pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

Πέτη Πέρκα: «Όσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση να συγκαλύψει το έγκλημα των Τεμπών, εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα για δικαιοσύνη» (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του κατατεθέντος πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής «για τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών

και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό».

Για μια Εξεταστική Επιτροπή «ντροπή για το Ελληνικό Κοινοβούλιο», η οποία χαρακτηρίστηκε από την προσπάθεια συγκάλυψης των Βουλευτών της κυβέρνησης για το έγκλημα των Τεμπών, μίλησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (Κ.Ο.) ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.

Υπογράμμισε ότι η ΝΔ ‘βολεύτηκε’ με την πρόταση του ΚΚΕ για Εξεταστική, αντί Προανακριτικής Επιτροπής, ενώ τόνισε τον αποκλεισμό μελών της Επιτροπής, μαρτύρων ‘κλειδιά’, την άρνηση για διακομματικό Προεδρείο και την επιμονή να ξεκινήσει η διερεύνηση από τη δεκαετία του ’90.

Αναφέρθηκε στην κατασπατάληση δισεκατομμυρίων ευρωπαϊκών πόρων για το σιδηρόδρομο, χρήματα που όμως δεν αξιοποιήθηκαν και τελικά η χώρα αφέθηκε για πολλά χρόνια με μονή σιδηροδρομική γραμμή, με χειροκίνητα συστήματα και με ασυντήρητο δίκτυο. Πλήθος έργων ξεκίνησε τη δεκαετία του ’90, για να ολοκληρωθούν, αν ολοκληρώθηκαν, σχεδόν 20 χρόνια αργότερα. Ενώ και ο ΟΣΕ την περίοδο 2000-2010 εμφάνιζε λειτουργικό έλλειμμα 10 δισ. ευρώ συνολικά, δανειζόμενος για να κρύβει κρατικά ελλείμματα, δάνεια που τελικά φορτώθηκαν στο κράτος.

Ανέλυσε την πολυδιάσπαση και το χάος των διαφορετικών σιδηροδρομικών εταιριών, με κάποιες από αυτές να έχουν τεράστια χρέη και επιδικασμένες κρατικές ενισχύσεις. Γεγονός που έκανε την ιδιωτικοποίηση ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΤΥ, που προβλεπόταν ήδη από το πρώτο μνημόνιο, απολύτως αναγκαστική, για την παραγραφή άνω των 1,5 δισ. ευρώ κρατικών ενισχύσεων των δύο εταιριών, αλλά και 14,3 δισ. του ΟΣΕ, του οποίου η τύχη συνδεόταν άμεσα με τις εν λόγω ιδιωτικοποιήσεις.

Ειδικότερα για τα ζητήματα ασφαλείας και την κατάρρευση του σιδηροδρόμου, «εξαιτίας της οποίας φτάσαμε στο σημείο εν έτει 2023 να συγκρούονται μετωπικά τραίνα σε διπλή γραμμή», η Βουλεύτρια Φλώρινας παρέθεσε τις δεκάδες προειδοποιήσεις του αρμόδιου Υπουργείου και της κυβέρνησης, από διαφορετικούς εμπλεκομένους: Τα εξώδικα των μηχανοδηγών, τις προειδοποιήσεις των συνδικαλιστών, τις επιστολές του Προέδρου της Επιτροπής ETCS Χ. Κατσιούλη, του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Φ. Τσαλίδη, του Προέδρου του ΟΣΕ Κ. Σπηλιόπουλου, αλλά και τις δεκάδες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις της ίδιας της Βουλεύτριας για την ‘οριακή’ κατάσταση του σιδηροδρόμου, ορισμένες εκ των οποίων είχαν και συγκεκριμένη αναφορά στα Τέμπη.

«Όλοι αυτοί οι μάρτυρες αποκλείστηκαν», είπε χαρακτηριστικά η Π. Πέρκα. Παρ’ όλα αυτά, στην Εξεταστική Επιτροπή αποδείχθηκε η σταδιακή εγκατάλειψη από τη ΝΔ όλων των δικλείδων ασφαλείας, από την πιο απλή έως τα σύγχρονα συστήματα. Της τηλεδιοίκησης στη Λάρισα, όπου όταν λειτουργούσε, υπήρχε και δεύτερος σταθμάρχης σε όλες τις βάρδιες, που θα μπορούσε να προλάβει ένα λάθος του πρώτου. Του δευτεροβάθμιου κέντρου ελέγχου στην Καρόλου, όπου έδινε τη δυνατότητα επικοινωνίας με τους μηχανοδηγούς. Και φυσικά του GSM-R, του συστήματος ραδιοεπικοινωνίας για την επικοινωνία σταθμαρχών και μηχανοδηγών, το οποίο, αν και παραδόθηκε από την ΕΡΓΟΣΕ το 2018, πιστοποιήθηκε με 4 χρόνια καθυστέρηση το 2022 και δεν λειτουργεί ακόμα και σήμερα. Και φυσικά, η απουσία ‘κουλτούρας ασφαλείας’, με τη διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στον ΟΣΕ. Όλα τα παραπάνω καταγράφονται και στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων (ERA), που εκλήθη από την κυβέρνηση να καταθέσει τις απόψεις του μετά το δυστύχημα.

Παρ’ όλα αυτά, η κυβερνητική πλειοψηφία έμεινε πιστή στο αφήγημα του «ανθρώπινου λάθους», δείχνοντας ως μοναδικό υπαίτιο της τραγωδίας το μοιραίο σταθμάρχη. Χωρίς φυσικά να αναφέρονται στην εκ των υστέρων Υπουργική Απόφαση του Κ. Καραμανλή για τη νομιμοποίηση της«προδήλως παράνομης» μετάταξης, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεραπετρίτη».

Σε ό,τι αφορά την περιβόητη σύμβαση 717, η οποία, όπως σημείωσε, «είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει την ασφάλεια, χωρίς να σημαίνει ότι, ελλείψει συστημάτων ασφαλείας, είναι λογικό να συγκρούονται μετωπικά τραίνα», τόνισε ότι δεν προάσπιζε το δημόσιο συμφέρον, ενώ υπεγράφη το 2014, κι ας ήταν προαπαιτούμενη για τη σύμβαση 10005 του ETCS, που υπεγράφη το 2007!

«Πρόκειται για σύμβαση με πολλές αστοχίες, που εντόπισε η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου (Ε.Δ.ΕΛ.), το Ελεγκτικό Συνέδριο και όλοι ασχολήθηκαν με τον έλεγχό της. Η υπογραφή Συμπληρωματικής Σύμβασης (Σ.Σ.) κρίθηκε λοιπόν αναγκαία, η οποία, όπως αποδείξαμε στην Επιτροπή, ενώ μπορούσε να υπογραφεί ήδη από τον Οκτώβριο 2019, υπεγράφη τελικά το Μάιο 2021. Ενώ και η αρχική σύμβαση, παρά το προβλήματα, προχωρούσε το διάστημα 2015-2019, για να ‘βαλτώσει’ από την ανάληψη της κυβέρνησης από τη ΝΔ και έπειτα.

Οι Βουλευτές της ΝΔ και οι μάρτυρες ‘υπεράσπισης’ είπαν πολλά ψέματα κατά τη διάρκεια της Επιτροπής, που κορυφώθηκαν με την κατάθεση του Κ. Καραμανλή, για τον οποίον σύσσωμη η αντιπολίτευση πρότεινε την παραπομπή του για ψευδορκία. Η αλήθεια όμως δεν αμφισβητείται, ειδικά όταν αποδεικνύεται από έγγραφα. Ότι δηλαδή το ποσοστό προόδου της 717 το Μάιο 2019 ήταν 72%, 74% τον Μάρτιο 2020 (με βάση εισήγηση του Προέδρου της ΕΡΓΟΣΕ Χ. Βίνη) και 77% το Φεβρουάριο 2023. Δηλαδή σε 4 χρόνια, το έργο προχώρησε μόλις 5%!

Γι’ αυτό και με την παρουσίαση των παραπάνω στοιχείων, το αφήγημα της ΝΔ άλλαξε και πλέον η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το αληθινό ποσοστό προόδου της σύμβασης ήταν περίπου 30%, διότι ο εξοπλισμός σε πολλές τεχνικές εγκαταστάσεις έπρεπε, για κάποιους αδιευκρίνιστους λόγους, να αποξηλωθεί. Δηλαδή, κατά την κυβέρνηση έχουμε το παράδοξο να πηγαίνει μια σύμβαση από το 74% στο 30%, με αποκλειστική ευθύνη των εργολάβων, χωρίς να ‘ανοίξει ρουθούνι’!», σχολίασε δηκτικά.

Συνεχίζοντας, η Γραμματέας της Κ.Ο ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ αναφέρθηκε σε άλλο ένα ψέμα της ΝΔ, το οποίο χρησιμοποίησε για να δικαιολογήσει την απόφαση να προχωρήσει το έργο με μια νέα τεχνική πρόταση του αναδόχου. Ότι δηλαδή η Ε.Δ.ΕΛ. ήταν εκείνη που επέβαλε αλλαγή αρχιτεκτονικής, σύμφωνα με την οποία έπρεπε να αποξηλωθεί εν λειτουργία εξοπλισμός σηματοδότησης και να εγκατασταθεί ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα σηματοδότησης. Η αλήθεια είναι όμως ότι το πόρισμα της Ε.Δ.ΕΛ. αναφέρεται μόνο σε πλημμελείς μελέτες της περιόδου 2012-2014 και στην υποχρέωση της δανειοπαρόχου εταιρίας Alstom-Ferroviara να υπογράψει τις μελέτες. Ενώ σημείωσε ότι ήταν ο κ. Κατσιούλης στην επιστολή παραίτησής του που έκανε αναφορά σε «απαράδεκτο ξήλωμα εγκαταστάσεων, οι οποίες λειτουργούσαν καλά και είχαν πληρωθεί με κονδύλια της ΕΕ», κάτι που θα προξενούσε τεράστιες καθυστερήσεις.

Αναφέρθηκε επίσης στην ‘περίεργη’ επανακατάθεση της ήδη εγκεκριμένης Σ.Σ. στο Ελεγκτικό Συνέδριο, μάλλον για να δικαιολογηθεί η δίχρονη καθυστέρηση της υπογραφής της, αλλά και για να λάβει η κυβέρνηση τις ‘ευλογίες’ του Ελεγκτικού, αποκρύπτοντας όμως το ξήλωμα υφιστάμενου εξοπλισμού. Γι’ αυτό άλλωστε, η απάντηση που έλαβε η ΕΡΓ0ΣΕ ήταν η αμφιλεγόμενη φράση «απαραδέκτως επανυποβάλλεται», αφού προφανώς το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν είχε πλήρη γνώση των νέων δεδομένων. Κάτι που όμως εντόπισε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην έκθεσή της.

«Από εδώ και πέρα υπάρχει μια τουλάχιστον περίεργη αλληλουχία γεγονότων», ανέφερε η Βουλεύτρια Φλώρινας.

«Η ΕΡΓΟΣΕ, περιέργως, προσλαμβάνει πραγματογνώμονα του ΤΕΕ να ελέγξει, σε ό,τι αφορά τα συστήματα, την κορυφαία εταιρία στον κόσμο Alstom - Ferroviaria. Ο πραγματογνώμονας, κ. Βαλαβάνης, έπειτα από 12 μήνες (!), αποφαίνεται ότι ο κ. Κατσιούλης δεν έχει δίκιο και προσλαμβάνεται ως σύμβουλος του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΓΟΣΕ. Παράλληλα, τον Ιανουάριο 2021, με απόφαση Κ. Καραμανλή, η κοινοπραξία λαμβάνει 2.8 εκ. ευρώ για θετικές ζημιές (συν 500 χιλ. ευρώ από την ΕΡΓΟΣΕ) κι ενώ βρίσκεται υπό καθεστώς Ειδικής Πρόσκλησης, δηλαδή ένα βήμα πριν την έκπτωση! Την ίδια περίοδο παραιτείται ο Γ.Γ. Μεταφορών Ν. Σταθόπουλος, ενώ πλανάται το ερώτημα αν η παραίτησή του έχει σχέση με την εν λόγω πρωτοφανή αποζημίωση.

Από τις παραπάνω ‘περίεργες’ συμπτώσεις, ευλόγως κάποιος κακοπροαίρετος μπορεί να αναρωτηθεί αν υπήρξε αφανής διαπραγμάτευση, με την ανάμειξη ΕΡΓΟΣΕ και Υπουργείου, ώστε να βρεθούν λύσεις στα εσωτερικά προβλήματα της Κοινοπραξίας και να προχωρήσουν έπειτα από διαδοχικές καθυστερήσεις τα έργα, με την αποζημίωση των 3,2 εκ. να αποτελεί μέρος της όποιας συμφωνίας επετεύχθη».

Σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά, η Π. Πέρκα δήλωσε ότι «η επιχείρηση συγκάλυψη αναβαθμίστηκε». Δεν κλήθηκε κανένας μάρτυρας για να ρίξει φως στη σκοτεινή αυτή υπόθεση, ούτε προσκομίστηκε κάποιο σχετικό στοιχείο. Αναφέρθηκε στους εμπειρογνώμονες των οικογενειών, που καταγγέλλουν ότι μέσα σε πέντε μόλις μέρες απομακρύνθηκε μεγάλος όγκος χωμάτων και στη συνέχεια ο χώρος μπαζώθηκε, με αποτέλεσμα να χαθούν πολλά στοιχεία, ενδεχομένως και βιολογικό υλικό των θυμάτων. Χωρίς μέχρι σήμερα να γνωρίζουμε αν ήταν ο κ. Τριαντόπουλος που έδωσε την εντολή, αφού κι αυτός ο μάρτυρας αποκλείστηκε από την Επιτροπή, ενώ και ο κ. Αγοραστός που κλήθηκε αργά, είναι σε διαδικασία ανάκρισης, οπότε δεν εξετάστηκε. Αυτή η παράνομη ενέργεια, για την οποία μάλιστα εκταμιεύτηκαν σε χρόνο ρεκόρ σχεδόν 648 χιλ. ευρώ, είναι η επιτομή της συγκάλυψης.

Η Π. Πέρκα ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της υπογραμμίζοντας ότι «βλέπω τη χώρα να κατρακυλάει, όπως ο σιδηρόδρομος. Καμία προστασία και ασφάλεια, καμία πρόοδος. Παντού εξυπηρέτηση συμφερόντων, παντού τα ελάσσονα, παντού οπισθοδρόμηση, παντού πέδηση….και μετά συγκάλυψη. Συστήματα και υποδομές που καταρρέουν, παιχνιδάκια με εργολάβους. Πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση για 15 χρόνια μιας σιδηροδρομικής επιχείρησης ιταλικών συμφερόντων, με παράλληλη εξαφάνιση υποχρεώσεων 600 εκ. ευρώ για την εταιρία και ολοκλήρωση των έργων σηματοδότησης και το σύστημα ETCS για το Ελληνικό Δημόσιο.

Η Μαρία Καρυστιανού, στην ομιλία της στην αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου μίλησε και πάλι για «κυβερνητική εντολή συγκάλυψης...πλήρη ασυλία στον Κ. Καραμανλή» και για «αλληλουχία μεθοδεύσεων της κυβέρνησης που προσβάλει τη μνήμη των νεκρών μας και την αξιοπρέπεια όσων επιβίωσαν». Η ελληνική κοινωνία συγκλονισμένη βοά για απόδοση δικαιοσύνης. Οι οικογένειες των θυμάτων δίνουν τον αγώνα τους με το ίδιο αίτημα δικαιοσύνη! Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ερευνήσει σε βάθος την υπόθεση και την ίδια ώρα το Ελληνικό Κοινοβούλιο χάνει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Μπορεί η Εξεταστική Επιτροπή να έκλεισε άρον-άρον, τα ερωτήματα όμως και τα σκοτεινά σημεία παραμένουν. Άλλωστε με το που έπεσε η αυλαία της Εξεταστικής, εστάλη η ποινική δικογραφία από την Εισαγγελία Εφετών της Λάρισας. Είναι προφανές ότι επιβάλλεται η περαιτέρω διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, με τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης, για τη διερεύνηση τυχόν εγκλημάτων που έχει τελέσει κατά την άσκηση των καθηκόντων του ο πρώην Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλής.

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ έχει καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη δυνατότητα υποβολής πρότασης νόμου με λαϊκή πρωτοβουλία. Έτσι ώστε οι 1.330.000 υπογραφές των συμπολιτών μας να πιάσουν τόπο. Παράλληλα, με αίτηση κατάθεσης εγγράφων ζητήσαμε να έρθουν στη Βουλή τα κρυφά έγγραφα και οι συνομιλίες μεταξύ Κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορούν το έγκλημα στα Τέμπη.

Είναι γεγονός ότι πολλές φορές κατά τη διάρκεια της Εξεταστικής Επιτροπής ένιωσα ντροπή και απελπισία. Το παλέψαμε όμως, καταθέσαμε στοιχεία, μας προσβάλατε, μας εμποδίσατε να εξετάσουμε μάρτυρες, μας κοροϊδέψατε, μας διαβεβαιώσατε ότι ο κατάλογος μαρτύρων είναι ανοικτός….μέχρι που έκλεισε στις 20.02.2024. Και αποχωρήσαμε, αλλά συνεχίζουμε να το παλεύουμε. Η συγκάλυψη δεν θα περάσει. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για δικαιοσύνη. Και θα τα καταφέρουμε.

Δείτε εδώ το video:

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

LIVE ενημέρωση του top-sport.gr από το «ντέρμπι» Δυτικής Μακεδονίας ανάμεσα σε Εορδαϊκό και  Καστοριά (Photos)
Η Παρθένα Τσοκτουρίδου διαβάζει απόσπασμα από το βιβλίο της «Επιστολές μιας αλλόκοτης εποχής» (video)
Στέφανος Πράσσος: Προλάβατε!!! Σπίτια σε πλειστηριασμό.....

Στέφανος Πράσσος: Προλάβατε!!! Σπίτια σε πλειστηριασμό.....


Προλάβατε!!!!!!! Σπίτια σε πλειστηριασμό.......... Διαφήμισ…

Μπρεχτ: Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να σκοτώσεις έναν άνθρωπο
Super Market
Τραγικό ! Διαφημίσεις σε τοπικά sites για σπίτια που βγαίνουν σε πλειστηριασμό από την περιοχή μας (γράφει ο Παναγιώτης Τσαρτσιανίδης)
Μπρεχτ: Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να σκοτώσεις έναν άνθρωπο