Π. Κουκουλόπουλος: «Στις “καλένδες” η φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων;»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τη θέσπιση πλαισίου φορολόγησης και ελέγχου των κρυπτονομισμάτων, επιδιώκει ο Βουλευτής Κοζάνης και Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, με Ερώτηση και Α.Κ.Ε. (Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων) που κατέθεσε στη Βουλή.

Αφορμή υπήρξε το γεγονός πως η Κυβέρνηση κατήργησε την Ομάδα Εργασίας που είχε συγκροτήσει με αντικείμενο τον «καθορισμό πλαισίου φορολόγησης και ελέγχου των κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων (digital assets)». Φεβρουάριο 2024 την έφτιαξαν, Αύγουστο 2024 την κατήργησαν και μάλιστα χρησιμοποιώντας ως μόνη αιτιολογία την «ανάγκη επανεξέτασης του αντικειμένου της». Αντί, όμως, να τροποποιήσουν το αντικείμενό της, κατήργησαν πλήρως την 18μελή Ομάδα, στην οποία συμμετείχαν στελέχη και από Ανεξάρτητες Αρχές.

Ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ αποτυπώνει αναλυτικά τα μείζονα ερωτήματα που εύλογα προκλήθηκαν από την κατάργηση, όπως ο προβληματισμός απασχόλησε σειρά δημοσιευμάτων, με ενδιαφέρουσες δημοσιογραφικές παρουσιάσεις για το πως τα κέρδη από κρυπτονομίσματα ουσιαστικά κινούνται εκτός φορολογικού πεδίου, ενώ παραμένει "θολό" το τοπίο αναφορικά με την κάλυψη τεκμηρίων από σχετικές υπεραξίες.

Επιπρόσθετα, τονίζει πως λίγες ημέρες πριν την κατάργηση είχαν δημοσιευθεί πληροφορίες πως η Ομάδα Εργασίας επρόκειτο να παραδώσει το πόρισμά της στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μέχρι το Σεπτέμβριο, με λύσεις για την ένταξη στη φορολογία και τη διαδικασία ελέγχου των κρυπτονομισμάτων

Υπό αυτές τις παραμέτρους, λοιπόν, ο Π. Κουκουλόπουλος ζητά από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών να καταθέσει στη Βουλή τα Πρακτικά όλων των συνεδριάσεων κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο 2024 της Ομάδας Εργασίας, η οποία στο Φ.Ε.Κ. είχε οριστεί πως «συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά τον μήνα». Να καταθέσει, επίσης, το τυχόν πόρισμα ή προσχέδιο πορίσματος ή απόσπασμα πορίσματος, που ενδεχομένως είχε αποσταλεί στην πολιτική ηγεσία.

Επιπλέον της προσκόμισης των εγγράφων, ο κ. Χατζηδάκης καλείται να απαντήσει σε επτά ερωτήματα για την κατάργηση, για τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης εδώ και πέντε χρόνια στο θέμα, αλλά ιδίως για το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ενεργειών, ώστε να καταστεί σαφές εάν τελικά η κατάργηση ισοδυναμεί με παραπομπή “στις ελληνικές καλένδες”.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης & Α.Κ.Ε.:

Θέμα: «Στις “καλένδες” η φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων;»

Με την αριθμ. 113793 (Φ.Ε.Κ. Β’ 4616/7.8.2024) Απόφαση1 του Υπηρεσιακού Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών αποφασίστηκε η κατάργηση της αριθμ. 31484 (Φ.Ε.Κ. Β’ 1372/29.2.2024) Απόφασης2 «Σύσταση, συγκρότηση και ορισμός μελών Ομάδας Εργασίας για τον καθορισμό πλαισίου φορολόγησης και ελέγχου των κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων (digital assets)». Ως μόνη αιτιολογία αναγράφεται η «ανάγκη επανεξέτασης του αντικειμένου της Ομάδας Εργασίας».

Υπενθυμίζεται ότι η καταργούμενη Απόφαση είχε εκδοθεί το Φεβρουάριο του 2024. Η Ομάδα Εργασίας είχε αρχικά 16μελή σύνθεση. Πρόεδρος είχε οριστεί υπάλληλος από το Τμήμα Ε΄- Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής του Υπουργείου. Μεταξύ των μελών περιλαμβάνονταν τέσσερα από το Γραφείο του Υφυπουργού, τέσσερα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), δύο από την Αρχή Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, δύο από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ένα μέλος από την Τράπεζα της Ελλάδος, ένα από την Ειδική Υπηρεσιακή Μονάδα Αντιμετώπισης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς και ένα μέλος «νομικός-πολιτικός επιστήμονας».

To έργο της Ομάδας ήταν γενικόλογα ο «καθορισμός πλαισίου φορολόγησης και ελέγχου των κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων (digital assets)» και ρητώς αναγραφόταν πως «συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά τον μήνα». Η καταργούμενη Απόφαση είχε τροποποιηθεί3 τον Απρίλιο (Φ.Ε.Κ. Β’ 2369/19.4.2024) με την προσθήκη δύο επιπλέον μελών, ενός ορκωτού ελεγκτή και ενός μέλους του Συμβουλίου Διοίκησης της ΑΑΔΕ.

Η κατάργηση εύλογα εγείρει μείζονα ερωτήματα. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο σχετικός προβληματισμός απασχόλησε σειρά δημοσιογραφικών ρεπορτάζ που ακολούθησαν την κατάργηση, με ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις για το κενό που υπάρχει στο θέμα. Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, σημειώθηκε ότι «εκτός4 φορολογικού πεδίου θα συνεχίσουν να κινούνται στη χώρα μας μας τα κέρδη από κρυπτονομίσματα, καθώς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναστέλλει επ’ αόριστον τα σχέδιά του (…) το ζήτημα θα επανεξετασθεί όταν …ωριμάσουν οι συνθήκες. Μέχρι τότε δεν θα υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη φορολόγησης των κερδών από αγοραπωλησίες κρυπτονομισμάτων ενώ θα παραμείνει "θολό" το τοπίο αναφορικά με την κάλυψη τεκμηρίων από σχετικές υπεραξίες. Το κενό αυτό εκμεταλλεύονται πολλοί επενδυτές, ενώ από την άλλη ελάχιστοι δηλώνουν τα υπερκέρδη από συναλλαγές τέτοιων νομισμάτων στο Ε1 της φορολογικής δήλωσης. Όσοι δηλώνουν έσοδα είναι κυρίως άνεργοι ή φορολογούμενοι χωρίς εισοδήματα, αλλά με σημαντική ακίνητη περιουσία, προκειμένου να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης». Επισημάνθηκε, επίσης, πως5 «παίζονται δισεκατομμύρια αλλά το κράτος δεν εισπράττει τίποτα»

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ η Ομάδα Εργασίας είχε καταργηθεί, υπήρξαν δημοσιεύματα που εξηγούσαν ότι εμπλουτίζεται το έργο της (ανύπαρκτης πλέον) Ομάδας Εργασίας, γεννώντας πρόσθετα ερωτήματα για το τι μέλλει γενέσθαι εκ μέρους της Κυβέρνησης. Από την 7η Αυγούστου μέχρι τώρα πάντως, η Ομάδα δεν έχει αντικατασταθεί με άλλη.

Επιπρόσθετα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, λίγες ημέρες πριν την κατάργηση, είχαν δημοσιευθεί πληροφορίες6 πως η Ομάδα Εργασίας καταλήγει σε πόρισμα, συγκεκριμένα ότι «Μέχρι τον Σεπτέμβριο αναμένεται η ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί να δώσει το πόρισμά της στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το οποίο θα προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση του θέματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τον Ιανουάριο του 2025 τα κρυπτονομίσματα θα ενταχθούν στη φορολογία και τα κέρδη θα φορολογούνται ως υπεραξία από την πώληση τίτλων με συντελεστή 15%. Το πόρισμα θα χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες. 1. Ορισμός και καταγραφή όλων των κρυπτονομισμάτων. 2. Τρόπος φορολόγησης. 3. Διαδικασία ελέγχου.»

Δεδομένων των ανωτέρω και δεδομένης της πρωταγωνιστικής σημασίας που προσδίδει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στη φορολογική δικαιοσύνη.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Γιατί η Κυβέρνηση κατήργησε μια Ομάδα Εργασίας με τόσο σημαντικό φορολογικό αντικείμενο, που η ίδια είχε συγκροτήσει πριν μόλις έξι μήνες;

2) Πότε και πως προέκυψε, αλλά και σε τι συνίσταται η «ανάγκη επανεξέτασης του αντικειμένου της Ομάδας Εργασίας»;

3) Η κατάργηση ισοδυναμεί με παραπομπή “στις ελληνικές καλένδες” της θέσπισης πλαισίου φορολόγησης και ελέγχου των κρυπτονομισμάτων;

4) Ποια δεδομένα διαθέτουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες αναφορικά με τις πληροφορίες που συμπεριλήφθηκαν σε σειρά δημοσιευμάτων, σύμφωνα με τα οποία δηλώνουν τα κρυπτονομίσματα μόνο οι άνεργοι και όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα αλλά υψηλή ακίνητη περιουσία;

5) Από το 2019, εδώ και πέντε χρόνια διακυβέρνησης, σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η Κυβέρνηση για τη θεσμική και πρακτική ρύθμιση του συγκεκριμένου φορολογικού θέματος; Εάν υπήρξαν τέτοιες ενέργειες, ποια είναι τα μετρήσιμα αποτελέσματά τους;

6) Θα προχωρήστε στη σύσταση και συγκρότηση νέας Ομάδας Εργασίας για το θέμα; Εάν ναι, πότε θα εκδοθεί η σχετική Απόφαση και ποιες νέες παραμέτρους θα περιλαμβάνει;

7) Σκοπεύετε να αναλάβετε πρωτοβουλίες για τον καθορισμό πλαισίου φορολόγησης και ελέγχου των κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων; Εάν ναι, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα θέσπισής του;

και παρακαλείται ο κ. Υπουργός όπως καταθέσει:

Α) Τα πρακτικά όλων των συνεδριάσεων κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο 2024 της ανωτέρω Ομάδας Εργασίας, η οποία είχε οριστεί πως «συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά τον μήνα».

Β) Τυχόν πόρισμα ή προσχέδιο πορίσματος ή απόσπασμα πορίσματος, που ενδεχομένως είχε αποσταλεί από την Ομάδα Εργασίας στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, μαζί με το διαβιβαστικό του.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Κουκουλόπουλος Παρασκευάς (Πάρις)

Δημοφιλή Νέα

Τα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου

Τα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Πτολεμαΐδα: Το πρόγραμμα των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου

Πτολεμαΐδα: Το πρόγραμμα των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου


To πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου Εορδαίας "Νιφάδα...τι …

Πτολεμαΐδα: Το πρόγραμμα των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου

Πτολεμαΐδα: Το πρόγραμμα των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου


To πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου Εορδαίας "Νιφάδα...τι …

Μικτές Ομάδες Κ16: Φωτογραφίες του top-sport.gr από το «Ε.Π.Σ. Κοζάνης - Ε.Π.Σ. Πιερίας 1-2» (Photos)

Μικτές Ομάδες Κ16: Φωτογραφίες του top-sport.gr από το «Ε.Π.Σ. Κοζάνης - Ε.Π.Σ. Πιερίας 1-2» (Photos)


Την εντός έδρας ήττα με σκορ 1-2 γνώρισε η Μικτή Ομάδα Κ16…

Εορταστική συναυλία ενόψει Χριστουγέννων από το Μουσικό Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας

Εορταστική συναυλία ενόψει Χριστουγέννων από το Μουσικό Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας


Στη φετινή εορταστική συναυλία του σχολείου μας εν όψε…

Διορθωτική ανάρτηση του kozani.tv για το φωτοβολταϊκό πάρκο στα Αλωνάκια Κοζάνης σε σχέση με τον χώρο που καταλαμβάνει, ο οποίος είναι περίπου διακόσια εβδομήντα στρέμματα αντί των δύο χιλιάδων επτακοσίων στρεμμάτων που αναφερθήκαμε στην αρχική ανάρτηση
Παιδική Θεατρική Παράσταση
Ανεπαρκή, ασθενικά και σχεδόν ανέξοδα για τις τράπεζες τα μέτρα της κυβέρνησης

Ανεπαρκή, ασθενικά και σχεδόν ανέξοδα για τις τράπεζες τα μέτρα της κυβέρνησης


Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση ως προς τ…