pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Αργύρης Παφίλης: "Μια σύντομη βόλτα στη Σιάτιστα γύρω από την Γεράνεια"... (φωτογραφίες)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα "Μια σύντομη βόλτα στη Σιάτιστα γύρω από την Γεράνεια κάναμε πριν λίγες μέρες

με τον φίλο Χρήστο Καρακουλάκη που με ξενάγησε μέσα σε υπέροχα στενά που κρύβουν θησαυρούς της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της πόλης. Ο Χρήστος γνώριζε το καθετί με λεπτομέρειες μια στάση στο σπίτι της γιαγιάς του της κυρά-Αγγέλως για λιαστό κρασί.

Η κυρά Αγγέλω είναι 90 χρόνων μας υποδέχτηκε με πολύ χαρά και μου διηγήθηκε ιστορίες από την κατοχή όταν η οικογένειά της κινδύνεψε από τους Γερμανούς κατέφυγε στην Καλλονή Γρεβενών. Ξεκινήσαμε από την Καλλονή για να γυρίσουμε πίσω στο σπίτι μας στη Σιάτιστα. 

Φτάσαμε κοντά στο χωριό Μελιδόνι, ο Αλιάκμονας κατεβασμένος πολύ νερό. Ο πατέρας μου έριξε μια βελέντζα πάνω στο μουλάρι και έβαλε πάνω τον αδερφό μου και μαζί με την μάννα μου μπήκαν στο ποτάμι το νερό τους έφτανε ως τον λαιμό εγώ έμεινα στην άκρη.

Όμως το μουλάρι γλίστρησε κι αδερφός μου έπεσε στο ορμητικό νερό και τον τραβούσε, τότε η μάννα αψηφώντας την δίνη και την παραζάλη του ποταμού ορμάει   πιάνει τον αδερφό μου και τον βγάζει στην απέναντι όχθη. Εγώ έμεινα μόνη στην άλλη όχθη και περίμενα, ήμουν 7 χρονών.

Οι γονείς μου μόλις φτάσανε στο Μελιδόνι ανάφεραν στους ανθρώπους του χωριού το γεγονός και ανησύχησαν γιατί είχε αρχίσει να σκοτεινιάζει. «Πρέπει να κάνουμε κάτι θα το φαν οι λύκοι το κορίτσι. Είναι ένα παιδί εδώ στο χωριό που το ξέρει το ποτάμι γιατί κάθε μέρα πάει και ψαρεύει, όμως είναι άρρωστος αυτόν τον καιρό».

Τον ειδοποίησαν και παρόλο που ήταν άρρωστος, ήρθε, πέρασε το ποτάμι με πήρε αγκαλιά μου είπε πώς να πιαστώ από πάνω του, περάσαμε το ποτάμι και μ΄ έφερε στους γονείς μου σώα! Αυτά έχ ου πόλεμους να μην περάσ΄ ου κόσμους αυτά που περάσαμε εμείς, μου είπε με μάτια δακρυσμένα. Η κυρά Αγγέλω σε πολλά σημεία έκλαψε εκεί που δάκρυσε πολύ και λύγισε η φωνή της ήταν η σκηνή στον Αλιάκμονα που η μάννα της άφησε το μουλάρι κι έπεσε στα φουρτουνιασμένα νερά να σώσει το παιδί της.

Όλη αυτή την πορεία, μου την διηγήθηκε με μεγάλη συγκίνηση, είχα φορτιστεί τόσο από την περιπέτεια που συγκινήθηκα κι εγώ ιδιαίτερα κατά την επιστροφή τους στη Σιάτιστα την περιπέτεια που πέρασε η οικογένεια της κοντά στο χωριό Μελιδόνι γιατί ο Αλιάκμονας ήταν πλημμυρισμένος. Η βόλτα μας τερμάτισε στον Προφήτη Ηλία. Χρηστό να ΄σαι καλά σ΄ ευχαριστώ για όλα".

Αργύρης Παφίλης - Σιάτιστα - Φεβρουάριος 2024 

www.kozani.tv 

 

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Δημήτρης Παπαδόπουλος: Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Δημόσια Υγεία. Η κυβέρνηση είναι
Στέφανος Πράσσος: Προλάβατε!!! Σπίτια σε πλειστηριασμό.....

Στέφανος Πράσσος: Προλάβατε!!! Σπίτια σε πλειστηριασμό.....


Προλάβατε!!!!!!! Σπίτια σε πλειστηριασμό.......... Διαφήμισ…

Τραγικό ! Διαφημίσεις σε τοπικά sites για σπίτια που βγαίνουν σε πλειστηριασμό από την περιοχή μας (γράφει ο Παναγιώτης Τσαρτσιανίδης)
Super Market
Πρωτοβουλία Πολιτών Πτολεμαΐδας / Εορδαίας για την Ανάπτυξη: Επίσκεψη Υπουργού Υγείας στην Πτολεμαΐδα, με δυο ΜΕΘ σε κατάρρευση
Εορδαϊκή Δύναμη Πτολεμαΐδας: Με οκτώ αθλητές μας η συμμετοχή στο 2ο Προκριματικό Πρωτάθλημα TAEKWONDO, στην Θεσσαλονίκη