Βασίλης Ραφαηλίδης: «Κύριε, θέλεις να γίνεις πλούσιος; Σκότωσε, ρήμαξε, κλέψε, εξαπάτησε…»

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Βασίλης Ραφαηλίδης (14 Ιανουαρίου 1934 - 8 Σεπτεμβρίου 2000)

«…Η πιο μεγάλη εφεύρεση του καπιταλισμού είναι το κολοσσιαίας σημασίας γεγονός πως παραμέρισε όλα τα άλλα ιδανικά και στη θέση τους έβαλε το χρήμα,

όπως γινόταν πάντα στην ιστορία χωρίς να το ομολογούν καθαρά οι πολιτικάντηδες, και οι καθηγητές της ιστορίας που τους βοηθούν αποτελεσματικά. Κύριε, θέλεις να γίνεις πλούσιος; Σκότωσε, ρήμαξε, κλέψε, εξαπάτησε, κι όταν έρθει η ώρα σου εξομολογήσου και άντε στο καλό. Ο Άγιος Πέτρος σε περιμένει στον Παράδεισο.

Ο καπιταλισμός, λοιπόν, έκανε καταμερισμό έργου και στην ηθική. Τοποθέτησε το «κακό» σε τούτο τον κόσμο και το «καλό» στον άλλο, ώστε οι κακοί να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους σε τούτο τον κόσμο και οι καλοί να παίζουν το κομποσκοίνι τους (ίσως και κάτι άλλο) όσο οι κακοί κάνουν «καλές δουλειές». Έτσι γινόταν πάντα στην ιστορία, αλλά ο καπιταλισμός επιτέλους είπε τα πράγματα με τ ’ όνομά τους. Δηλαδή, δεν το βροντοφώναξε τ ’ όνομα. Το είπε από μέσα του για να μην τ ’ ακούσουν οι χαχόλοι και σταματήσουν να σκοτώνονται, για το βασιλιά (κοίτα να δεις πλάκα) και την πατρίδα.

Γι’ αυτό και πρόκοψε τόσο γρήγορα ο καπιταλισμός. Πρόκοψε, που λέτε, γιατί αναγνώρισε πως η ιστορία είναι «κακή» απ’ την ίδια τη φύση. Θέλω να πω, πως αναγνώρισε ότι η ιστορία φτιάχνεται και από τους ηθικούς και από τους ανήθικους, εναλλάξ ή κατά ζεύγος. Θέλω να πω, μ ’ άλλα λόγια, πως η ιστορία δεν δίνει πεντάρα για την ηθική. Μπορεί να κλαψουρίζουν οι άνθρωποι μετά από κάθε μάχη, πάντως ο αγώνας δόθηκε και κερδήθηκε , κι αυτό έχει σημασία. Αν δοθεί χωρίς να κερδηθεί, τότε κλάψτα – και δικαίως. Στον καπιταλισμό μετράει μόνο η αποτελεσματικότητα, και ποτέ η ηθική πρόθεση.

Αυτό, βέβαια, γινόταν πάντα κι αυτό έκαναν και τα προγενέστερα του καπιταλισμού κοινωνικά συστήματα. Όμως, ο καπιταλισμός επιδίωξε την αποτελεσματικότητα παντί τρόπω και γι’ αυτό ακριβώς πρόκοψε και μεγαλούργησε. Σκέψου να κατακτάς την Αμερική, χωρίς, λέει, να σκοτώσεις ούτε έναν Ινδιάνο! Σκέψου να σου επιτίθονται οι φίλοι και γείτονες Τούρκοι για να σε λεηλατήσουν και συ, λέει, να τους λες: Μα, γιατί το κάνατε αυτό παιδιά; Δεν είναι ευγενικό! Μη με υποχρεώσετε να σας σκοτώσω και χάσω τον Παράδεισο στα καλά καθούμενα!

Λοιπόν, ας αφήσουμε την πλάκα κι ας το πούμε καθαρά για να το καταλάβουν και οι… εθνικόφρονες (λες;) Το ήθος μετράει και στον άνθρωπο και στις κοινωνίες. Η ηθική όμως δεν μέτρησε ποτέ και σε τίποτα. Μπορεί κάποιοι να κέρδισαν τον Παράδεισο χάρη στην ηθική, αλλά μη μου ζητάτε περισσότερες πληροφορίες γι αυτούς, γιατί θα δυσκολευτώ να τις διασταυρώσω.

Εδώ που τα λέμε, πάντως, και ο Παράδεισος και η Κόλαση είναι εδώ στη Γη. Ο καπιταλισμός το αντιλήφθηκε πολύ καλά αυτό. Βέβαια, άφησε την ηθική να δουλεύει υπέρ του ουρανίου Παραδείσου, αλλά αυτό το έκανε μόνο και μόνο για να μην αρχίσουν να ψάχνουν όλοι τον Παράδεισο στη Γη, σε μια εποχή που τα αγαθά είναι ακόμα λιγοστά, και συνεπώς ο παράδεισος της ευημερίας δεν μας χωράει όλους.

Πάντως, για πρώτη φορά με τον καπιταλισμό, και χάρη στη σωτήρια ανηθικότητά του (το λέω χωρίς ίχνος ειρωνείας) έγινε αντιληπτό από τον άνθρωπο πως ο Παράδεισος είναι δυνατό να υπάρξει σ ’ αυτή τη Γη. Αφού ήδη υπάρχει για πολύ περισσότερους, απ’ όσους την εποχή της φεουδαρχίας, ή της δουλοκτησίας, σημαίνει πως μπορεί να διευρυνθεί κι άλλο.

Ακριβώς αυτή τη διεύρυνση επιχειρεί ο σοσιαλισμός. Πατώντας σταθερά στη ματοβαμμένη ιστορία του καπιταλισμού. Που αν δεν ήταν βάρβαρος, που αν ήταν υπέρ το δέον ηθικός, ούτε λόγος για σοσιαλισμό. Γιατί το σοσιαλισμό τον προετοιμάζει ο καπιταλισμός. Θέλω να πω πως ο σοσιαλισμός δεν φύτρωσε στα κεφάλια μας έτσι, γιατί κάποιοι από εμάς είμαστε ηθικοί και τίμιοι. Ο ηθικός σοσιαλισμός είναι δυνατός διότι προϋπήρξε ο ανήθικος καπιταλισμός. Στη διαλεκτική σκέψη το καλό και το κακό σχηματίζουν διαλεκτικό δίπολο». 

Από το βιβλίο του Βασίλη Ραφαηλίδη, «Καπιταλισμός. Η κρυφή γοητεία της μπουρζουαζίας» (εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου), σ 47 – 49 ( από το κεφάλαιο «Η αναγκαιότητα της ανηθικότητας»).  

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2000, ο Βασίλης Ραφαηλίδης έφυγε από τη ζωή (1934-2000). 

ΠΗΓΗ: www.imerodromos.gr

Δημοφιλή Νέα

Τα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου

Τα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων | Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Πτολεμαΐδα: Το πρόγραμμα των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου

Πτολεμαΐδα: Το πρόγραμμα των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου


To πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου Εορδαίας "Νιφάδα...τι …

Πτολεμαΐδα: Το πρόγραμμα των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου

Πτολεμαΐδα: Το πρόγραμμα των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου


To πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου Εορδαίας "Νιφάδα...τι …

Μικτές Ομάδες Κ16: Φωτογραφίες του top-sport.gr από το «Ε.Π.Σ. Κοζάνης - Ε.Π.Σ. Πιερίας 1-2» (Photos)

Μικτές Ομάδες Κ16: Φωτογραφίες του top-sport.gr από το «Ε.Π.Σ. Κοζάνης - Ε.Π.Σ. Πιερίας 1-2» (Photos)


Την εντός έδρας ήττα με σκορ 1-2 γνώρισε η Μικτή Ομάδα Κ16…

Εορταστική συναυλία ενόψει Χριστουγέννων από το Μουσικό Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας

Εορταστική συναυλία ενόψει Χριστουγέννων από το Μουσικό Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας


Στη φετινή εορταστική συναυλία του σχολείου μας εν όψε…

Διορθωτική ανάρτηση του kozani.tv για το φωτοβολταϊκό πάρκο στα Αλωνάκια Κοζάνης σε σχέση με τον χώρο που καταλαμβάνει, ο οποίος είναι περίπου διακόσια εβδομήντα στρέμματα αντί των δύο χιλιάδων επτακοσίων στρεμμάτων που αναφερθήκαμε στην αρχική ανάρτηση
Παιδική Θεατρική Παράσταση
Ανεπαρκή, ασθενικά και σχεδόν ανέξοδα για τις τράπεζες τα μέτρα της κυβέρνησης

Ανεπαρκή, ασθενικά και σχεδόν ανέξοδα για τις τράπεζες τα μέτρα της κυβέρνησης


Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση ως προς τ…