pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Σαν σήμερα 4 Ιουλίου

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου. Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε.


xasapis luo

362 π.Χ. Μάχη της Μαντινείας: Ο Επαμεινώνδας αντιμετωπίζει τους Σπαρτιάτες και τους Αθηναίους, χρησιμοποιώντας το σχηματισμό της λοξής φάλαγγας. Η μάχη λήγει νικηφόρα για τη Θήβα, όμως ο στρατηγός Επαμεινώνδας τραυματίζεται θανάσιμα.

1054 Κινέζοι αστρονόμοι, αλλά και τα μέλη της γηγενούς αμερικανικής φυλής Ανασάζι καταγράφουν έκρηξη υπερκαινοφανούς αστέρος, που παραμένει ορατή για μερικούς μήνες ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα υπολείμματα της έκρηξης σχηματίζουν το Νεφέλωμα του Καρκίνου.

1187 Ο Saladin νίκησε τον Guy de Lusignan (Γκυ ντε Λουζινιάν), βασιλιά της Ιερουσαλήμ, στη μάχη του Hattin. Λένε πως τότε χάθηκε για πάντα το λείψανο του σταυρού.

1300 Ο Ρωμαίος (Romeo Montecchi) και η Ιουλιέτα (Giulietta Capuleti) κατά τη διάρκεια γιορτής στο σπίτι του Capuleti, συναντιούνται και ερωτεύονται. 300 χρόνια αργότερα (1595) ο νεαρός Ουίλλιαμ Σαίξπηρ θα τους αποθανατίσει με τη γνωστή τραγωδία του.

1456 Ξεκινά η πολιορκία του Βελιγραδίου από τους Οθωμανούς.

1623 Πεθαίνει ο Άγγλος συνθέτης της Αναγέννησης Ουίλιαμ Μπερντ (William Byrd), γνωστός για πληθώρα έργων, που περιλαμβάνει λειτουργίες, μοτέτα, ανθέμια, μουσική για πληκτροφόρα καθώς και για σύνολα με βιόλα ντα γκάμπα.

1694 Γεννιέται ο εβραιοϊταλικής καταγωγής Γάλλος συνθέτης τσεμπαλίστας και οργανίστας Λουί-Κλωντ Ντακέν (Louis-Claude Daquin d’Acquien – D’ Aquino), παιδί-θαύμα, που μόλις έξι ετών έπαιξε μουσική στην αυλή του Λουδοβίκου ΙΔ΄.
Για ένα διάστημα μαθήτευσε πλάι στον Louis Marchand, στην ηλικία των 12 έγινε οργανίστας στη Sainte-Chapelle, και τον επόμενο χρόνο ανέλαβε την ίδια θέση στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου (Petit St Antoine).

1776 Ο Τόμας Τζέφερσον διαβάζει τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας. Πρόκειται για την ιδρυτική διακήρυξη ανεξαρτητοποίησης δεκατριών Πολιτειών της Αμερικής από την αποικιοκρατία των Βρετανών. Μέσα από τις φλόγες της επανάστασης των αποικιών εναντίον της μητροπολιτικής Βρετανίας γεννιούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

4 iouliou

Την ίδια μέρα -ημερομηνία που ο ίδιος έκανε αθάνατη- το 1826 πέθανε ο 3ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τόμας Τζέφερσον

1790 Γεννήθηκε ο Τζορτζ Έβερεστ, ουαλός στρατιωτικός, μηχανικός και τοπογράφος. Δούλεψε πολλά χρόνια στην Ινδία, ανέπτυξε μεθόδους μέτρησης και προς τιμήν του η ψηλότερη κορυφή των Ιμαλαΐων φέρει το όνομά του. (Θαν. 1/12/1866)

1802 Δημιουργείται η αμερικανική στρατιωτική ακαδημία στο West Point (Νέα Υόρκη)

1804 Γεννήθηκε ο Αμερικανός συγγραφέας, Ναθάναελ Χόθορν, («Άλικο Γράμμα», «Το σπίτι με τα επτά αετώματα»)

1807 Γεννήθηκε ο Ιταλός επαναστάτης, Τζουζέπε Γκαριμπάλντι, τα κατορθώματά του οποίου βοήθησαν ώστε η Ιταλία να πραγματοποιήσει την πολιτική της ένωση και να απαλλαγεί από τους Αυστριακούς

garibalnti

1822 Μάχη του Πέτα: Οι Έλληνες του Μπότσαρη και του Μαυροκορδάτου αντιμετωπίζουν τους Τούρκους του Ομέρ Βρυώνη, στο Πέτα στην Άρτα. Οι ελληνικές και φιλελληνικές δυνάμεις καταστρέφονται.

1822  Σκοτώνεται σε μάχη με τους Τούρκους στη Σπλάντζα της Ηπείρου ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης,  οπλαρχηγός αδελφός του Πετρόμπεη.

1840 Το ατμόπλοιο RMS Britannia Cunard Line αναχωρεί από το Λίβερπουλ για το Χάλιφαξ επιχειρώντας την πρώτη διέλευση επιβατηγού πλοίου από τον Ατλαντικό.

1848 Πέθανε ο Γάλλος συγγραφέας, πολιτικός, διπλωμάτης και φιλέλληνας, Φρανσουά Σατομπριάν, γνωστός στην Ελλάδα ως Σατωβριάνδος

1857 Γεννιέται η Κλάρα Τσέτκιν. Ηγετική φυσιογνωμία του γερμανικού και του διεθνούς εργατικού κινήματος και από τους ιδρυτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας. Πήρε μέρος στην οργάνωση του Ιδρυτικού Συνεδρίου της Β` Διεθνούς στο Παρίσι, όπου μίλησε για το ρόλο των γυναικών στην επανάσταση, αποσπώντας τα εγκωμιαστικά σχόλια του Ενγκελς. Χαιρέτισε με ενθουσιασμό τη Μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση, εκλέχτηκε στα καθοδηγητικά όργανα της Κομμουνιστικής Διεθνούς.

tsetkin

1865 Δημοσιεύεται η περιπέτεια της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων κλασικό έργο παιδικής και φανταστικής λογοτεχνίας του Άγγλου κληρικού συγγραφέα, μαθηματικού και φωτογράφου Charles Lutwidge Dodgson, περισσότερο γνωστού με το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο Lewis Carroll (Λιούις Κάρρολ).

1909 Συγκροτείται ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος από ομάδα αξιωματικών, που το ίδιο έτος πρωτοστάτησε στο αστικό στρατιωτικό πραξικόπημα στο Γουδί και έφερε στην εξουσία τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

1911 Κύμα καύσωνα πλήττει τις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, σκοτώνοντας 380 ανθρώπους σε έντεκα ημέρες και σπάζοντας το ρεκόρ θερμοκρασίας σε διάφορες πόλεις.

1918  Ξεκινά τις εργασίες του το 5ο Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ (4-10/7/1918), το οποίο, μεταξύ άλλων, ψήφισε και το Σύνταγμα της Ρωσικής Σοβιετικής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας, του πρώτου στον κόσμο σοσιαλιστικού κράτους.

1920 Η προσωρινή Κυβέρνηση της Σιβηρίας παραχωρεί τη νήσο Σαχαλίνη, πλούσια σε κοιτάσματα άνθρακα και πετρελαίου, στην Ιαπωνία.

1921 Ο Ελληνικός Στρατός (Χ Μεραρχία), μετά από σκληρή διήμερη μάχη, καταλαμβάνει την Κιουτάχεια.

1921 Πεθαίνει ο Αντόνι Γκραμπόφσκι (Antoni Grabowski), Πολωνός χημικός μηχανικός. Οι μεταφράσεις του συνέβαλαν σημαντικά στην λογοτεχνική εξέλιξη της Εσπεράντο.

1926 Γεννιέται ο Αργεντίνος  θρύλος του ποδοσφαίρου Αλφρέδο Ντι Στέφανο (Alfredo Di Stéfano) ένας από τους καλύτερους και πληρέστερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, ενώ μερικοί τον χαρακτηρίζουν ως τον κορυφαίο.
Η ΦΙΦΑ τον έχει αναγνωρίσει ως ένα από τους τέσσερις μεγαλύτερους του 20ου αιώνα μαζί με τους Πελέ, Μαραντόνα και Κρόιφ.
Μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής σταδιοδρομίας ακολούθησε επιτυχημένη καριέρα προπονητή.

1927 Γεννήθηκε η Ιταλίδα ηθοποιός Τζίνα Λολομπρίτζιντα

1927 Γεννήθηκε ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος, Νιλ Σάιμον

1928 Μετά την πτώση της κυβέρνησης του Α. Ζαΐμη ο Ε. Βενιζέλος σχηματίζει κυβέρνηση. Στις 9 του Ιούλη διαλύεται η Βουλή και προκηρύσσονται εκλογές για τις 19 Αυγούστου

1934 Πέθανε η Γαλλοπολωνέζα φυσικός, Μαρί Κιουρί, η οποία τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ για την ανακάλυψη του ραδίου

kiouri

1941 Τα ναζιστικά στρατεύματα σφάζουν Πολωνούς επιστήμονες και συγγραφείς στην ουκρανική πόλη Λβοβ.

1942 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Αεροπλάνα των ΗΠΑ ενώνονται με τη ΡΑΦ για πρώτη φορά και βομβαρδίζουν από κοινού βάσεις των Ναζί στην Ολλανδία.

1944 Πάνω από 500 άνδρες των SS, ταγματασφαλίτες, της οργάνωσης «Χ» και της Ειδικής Ασφάλειας επιτίθενται κατά των συνοικισμών Γούβα, Παγκράτι, Καισαριανή και Άγιος Ιωάννης. Απέναντί τους όμως βρίσκουν σύσσωμο το λαό και τον ΕΛΑΣ, που αντιμετωπίζουν τους εισβολείς, προξενώντας τους σοβαρές απώλειες.

1946 Οι Φιλιππίνες ανακηρύσσονται ελεύθερη Δημοκρατία από τις ΗΠΑ. Η αμερικανική σημαία κατεβαίνει από το κτίριο του Καπιτωλίου στη Μανίλα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν, στέλνει μήνυμα αποποιούμενος αξιώσεων από τις Φιλιππίνες και υπόσχεται ουσιαστική βοήθεια για την οικοδόμηση του έθνους, το οποίο καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου.

1959 Με την προσάρτηση της Αλάσκας ως 49ης πολιτείας η αμερικανική σημαία των 49 αστέρων κάνει ντεμπούτο στη Φιλαδέλφεια και ένα χρόνο μετά …

1960 Η Χαβάηςονομάζεται 50ή πολιτεία των ΗΠΑ.

1966 Μεγάλη συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη πραγματοποιείται στο γήπεδο της ΑΕΚ, με τραγούδια από τη «Ρωμιοσύνη», τον «Επιτάφιο» και το «Μαουτχάουζεν».

1972  Η ΚΟΑ του ΚΚΕ, με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού των Εξωτερικών Γ. Ρότζερς στην Ελλάδα, σκορπίζει χιλιάδες τρικ με αντιδικτατορικά και αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα.

1975 Ένοχο για τη δολοφονία 230.000 Εβραίων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Τρεμπλίνκα κρίνει δικαστήριο του Αμβούργου τον αρχηγό της Γκεστάπο, Λούντβιχ Χαν. Ο ηλικίας 67 χρόνων νομικός κρίνεται υπεύθυνος για την οργάνωση της «μετοίκησης», κατά τη ναζιστική ορολογία, των Εβραίων από το γκέτο της Βαρσοβίας στο διάστημα 1942-1943.

1976 Η επιδρομή στο Έντεμπε της Ουγκάντας: Ισραηλινοί κομάντος απελευθερώνουν τους 103 ομήρους – επιβάτες αεροπλάνου της Air France που είχε καταληφθεί από παλαιστίνιους και γερμανούς τρομοκράτες πάνω από την Κόρινθο στις 27 Ιουνίου, ενώ εκτελούσε την πτήση Τελ Αβίβ- Παρίσι, με ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα. Η επέμβαση κατέληξε σε μακελειό με 31 νεκρούς, μεταξύ των οποίων και πολλοί όμηροι.

1992 Πεθαίνει ο πιο σημαντικός συνθέτης του τάνγκο κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, Άστορ Πιατσόλα -γνωστός και ως «ο Μέγας Άστορ».. Οι συνθέσεις του έφεραν επανάσταση στο παραδοσιακό τάνγκο, ενσωματώνοντας σ’ αυτό στοιχεία τζαζ και κλασικής μουσικής, δημιουργώντας το nuevo tango (νέο τάγκο). Συνέθεσε γύρω στις 3.000 κομμάτια από τα οποία ηχογράφησε περίπου τα 500. Ήταν επίσης μοναδικός δεξιοτέχνης του μπαντονεόν, ερμηνεύοντας συχνά τις συνθέσεις του με διάφορα μουσικά σχήματα.

1994 Μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν δολοφονούν στο Παλαιό Φάληρο, τον Τούρκο διπλωμάτη Ομάρ Χαλούκ Σιπαχίογλου, σύμβουλο της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα.

1997 Η διαστημική κάψουλα Pathfinder της NASA προσγειώνεται στην επιφάνεια του Άρη

2001 Πεθαίνει η ηθοποιός Κατερίνα Βασιλάκου. Σούδασε στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και πρωτοεμφανίστηκε  το 1963 στο ΚΘΒΕ, παίζοντας σημαντικούς και πρωταγωνιστικούς ρόλους, το 1965–’66 παίζει στην «Ελληνική Σκηνή» της Άννας Συνοδινού και αργότερα συνεργάστηκε με τους θιάσους του Νίκου Κούρκουλου, Τζένης Καρέζη–Κώστα Καζάκου κ.ά.
Με τον άντρα της ηθοποιό Θανάση Μυλωνά, δημιούργησαν δικό τους θίασο το 1977, ενώ γύρισε και αρκετές ταινίες: «Της μιας δραχμής τα γιασεμιά», «Τα σκαλοπάτια της ζωής», «Η Ελληνίδα και ο έρωτας», «Οι ζεστές μέρες του Αυγούστου» του Παντελή Βούλγαρη κ.ά.

2003 Πέθανε ο Αμερικανός τραγουδιστής, Μπάρι Γουάιτ, γνωστός σε ολόκληρο τον κόσμο, για μεγάλες επιτυχίες, όπως τα «Can’t Get Enough of Your Love» και «You’re The First, The Last, My Everything». Μεγάλωσε στα γκέτο των μαύρων, ανάμεσα στις συμμορίες και το εμπόριο ναρκωτικών, και στα δεκάξι του πέρασε και από τις φυλακές και ξέφυγε από τη μοίρα των κατοίκων του χάρη στη μουσική. Τη 10ετία του ’70, έξι φορές τα τραγούδια του ήταν μέσα στα δέκα πρώτα του top10 των ΗΠΑ.

2004 Τελικός Euro 2004: Η Εθνική Ελλάδος στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης στο ποδόσφαιρο, νικώντας στον τελικό τη διοργανώτρια Πορτογαλία με 1-0. Το γκολ σημείωσε στο 56ο λεπτό ο Άγγελος Χαριστέας.

2007 Πεθαίνει ο συνθέτης Κώστας Καπνίσης. Σπούδασε πιάνο στο Ελληνικό Ωδείο, δίπλα σε σπουδαίους μουσικούς δασκάλους. Χάρη στην ιδιαίτερη «γραφή» και ενορχήστρωσή του δημιούργησε «σχολή», γράφοντας μουσική για περισσότερες από 110 ταινίες, επιθεωρήσεις, ντοκιμαντέρ, θέατρο και τραγούδια. Συμμετείχε σε πολλά ξένα φεστιβάλ – Ισπανίας, Βραζιλίας, Χιλής, Ρωσίας (1963, 1966) κά. Τιμήθηκε με Χρυσό Μετάλλιο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Βραζιλίας (1967), με το βραβείο καλύτερης μουσικής στην ταινία «Τα χέρια» (Θεσσαλονίκη 1962) και βραβεία για τη μουσική των ταινιών «Ο Πανικός» (1969) και «Αλέξανδρος ο Μέγας στην Ιστορία και τον θρύλο» (Θεσσαλονίκη 1977).

xasapis luon5

 

ΠΗΓΗ: atexnos.gr

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

LIVE ενημέρωση του top-sport.gr από το «ντέρμπι» Δυτικής Μακεδονίας ανάμεσα σε Εορδαϊκό και  Καστοριά (Photos)
Η Παρθένα Τσοκτουρίδου διαβάζει απόσπασμα από το βιβλίο της «Επιστολές μιας αλλόκοτης εποχής» (video)
Στέφανος Πράσσος: Προλάβατε!!! Σπίτια σε πλειστηριασμό.....

Στέφανος Πράσσος: Προλάβατε!!! Σπίτια σε πλειστηριασμό.....


Προλάβατε!!!!!!! Σπίτια σε πλειστηριασμό.......... Διαφήμισ…

Μπρεχτ: Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να σκοτώσεις έναν άνθρωπο
Super Market
Τραγικό ! Διαφημίσεις σε τοπικά sites για σπίτια που βγαίνουν σε πλειστηριασμό από την περιοχή μας (γράφει ο Παναγιώτης Τσαρτσιανίδης)
Μπρεχτ: Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να σκοτώσεις έναν άνθρωπο