pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Σύλλογος Διαβητικών Νομού Κοζάνης «Διαβητική Πορεία»: 14 Νοεμβρίου | Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη (WDD) με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF) και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO)

, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, που είναι η μέρα γενεθλίων του Καναδού νομπελίστα γιατρού Φρέντερικ Μπάντινγκ (1891-1941), ο οποίος ανακάλυψε την ινσουλίνη το 1921 μαζί με τον Τσαρλς Μπεστ και έδωσαν έτσι ζωή σε εκατομμύρια άτομα με διαβήτη σε όλο τον κόσμο.

To 2023 η εκστρατεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF) εστιάζει στη σημασία της γνώσης του κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 2,

«Ενημερώσου για τους κινδύνους του Σακχαρώδους Διαβήτη, δράσε έγκαιρα»

Η γνώση του κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 2 μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση ή στην πρόληψη της πάθησης και της εμφάνισης διαβητικών επιπλοκών. Πολλοί άνθρωποι διαγιγνώσκονται με Διαβήτη τύπου 2 όταν υπάρχουν ήδη επιπλοκές. Η σημασία της πρόσβασης στις σωστές πληροφορίες, της έγκαιρης διάγνωσης και της σωστής αντιμετώπισης είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη των διαβητικών επιπλοκών. 1 στους 10 ενήλικες παγκοσμίως έχει διαβήτη. Πάνω από το 90% έχουν διαβήτη τύπου 2 και σχεδόν οι μισοί δεν έχουν διαγνωστεί ακόμη.

Τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει παρατηρηθεί μια ραγδαία αύξηση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Διαπιστώθηκε ότι το 1985, τριάντα εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο είχαν διαβήτη και μια δεκαετία αργότερα, ο αριθμός αυτός είχε φτάσει τα τριακόσια εκατομμύρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF), εάν δεν ληφθούν μέτρα για την εφαρμογή αποτελεσματικών προγραμμάτων πρόληψης και ελέγχου της νόσου, προβλέπετε ότι έως το 2030 ο συνολικός αριθμός των πασχόντων θα ανέλθει στα 600 εκατομμύρια.

Στην Ελλάδα από σακχαρώδη διαβήτη πάσχει περίπου το 12% του γενικού πληθυσμού.

Ο διαβήτης δεν αφορά μόνο τους ασθενείς και το σύστημα υγείας, αφορά όλη την κοινωνία και η ευθύνη για την αντιμετώπισή του πρέπει να είναι συλλογική. Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί σε πολλές περιπτώσεις με τη σωματική άσκηση τη διατήρηση κανονικού βάρους και τη σωστή διατροφή. Επίσης, είναι σημαντικό να γίνονται τακτικά οι απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις, σύμφωνα με την καθοδήγηση του εξειδικευμένου ιατρού που παρακολουθεί την πορεία του ασθενή.

Ο Σύλλογος Διαβητικών Νομού Κοζάνης κοντά στους νέους

Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για το Σακχαρώδη Διαβήτη και με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων, ο Σύλλογος Διαβητικών Ν. Κοζάνης «Διαβητική Πορεία», διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023 στο Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας, με ομιλητή τον Ειδικό Παθολόγο - Διαβητολόγο κ. Γουγούση Ιωάννη.

Με εκτίμηση

για το Δ.Σ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                       Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΕΤΚΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ                                                     ΒΑΣΣΑΚΗ ΟΥΡΑΝΙΑ

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Όλα όσα έγιναν στο
Από τον παράδεισο στην κόλαση - Σε κλάματα ξέσπασαν οι παίχτες του Εορδαϊκού Πτολεμαΐδας μετά τον υποβιβασμό της ομάδας (φωτογραφίες)
Δημήτρης Παπαδόπουλος: Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Δημόσια Υγεία. Η κυβέρνηση είναι
Εορδαϊκός - Αστέρας Πετριτή: Με ασθενοφόρο έφυγε από το γήπεδο ο Α’ Βοηθός, με αστυνομία ο διαιτητής και ο Β’ Βοηθός (φωτογραφίες - βίντεο)
Γυμνάσιο Ποντοκώμης, συνάντηση αποφοίτων μετά από 34 χρόνια το Σάββατο 27 Απριλίου !!! (φωτογραφίες - video)
Στέφανος Πράσσος: Προλάβατε!!! Σπίτια σε πλειστηριασμό.....

Στέφανος Πράσσος: Προλάβατε!!! Σπίτια σε πλειστηριασμό.....


Προλάβατε!!!!!!! Σπίτια σε πλειστηριασμό.......... Διαφήμισ…