pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Οι «Κυριακάτικες ιστορίες» πήραν τα βουνά! Μια μοναδική περιήγηση στη Βλάστη των θρύλων και των παραδόσεων!

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τα όρη και τα βουνά πήραν την Κυριακή 9 Ιουλίου οι «Κυριακάτικες ιστορίες» και ο δρόμος τους έφερε στην όμορφη και γραφική Βλάστη,

έναν τόπο όπου ζωντανεύουν οι θρύλοι και διατηρούνται ήθη, έθιμα και παραδόσεις.

Αφού ξαποστάσαμε κάτω απ’ τον γέρικο πλάτανο, ξεκινήσαμε για την αυλή της Φιλιώς όπου ο Σύλλογος Βλατσιωτών "Προφήτης Ηλίας" έκανε την αναπαράσταση του φορτώματος ρούχων και στρωσιδιών στα ζώα, με προορισμό το πλύσιμο στη νεροτριβή,

Στη συνέχεια, περπατήσαμε στα μονοπάτια της ιστορίας του χωριού. Περάσαμε από τις εκκλησιές, τις βρύσες, τα ιστορικά κτήρια, τα αρχοντικά, τις καταπράσινες αυλές, το «Σουηδικό» για να επιστρέψουμε και πάλι στην πλατεία γύρω και τον πλάτανο της .

Εκεί, ο κυρ-Τάκης Τσιγαρίδας μας ταξίδεψε στον χρόνο με την ιστορία του που ξεκινούσε από τους κερατζήδες κι έφτανε μέχρι τους φημισμένους εμπόρους της Βλάστης.

Χάρη στην αφήγηση του Αθανάσιου Τζαφέτα που αναδιηγήθηκε η Σοφία, ζωντάνεψαν τα «χάρτινα παντελονάκια» των Χριστουγέννων, για να πάρει τη σκυτάλη η Ναούμα Ξανθοπούλου και να μας μπάσει στη δική της ζωή που κύλησε ανάμεσα σε κλωστές και νήματα στο «Σουηδικό», όπως το έλεγαν οι άνθρωποι του χωριού το εργοστάσιο όπου άνθησε η τέχνη της υφαντικής παράδοσης της Βλάστης.

Η συντροφιά μας κατέληξε στην καταπράσινη αυλή του κτήματος Γιαννιώτη όπου γεύτηκε παραδοσιακές γεύσεις της Βλάστης και απόλαυσε την μοναδική ζωγραφήγηση της Λήδας Βαρβαρούση καθισμένη γύρω από την ψηλή βελανιδιά.

Ο Σωτήρης Βασβατέκης οικοδεσπότης του γειτονικού κτήματος «Αναστασία» υποδέχτηκε με χαρά τα παιδιά και σύστησε τα άλογα, αποκαλύπτοντας τα μυστικά τους.

Ευχαριστίες.

Για την μεγάλη αυτή Κυριακή ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν να την ζήσουμε. Τον Αργύρη Παφίλη, την Λήδα Βαρβαρούση, τους αφηγητές Τάκη Τσιγαρίδα, Αθανάσιο Τζαφέτα, Ναούμα Ξανθοπούλου, τον Αποστόλη Ασπράγκαθο και όλα τα παιδιά της διοργάνωσης «Γιορτές τις γης».

Τον Πρόεδρο της κοινότητας Γιάννη Τζιούμαρη και τον Γιάννη Πράπα που μέρες πριν συνέβαλαν καθοριστικά στο να ετοιμάσουμε αυτή την ξενάγηση μας σε κάθε γωνιά του χωριού προσφέροντας μας τις χρήσιμες γνώσεις για τη διοργάνωση της εκδρομής μας. Τέλος ευχαριστούμε τον οδηγό του λεωφορείου μας τον κυρ Αλέκο που μας ταξιδεύει χρόνια με αγάπη και ασφάλεια καθώς επίσης και τους άψογους συνεπιβάτες μας που ήταν παιδιά και γονείς του Συλλόγου ΑΜΕΑ Εορδαίας.

 

Δημοφιλή Νέα

Όλα όσα έγιναν στο
Από τον παράδεισο στην κόλαση - Σε κλάματα ξέσπασαν οι παίχτες του Εορδαϊκού Πτολεμαΐδας μετά τον υποβιβασμό της ομάδας (φωτογραφίες)
Εορδαϊκός - Αστέρας Πετριτή: Με ασθενοφόρο έφυγε από το γήπεδο ο Α’ Βοηθός, με αστυνομία ο διαιτητής και ο Β’ Βοηθός (φωτογραφίες - βίντεο)
Γυμνάσιο Ποντοκώμης, συνάντηση αποφοίτων μετά από 34 χρόνια το Σάββατο 27 Απριλίου !!! (φωτογραφίες - video)
Ζητείται προσωπικό στο Ξενοδοχείο Παντελίδης στην Πτολεμαΐδα / ΤΜΗΜΑ ΚΟΥΖΙΝΑ - CATERING
Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Απριλίου: Οι θερμοκρασίες σε  Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Γρεβενά, Καστοριά, Σέρβια,  Βελβεντό, Ποντοκώμη, Μεσόβουνο,  Αιανή, Αμύνταιο, Ακρινή, Βλάστη, Κρόκο
Ο Στέφανος Σεβίλογλου παίζει με ποντιακή λύρα το ‘New York Minute’ του θρυλικού κιθαρίστα John Scofield (video)
Θόδωρος Αγγελόπουλος: Μας έμαθε να… βλέπουμε | Γεννήθηκε στις 27 Απριλίου του 1935

Θόδωρος Αγγελόπουλος: Μας έμαθε να… βλέπουμε | Γεννήθηκε στις 27 Απριλίου του 1935


Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γεννήθηκε σαν σήμερα 27 Απριλί…