Της ενεργειακής πολιτικής το ... βραχυκύκλωμα | του Νικηφόρου Αυγερινού

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Για κάποιους ανεξήγητους λόγους λοιπόν, (η κερδοσκοπία των «ιδιωτών» που μεσολαβούν στην εμπορία ενέργειας,

δεν είναι επαρκής εξήγηση για την ακριβή ενέργεια, στην άμωμη καπιταλιστική Εδέμ), η τιμή της κιλοβατώρας εκτινάσσεται το βράδυ στο Ελλάντα σε τιμές δεκαπλάσιες της Γερμανία (πώληση 850ευρώ/MWh, με 80 ευρώ/MWh κόστος παραγωγής).

-         Ποιά είναι η λύση, η τεχνικώς ορθή και πρακτικώς βέλτιστη, κατά πως την ορίζουν τα μάνιουαλ της τεχνοκρατίας και τα μανουάλια των φιλελέ- υπουργείων της Ψωροκώσταινας; Μα, να ανεβάσουν φορτίο οι … τρισκατάρατες λιγνιτικές μονάδες (Άγιος Δημ, Μεγαλόπολη) και να μπαίνει ο ολοκαίνουριος ΑΗΣ Πτολεμαϊδας 5!... κάθε βραδυ (άκουσον-άκουσον) για 3 ώρες και για όσο διαρκέσει το κύμα καύσωνα!!! για να πετύχουν φτηνότερο ενεργειακό «μείγμα».

(Ακούμε «μείγμα» το πόπολο και θαμπωνόμαστε ... κάτι θα ξέρουν οι ειδικοί...)

-         Τι σημαίνει εκκίνηση της θηριώδους 5ης μονάδας; πολύ πρόχειρα, σημαίνει κάψιμο τουλάχιστον 200 τόνων ντίζελ, τουτέστιν πάνω από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ανά εκκίνηση! (Θα χαλάσουμε σου λέει τρακόσια χιλιάρικα, θα εισπράξουμε μερικά -μύρια, και το ζουμί κέρδος. Ο ορισμός της αρπαχτής δηλαδή...)

Ασχολίαστο το ότι η πρόβλεψη και η βέλτιστη πρακτική για τη μακροημέρευση αυτών των μονάδων, προβλέπει τη διατήρησή τους σε παραγωγή κατά το μέγιστο/απρόσκοπτα, εφόσον οι συχνές επανεκκινήσεις/παύσεις λειτουργίας προκαλούν μεγάλη καταπόνηση στον εξοπλισμό, θερμικό στρες κλπ, (το στρες των εργαζομένων και η πλεονάζουσα προσπάθεια, έτσι κι αλλιώς δεν υπολογίζεται ποτέ...)

-         Πόσο τεχνικά ορθό, αποτέλεσμα των «βέλτιστων πρακτικών» είναι αυτό ρε, τεχνοκρατικά σούργελα;

-         Πόσο περιβαλλοντικά ευαίσθητο είναι το κάψιμο χιλιάδων τόνων ντίζελ (πάνε κι έρχονται τα βυτία καθημερινά στην 5η μον. Πτολ/δας)

 

Ακάθεκτος ο σχεδιασμός της ενεργειακής πολιτικής, προβλέπει κλείσιμο των μονάδων: ΑΗΣ Μελίτης και του ΑΗΣ Μεγαλόπολης 4 (2024), ενώ ακολουθούν ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου (2025) και ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας 5 (2026) και τα ορυχεία που τους τροφοδοτούν.

 

Υ.Γ., προς τεχνοκρατίλα και αστική πολιτική κορρεκτίλα αντάμα:

- μόνο για μακέττες, κορδέλες και μασαμπούκα είστε!

 

του Νικηφόρου Αυγερινού

1/8/2024

Δημοφιλή Νέα

Ζητούνται άτομα για εργασία από το Super market
Εκδήλωση - συζήτηση για την
Σήμερα Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου ο Λουδοβίκος των Ανωγείων στην αυλή του Φιλοπρόοδου Σύλλογος Κοζάνης - Παράσταση λόγου και μουσικής «Φύλλο χρυσό του ανέμου μη κατεβείς στη Γη»
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ αποχαιρετά τον Αντώνη Φώσκολο:

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ αποχαιρετά τον Αντώνη Φώσκολο: "Καλό ταξίδι κ. καθηγητά"


Λαμπρός επιστήμονας, διακεκριμένος καθηγητής, πρωτοπό…

“ΥΨΙΚΑΜΙΝΟΣ”: Το οδοιπορικό από την διήμερη εκδρομή στην Κατερίνη | 28 με 29 Αυγούστου 2024 (video)

“ΥΨΙΚΑΜΙΝΟΣ”: Το οδοιπορικό από την διήμερη εκδρομή στην Κατερίνη | 28 με 29 Αυγούστου 2024 (video)


“ΥΨΙΚΑΜΙΝΟΣ”: Το οδοιπορικό από την διήμερη εκδρομή σ…

Αγαπητή Ούρσουλα...

Αγαπητή Ούρσουλα...


Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου για το Tvxs.gr.

Α’ Τοπικό Ε.Π.Σ. Κοζάνης: Ο πίνακας των σκόρερ μετά την 1η αγωνιστική

Α’ Τοπικό Ε.Π.Σ. Κοζάνης: Ο πίνακας των σκόρερ μετά την 1η αγωνιστική


Πραγματοποιήθηκε η «πρεμιέρα» του Α’ Τοπικού Ε.Π.Σ. Κο…