pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Δύο χρόνια από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία – Δίχως τέλος το αιματοκύλισμα

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τυπική έναρξη της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, όπου εκδηλώθηκε

η απαράδεκτη ρωσική εισβολή και η όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Οι μάχες στο έδαφος της Ουκρανίας συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, αιματοκυλώντας δύο λαούς που ζούσαν ειρηνικά στο πλαίσιο της ΕΣΣΔ. 

Η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στο Ντονέτσκ και σε άλλες περιοχές συνεχίζεται, καθώς η περιβόητη ουκρανική αντεπίθεση δεν απέδωσε τα αναμενόμενα για το ευρωατλαντικό μπλοκ, πυροδοτώντας διάφορες διεργασίας στο παρασκήνιο για την έκβαση της σύγκρουσης. Η κατάληψη της πόλης Αβντιίβκα από τις ρωσικές δυνάμεις, πριν λίγες μέρες, θεωρήθηκε σε επίπεδο συμβολισμού (και όχι μόνο) μια σημαντική νίκη της Ρωσίας.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, επισκέφθηκε τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία. Απευθυνόμενος στους Ρώσους στρατιώτες δήλωσε πως «σήμερα όσον αφορά την ισορροπία δυνάμεων, το πλεονέκτημα είναι με το μέρος μας». 

Πιέζει για διαπραγματεύσεις η Ρωσία

Σε ένα τέτοιο κλίμα, η ρωσική κυβέρνηση εκτόξευσε αυτή την εβδομάδα νέες απειλές για κατάληψη του Κιέβου, προκειμένου να αναγκαστούν η Ουκρανία και η «Δύση» να διαπραγματευτούν. Ο αναπληρωτής επικεφαλής του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ, δήλωσε σε ΜΜΕ ότι η Ρωσία θα μπορούσε να «φτάσει στο Κίεβο», λέγοντας ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί αργότερα, αν όχι άμεσα. «Πού να σταματήσουμε; Δεν ξέρω… Θα είναι το Κίεβο; Ναι, πιθανότατα θα πρέπει να είναι το Κίεβο. Αν όχι τώρα, τότε… ίσως σε κάποια άλλη φάση της εξέλιξης αυτής της σύγκρουσης», είπε.

Λίγες μέρες πριν, υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης, ο Κ. Γκαβρίλοφ, είχε εκτιμήσει ότι η «Δύση» θα «ρίξει τους τόνους» και θα διαπραγματευτεί όταν «τα ρωσικά στρατεύματα θα πλησιάσουν τα σύνορα της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας κ.ά.»

Οι εν λόγω δηλώσεις, ανεξάρτητα από το κατά πόσο συμβαδίζουν με τους τρέχοντες σχεδιασμούς επί του πεδίου, αντανακλούν την προετοιμασία και των δύο στρατοπέδων για παραπέρα κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης.

Ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα. Κατά την επιδρομή επλήγη πολυκατοικία, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να σκοτωθεί και τουλάχιστον τρεις να ανασυρθούν τραυματισμένοι από τα χαλάσματα, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Όλεχ Κίπερ.

Βαριές απώλειες

Αυτά τα δύο χρόνια, ο απολογισμός είναι εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί, σύμφωνα με τα ρωσικά και τα ουκρανικά στοιχεία, όμως οι ακριβείς αριθμοί παραμένουν άγνωστοι. Οι δύο χώρες κρατούν απόρρητες τις στρατιωτικές απώλειες τους, ενώ και ο αριθμός των αμάχων που έχουν πέσει νεκροί είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί. 

Οι εκτιμήσεις που γίνονται από διάφορες πλευρές, είναι δύσκολο να εξακριβωθούν, αφού παράλληλα με τις συγκρούσεις στο πεδίο, μαίνεται ο πόλεμος της προπαγάνδας από όλα τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία. .

Τον περασμένο Αύγουστο, οι New York Times, επικαλούμενοι αμερικανούς αξιωματικούς, υπολόγιζαν τις στρατιωτικές απώλειες σε 70.000 νεκρούς και 100.000 ως 120.000 τραυματίες στην ουκρανική πλευρά και 120.000 νεκρούς και 170.000 ως 180.000 τραυματίες στη ρωσική πλευρά.

Στις 29 Ιανουαρίου φέτος, σε γραπτή απάντησή του σ’ ένα βουλευτή, ο βρετανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Χίπι υπολόγιζε  τις ρωσικές απώλειες σε περισσότερους από 350.000 νεκρούς και τραυματίες.

Την περασμένη Τρίτη, ο ουκρανικός στρατός ανέφερε πως μέσα σε δύο χρόνια έχει σκοτώσει ή τραυματίσει σχεδόν 405.000 ρώσους στρατιώτες.

Ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού είχε δηλώσει από την πλευρά του το Δεκέμβριο 2023 πως 383.000 ουκρανοί στρατιώτες είχαν σκοτωθεί ή τραυματισθεί από την αρχή της εισβολής.

Επίθεση στο ρωσικό έδαφος

Εκρήξεις συγκλόνισαν πριν από λίγες ώρες το εργοστάσιο χάλυβα της NLMK στο Λίπετσκ, ένα από τα μεγαλύτερα σε όλη τη Ρωσία.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που μεταδίδουν ρωσικά και ουκρανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για επιδρομή μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην πόλη, οποία βρίσκεται περίπου 400 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας.

Ο περιφερειάρχης Ιγκόρ Αρταμόνοφ ανακοίνωσε ότι η πυρκαγιά που ξέσπασε στο εργοστάσιο της NLMK έχει πλέον σβηστεί και ότι δεν υπάρχουν θύματα. Υπογράμμισε επίσης ότι διερευνώνται οι πληροφορίες για επιδρομή ουκρανικών drones και η αυθεντικότητα των βίντεο που κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φέρονται να καταγράφουν τη στιγμή της επίθεσης στο εργοστάσιο.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι αναχαιτίστηκαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις περιφέρειες Τούλα (περίπου 150 χλμ. νότια της Μόσχας) και Κουρσκ (κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία).

 

 

Από 902.gr

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

LIVE ενημέρωση του top-sport.gr από το «ντέρμπι» Δυτικής Μακεδονίας ανάμεσα σε Εορδαϊκό και  Καστοριά (Photos)
Η Παρθένα Τσοκτουρίδου διαβάζει απόσπασμα από το βιβλίο της «Επιστολές μιας αλλόκοτης εποχής» (video)
Στέφανος Πράσσος: Προλάβατε!!! Σπίτια σε πλειστηριασμό.....

Στέφανος Πράσσος: Προλάβατε!!! Σπίτια σε πλειστηριασμό.....


Προλάβατε!!!!!!! Σπίτια σε πλειστηριασμό.......... Διαφήμισ…

Μπρεχτ: Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να σκοτώσεις έναν άνθρωπο
Τραγικό ! Διαφημίσεις σε τοπικά sites για σπίτια που βγαίνουν σε πλειστηριασμό από την περιοχή μας (γράφει ο Παναγιώτης Τσαρτσιανίδης)
Super Market
Μπρεχτ: Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να σκοτώσεις έναν άνθρωπο