαση” του υπουργού Εργασίας κ. Γεωργιάδη περισσότερο με κροκοδείλια δάκρυα μοιάζει μπροστά στη γενική κατακραυγή» ανέφερε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε, καταληκτικά, ότι «θα βρίσκεται στο πλευρό των εργαζόμενων διεκδικώντας καθημερινά, μέσα και έξω από τη Βουλή, ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, καλύτερους μισθούς, συλλογικές συμβάσεις και επανασύσταση της Επιθεώρησης Εργασίας».

Σε ανακοίνωση του για το περιστατικό με τον σερβιτόρο στη Ρόδο, που παρέδιδε παραγγελία μέσα στη θάλασσα σε πελάτες σε ξύλινη πλατφόρμα, ο τομέας Εργασίας του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι το συγκεκριμένο συμβάν αποδεικνύει περίτρανα την ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, έχει επισημάνει και προεκλογικά την αναγκαιότητα:

Ενίσχυσης και αναβάθμισης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και κυρίως:

α) Την αύξηση των Περιφερειακών Διευθύνσεων και διασπορά των τοπικών τους τμημάτων, ιδιαίτερα στη νησιωτική χώρα και τις ακριτικές περιοχές, όπου υπάρχει αυξημένη τοπική οικονομική δραστηριότητα και απασχόληση εποχικού εργατικού δυναμικού.

β) Την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των επιθεωρήσεων εργασίας, με σκοπό τη θωράκιση της αποτελεσματικής λειτουργίας του Σ.ΕΠ.Ε. και την άμεση στελέχωση των μονοπρόσωπων Επιθεωρήσεων Εργασίας.

«Το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ θα λάβει τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ουσιαστική αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, επί σκοπώ την τήρηση τη εργατικής νομοθεσίας και την διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων», κατέληξε η Χαριλάου Τρικούπη.

«Τα δυο σοκαριστικά περιστατικά με εργαζόμενους στον Τουρισμό σε Ρόδο και Χανιά, που είδαν το φως της δημοσιότητας, είναι μόνο μια "σταγόνα στον ωκεανό" της στυγνής εκμετάλλευσης των εργαζομένων, πάνω στην οποία στηρίζεται το περίφημο "τουριστικό θαύμα". Γι’ αυτό και οι ευαισθησίες του υπουργού Εργασίας, μετά την κατακραυγή, δεν πείθουν κανένα, από τη στιγμή που διατηρείται κι ενισχύεται το θεσμικό πλαίσιο θωράκισης της εργοδοτικής ασυδοσίας», επισ'ημανε σε σχόλιό του το ΚΚΕ.

«Διέξοδος υπάρχει στον οργανωμένο αγώνα και τη σύγκρουση με αυτήν την πολιτική, όπως απέδειξε και η πρόσφατη νίκη του πολύχρονου αγώνα των εργαζομένων στα “Market in”» κατέληξε.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr

Δημοφιλή Νέα

Όλα όσα έγιναν στο
Από τον παράδεισο στην κόλαση - Σε κλάματα ξέσπασαν οι παίχτες του Εορδαϊκού Πτολεμαΐδας μετά τον υποβιβασμό της ομάδας (φωτογραφίες)
Εορδαϊκός - Αστέρας Πετριτή: Με ασθενοφόρο έφυγε από το γήπεδο ο Α’ Βοηθός, με αστυνομία ο διαιτητής και ο Β’ Βοηθός (φωτογραφίες - βίντεο)
Super Market
Γυμνάσιο Ποντοκώμης, συνάντηση αποφοίτων μετά από 34 χρόνια το Σάββατο 27 Απριλίου !!! (φωτογραφίες - video)
Super Market
Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Απριλίου: Οι θερμοκρασίες σε  Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Γρεβενά, Καστοριά, Σέρβια,  Βελβεντό, Ποντοκώμη, Μεσόβουνο,  Αιανή, Αμύνταιο, Ακρινή, Βλάστη, Κρόκο
Ζητείται προσωπικό στο Ξενοδοχείο Παντελίδης στην Πτολεμαΐδα / ΤΜΗΜΑ ΚΟΥΖΙΝΑ - CATERING