Δεκεμβριανά 1944: Η ιστορία όπως έγινε κι όχι όπως θέλουν κάποιοι να την παραχαράξουν - Βασιλική Λάζου (video militaire.gr)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Δεκεμβριανά 1944:

Η ιστορία όπως έγινε

κι όχι όπως θέλουν κάποιοι να την παραχαράξουν,

Βασιλική Λάζου.

__________________

Πηγή: https://www.militaire.gr/

video:

 

Η Βασιλική Λάζου είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Εσεξ στη Μ. Βρετανία, με αντικείμενο την προφορική και τη συγκριτική ιστορία. Υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή το 2010 στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Από το 2012 έως το 2015 ήταν μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με αντικείμενο την ανάπτυξη καινοτόμων διαδραστικών περιβαλλόντων για τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης για το Μουσείο της Πόλης του Βόλου. Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα για την περίοδο 1940-1949 σε συλλογικούς τόμους, σε επιστημονικά περιοδικά και τον Τύπο.

Διατέλεσε επιμελήτρια των ιστορικών εντύπων των εφημερίδων Ελευθεροτυπία, Ελεύθερος Τύπος, Επενδυτής και Documento. Υπήρξε μέλος της οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής των εκδηλώσεων “Η Αθήνα ελεύθερη. 12 Οκτωβρίου 1944” και επί σειρά ετών μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ). Εργάστηκε 15 χρόνια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τη διετία 2015-2017 στον Τομέα Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου. Στο επίκεντρο των ερευνητικών ενδιαφερόντων της βρίσκονται όψεις της Κατοχής και του ελληνικού εμφυλίου πολέμου στις πόλεις, όπως η απονομή της δικαιοσύνης, το ζήτημα των εσωτερικών προσφύγων και οι δημόσιες τελετές. Μέσα από την ερευνητική της εργασία έχει αξιοποιήσει ανεξερεύνητο έως τότε αρχειακό υλικό, κυρίως στρατιωτικά και δικαστικά αρχεία. Είναι συγγραφέας της μονογραφίας «Η επιβολή του κράτους. Ο εμφύλιος πόλεμος στη Λαμία, 1945-1949» που κυκλοφόρησε το 2016 από τις εκδόσεις Ταξιδευτής και συνεπιμελήτρια του συλλογικού τόμου «Κατοχική βία 1939-1945. Η ελληνική και ευρωπαϊκή εμπειρία», εκδόσεις Ασίνη 2016.

 

Δημοφιλή Νέα

Έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Γκέγκας σε ηλικία 85 ετών. Αποχαιρετούμε με μεγάλη θλίψη έναν προοδευτικό άνθρωπο, έναν φίλο που έζησε το μεγάλο μέρος της ζωή του στην Πτολεμαΐδα.
Τα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Τα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Αύριο Μεγάλο Σάββατο 19/4/2025 η κηδεία του Γιάννη Γκέγκα στον Ι.Ν. του Αγ. Στεφάνου στην Πτολεμαΐδα στις 13:30 - Στη μνήμη του η οικογένεια επιθυμεί αντί στεφάνων να γίνει δωρεά στο σύλλογο
Ο καιρός την Κυριακή του Πάσχα 20 Απριλίου 2025 στη Δυτική Μακεδονία και σε 6 μεγάλες πόλεις της χώρας Ι kozani.tv

"Άγουρα Κεράσια" του Μιχαήλ Άνθη, στην Πτολεμαϊδα


Στάθης και Φανή ζουν την φαινομενικά ήσυχη σχέση τους …

Ο Βασίλης Νικολάου για την ασφάλεια κατοικιών και επαγγελματικών χώρων:
Ο καιρός Μ. Πέμπτη 17, Μ. Παρασκευή 18 και Μ. Σάββατο 19 Απριλίου στη Δυτική Μακεδονία και σε 6 μεγάλες πόλεις της χώρας
Κατάπτυστη και εγκληματική πρόταση της Hellenic Train