pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Πρωτοβουλία Πολιτών Πτολεμαΐδας - Εορδαίας για την Ανάπτυξη: Ανοιχτή επιστολή στον Υφυπουργό κ. Ταχιάο

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Μας στάθηκε αδύνατον να μην απαντήσουμε με ανοιχτή επιστολή στον Υφυπουργό κ.Ταχιάο σε ότι αφορά την απάντηση που έδωσε σε ερώτηση του κ. Κουκουλόπουλου

για την σιδηροδρομική σύνδεση Καλαμπάκας – Κοζάνης.

Κύριε Υφυπουργέ, βρίσκετε συνεχώς λόγους και δικαιολογίες* και δεν απαντάτε στην ουσία της υπόθεσης.

►►► Έχετε αφήσει στο έλεος της μοίρας της την Δυτική Μακεδονία σε ότι αφορά τον σιδηρόδρομο, Ναι;; ή Όχι;;

Φυσικά και ναι, έχετε εγκαταλείψει ΠΛΗΡΩΣ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΉ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. ΑΠΟ ΌΣΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΠΟΥ ΕΞΑΓΓΕΛΕΤΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΌΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ Η ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΩΣ!!!

Απάντηση στη με αριθμό 1580/29.11.2021 Ερώτηση του Βουλευτού κ. Κυριάκου Βελόπουλου: με θέμα : «Χάραξη της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Καστοριά - Θεσσαλονίκη», του Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΣΕ κ. Πατέρα (αντί του υπουργού κ.Καραμανλή). H σιδηροδρομική γραμμή Καλαμπάκα -Κοζάνη -Πτολεμαΐδα ανήκει στο αναλυτικό δίκτυο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών (ΔΔΜ) με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2050.

Οι προτεινόμενες σιδηροδρομικές συνδέσεις Κοζάνη – Βέροια καθώς και Πτολεμαΐδα -Βέροια και Σιάτιστα -Καστοριά δεν είναι ενταγμένες στο ΔΔΜ. Αντίθετα η σύνδεση Φλώρινας – Καστοριάς -Πόγραδετς είναι ενταγμένη στο κεντρικό Δίκτυο που έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης Στα πλαίσια της συμμετοχής του ΟΣΕ στο πρόγραμμα «INTERREG IPA CROSS-BORDER COOPERATION PROGRAMME "GREECE-ALBANIA 2014-2020" για το έργο "CB RAILWAY" υλοποιήθηκε από τον ΟΣΕ σύμβαση με αντικείμενο την ανάλυση απαιτήσεων και επενδύσεων της εν λόγω σύνδεση Ελλάδας Αλβανίας μέσω Ιεροπηγής.

Συγκεκριμένα ο ΟΣΕ προτίθεται στο άμεσο μέλλον να εξετάσει μέσω προκαταρκτικών μελετών τις σιδηροδρομικές συνδέσεις Κοζάνη – Βέροια καθώς και Πτολεμαΐδα - Βέροια για να επιλεγεί η τεχνικοοικονομικά αρτιότερη λύση η οποία θα αποτελέσει το ελλείπον τμήμα της Σιδηροδρομικής Εγνατίας.

Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Σπυρίδων Κ. Πατέρας

https://sidirodromikanea.blogspot.com/2021/12/blog-post_763.html

Ήδη υπάρχουν οι μελέτες των τριών προτάσεων Ιεροπηγής – Πτολεμαΐδας, Ιεροπηγής – Φλώρινας, και Ιεροπηγής – Κοζάνης όπου όπως γνωρίζετε η 1η πρόταση δηλαδή η Ιεροπηγής – Πτολεμαΐδας, είναι και η φθηνότερη και η πιο σύντομη έναντι των άλλων δύο. Τι αλήθεια σας σταματά να συνεχίσετε με την δημοπράτηση αυτής την γραμμής και να συνεχιστούν οι μελέτες με την σύνδεση προς Θεσσαλονίκη;;; Στο πρόγραμμα της ΝΔ όταν ο κ.Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Κοζάνη τον Φεβρουάριο του 2023 διαβάζουμε……

Σιδηροδρομικά έργα: Ανάταξη και συντήρηση σιδηροδρομικού δικτύου Βορείου Ελλάδος Αναβάθμιση σε εντοπισμένα τμήματα της επιδομής – υποδομής και των σιδηροδρομικών συστημάτων (ΑΣΙΔ) του σιδηροδρομικού άξονα Πλατύ – Καύκασος και Μεσονήσι -Φλώρινα, συνολικού μήκους περί τα 160 χλμ. καθώς και στη συντήρηση για 10 έτη των συστημάτων και των πάγιων εγκαταστάσεων. Προϋπολογισμός: 60 εκατ. € (σελίδα 14). Συνεχίζοντας διαβάζουμε….. Επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ του Σ.Σ Αμυνταίου-Σ.Σ Πτολεμαΐδας Εργασίες συντήρησης της υφιστάμενης γραμμής. Προϋπολογισμός: 2 εκατ. € Εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης: Δεκέμβριος 2025. Σιδηροδρομική σύνδεση Ελλάδας - Αλβανίας: «Initiative for improving cross border transport through rail connection between Krystallopigi and Pogradec». Δράση που υλοποίηθηκε από κοινού από ΕΡΓΟΣΕ, ΟΣΕ και Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας με κύριο φυσικό αντικείμενο την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης σιδηροδρομικής σύνδεσης Ελλάδας - Αλβανίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του έργου η βέλτιστη διαδρομή για τη σιδηροδρομική σύνδεση των χωρών, είναι μέσω μέσω Κοζάνης - Σιάτιστας – Καστοριάς. Προϋπολογισμός: 0,8 εκατ. € Ολοκληρωμένο. Νέα μονή σιδηροδρομική γραμμή Καλαμπάκα – Κοζάνη Η νέα μονή σιδηροδρομική γραμμή Καλαμπάκα – Κοζάνη θα είναι μήκους 96 χλμ. Με την ολοκλήρωση του έργου ο χρόνος διαδρομής μεταξύ Καλαμπάκας – Κοζάνης θα είναι 40 λεπτά. Πρόοδος υλοποίησης: Προγραμματισμός εκπόνησης μελετών ωρίμανσης. (σελίδα 15).

Στις πρόσφατες εξαγγελίες του κ.Σταϊκούρα φαίνεται ένα ποσό που αφορά την Δυτική Μακεδονία ύψους 2δις€ το οποίο ούτε αναφέρεται για πιο έργο εκταμιεύθηκε ούτε αν είναι από χρηματοδότηση της Ε.Ε. (που αν είναι έτσι και για τον λόγο αυτό δεν το χαρακτηρίζετε γιατί έχετε σκοπό να το χρησιμοποιήσετε αλλού).

Ενώ η περιοχή «βουλιάζει» στην κυριολεξία από την ανεργία και την αποβιομηχάνιση, λόγω της βίαιης απολιγνιτοποίησης και ενώ όσοι επενδυτές φτάνουν στην περιοχή ζητούν σύγχρονη σιδηροδρομική γραμμή με σύνδεση σε λιμάνι. Σεις μας δίνετε την χαριστική βολή, μεταθέτοντας στο μακρύ μέλλον την επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου για την περιοχή μας.

Εξ’ άλλου οι εξαγγελίες για παραγωγή υδρογόνου στις εγκαταστάσεις της παλιάς βιομηχανίας ΑΕΒΑΛ αλλά και στις εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Αμυνταίου, δίνουν άλλη διάσταση για την ανάπτυξη της περιοχής μας, όμως πάντα μπαίνει η σύνδεση με λιμάνι σιδηροδρομικώς με σύγχρονο δίκτυο.

Η πρόταση που έχει ψηφίσει και έχει καταθέσει και στην διαβούλευση του ΣΔΑΜ ο Δήμος Εορδαίας αποκρύπτεται συνεχώς και από τα ΜΜΕ αλλά κυρίως από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Είναι καιρός να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για υλοποίηση της πρότασης αυτής που αφορά την Ιεροπηγή με Πτολεμαΐδα στην συνέχεια με Βέροια και τέλος Θεσσαλονίκη. (Γνωρίζετε ότι η χρηματοδότηση γίνεται κατά 85% από την Ε.Ε. και μόνο το 15% από εθνικούς πόρους), είναι κρίμα να χαθεί αυτό το κονδύλι από αδράνεια και μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Τέλος ο προκάτοχος σας κ. Μ. Παπαδόπουλος που εγκαινίαζε τον Σεπτέμβριο του 2022 το επιχειρηματικό πάρκο Κοζάνης έκανε και αναφορά και στην σιδηροδρομική σύνδεση της Κοζάνης με Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο, (με άλλα λόγια την επαναλειτουργία της παλαιάς γραμμής, της λεγόμενης γραμμής Τρικούπη με την Θεσσαλονίκη), ότι θα γίνει σε ένα χρόνο, καθώς βλέπετε έχουμε 2024 και δεν φαίνεται τίποτε στον ορίζοντα. Αντί να πάμε εμπρός μας γυρνάτε στην εποχή Τρικούπη sic!!!

Μόλις προχθές ο κ. Σταϊκούρας μετά την συνάντηση με τον ομόλογο του της Σερβίας ανακοινώνει ως βασικό μενού της συνάντησης την επαναφορά της επιβατικής σιδηροδρομικής σύνδεσης «Πειραιάς – Θεσσαλονίκη – Σκόπια – Βελιγράδι – Κεντρική Ευρώπη» και την ονομασία σε «Δυτικά Βαλκάνια – Ανατολική Μεσόγειος», στο πλαίσιο της τρέχουσας αναθεώρησης της πολιτικής ΔΕΔ-Μ. Και σε όλο αυτό το πλαίσιο διαγράφετε την Δυτική Μακεδονία λες και έχετε κάτι με αυτήν την περιοχή. Αυτές οι πολιτικές δεν τιμούν ούτε τον κ.Μητσοτάκη για τις δεσμεύσεις που έδωσε ( όπως πιο πάνω σας αναφέραμε), αλλά ούτε το πλήθος των κυβερνητικών στελεχών που κατά καιρούς διαβεβαίωναν για την σύνδεση με Καλαμπάκα αλλά και πως το βάρος λόγω του έτους 2021 (έτος σιδηροδρόμου) θα φανεί στη Δυτική Μακεδονία και πως μπαίνει στο χάρτη των σιδηροδρομικών διασυνδέσεων ΔΕΔ-Μ. «Η Πολιτεία έχει ξεκάθαρη θέση για το σιδηρόδρομο, για μας είναι βασική προτεραιότητα και, ειδικά φέτος, που είναι έτος σιδηροδρόμου, να σας πω, ότι η Δυτική Μακεδονία μπαίνει στο χάρτη των σιδηροδρομικών διασυνδέσεων», ανέφερε ο υφυπουργός Μεταφορών, ενώ εξήγησε, ότι «η συγκεκριμένη διαδρομή ήταν ενταγμένη στον Στρατηγικό Σχεδιασμό των Διευρωπαϊκών Σιδηροδρομικών Δικτύων της Ελλάδας». Δήλωση του υφυπουργού Γιάννη Κεφαλογιάννη στην Κοζάνη 17-04-2021. Την ίδια ημέρα ο κύριος υφυπουργός αναφερόμενος στο θέμα της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αλβανίας μέσω Φλώρινας – Κρυσταλλοπηγής – Πόγραδετς, τόνισε ότι «υπάρχει μόνο μια μελέτη βιωσιμότητας και ότι πρόθεση του υπουργείου αλλά και του ΟΣΕ είναι να εξετάσουν την βέλτιστη δυνατή οικονομοτεχνική λύση».

►►► Κύριε Υφυπουργέ δεν ζητούμε ρουσφέτι ή κάτι παρόμοιο, ζητούμε το αυτονόητο, ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΔΏΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΜΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ.

*Υ.Γ. Και θυμηθείτε ότι το 2020 που ο ΟΣΕ παρέλαβε από την εταιρεία ΔΡΟΜΟΣ τις τρεις μελέτες για την Ιεροπηγή (Καστοριάς), δεν υπήρχε ούτε ο Daniel αλλά ούτε η τραγωδία των Τεμπών, άρα η καθυστέρηση για την αναβολή ή ακύρωση των έργων για την Νέα σιδηροδρομική γραμμή Ιεροπηγής – Θεσσαλονίκης,

ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ.

1422024-100154

ΤΟ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ / ΕΟΡΔΑΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ηλεκτρονική Διεύθυνση επικοινωνίας :

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 14-02-2024

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

LIVE ενημέρωση του top-sport.gr από το «ντέρμπι» Δυτικής Μακεδονίας ανάμεσα σε Εορδαϊκό και  Καστοριά (Photos)
Η Παρθένα Τσοκτουρίδου διαβάζει απόσπασμα από το βιβλίο της «Επιστολές μιας αλλόκοτης εποχής» (video)
Δημήτρης Παπαδόπουλος: Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Δημόσια Υγεία. Η κυβέρνηση είναι
Στέφανος Πράσσος: Προλάβατε!!! Σπίτια σε πλειστηριασμό.....

Στέφανος Πράσσος: Προλάβατε!!! Σπίτια σε πλειστηριασμό.....


Προλάβατε!!!!!!! Σπίτια σε πλειστηριασμό.......... Διαφήμισ…

Μπρεχτ: Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να σκοτώσεις έναν άνθρωπο
Τραγικό ! Διαφημίσεις σε τοπικά sites για σπίτια που βγαίνουν σε πλειστηριασμό από την περιοχή μας (γράφει ο Παναγιώτης Τσαρτσιανίδης)