Σαν σήμερα 7 Ιουνίου
Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου. Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε.
913 Ο Κωνσταντίνος Ζ’ ο Πορφυρογέννητος ανακηρύσσεται αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Eπιτροπεύεται από ένα συμβούλιο αντιβασιλείας, με επικεφαλής τον πατριάρχη Νικόλαο Μυστικό.
1494 Ισπανία και Πορτογαλία υπογράφουν τη Συνθήκη της Τορδεσίγιας, μοιράζοντας τις κτήσεις τους στην Αμερική.
1654 Ο Λουδοβίκος ΙΔ’ γνωστός και ως «Βασιλιάς Ήλιος» στέφεται βασιλιάς της Γαλλίας.
1753 Ιδρύεται το Βρετανικό Μουσείο, το αρχαιότερο δημόσιο μουσείο στον κόσμο.
1821 Η Μάχη του Δραγατσανίου. Ήττα του Ιερού Λόχου υπό τον Αλέξανδρο Υψηλάντη στο Δραγατσάνι από υπέρτερες τουρκικές δυνάμεις.
1822 Η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας στη Χίο
1848 Γεννήθηκε ο μεταϊμπρεσιονιστής Γάλλος ζωγράφος, Πολ Γκογκέν
1892 Ο J.F.Palmer πατεντάρει το ποδήλατο με μεταλλική αλυσίδα.
1896 Πέθανε ο Παύλος Καρρέρ, Έλληνας μουσουργός από τη Ζάκυνθο
1903 Στη Γερμανία, ο καθηγητής Πιερ Κιουρί ανακαλύπτει ένα νέο στοιχείο, το πολώνιο.
1914 Εγκαινιάζεται η διώρυγα του Παναμά. Το γιγάντιο αμερικανικό ατμόπλοιο “Αλάιανς”, είναι το πρώτο που περνά από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό Ωκεανό, διασχίζοντάς την.
1914 Μαζικές εξεγέρσεις εργατών και αγροτών ξεσπούν στην Ιταλία («Κόκκινη Εβδομάδα», 7 – 14/6/1914). Αφορμή υπήρξε η ένοπλη καταστολή εργατικής διαδήλωσης στην Αγκώνα στις 7/6. Στις 8/6 το Σοσιαλιστικό Κόμμα και η Συνομοσπονδία της Εργασίας της Ιταλίας κήρυξαν γενική απεργία διαμαρτυρίας. Σε πολλές πόλεις η απεργία μετεξελίχθηκε σε ένοπλη σύγκρουση, με τους εργάτες να στήνουν οδοφράγματα και να συγκρούονται με το στρατό. Σε πολλά μέρη της χώρας η αστική εξουσία καταλύθηκε. Όμως η ρεφορμιστική ηγεσία της Συνομοσπονδίας και του Σοσιαλιστικού Κόμματος υποχώρησαν κηρύσσοντας τη λήξη της απεργίας. Τα γεγονότα της 7-14/6 έδειξαν πόσο ισχυρή ήταν η επαναστατική διάθεση του ιταλικού προλεταριάτου και πόσο αδύνατη ταυτόχρονα υπήρξε η πολιτική του οργάνωση (902.gr).
1917 Γεννήθηκε ο αμερικανός ηθοποιός και τραγουδιστής, Ντιν Μάρτιν
1919 Αποχωρούν και τα τελευταία στρατεύματα των Συμμάχων από την Κέρκυρα.
1938 Ιδρύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος το “Τυπογραφείον Τραπεζογραμματίων της Τραπέζης”. Στεγάζεται στο Χολαργό και είναι πιο γνωστό ως “Νομισματοκοπείο”.
1942 Λήγει η 4ήμερη ναυμαχία του Μίντγουεϊ στον Ειρηνικό Ωκεανό με αποφασιστική νίκη των Αμερικανών επί του στόλου της Ιαπωνικής Αυτοκρατορίας.
1954 Πεθαίνει ο Βρετανός μαθηματικός Άλαν Τιούρινγκ, «πατέρας» της επιστήμης των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
1957 Η κυβερνητική πλειοψηφία ψηφίζει τη νέα σύμβαση για το καθεστώς ετεροδικίας των Αμερικανών στην Ελλάδα, με το οποίο οι αξιόποινες πράξεις πολιτών των ΗΠΑ δεν υπόκεινται στο ελληνικό δίκαιο.
1965 Η SONY παρουσιάζει τη νέα εφεύρεση της, το βίντεο. Πρώτη τιμή: 995 δολάρια.
1971 Κατασκευάζεται ο πρώτος στον κόσμο τροχιακός επανδρωμένος επιστημονικός σταθμός «Σαλιούτ» (ΕΣΣΔ), ο οποίος συνδέθηκε με το διαστημόπλοιο «Σογιούζ ΙΙ». Η πτήση του με τους κοσμοναύτες Γ. Τ. Ντομπροβόλσκι, Β. Ν. Βολκόφ και Β. Ι. Πατσάεφ διήρκεσε 24 μέρες
1972 Πεθαίνει ο γιατρός Μανώλης Σιγανός, παλαίμαχος αγωνιστής, καπετάνιος της Β’ ταξιαρχίας του Α’ Σώματος Στρατού του ΕΛΑΣ Αθήνας και στέλεχος του ΚΚΕ.
1975 Εγκρίνεται από τη Βουλή των Ελλήνων, με τις ψήφους μόνο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, το νέο Σύνταγμα της χώρας. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (Ένωση Κέντρου, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΚΚΕ «Εσωτερικού/ΕΔΑ) καταψήφισαν το εν λόγω σύνταγμα ως αντιδημοκρατικό και αυταρχικό
1979 Οι πρώτες άμεσες εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο διεξάγονται στις εννέα χώρες-μέλη της ΕΟΚ.
1981 Επιχείρηση Όπερα: Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία καταστρέφει τον πυρηνικό σταθμό του Ιράκ «Οσιράκ», περίπου 18 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Βαγδάτης.
1981 Ο Σουηδός, Μπιορν Μποργκ, γίνεται ο πρώτος τενίστας που κατακτά το Roland Garros για έκτη φορά όταν κερδίζει τον Ίβαν Λεντλ.
1995 Αρχίζει στο Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο Αθήνας η δίκη των σατανιστών, Κατσούλα, Δημητροκάλη και Μαργέτη, που κατηγορούνται για τις δολοφονίες τριών γυναικών.
2002 Πέθανε η δημοσιογράφος, συγγραφέας και σεναριογράφος, Μαλβίνα Κάραλη
ΠΗΓΗ: atexnos.gr