pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΒΕΡΜΙΟ: Το κυνήγι του κέρδους αποτελεί την αιτία για την αύξηση των θανατηφόρων δυστυχημάτων

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς αλλά και τη διαλεύκανση των αιτιών, απαιτεί το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης, με αφορμή το νέο εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε σήμερα στο Βέρμιο. 

«Για άλλη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες ενός ακόμα εργοδοτικού εγκλήματος, μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο την μακάβρια λίστα των νεκρών εργαζόμενων στην περιοχή» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, εκφράζοντας  τα συλλυπητήρια και τη συμπαράσταση των συναδέλφων του, στην οικογένεια και στους οικείους του αδικοχαμένου εργαζόμενου. 

Σημειώνει πως «δεν δεχόμαστε ότι φταίει η κακιά στιγμή. Είναι γνωστό διαχρονικά ότι τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας τόσο τα γενικά εργοταξιακά όσο και τα ατομικά, αντιμετωπίζονται από τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις τους ως κόστος, ως επιπλέον έξοδα. Όπως αντιμετωπίζεται άλλωστε ο μισθός, η Ασφάλιση και όλα τα αλλά που αφορούν τους εργαζόμενους στα εργοτάξια.

Η μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής για τους μεγαλοκατασκευαστές σημαίνει τεράστια κέρδη. Για τους εργαζόμενους στα εργοτάξια σημαίνει τραυματισμένοι και νεκροί εργάτες».

Το Συνδικάτο Οικοδόμων, επισημαίνει ακόμα ότι προκύπτουν μια σειρά από ερωτηματικά για τις αιτίες του «ατυχήματος»:

- Αν ο σπαστήρας ήταν συντηρημένος και αν τηρούσε όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας (όπως οι ασφαλιστικές εκείνες δικλίδες που σταματούν την λειτουργία του μηχανήματος, ασφαλιστικά στις πόρτες υποδοχής των υλικών κοκ). Αν το προσωπικό που υπήρχε στο μηχάνημα την ώρα του ατυχήματος ήταν επαρκές για να δουλεύουν οι συνάδελφοι σε ασφαλείς συνθήκες;

- Αν υπήρχε γιατρός, νοσηλευτής και ασθενοφόρο στο εργοτάξιο καθώς βρίσκεται σε απομακρυσμένη τοποθεσία από την πόλη της Κοζάνης, περισσότερα από 50 χιλιόμετρα;

- Σε τι συνθήκες, και με τι όρους εργασίας εργάζονταν ο συνάδελφος; Κατά πόσο και αν ήταν βεβαιωμένο ότι ο συνάδελφος ήταν εξειδικευμένος στον χειρισμό του σπάστηρα;».

Υπογραμμίζει πως «το κυνήγι του κέρδους της πράσινης ανάπτυξης αποτελεί την αιτία για την αύξηση των θανατηφόρων «ατυχημάτων». Σε αυτό συμβάλλουν και όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που έχουν ψηφίσει όλες οι κυβερνήσεις μέχρι και σήμερα. Τα εργοδοτικά εγκλήματα είναι αποτέλεσμα και της εντατικοποίησης της εργασίας, που προκύπτει από την 10ωρη και 12ωρη εργασία που εξωθούνται οι εργαζόμενοι για να συμπληρώσουν το πενιχρό τους μεροκάματο.

Απαιτούμε άμεσα από κάθε αρμόδιο φορέα να διαλευκάνει άμεσα τις αιτίες κάτω από τις οποίες συνέβη το τραγικό αυτό έγκλημα και να αποδοθούν οι ευθύνες. Ούτε σκέψη για φόρτωμα των ευθυνών στο συνάδελφο, για επίκληση της «ατομικής ευθύνης» ή του «ανθρώπινου λάθους».

Πρέπει τώρα να σημάνει συναγερμός σε όλους τους εργαζόμενους για να υπερασπιστούμε τις ζωές μας από αυτούς που μπροστά στα κέρδη τους δεν λογαριάζουν τίποτα.

• Τώρα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας για τήρηση όλων των απαραιτήτων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

• Τώρα να ενισχυθεί με μόνιμο προσωπικό το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για εντατικοποίηση των ελέγχων στους χώρους δουλειάς.

• Να εξασφαλιστεί η ύπαρξη ασθενοφόρων, γιατρών και νοσηλευτών στα εργοτάξια.

• Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε μηχανήματα και οχήματα των εργοταξιών για την συντήρηση τους και ασφαλή λειτουργία τους».

 

https://www.902.gr/

 

Δημοφιλή Νέα

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

LIVE ενημέρωση του top-sport.gr από το «ντέρμπι» Δυτικής Μακεδονίας ανάμεσα σε Εορδαϊκό και  Καστοριά (Photos)
Η Παρθένα Τσοκτουρίδου διαβάζει απόσπασμα από το βιβλίο της «Επιστολές μιας αλλόκοτης εποχής» (video)
Στέφανος Πράσσος: Προλάβατε!!! Σπίτια σε πλειστηριασμό.....

Στέφανος Πράσσος: Προλάβατε!!! Σπίτια σε πλειστηριασμό.....


Προλάβατε!!!!!!! Σπίτια σε πλειστηριασμό.......... Διαφήμισ…

Μπρεχτ: Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να σκοτώσεις έναν άνθρωπο
Super Market
Τραγικό ! Διαφημίσεις σε τοπικά sites για σπίτια που βγαίνουν σε πλειστηριασμό από την περιοχή μας (γράφει ο Παναγιώτης Τσαρτσιανίδης)
Μπρεχτ: Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να σκοτώσεις έναν άνθρωπο