pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Σαν σήμερα 10 Σεπτεμβρίου

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε.

Σήμερα γιορτάζει η Πουλχερία

 

 

 

poulxeria

10 Σεπτεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Αυτοκτονίας

autoktonies

1224 Ιδρύεται το τάγμα των Φραγκισκανών μοναχών από τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασίζης.

1509 Ισχυρός σεισμός, γνωστός ως «Μικρή Ημέρα της Κρίσης», χτυπά την Κωνσταντινούπολη.

1827 Πέθανε ο Ούγκο Φόσκολο, (Ούγος Φώσκολος), ελληνικής καταγωγής ιταλός ποιητής. (Γεν. 6/2/1778)

1829 Αρχίζει η μάχη της Πέτρας στη Βοιωτία. Ήταν η τελευταία της Ελληνικής Επανάστασης και οδήγησε στην απελευθέρωση ολόκληρης της Ανατολικής Στερεάς, με εξαίρεση την Ακρόπολη των Αθηνών.

1834 Πέθανε ο Χρύσανθος, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

1892 Γεννήθηκε ο τιμημένος με Νόμπελ αμερικανός φυσικός, Άρθουρ Χόλι Κόμπτον

1896 Γεννήθηκε στη Ρώμη η σχεδιάστρια υψηλής ραπτικής, Έλσα Σκιαπαρέλι (Elsa Schiaparelli), που έζησε στη συνέχεια μεταξύ Ν.Υόρκης και Παρισιού όπου και πέθανε στις 3-Νοε-1973

1898 Πέθανε δολοφονήθηκε στη Γενεύη, η αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ, γνωστότερη ως Σίσσυ.

1918 Ο Κόκκινος Στρατός καταλαμβάνει το Καζάν.

1919 Υπογράφεται μεταξύ των νικητριών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων του Α’ παγκοσμίου πολέμου και της Αυστρίας η Συνθήκη του Σεν Ζερμέν (Αγίου Γερμανού), με την οποία διαλύθηκε η Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία και δημιουργήθηκαν τα ανεξάρτητα κράτη της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Τσεχοσλοβακίας και της Γιουγκοσλαβίας.

1920 Ιδρύεται στο Μπακού το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τουρκίας.

1925 Υπογράφεται και δημοσιεύεται το πρώτο Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας (αβασιλεύτου), που τίθεται αμέσως σε ισχύ.

1927 Γεννήθηκε ο Γεράσιμος Σκλάβος, Έλληνας γλύπτης. (Θαν. 28/1/1967)

1936 Διεξάγεται στο στάδιο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου το πρώτο Speedway (παγκόσμιο ατομικό πρωτάθλημα μοτοσικλέτας) .

1938 Γεννήθηκε ο Γερμανός μόδιστρος Καρλ Λάγκερφελντ

1942 Η βρετανική αεροπορία ρίχνει πάνω 100.000 εμπρηστικές βόμβες στο Ντίσελντορφ, παραδίδοντας την πόλη στις φλόγες.

1943 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Στην Ιταλία, οι Ναζί καταλαμβάνουν τη Ρώμη και το Μιλάνο μετά από πολιορκία.

1944 Γερμανικό τηλεγράφημα αναφέρει σχετικά με την αποχώρηση του γερμανικού κατοχικού στρατού από την Κρήτη και τη στάση των Βρετανών: «Οι Άγγλοι αφήνουν συνειδητά άθικτους τους ανθρώπους μας, παίρνοντας υπόψη μια επερχόμενη, που είναι και προς το αγγλικό συμφέρον, χρησιμοποίηση κατά των μπολσεβίκων»

1944 Τμήματα του 16ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ και της Εθνικής Πολιτοφυλακής απελευθερώνουν τη Νάουσα.

naousa

1945 Ο Βίντκουν Κουίσλινγκ, επικεφαλής της κατοχικής κυβέρνησης της Νορβηγίας, κρίνεται ένοχος προδοσίας και καταδικάζεται σε θάνατο. Το όνομά του έγινε συνώνυμο της προδοσίας.

1945 Πενήντα χιλιάδες εργάτες απεργούν σε Αθήνα και Πειραιά με αίτημα την αύξηση των μεροκάματων, τη χορήγηση τροφίμων, την απομάκρυνση των διορισμένων εργατοπατέρων (Μακρή, κλπ.), κ.α. Η κυβέρνηση απαντά εντείνοντας τις διώξεις. Εκατοντάδες εργάτες συλλαμβάνονται.

1951 Με την κινητοποίηση του λαού της Αθήνας και των κρατουμένων στις φυλακές «Αβέρωφ» ματαιώνεται η εκτέλεση των Παντελή Κιουρτσή, Τηλέμαχου Μεταξωτού, Βασίλη Παπαγιαννόπουλου, Σπύρου Αντύπα, Ι. Ίσαρη, Γ. Μαρτίνου, Δημήτρη Τρυφερούλη και Καβαλιεράτου.

1953 Ισχυρότατοι σεισμοί πλήττουν την Κύπρο. Καταστρέφεται η Πάφος, με 63 νεκρούς, 200 τραυματίες και 4.000 άστεγους. Πολλά σπίτια καταρρέουν σε 158 χωριά.

1960 Ο θρυλικός Αιθίοπας μαραθωνοδρόμος Αμπέμπε Μπικίλα κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης, τρέχοντας ξυπόλητος.

1972 Ο Πέτρος Γαλακτόπουλος κερδίζει αργυρό μετάλλιο στα 74 κιλά της ελληνορωμαϊκής πάλης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου όταν χάνει από τον Τσέχο Βιτεζλάβ Μάχα με 5-2 στα σημεία.

1974 Στον απόηχο της επανάσταση των γαρυφάλλων (Revolução dos Cravos) η Γουινέα-Μπισσάου αποκτά την ανεξαρτησία της από την Πορτογαλία.

1976 Στη Γιουγκοσλαβία, κοντά στο Ζάγκρεμπ, 176 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, όταν συγκρούονται ένα αεροσκάφος των Βρετανικών Αερογραμμών και ένα Yugoslav DC-9.

1976 Πεθαίνει ο βραβευμένος με Όσκαρ Αμερικανός σεναριογράφος και συγγραφέας Ντάλτον Τράμπο, ο οποίος το 1947 αρνήθηκε να καταθέσει στην Επιτροπή Αντι – Αμερικανικών Δραστηριοτήτων σχετικά με την «κομμουνιστική διείσδυση» στον κινηματογράφο και ως εκ τούτου μπήκε στη Μαύρη Λίστα της Επιτροπής.

1977 Ο Τυνήσιος φονιάς Χαμιντά Τζαντουμπί είναι ο τελευταίος κατάδικος που εκτελείται με γκιλοτίνα στη Γαλλία.

1979 Πεθαίνει ο πρόεδρος της Αγκόλας Αγκοστίνιο Νέτο.

1980 Η Λιβύη και η Συρία ανακοινώνουν ότι είναι “ενοποιημένο κράτος” και καλούν κι άλλες αραβικές χώρες να ενωθούν μαζί τους.

1981 Στην Ελλάδα, εγκαινιάζεται η νέα περιφερειακή οδός Αλίμου-Καρέα- Κατεχάκη.

1981  Μετά από 40 χρόνια “προσφυγιάς” η Γκουέρνικα, ο φημισμένος πίνακας του Ισπανού ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο, επιστρέφει στην Ισπανία. Ο Πικάσο ζωγράφισε τη “Guernica” το 1937, ως αντίδραση στη γερμανική βομβιστική επίθεση κατά της ομώνυμης πόλης κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου.

guernica

1995 Το ΝΑΤΟ εξαπολύει ρουκέτες εναντίον σερβοβοσνιακών θέσεων, συνεχίζοντας τους βομβαρδισμούς που ξεκίνησαν στις 30 Αυγούστου και διήρκεσαν έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

2002 Η Ελβετία γίνεται μέλος των Ηνωμένων Εθνών.

2003 Η σουηδή υπΕξ Anna Lindh (Άννα Λιντ),  μαχαιρώνεται μέχρι θανάτου σε εμπορικό κέντρο. Θα πεθάνει την επόμενη μέρα

2008 “Πυροδοτείται” ο επιταχυντής Large Hadron Collider στο CERN στη Γενεύη

2005 Πέθανε ο Κώστας Κάππος, ξεχωριστή προσωπικότητα του Κομμουνιστικού Κόμματος

kappos

2010 Πεθαίνει η ηθοποιός Γκιζέλα Ντάλι.

2011 Πεθαίνει ο Clif[ford Parker]Robertson (Κλιφ Ρόμπερτσον), Αμερικανός ηθοποιός

2011 – Το MV Spice Islander I βυθίζεται στα ανοικτά των ακτών της Τανζανίας, παρασύροντας στο θάνατο πάνω από 200 ανθρώπους.

ΝΑΤΟ NATO ΤΟΥΡΚΙΑ Προκλήσεις για τετελεσμένα

2019 Την ετοιμότητά τους να συμβάλουν στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, επί των διχοτομικών σχεδίων και εν μέσω της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας, εξέφρασαν ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης, οι οποίοι συναντήθηκαν  στο Μέγαρο Μαξίμου.
Βασικό θέμα συζήτησης ήταν η πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, η οποία δεν είναι καθόλου άσχετη με το σύνθετο παζάρι ανάμεσα στην Άγκυρα και ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα όπως οι ΗΠΑ, καθώς και με την επιδίωξη μονοπωλιακών ομίλων να «βάλουν χέρι» στον πλούτο της περιοχής.
Η νέα πρωτοβουλία κινείται στη βάση των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί σε προηγούμενα διχοτομικά σχέδια, όπως η Κοινή Δήλωση περί «δύο συνιστώντων κρατών», και θα συνεχίσει τις συζητήσεις από εκεί που διακόπηκαν το 2017 στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

Μέρα δράσης για τις αστικές συγκοινωνίες

2020 Μέρας δράσης για τις Αστικές Συγκοινωνίες – Αγώνας για συγκοινωνία συχνή, ασφαλή και αντίστοιχη των λαϊκών αναγκών.
Με την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ στο χέρι, ενημέρωναν τους επιβάτες, αναδείκνυαν την χρόνια πολιτική που ευθύνεται για τις τεράστιες ελλείψεις σε οχήματα, προσωπικό και ανταλλακτικά, καταγγέλλοντας ότι τα Μέσα Αστικής Συγκοινωνίας έχουν μετατραπεί σε Μέσα Μαζικής ταλαιπωρίας και συνωστισμού, σε συνθήκες μάλιστα έξαρσης της μετάδοσης του κορονοϊού. Παράλληλα, κάλεσαν στην παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μεταφορών.
Στην παρέμβαση στο Σύνταγμα, παρευρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

ΠΗΓΗ: atexnos.gr

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Δημήτρης Παπαδόπουλος: Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Δημόσια Υγεία. Η κυβέρνηση είναι
Στέφανος Πράσσος: Προλάβατε!!! Σπίτια σε πλειστηριασμό.....

Στέφανος Πράσσος: Προλάβατε!!! Σπίτια σε πλειστηριασμό.....


Προλάβατε!!!!!!! Σπίτια σε πλειστηριασμό.......... Διαφήμισ…

Τραγικό ! Διαφημίσεις σε τοπικά sites για σπίτια που βγαίνουν σε πλειστηριασμό από την περιοχή μας (γράφει ο Παναγιώτης Τσαρτσιανίδης)
Super Market
Πρωτοβουλία Πολιτών Πτολεμαΐδας / Εορδαίας για την Ανάπτυξη: Επίσκεψη Υπουργού Υγείας στην Πτολεμαΐδα, με δυο ΜΕΘ σε κατάρρευση
Εορδαϊκή Δύναμη Πτολεμαΐδας: Με οκτώ αθλητές μας η συμμετοχή στο 2ο Προκριματικό Πρωτάθλημα TAEKWONDO, στην Θεσσαλονίκη