pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Η Αριστέα Αδαμίδου και ο παππούς της Γιάννης Γκέγκας μας χαρίζουν την μουσική ταινία μικρού μήκους «Στους πρόποδες του Λάκμονα». Βασισμένη στην ναζιστική περίοδο του πολέμου του 40 και την αληθινή ιστορία του Γιάννη Γκέγκα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η Αριστέα Αδαμίδου και ο παππούς της Γιάννης Γκέγκας μας χαρίζουν την μουσική ταινία μικρού μήκους «Στους πρόποδες του Λάκμονα».

Βασισμένη στην ναζιστική περίοδο του πολέμου του 40 και την αληθινή ιστορία του Γιάννη Γκέγκα.

Το έργο είναι αφιερωμένο στην γενέτειρα του κ. Γκέγκα το Ανθοχώρι Μετσόβου.

Συγκεκριμένα η Αριστέα Αδαμίδου αναφέρει στην δημοσίευση που έκανε στην διαδικτυακή ομάδα του Ανθοχωρίου στο Facebook:

Αγαπητοί συγχωριανοί και φίλοι του Ανθοχωρίου Μετσόβου ,

Είναι ιδιαίτερα μεγάλη η χαρά μας καθώς σας παρουσιάζουμε το έργο μας «Στους πρόποδες … του Λάκμονα».

Θέλω να εκμυστηρευτώ : δεν υπήρχε περίπτωση να μην «εκμεταλλευτώ» καλλιτεχνικά όλες τις δραματικές ιστορίες και τα ισχυρά βιώματα του παππού μου Γιάννη Γκέγκα, του παιδιού που γεννήθηκε στο Ανθοχώρι λίγο πριν τον πόλεμο και, περνώντας μετά μέσα από τα σκληρά τοπία στην ομίχλη, έριξε άγκυρα στην Πτολεμαΐδα, όπου δημιούργησε κι έφτιαξε απ’ το μηδέν τη ζωή του.

Καθώς όλα αυτά τα χρόνια άκουγα τις ιστοριές της ζωής του στο χωριό από την παιδική του, κυρίως, ηλικία, καταγράφοντας μέσα μου ό,τι έχει περάσει, μου δημιουργήθηκε η ανάγκη να αρπάξω ένα κομμάτι της ιστορίας του και να το κάνω μια μουσική ταινία μικρού μήκους αφήνοντας έτσι το στίγμα του .

Επιπλέον , γνωρίζοντας την επιθυμία που είχε εδώ και χρόνια να γράψει ένα βιβλίο και να μοιραστεί με τον κόσμο όλα αυτά τα βιώματα για να μάθουν οι νέες γενιές για τις ρίζες τους και τις ιστορίες των παππούδων τους .Παράλληλα αυτό αποτελεί τροφή για σκέψη, για στοχασμούς και ιδέες για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι να μάθουμε την ιστορία μας και να μην ξαναζήσουμε τέτοιες καταστάσεις . Μπήκα λοιπόν στην αναζήτηση μιας τέτοιας όμορφης ανταμοιβής της σκέψης του με το παρόν έργο . Βιβλίο, ωστόσο, δεν μπορούσα να του κάνω αλλά μπορούσαμε να το προσεγγίσουμε έτσι καλλιτεχνικά ( συνδυάζοντας την μουσική με την υποκριτική -σκηνοθεσία την τέχνη του μοντάζ και την τέχνη της συγγραφής ).

Συζητήσαμε, μοιραστήκαμε ιδέες, κλάψαμε πολύ, γιατί είμαστε ευσυγκίνητοι, και ο κάθε ένας ανέλαβε τον ρόλο του ώστε να γίνει αυτή η σκέψη πράξη.

Ο παππούς Γιάννης Γκέγκας έγραψε το κείμενο που θα ακούσετε με πολύ αγάπη .

Ο οικογενειακός φίλος, ποιητής και πεζογράφος, Δημήτρης Βλαχοπάνος έγραψε τους στίχους του τραγουδιού, που είναι βασισμένοι στο κείμενο.

Εγώ ( Αριστέα Αδαμίδου ) έκανα τη σκηνοθεσία.

Ο μουσικός Δημήτρης Δημόπουλος και οι συνεργάτες του μετέτρεψαν αυτό το κείμενο σε πολύ όμορφο τραγούδι με παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα ακούσματα.

Ο Φάνης Τοψαχαλίδης άρπαξε όλα αυτά τα πλάνα, τα επεξεργάστηκε, έκανε μοντάζ και μας χάρισε αυτή την υπέροχη εικόνα.

Και φυσικά ο μικρός πρωταγωνιστής μας, ο Ιωάννης Ακριτίδης, αντεπεξήλθε σε όλο αυτό το εγχείρημα σαν ενήλικας και απέδωσε τον ρόλο, κάνοντας μας όλους να «λιώνουμε» σαν το βλέπουμε.

Καθώς ο μικρός μας είναι και ο εγγονός του παππού έχοντας το όνομα του .

Αφιερωμένο, λοιπόν, στο όμορφο ΑΝΘΟΧΩΡΙ μας… Με πολλές σκέψεις και βαθιά συγκίνηση.

Αλήθεια, έχουν άραγε τελειώσει οι κτηνωδίες; Μας έχουν γίνει μαθήματα όλα αυτά; Αν όχι, τότε πρέπει να κοιτάξουμε βαθιά στα πονεμένα μάτια των γονιών ή των παππούδων μας και σίγουρα θα μας δοθούν λύσεις και απαντήσεις. Ώστε να γίνει η ζωή μας ένα πραγματικό Ανθοχώρι, μακριά από κάθε διχασμό, μακριά από κάθε κτηνωδία. Ένα Ανθοχώρι ψυχής με χρώματα ολάνθιστα όπως άλλωστε και το όνομα αυτού του λατρεμένου τόπου .

Αφιερωμένο στο παππού μου και στο πολυαγαπημένο του ΑΝΘΟΧΩΡΙ που είναι ο τόπος του και ο μεγάλος του έρωτας .

Αριστέα Αδαμίδου

 

«Στους πρόποδες …του Λάκμονα»

Σκηνοθεσία : Αριστέα Αδαμίδου

Κείμενο : Ιωάννης Γκέγκας

Επιμέλεια κειμένου : Αριστέα Αδαμίδου

Στίχοι : Δημήτρης Βλαχοπάνος

Μουσική σύνθεση & πιάνο : Δημήτρης Δημόπουλος

Βιολί : Στέλλα Δημόπουλου

Φωνητικά : Έμη Τσούρα & Μαρία Δημόπουλου

Κρουστά : Δημόπουλος

Αφήγηση : Αριστέα Αδαμίδου

Έπαιξαν οι ηθοποιοί :

Αριστέα Αδαμίδου

Ιωάννης Γκέγκας

& ο μικρός Ακριτίδης Ιωάννης

 

Στο video clip παρουσιάζονται εικόνες από το Ανθοχώρι Μετσόβου

Μοντάζ - Επεξεργασία video : Φανής Τοψαχαλίδης

 

Δημοφιλή Νέα

Super Market
Super Market
Το ptolemaida.tv συμμετέχει στην 24ωρη απεργία της ΕΣΗΕΑ για την Εργατική Πρωτομαγιά μέχρι τις 5 το πρωί της Πέμπτης
Ο καιρός Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου 2024 στη Δ. Μακεδονία & σε 6 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας I kozani.tv
Για τον αγώνα του Εοδραϊκού Πτολεμαΐδας της Κυριακής 28 Απριλίου 2024 - Μια ολόκληρη πόλη άνω κάτω ! (γράφει ο Παναγιώτης Τσαρτσιανιδης)
Αίσχος και Ντροπή! Αποφυλακίζουν με βούλευμα τον αρχιναζί αρχηγό της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκο
«OUT OF LINES» by top-sport.gr: Χρήστος και Γιάννης σχολιάζουν το επεισοδιακό παιχνίδι «Εορδαϊκός - Αστέρας Πετριτή» - Όλα όσα έγιναν, στο ματς που θα θυμόμαστε για χρόνια (video)
Συγκέντρωσες Εργατικών Σωματείων, Αγροτικών Συλλόγων και Ενώσεων Συνταξιούχων για την Εργατική Πρωτομαγιά σε Κοζάνη & Πτολεμαΐδα (φωτογραφίες - video)