pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Σαν σήμερα 27 Αυγούστου

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου. Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε.

413 π.Χ Ο Νικίας και Δημοσθένης (σσ. ο νεώτερος, γιος του Παιανιέως του γνωστού ρήτορα) αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την πολιορκία των Συρακουσών

410 Μέσα σε τρεις ημέρες ολοκληρώνεται η λεηλασία της Ρώμης από τους Βησιγότθους.

479 π.X. Η Μάχη των Πλαταιών λήγει νικηφόρα για τους Έλληνες υπό τη διοίκηση του Παυσανία.

551 Γεννήθηκε ο Κινέζος φιλόσοφος Κομφούκιος, εξελληνισμένη ονομασία του Κουνγκ Φου Τζου

1577 Πέθανε ο Τιτσιάνο Βετσέλι, ένας από τους μεγαλύτερους Ιταλούς ζωγράφους της Αναγέννησης

titsiano

1635 Πεθαίνει ο Ισπανός συγγραφέας Λόπε δε Βέγα.

1660 Τα βιβλία του Άγγλου φιλόσοφου Τζον Μίλτον καίγονται στην πυρά στο Λονδίνο, επειδή ο συγγραφέας άσκησε κριτική στον βασιλιά Κάρολο Β’

1770 Γεννήθηκε ο Γερμανός ιδεαλιστής φιλόσοφος Γκέοργκ Βίλχελμ Φρίντριχ Χέγκελ.

1789 Η γαλλική Εθνοσυνέλευση υιοθετεί τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

1813 Η Μάχη της Δρέσδης τελειώνει με νίκη του Ναπολέοντα, που κατάφερε να κατατροπώσει τη συμμαχία Αυστριακών, Ρώσων και Πρώσων.

1829 Οι πρώτοι Έλληνες πατούν το πόδι τους στην Αυστραλία. Πρόκειται για επτά ναυτικούς, που έχουν καταδικασθεί για πειρατεία από τους Άγγλους. Τα ονόματά τους: Γεώργιος Βασιλάκης, Γκίκας Βούλγαρης, Γεώργιος Λαρίτσος, Αντώνης Μανόλης, Δαμιανός Νίνης, Νικόλαος Παπανδρέας και Κωνσταντίνος Στρομπόλης.

1859 Ανακαλύπτεται πετρέλαιο στην Πενσυλβάνια και δημιουργείται η πρώτη εμπορικά επιτυχημένη παγκοσμίως πηγή πετρελαίου.

1883 Φονικές πλημμύρες “χτυπούν” την Ινδονησία, προκαλώντας το θάνατο σε 36.000 ανθρώπους.

1896 Λαμβάνει χώρα ίσως ο πιο σύντομος πόλεμος στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Διεξάγεται μεταξύ Μ. Βρετανίας και Ζανζιβάρης (τμήματος της σημερινής Τανζανίας) και διαρκεί μόλις 38 λεπτά.

1905 Γεννιέται ο Άρης Βελουχιώτης (Θανάσης Κλάρας) στη Λαμία.
? Το 1922 έγινε μέλος της ΟΚΝΕ και το 1925 μέλος του ΚΚΕ. Ως στρατιώτης οδηγήθηκε στον πειθαρχικό ουλαμό Καλπακίου. Μετά την απόλυσή του ανταποκρίθηκε σε διάφορες κομματικές χρεώσεις και διώχθηκε κατά καιρούς από το αστικό κράτος και τις κυβερνήσεις του. Την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά εξορίστηκε στη Γαύδο και φυλακίστηκε στην Αίγινα (1938). Το 1939 μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα. Υπέγραψε δήλωση μετανοίας και αποφυλακίστηκε. Στη διάρκεια της Κατοχής βρέθηκε στην Αθήνα, όπου τον Ιούλη του 1941 συνδέθηκε με την ΚΕ, η οποία τον αποκατέστησε στο Κόμμα. Τον Αύγουστο του ίδιου έτους του ανέθεσε να συγκροτήσει αντάρτικο στρατό. Αυτό το καθήκον ο Άρης το έφερε σε πέρας με τον καλύτερο τρόπο. Το Μάη του 1943 με τη δημιουργία του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ ανέλαβε καπετάνιος του.
? Ο Άρης αντιτάχθηκε στη Συμφωνία της Βάρκιζας και τη χαρακτήρισε λαθεμένη. Στο διάστημα Φλεβάρης – Απρίλης του 1945 ανέλαβε με δική του ευθύνη πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση νέου αντάρτικου στρατού, παρά την αντίθετη απόφαση του ΚΚΕ. Η δράση του αυτή είχε ως αποτέλεσμα τη διαγραφή του από το Κόμμα.
? Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη για το Δοκίμιο Ιστορίας του Κόμματος, περίοδος 1918-1949, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιούνη 2018, αποφάσισε την κομματική αποκατάσταση του Άρη Βελουχιώτη. Συγκεκριμένα στην Απόφαση σημειώνεται:
«Στην Απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης (16 Ιούλη 2011) “Για την Πολιτική Αποκατάσταση του Άρη Βελουχιώτη”, αναφερόταν μεταξύ άλλων:
▪️ “Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη αποφασίζει την επίσημη πολιτική αποκατάσταση του Αρη Βελουχιώτη . Θεωρεί ότι είχε δίκιο ως προς την εκτίμηση που έκανε για τη Συμφωνία της Βάρκιζας.
Παράλληλα, η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη σημειώνει ότι η διαφωνία του Αρη με τη Συμφωνία της Βάρκιζας δεν δικαιώνει τη στάση του απέναντι στη συλλογική θέση του Κόμματος και την παραβίαση από αυτόν της κομματικής πειθαρχίας, καθώς και την αξιοποίηση από τον Αρη της φήμης και του σεβασμού που είχε κατακτήσει την προηγούμενη περίοδο ως καπετάνιος του ΕΛΑΣ και στέλεχος του ΚΚΕ. Η στάση αυτή, που αποτέλεσε ρήξη με τη θεμελιώδη αρχή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, δεν καθιστά δυνατή τη μετά θάνατοαποκατάσταση της κομματικής του ιδιότητας.
▪️ Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη καταγγέλλει την απόπειρα της αστικής και οπορτουνιστικής προπαγάνδας και ιστοριογραφίας, που παίρνουν δήθεν υπό την προστασία τους τον Αρη, για να επιτεθούν στο ΚΚΕ. Στη λαϊκή συνείδηση ο Αρης Βελουχιώτης είναι ταυτισμένος με την ηρωική πορεία του ΚΚΕ, τον αγώνα για την ανατροπή της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας. Ο Αρης Βελουχιώτης τάχθηκε υπέρ της ένοπλης πάλης, που την απορρίπτουν όσοι επιχειρούν να τον οικειοποιηθούν”.
▪️ Στο διάστημα που πέρασε από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του 2011, η όλη διαδικασία για τη συγγραφή του Α’ τόμου του Δοκιμίου Ιστορίας, ιδιαίτερα της περιόδου 1939 – 1949, έδωσαν τη δυνατότητα μεγαλύτερης εμβάθυνσης στη δράση και την κατάσταση του ΚΚΕ στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μελετήθηκαν παραπέρα η λειτουργία του Κόμματος και η σχέση του με το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ σε συνθήκες επαναστατικής κατάστασης.
▪️ Τεκμηριώνεται το συμπέρασμα ότι η συλλογική λειτουργία των καθοδηγητικών οργάνων (ΠΓ και ΚΕ) ήταν ανεπαρκής, με ανάλογη επίδραση σε όλη τη δομή του ΚΚΕ. Αυτή η ανεπάρκεια εκφράστηκε ακόμα περισσότερο στο διάστημα της απελευθέρωσης και το Δεκέμβρη του 1944, έως την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας, περίοδο κατά την οποία παραγκωνίστηκε ταυτόχρονα το Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ.
▪️ Η υποβάθμιση της συλλογικής λειτουργίας του ΠΓ και της ΚΕ συνεχίστηκε και μετά από την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας, ενώ εκφράστηκε χαρακτηριστικά και στον τρόπο αντιμετώπισης του Αρη Βελουχιώτη από το ΠΓ. Δίχως να δικαιώνεται η απειθαρχία του, συνάγεται ότι η διαρρηγμένη συλλογική λειτουργία όχι μόνο δεν προσέφερε στον Αρη, καθώς και σε χιλιάδες άλλα κομματικά μέλη, πεδίο για μια ουσιαστική συζήτηση, αλλά και τροφοδοτούσε εξ αντικειμένου φυγόκεντρες κινήσεις, που βεβαίως είχαν πολιτική βάση. Προκάλεσε τη μαζική αντίδραση των μελών του Κόμματος και ΕΛΑΣιτών στη Συμφωνία της Βάρκιζας, που γρήγορα ανατράπηκε από τη ζωή.
Τα παραπάνω ενισχύουν το σκεπτικό ότι η μη κομματική αποκατάσταση του Άρη Βελουχιώτη δεν εναρμονίζεται με την πολιτική του αποκατάσταση που έγινε το 2011.
Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ αποφασίζει να αποκατασταθεί ολόπλευρα ο Άρης Βελουχιώτης .
▪️ Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη εκτιμά ότι το ΚΚΕ διαθέτει την απαραίτητη ωριμότητα να κρίνει τα ιστορικά γεγονότα αντικειμενικά και εξάγοντας συμπεράσματα, ένα από τα οποία είναι η ανάγκη τήρησης των αρχών της συλλογικότητας, της σταθερής προσήλωσης στις αρχές λειτουργίας του» (902.gr)

aris 1

1909 Γεννιέται ο Νίκος Τσιφόρος

1910 Ο Τόμας Εντισον κάνει επίδειξη της τελευταίας ανακάλυψής του, που είναι οι κινούμενες και ομιλούσες εικόνες.

1922 Ο Τουρκικός στρατός μπαίνει στη Σμύρνη. Ο τραγικός απολογισμός της Μικρασιατικής Εκστρατείας αποτυπώθηκε στα νούμερα ως εξής: 91.000 περίπου ήταν οι απώλειες του ελληνικού στρατού, ενώ 1.500.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τις εστίες τους αφήνοντας πίσω χιλιάδες νεκρούς.

mikrasiatiki katastrofi 1

1923 Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν επίσημα το Μεξικό.

1931 Το μεγαλύτερο επιβατικό αεροπλάνο της εποχής του, το Ντορνιέ DO-X, γερμανικής κατασκευής, πραγματοποιεί επιτυχημένη υπερατλαντική πτήση και προσγειώνεται στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης.

1939 Πρώτη πτήση για αεροσκάφος τζετ, που κατασκευάστηκε από Γερμανούς, με το όνομα He 178.

1941 Γεννιέται η τραγουδίστρια Σεζάρια Έβορα από το Πράσινο Ακρωτήριο.

1942 Στην Ολλανδία, βρετανικά και αμερικανικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν το Ρότερνταμ.

1943  Αεροπορικός βομβαρδισμός από τους Γερμανούς ισοπεδώνει το χωριό Βορίζια στην Κρήτη.

1946 Ιδρύεται η Διεθνής Ένωση Φοιτητών (International Union of Students -IUS).

1948 Γεννήθηκε  ο ρόκερ Παύλος Σιδηρόπουλος

sidiropoulos

1949 Πέφτει ο Γράμμος. Τέλος του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα.

dse mottas1950 Ολοκληρώνεται το 4ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού (ΕΠΑ) στο Χέιζελ των Βρυξελλών που ξεκίνησε στις 23/8. Κυρίαρχη φιγούρα ο Emil Zatopek που κερδίζει τα 5χλμ (14:03.0) και τα 10χλμ (29:12.0). Ένα αξιοπερίεργο των αγώνων είναι ο τερματισμός των 100μ, όπου 4 αθλητές πέφτουν με τον ίδιο χρόνο 10.7 πάνω στο νήμα και χρειάζονται 45 λεπτά μελέτης του φώτο φίνις για να αναδειχθεί τελικά νικητής ο Γάλλος Ettiene Bali. Από ελληνικής πλευράς καλύτερος αθλητής ο Νίκος Σύλλας στη δισκοβολία που με 46.14 έρχεται έβδομος. Η πρώτη ελληνίδα που μετέχει σε ΕΠΑ είναι η Φανή Αργυρίου στο πένταθλο όπου με 1.862 βαθμούς κατατάσσεται ενδέκατη.

1950 Πεθαίνει ο Cesare Pavese (Τσέζαρε Παβέζε), Ιταλός συγγραφέας, κριτικός και μεταφραστής

1952 Λήγουν οι διαπραγματεύσεις για πολεμικές αποζημιώσεις μεταξύ Γερμανίας και Ισραήλ, που διεξάγονταν στο Λουξεμβούργο. Η Γερμανία θα πληρώσει ως αποζημίωση 3 δισεκατομμύρια γερμανικά μάρκα.

1955 Εκδίδεται για πρώτη φορά το Guinness Book of World Records.

1960 Υπογράφεται στην Αθήνα συμφωνία με τη γαλλική Πεσινέ, που προβλέπει τη δημιουργία μιας μεγάλης βιομηχανίας για παραγωγή 100.000 τόνων αλουμίνας. Η συμφωνία αυτή αφορά στην πρώτη μεγάλη ξένη επένδυση στη χώρα.

pesine

1962 Η διαστημική αποστολή Mariner 2, με προορισμό την Αφροδίτη, ξεκινά το ταξίδι της.

1963 Η Καμπότζη διακόπτει τους δεσμούς της με το Νότιο Βιετνάμ.

Ο άγνωστος – γνωστός Le Corbusier και η σύγχρονη πόλη1965 Φεύγει από τη ζωή ο Ελβετός αρχιτέκτονας, Le Corbusier (Λε Κορμπιζιέ), ένας από τους βασικούς θεμελιωτές του μοντερνισμού στην αρχιτεκτονική.

1969 Στη Νότια Αφρική, ο Κρίστιαν Μπάρναρντ μεταμοσχεύει τεχνητή καρδιά σε παιδί.

1990 Πέθανε ο κιθαρίστας Στίβι Ρέι Βόγκαν

1994 Το καθεστώς Ντενκτάς ανακαλεί τις προηγούμενες αποφάσεις του που προβλέπουν ομοσπονδιακή λύση στο Κυπριακό.

1994 Στο Ιράν, 105χρονος ζητά διαζύγιο από την 100άχρονη σύζυγο του επειδή, όπως ισχυρίζεται, του έκανε το βίο …αβίωτο.

1995 Η ΟΑΠ και το Ισραήλ υπογράφουν συμφωνία για τη μεταβίβαση πολιτικών εξουσιών στους Παλαιστίνιους, σε διάφορους τομείς.

1995 Στην Ιταλία, συλλαμβάνεται ο Μάρκο Πανέλα καθώς και άλλα πέντε μέλη του Ριζοσπαστικού Κόμματος για κατοχή ναρκωτικών. Ο Πανέλα ετέθη σε κατ’ οίκον περιορισμό, επειδή προσέφερε χασίς στους περαστικούς σε αγορά της Ρώμης για να ευαισθητοποιήσει το κράτος και να αποποινικοποιήσει τα ναρκωτικά.

1977 Πέθανε ο Βραζιλιάνος άσσος του ποδοσφαίρου Άντερσον Λουί ντε Σούσα, γνωστός ως Ντεκό

1997 Πεθαίνει η τραγουδίστρια Σωτηρία Μπέλλου. Η Μπέλλου συνδέθηκε από τα νεανικά της χρόνια με το κομμουνιστικό κίνημα της χώρας μας. Μετείχε στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, καθώς στο Δεκέμβρη του 1944, όπου τραυματίστηκε. Σε μια από τις τελευταίες της συνεντεύξεις στον «Ριζοσπάστη» (27/2/94), θυμόταν: «Και “Ριζοσπάστη” διακινούσα… Ήμουν, είμαι και θα είμαι αριστερή. Το λέω και το φωνάζω… Πέρασα πολλά. Και ξύλο και φυλακές».

mpellou 1

1998 Η κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας και η αδυναμία ανόρθωσης της ιαπωνικής οδηγούν σε ρευστοποιήσεις τους ξένους επενδυτές, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να πέσει κατά 7,7%. Αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών έως τότε στη Σοφοκλέους (902.gr).

2003 Ο Άρης περνά στην κοντινότερη απόσταση από τη γη. Το πέρασμα αυτό επαναλαμβάνεται περίπου κάθε 60.000 χρόνια.

2005 Πέθανε ο Γιώργος Μουζάκης, τρομπετίστας και συνθέτης ελαφράς μουσικής. (Γεν. 15/8/1922)

2005 Αναστέλλεται η λειτουργία του ΣΠΑΠ (Σιδηροδρομικού Σταθμού Πελοποννήσου)

2009 Πεθαίνει ο Σεργκέι Μιχάλκοφ, Ρώσος συγγραφέας

2011 Πέθανε ο ηθοποιός Λυκούργος Καλλέργης

kallergis

ΠΗΓΗ: atexnos.gr

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Δημήτρης Παπαδόπουλος: Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Δημόσια Υγεία. Η κυβέρνηση είναι
Στέφανος Πράσσος: Προλάβατε!!! Σπίτια σε πλειστηριασμό.....

Στέφανος Πράσσος: Προλάβατε!!! Σπίτια σε πλειστηριασμό.....


Προλάβατε!!!!!!! Σπίτια σε πλειστηριασμό.......... Διαφήμισ…

Τραγικό ! Διαφημίσεις σε τοπικά sites για σπίτια που βγαίνουν σε πλειστηριασμό από την περιοχή μας (γράφει ο Παναγιώτης Τσαρτσιανίδης)
Super Market
Πρωτοβουλία Πολιτών Πτολεμαΐδας / Εορδαίας για την Ανάπτυξη: Επίσκεψη Υπουργού Υγείας στην Πτολεμαΐδα, με δυο ΜΕΘ σε κατάρρευση
Εορδαϊκή Δύναμη Πτολεμαΐδας: Με οκτώ αθλητές μας η συμμετοχή στο 2ο Προκριματικό Πρωτάθλημα TAEKWONDO, στην Θεσσαλονίκη