pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Πάρις Κουκουλόπουλος: «Κοινωνικά άδικος, αναπτυξιακά ανεπαρκής και με άγνοια κινδύνου ο Προϋπολογισμός 2024»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Γενικός Εισηγητής εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων

της Βουλής επί του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2024, ήταν σήμερα ο Βουλευτής Κοζάνης και Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών, Πάρις Κουκουλόπουλος.

Στο πλαίσιο της αναλυτικής ομιλίας του, τεκμηρίωσε εκτενώς τις παραμέτρους κριτικής, δομώντας την επιχειρηματολογία του σε τρεις θεματικούς άξονες που ανέδειξαν πως ο προϋπολογισμός είναι «κοινωνικά άδικος, αναπτυξιακά ανεπαρκής και χαρακτηρίζεται από ένα έλλειμμα πρόβλεψης συγκεκριμένων ρίσκων ως προς το διεθνές περιβάλλον».

Ειδικότερα, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής περιέγραψε πως «ο προϋπολογισμός είναι κοινωνικά άδικος διότι: 1) Διατηρεί σε απαράδεκτα πρωτοφανή υψηλά επίπεδα τη σχέση άμεσων – έμμεσων φόρων, που αποτελεί πηγή ανισοτήτων. 2) Ο πληθωρισμός ναι μεν οδηγεί σε σοβαρή αύξηση των εσόδων, αλλά πλήττει τα φτωχότερα στρώματα. 3) Κανένα μέτρο, άμεσα ή έμμεσα, δεν σχετίζεται με την ακρίβεια που είναι το σημαντικότερο πρόβλημα, το βαρύτερο και πιο άδικο φορολογικό μέτρο, τη στιγμή που η Ελλάδα είναι στη 18η θέση ως προς το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ε.Ε., αλλά ως προς την αγοραστική δύναμη διολισθαίνει στην 26η θέση».

Εστιάζοντας στον αναπτυξιακά ανεπαρκή χαρακτήρα του προϋπολογισμού, ο Π. Κουκουλόπουλος παρουσίασε πως «1) δεν αλλάζει το μείγμα “ανάπτυξης” που βασίζεται μόνο στον τουρισμό, στις καταναλωτικές δαπάνες, στη “χρυσή βίζα” και στο real estate, ενώ η “χρυσή βίζα” και το real estate αποτελούν σήμα κινδύνου αφελληνισμού της ελληνικής οικονομίας, 2) διαπιστώνεται πλήρης απουσία κεντρικής στόχευσης ως προς την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, όπως διεξοδικά παρουσιάσαμε κατά τη σχετική χθεσινή συνεδρίαση, συνεπώς το επενδυτικό κενό παραμένει, χωρίς καμία μνεία για το πως θα καλυφθεί».

Όσον αφορά το έλλειμμα πρόβλεψης ρίσκου σε σχέση με τις σύγχρονες διεθνείς εξελίξεις, ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών παρέθεσε σειρά παραδειγμάτων, όπως «τις δραματικές εξελίξεις στη Γάζα, τις δημοσιονομικές εξελίξεις σε άλλες Χώρες της Ε.Ε., την ασυμφωνία στην Ε.Ε. για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο, αλλά και το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνεται κανένα “μαξιλάρι” για το ενεργειακό».

Επιπλέον, άσκησε αυστηρή κριτική στην Κυβέρνηση, καθώς «τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια σπατάλησε επιπόλαια πολύτιμο χρόνο και δημοσιονομικό χώρο. Με συνεχείς παρατάσεις στη διασύνδεση των pos με την ΑΑΔΕ, με τον περιορισμό της συζήτησης περί καταπολέμησης της φοροδιαφυγής μόνο στο Φ.Π.Α., με την προκλητική αποφορολόγηση στη μεταβίβαση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, με τη μη φορολόγηση των υπερκερδών στην ενέργεια για την οποία ακόμα εκκρεμεί η έκδοση Κ.Υ.Α., με την άρνηση αποδοχής της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για την ενέργεια την ώρα που η επιδότηση του ρεύματος κόστισε 8 δις». Υπογράμμισε δε πως «η μεγαλύτερη έλλειψη του π/υ είναι ότι αγνοεί πως η Χώρα μέχρι το 2032 έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα που οφείλει στο κατασυκοφαντημένο PSI, έχει χαμηλή εξυπηρέτηση χρέους μέχρι τα τέλη του 2032, συνεπώς χρειαζόμαστε σοβαρές προβλέψεις μεσομακροπρόθεσμα».

«Το δίλημμα οικονομία ή κοινωνία δεν υφίσταται. Το κεντρικό ζητούμενο είναι να θωρακίσουμε και την οικονομία και την κοινωνία παράλληλα, χωρίς καμία καθυστέρηση. Η επενδυτική βαθμίδα, για την οποία η Παράταξή μας ιστορικά διεκδικεί το μεγαλύτερο μέρος, σημαίνει σοβαρή συζήτηση για την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και το ορθό “ξεπάγωμα” των τριετιών (όχι όπως το έφερε η Κυβέρνηση), για την καταπολέμηση των ανισοτήτων, το τέλος της προσωπικής διαφοράς και το νέο ΕΚΑΣ, για την ολοκληρωμένη πρότασή μας αναφορικά με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την ανάπτυξη», επισήμανε ο Π. Κουκουλόπουλος, συμπυκνώνοντας σειρά προγραμματικών προτεραιοτήτων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

Δεν παρέλειψε, τέλος, να υπογραμμίσει πως «οι πρωτοβουλίες είναι αναγκαίο να λαμβάνονται στην ώρα που πρέπει», σημειώνοντας ως παράδειγμα την ανάγκη «εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών από το έλλειμμα και το χρέος, ενός μέρους τους τουλάχιστον, ζήτημα που προσφάτως ανέφερε ο Υπουργός, αλλά το ΠΑΣΟΚ έχει θέσει επανειλημμένως στη Βουλή όλα τα τελευταία χρόνια, ψηφίζοντας βεβαίως πάντοτε τις αμυντικές δαπάνες».

Δημοφιλή Νέα

Όλα όσα έγιναν στο
Από τον παράδεισο στην κόλαση - Σε κλάματα ξέσπασαν οι παίχτες του Εορδαϊκού Πτολεμαΐδας μετά τον υποβιβασμό της ομάδας (φωτογραφίες)
Εορδαϊκός - Αστέρας Πετριτή: Με ασθενοφόρο έφυγε από το γήπεδο ο Α’ Βοηθός, με αστυνομία ο διαιτητής και ο Β’ Βοηθός (φωτογραφίες - βίντεο)
Δημήτρης Παπαδόπουλος: Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Δημόσια Υγεία. Η κυβέρνηση είναι
Γυμνάσιο Ποντοκώμης, συνάντηση αποφοίτων μετά από 34 χρόνια το Σάββατο 27 Απριλίου !!! (φωτογραφίες - video)
Στέφανος Πράσσος: Προλάβατε!!! Σπίτια σε πλειστηριασμό.....

Στέφανος Πράσσος: Προλάβατε!!! Σπίτια σε πλειστηριασμό.....


Προλάβατε!!!!!!! Σπίτια σε πλειστηριασμό.......... Διαφήμισ…

Ζητείται προσωπικό στο Ξενοδοχείο Παντελίδης στην Πτολεμαΐδα / ΤΜΗΜΑ ΚΟΥΖΙΝΑ - CATERING