pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Το έγκλημα και οι «αντικειμενικοί» παρατηρητές (του Θανάση Σκαμνάκη)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Ημέρα Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2023, η Γάζα αποκλεισμένη. Το θέμα της ημέρας στη παγκόσμια ειδησεογραφία είναι ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου.

Οι νεκροί σχεδόν 500. Ο κόσμος όλος ξεσηκώθηκε για το έγκλημα. Πως απάντησαν οι Ισραηλινοί, οι παγκόσμιοι κυβερνήτες και ο τύπος που τους ακολουθεί;

Οι Ισραηλινοί είπαν πως το βομβάρδισαν οι Παλαιστίνιοι. Δείγμα για το ψέμα είναι η ανάρτηση στελέχους της κυβέρνησης Νετανιάχου, με ρόλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στην αρχή η ανάρτησή του έλεγε πως το Ισραήλ βομβάρδισαν γιατί το νοσοκομείο χρησιμοποιούσε η Χαμάς για να καλύπτει μαχητές της. Ανέσυρε την εξήγηση από το παλιό συνταγολόγιο. Χρόνια τώρα το Ισραήλ βομβαρδίζει στη Γάζα ή στη Δυτική όχθη υποδομές και αμάχους με την εξήγηση πως καλύπτονται εκεί μαχητές.

Μετά από λίγη ώρα η εξήγηση που είχαν επεξεργαστεί τα επιτελεία διαχείρισης των ειδήσεων του Ισραήλ, ήταν πως η ρουκέτα ήταν παλαιστινιακή.

Με αυτό πορεύονται κυβερνήσεις που υποστηρίζουν το Ισραήλ. Ο Μπάιντεν έσπευσε να το υιοθετήσει.

Βέβαια όλοι ξέρουμε πως το κράτος δολοφόνος του Ισραήλ, έχει καταγγελθεί από διεθνείς οργανισμούς, πρώτον απ’ όλους τον ΟΗΕ, και διεθνείς οργανώσεις πως έχει βομβαρδίσει κατ’ επανάληψη νοσοκομεία, σχολεία και χώρους συγκέντρωσης αμάχως και παιδιών. Και αυτές τις ημέρες βομβάρδισε ιατρικούς στόχους, μια αποθήκη του ΟΗΕ, σχολεία κ.λπ.

Σήμερα, οι μεγάλες εφημερίδες του κόσμου, επειδή δεν μπορούν να γίνουν τόσο γελοίες όσο οι κυβερνήσεις, υιοθετούν μια ουδέτερη στάση. Οπότε οι αμφιβολίες είναι υπέρ του κατηγορουμένου.

Το Documenton στην ιστοσελίδα του παραθέτει τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων: 

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Μακελειό μέσα στο νοσοκομείο που βομβαρδίστηκε στη Γάζα». Εκατοντάδες άτομα σκοτώθηκαν το βράδυ της Τρίτης, από αεροπορική επιδρομή των Ισραηλινών στον παλαιστινιακό θύλακα. Στη Libération διαβάζουμε: «Χαμάς-Ισραήλ: Ο Τζο Μπάιντεν στην πυριτιδαποθήκη». Ο αμερικανός πρόεδρος φτάνει αυτή την Τετάρτη στη Μέση Ανατολή για να προσπαθήσει να αποφευχθεί η περιφερειακή κρίση και η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα. Την Τρίτη, μια αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ έπληξε ένα νοσοκομείο στο κέντρο της πόλης. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Το Ισραήλ σε στιγμές θρήνου και στρατηγικών επιλογών». Από την 7η Οκτωβρίου το Ισραήλ θρηνεί 1.400 ανθρώπους, εκ των οποίων περίπου 300 στρατιώτες. Παράλληλα, το Ισραήλ ζυγίζει τις επιλογές του για μια χερσαία επίθεση. Τέλος, η Le Figaro: «Ο Τζο Μπάιντεν στην Εγγύς Ανατολή: το παρακινδυνευμένο στοίχημα της διπλωματίας». Ο αμερικανός πρόεδρος θέλει να δείξει την αλληλεγγύη του με το Ισραήλ, ενώ προσπαθεί να αποφύγει μια περιφερειακή κλιμάκωση.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Σολτς: Για τη Γερμανία υπάρχει μόνο μια θέση στο πλευρό του Ισραήλ». Ο καγκελάριος επισκέπτεται το Τελ Αβίβ. Η Γάζα αναφέρει εκατοντάδες νεκρούς μετά από βομβαρδισμούς νοσοκομείων. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο Σολτς εκφράζει την αλληλεγγύη του στο Ισραήλ». Ο καγκελάριος κάνει λόγο για «επίσκεψη σε φίλους» στο Τελ Αβίβ και ζητά ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα. Το βράδυ ένας πύραυλος έπληξε ένα νοσοκομείο εκεί, σκοτώνοντας πολλούς ανθρώπους. Τέλος, η Die Welt: «Επιτιθέμενος πυροβόλησε δύο ανθρώπους στις Βρυξέλλες». Ο ύποπτος δράστης σκοτώθηκε προσπαθώντας να διαφύγει. Οι αρχές αναλαμβάνουν τρομοκρατική επίθεση.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Έκρηξη σε νοσοκομείο στη Γάζα σκοτώνει εκατοντάδες». Ισραήλ και Παλαιστίνιοι ανταλλάσσουν κατηγορίες, λίγες ώρες πριν ο Μπάιντεν φτάσει στην περιοχή. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Έκρηξη σκοτώνει εκατοντάδες σε νοσοκομείο στη Γάζα». Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί αλληλοκατηγορούνται ενώ επίκειται άφιξη Μπάιντεν στο Τελ Αβίβ. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα λέει ότι εκατοντάδες σκοτώθηκαν σε ισραηλινό αεροπορικό χτύπημα σε νοσοκομείο». Ο ισχυρισμός έγινε από θεσμό που ελέγχεται από τη Χαμάς, σχολιάζει η εφημερίδα. Ο ΠΟΥ καταδικάζει την επίθεση. Τέλος η Washington Post: «Πλήγμα σε νοσοκομείο σκοτώνει εκατοντάδες». Πάνω από 500 εκτιμώνται οι νεκροί από την επίθεση στο νοσοκομείο Αλ Αχλί.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Οργή με την επίθεση στο νοσοκομείο». Το χτύπημα σκοτώνει πάνω από 500 στη Γάζα, ενώ το Ισραήλ αρνείται την ευθύνη, την οποία ρίχνει στους τζιχαντιστές. Ο Guardian έχει τίτλο: «Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς στο χτυπημένο νοσοκομείο στη Γάζα». Ισραή και Χαμάς κατηγορούν το ένα την άλλη για το φονικό πλήγμα την παραμονή της επίσκεψης του προέδρου Μπάιντεν στο Τελ Αβίβ. Στον Independent διαβάζουμε: «Εκατοντάδες σκοτώθηκαν σε πυραυλική επίθεση σε νοσοκομείο στη Γάζα». Το Ισραήλ αρνείται την ευθύνη για την αεροπορική επίθεση που άφησε περισσότερους από 500 νεκρούς, λίγο πριν ο Μπάιντεν συνομιλήσει με τον Νετανιάχου για τα σχέδιά του σχετικά με τον πόλεμο. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ο Μπάιντεν επισκέπτεται το Ισραήλ ενώ εκατοντάδες πεθαίνουν στο νοσοκομείο της Γάζας». Ο πρόεδρος θα φτάσει την πιο επικίνδυνη στιγμή του πολέμου καθώς η έκρηξη σκοτώνει γυναικόπαιδα.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Η σφαγή που αναζωπυρώνει το μίσος». Πλήγμα στο νοσοκομείο Αλ Αχλί, η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ για το έγκλημα των 500 νεκρών, ενώ εμπλέκει ακόμα και τις ΗΠΑ. Ο ισραηλινός στρατός αρνείται τις κατηγορίες, αναφέροντας ότι ήταν χτύπημα της ισλαμιστικής οργάνωσης. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Σφαγή στο νοσοκομείο της Γάζας». Το υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης αναφέρει ότι υπάρχουν εκατοντάδες νεκροί, το Ισραήλ αποκρούει τις κατηγορίες. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Γάζα, το μακελειό στο νοσοκομείο». Εκατόμβη νεκρών αμάχων, ενώ Χαμάς και Ισραήλ ανταλλάσσουν κατηγορίες για την ευθύνη της επίθεσης. Τέλος, η Corriere della Sera: «Σφαγή στο νοσοκομείο της Γάζας». Εκατόμβη νεκρών, ενώ Χαμάς και Ισραήλ αλληλοκατηγορούνται για το χτύπημα. Αυτή την Τετάρτη ο Μπάιντεν φτάνει στο Τελ Αβίβ.

 Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Εκατόμβη σε ένα νοσοκομείο στη Γάζα». Η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ ότι προκάλεσε τουλάχιστον 500 θανάτους. Ο Νετανιάχου αρνείται την ευθύνη της επίθεσης και ρίχνει το φταίξιμο στους «βάρβαρους τρομοκράτες». Και η El Mundo: «Η Χαμάς και το Ισραήλ αλληλοκατηγορούνται για το μακελειό σε νοσοκομείο της Γάζας». Το Ισραήλ αρνείται ότι προκάλεσε το θάνατο εκατοντάδες ανθρώπων στο νοσοκομείο Αλ Αχλί και κατηγορεί την Ισλαμική Τζιχάντ, παρακλάδι της Χαμάς, ότι έριξε μια ρουκέτα που αστόχησε και πέτυχε το νοσοκομείο.

Η ελληνικές εφημερίδες στο ίδιο μοτίβο: Λουτρό αίματος στη Γάζα, η Καθημερινή, Έγκλημα πολέμου σε νοσοκομείο, η Εφημερίδα των Συντακτών (του οποίου ο δράστης δεν κατονομάζεται). Μόνο ο Ριζοσπάστης έχει υενπέρτιτλο :Το Ισραήλ δολοφονεί εν ψυχρώ γυναίκες και παιδιά.

Οι άλλες προτιμούν να μην έχουν μεγάλα θέματα σχετικά, της Αυγής συμπεριλαμβανομένης: Το μεγάλο φαγοπότι του ταμείου ανάκαμψης. Ο Ελεύθερος Τύπος ασχολείται με τους δασικούς χάρτες, Τα Νέα με τους ευρωπαίους τραπεζίτες.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σ’ εμάς, έσπασε τη σιωπή του και δήλωσε πως είναι υπέρ των αμάχων. Ο ίδιος ως πρωθυπουργός, μαζί με τον τότε υπουργό του επί των Εξωτερικών, έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στη διαμόρφωση του άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου-Ισραήλ υπό την αμερικανική αιγίδα. Σήμερα που ο κόσμος βοά για το έγκλημα ο πρώην πρωθυπουργός νίπτει τας χείρας του εξισώνοντας την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και το βομβαρδισμό του νοσοκομείου που όπως λέει: «διαπράχθηκε- σύμφωνα με τα ΜΜΕ – από την Ισραηλινή αεροπορία». Και καλεί την ΕΕ να μείνει πιστή στις …αρχές της!

Την ώρα της κρίσης, όλοι και όλα κρίνονται. Σήμερα το δίλημμα έχει τεθεί με αμείλικτο τρόπο. Ή θα συγκροτηθεί το ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ ή θα διαιωνίζεται το έγκλημα με την μια ή την άλλη μορφή.

ΠΗΓΗ: www.kommon.gr

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

LIVE ενημέρωση του top-sport.gr από το «ντέρμπι» Δυτικής Μακεδονίας ανάμεσα σε Εορδαϊκό και  Καστοριά (Photos)
Η Παρθένα Τσοκτουρίδου διαβάζει απόσπασμα από το βιβλίο της «Επιστολές μιας αλλόκοτης εποχής» (video)
Δημήτρης Παπαδόπουλος: Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Δημόσια Υγεία. Η κυβέρνηση είναι
Στέφανος Πράσσος: Προλάβατε!!! Σπίτια σε πλειστηριασμό.....

Στέφανος Πράσσος: Προλάβατε!!! Σπίτια σε πλειστηριασμό.....


Προλάβατε!!!!!!! Σπίτια σε πλειστηριασμό.......... Διαφήμισ…

Μπρεχτ: Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να σκοτώσεις έναν άνθρωπο
Τραγικό ! Διαφημίσεις σε τοπικά sites για σπίτια που βγαίνουν σε πλειστηριασμό από την περιοχή μας (γράφει ο Παναγιώτης Τσαρτσιανίδης)