Μια συσκευή που ονομάζουν κινηματογράφο…

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα Σαν σήμερα, 13 Φεβρουαρίου 1894, οι αδελφοί Λιμιέρ πήραν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την κατασκευή μιας μηχανής λήψης και προβολής. 

Οι αδελφοί Λιμιέρ, ο Λουί (5 Οκτωβρίου 1864 – 6 Ιουνίου 1948) και ο Ογκίστ (19 Οκτωβρίου 1862 – 10 Απριλίου 1954), γεννήθηκαν στην πόλη Μπεζανσόν της Γαλλίας, και μεγάλωσαν στη Λιόν, όπου ο πατέρας τους διατηρούσε επιχείρηση η οποία κατασκεύαζε φωτογραφικές πλάκες και άλλα φωτογραφικά είδη. Από τα νεανικά τους χρόνια εργάστηκαν στην οικογενειακή επιχείρηση ο Λουί Λυμιέρ ως φυσικός και ο Ωγκύστ Λυμιέρ με την ιδιότητα του διευθυντή. Μετά την απομάκρυνση του πατέρα τους το 1892, ξεκίνησαν τις προσπάθειές τους πάνω στην εξέλιξη του κινηματογράφου και κατοχύρωσαν αρκετές ευρεσιτεχνίες,  μεταξύ αυτών το διάτρητο φιλμ, το οποίο έδινε την δυνατότητα να ενσωματωθεί σε μία μηχανή προβολής, και ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με τη δημιουργία κινούμενης εικόνας.

Στις 22 Μαρτίου του 1895 προχώρησαν στην πρώτη ιδιωτική προβολή μιας δικής τους μικρού μήκους ταινίας και στις 28 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου έκαναν την πρώτη δημόσια προβολή, με εισιτήριο, στο Grand Café του Παρισιού.

Το 1896 οι αδελφοί Λιμιέρ ξεκίνησαν περιοδεία στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής. Ωστόσο, οι ίδιοι έκριναν ότι ο κινηματογράφος δεν έχει μέλλον κι έτσι πούλησαν την εφεύρεσή τους στον Ζορζ Μελιέ, κρατώντας για τον εαυτό τους μόνο ένα μικρό κομμάτι στην ιστορία της μεγάλης οθόνης. 

Το 1903 πατένταραν την έγχρωμη φωτογραφία, η οποία άρχισε να διοχετεύεται στο εμπόριο το 1907. Για αρκετά χρόνια, η εταιρία «Λιμιέρ» κυριαρχούσε στην ευρωπαϊκή αγορά φωτογραφικών ειδών, μέχρι που συγχωνεύτηκε με την Ilford και ως φίρμα εξαφανίστηκε.

 

ΠΗΓΗ: www.imerodromos.gr

Δημοφιλή Νέα

“Μία Ελληνίδα στο χαρέμι” από τη Μικρή Αυλαία Πτολεμαΐδας - Δύο τελευταίες παραστάσεις σήμερα Σάββατο 15 & αύριο Κυριακή 16 Μαρτίου στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Εορδαίας (φωτογραφίες video)
Αλλάζει ο καιρός! Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στη Δ. Μακεδονία από Τρίτη 18  Μαρτίου - Αυτές θα είναι οι θερμοκρασίες σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Γρεβενά, Καστοριά, Σέρβια, Βελβεντό, Ποντοκώμη, Μεσόβουνο, Αιανή, Αμύνταιο, Ακρινή, Βλάστη, Κρόκο
Τα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv

Τα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων I ptolemaida.tv


Διαβάστε τα σημερινά Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

FINAL-4 Εφήβων Ε.ΚΑ.Σ.ΔΥ.Μ.: Φωτογραφίες του top-sport.gr από το «Διόσκουροι Κοζάνης - Αρίων Πτολεμαΐδας 71-68» (Photos)
Ο καιρός Κυριακή 16, Δευτέρα 17 και Τρίτη 18 Μαρτίου στη Δ. Μακεδονία. Σημαντική αλλαγή με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες Ι kozani.tv
Εφημερεύοντα φαρμακεία στην πόλη της Πτολεμαΐδας

Εφημερεύοντα φαρμακεία στην πόλη της Πτολεμαΐδας


Οι Εφημερίες των φαρμακείων στην Πτολεμαΐδα

Η μουσική του δρόμου πάντα δημιουργεί δυνατά συναισθήματα ! Ο Μανώλης Κουτσουνάνος & ο μικρός Κωνσταντίνος Μουτίδης στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης κάτω από το ρολόι. Δύο γενιές διαφορετικές, που η μουσική τις ενώνει !!! (video - φωτογραφίες)
Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Π.Ε. Κοζάνης: